Десетокласници 2025/2026

• 20 260
  • 497
  •   2
Отговори
# 375
  • Някъде там...
За последно присъствах на 15 септември в 8 клас, първата година в новото училище. Разбрахме се, че ще седя настрани, но въпреки това по някое време се преселиха при мен.
Моите се вълнуват за утре. Днес се избират тоалети, уговарят се къде ще ходят след тържеството. Затъжили са се за приятелите. Има, естествено, и нотка носталгия по ваканцията и свободата, но като цяло тръгват с желание, колкото и да е странно. Едната си я прибрахме вчера от 20-дневен лагер, днес си отспива като за световно. Simple Smile
Чат групи си имат децата без учители, с класния, с математика. Родителите имаме родителска група, не особено активна. Учител винаги мога да намеря в школо, много са отзивчиви, особено класният ни ръководител. Но като цяло, комуникацията основно си е през децата, големи са вече.
Най-ужасната родителска група имахме в начален курс. Оттам напуснах с кеф. И групата, и училището, и класа. Няма такава простотия, да те псуват, защото искаш по-добър учебен процес по ковид време, а не просто вайбър чат между децата и класната.

# 376
На 15.09. и накрая на учебната година съм го играла куриер на учебници, особено при наборката, която винаги е била много слаба и като ѝ се изсипят всички учебници наведнъж и те тежат повече от нея. Тази година им ги раздадоха преди края на учебната година и в този ден ММ ѝ ги прибра, а нейните ги носеше на части, за да ги предаде на по-малките, така че няма нужда от носача на 15.09.
Малката ги получи преди 15.09 и пак имаше кой да ги докара до вкъщи, та и тя няма да има нужда от носач и само ще ги изпратя. Иначе и двете се приготвиха за утре. 15.09 им е вълнуващ, че после с приятели вече са се уговорили къде ще скиторят. От 16.09 ще видим как ще е Simple Smile.
Имам две родителски вайбър групи - една за наборката и една за малката, която ще е в 6. клас. И в двете комуникацията е само по същество, при наборката за неща, които класната е свела до знанието на отговорника на класа или негов родител (даже не знам как стават нещата) и той го препраща към останалите, че всяка година са с нова класна. При малката за организационни неща - общи покупки на помагала да речем и пр., наборката си ги решават тези неща помежду си, не знам дали си имат обща група.
Май и в по-малките класове съм извадила късмет - при наборката нямаше въобще никаква група, госпожата комуникираше само в Школо (бяха от първите училища с школо), при малката аз излязох от групата, че се обсъждаха някакви несъществени глупости и реших да си ги спестя и само от школо се информирах. Като има нещо, през школо до учител и винаги са отговаряли.

# 377
  • Немция
Врабец, ако имаш конкретни въпроси относно твоето дете към учител, се обръщаш с имейл към учителя и готово.
Учителят не е недостъпен, просто не присъства във всички възможни групи.
С учениците има онлайн платформа, при въпроси от тяхна страна.
Затова и пиша за личното пространство на учителя - както чета, някои български учители също си го пазят.
Родителска група има, то е ясно(вече рядко е активна)- но без учител.

Прасунчо, класната на дъщерята май наистина не е наясно какво иска с общата им група. Ту вътре, ту вън. Grin

И моите деца са винаги леко нещастни преди първия учебен ден Smile, но влизането в една структурирана училищна динамика, заедно със съучениците добре им се отразява.

Последна редакция: нд, 14 сеп 2025, 13:31 от Бибит

# 378
Врабец, ако имаш конкретни въпроси относно твоето дете към учител, се обръщаш с имейл към учителя и готово.

Дали все пак да не си запазя правото да познавам малко по-добре начините на общуване, приети в нашето училище. И да знам една идея по-точно, кой канал за комуникация мога да използвам, за да е "и готово".
Аз също преподавам и моите ученици понякога ми изпращат съобщения в най-невероятни часове. За щастие при всички приложения за съобщения можеш да изключиш звук и нотификации (от някоя група), така че да си запазиш личното пространство. И да отговаряш когато, както и ако намериш за добре.

