Десетокласници 2025/2026

• 19 739
  • 464
  •   1
Отговори
# 405
  • София
Не откривам линковете за тестове, но мисля те бяха платени за кариерно ориентиране, които бях гледала за съжаление. Май бяха към някоя от фирмите посредници за кандидатстване в чужбина.
Ето това е от ту Виена, но е на немски, все пак го пускам, ако за някого може да е интересно или от