# 379
  • Някъде там...
Ние пък имахме учител, който пишеше на децата в най-невероятни часове. Joy Имат общ чат.

# 380
  • ВАРНА
По-лошото от това да е понеделник, е, че е понеделник 15/09 Sad
Една супер успешна и спокойна учебна година пожелавам на всички младежи, учители и родители Flowers Four Leaf Clover
Още само три учебни години и развод с мон. Не остана Simple Smile

# 381
  • Sofia
Успешна учебна година на всички. Винаги ме е вълнувал този ден, някак си съм имала тържествено настроение. Днес за първа година не мога да го почувствам. Не знам защо - дали защото децата пораснаха и вече не ходя с тях или просто остарях Simple Smile За първи път с мъжа ми не сме вкъщи да ги изпратим, на майка ми е поръчано да иде да им полее вода.

# 382
  • Някъде там...
Успешна учебна година на деца, учители и родители! Да е здрава, спокойна и ползотворна! Flowers Four Leaf Clover

Моите отидоха с рокли за първи път от 4 клас, за доста време бяха отказали тази дреха. Пораснаха децата.
Аз останах вкъщи, направих закуска и им лиснах вода, а асансьорът заседна, добре започваме. Simple Smile  
И на мен ми е странно, дори цветя не взимам последните години. Класният е мъж и не държи на тази част. Тази година и повечето подготвителни задачки оставих на тях. Е, едната забрави да купи лични карти, но това да е. Simple Smile

Пуснали са модел на НВО от МОН:

Последна редакция: пн, 15 сеп 2025, 09:52 от Жабче

# 383
Успешна и спокойна година на всички! Simple Smile
При нас честванията са чак на обяд поради някои логистични обстоятелства. От миналата година насам мога да напиша ферман за това училище, но нещо ме спира все още. Но, с две думи, днес ще се носят и учебници, ще се взимат нови, ще се запознават с обстановка. А аз - като прасунчо, броя годините до раздялата с МОН и всичко, което представлява образователната ни система.

# 384
Каката не е особено ентусиазирана за началото на учебната година, но второкласникът се е превъзбудил. Ама то на него е лесно. Simple Smile

# 385
Изпратих ги сутринта и за първи път от години няма да нося учебници наобратно. Вкъщи си имаме представители и от двете страни на "барикадата", лиснах 3 чаши вода и си пожелах да е спокойна учебната година с по-малко нерви при всички ни. Иначе бяха много красиви и превъзбудени, а по улиците едни усмихнати деца и младежи, накипрени. Както каза наборката, 15.09 е много вълнуващ и е толкова зареждащ, до първия звънец и поредната простотия на МОН Simple Smile

# 386
На добър час на всички ученици и родители! Много натоварена програма - три пъти по 8 часа и два пъти по 7. Трудно ще се издържа.

# 387
На добър час на всички ученици и родители! Много натоварена програма - три пъти по 8 часа и два пъти по 7. Трудно ще се издържа.
На добър час!
А как така има толкова много часове?! При нас е същата бройка като миналата година.

# 388
На добър час!
А как така има толкова много часове?! При нас е същата бройка като миналата година.

И аз не знам как, но е факт. Не виждам смисъл от два часа философия седмично, да не говорим за изобразително изкуство. Все пак това вече са големи ученици и такива предмети като музика и ИИ според мен трябва да отпаднат, за да не утежняват допълнително тежкото положение с натоварения график.

# 389
  • ВАРНА
Аз пък мисля, че точно от часове по изкуства има крещяща нужда в родното школо, но просто няма условия за нормалното им протичане - специлизирани кабинети, материали. Но да не измествам темата Simple Smile
Всеки ден по седем часа. Един от класовете, който е с разширен АЕ, имат някакъв нулев час ПИС (пространствено и другото не запомних какво е), с който програмата им става един ден с осем часа. Надявам се да не писнем у нас по някое време с този ПИС като нулев Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт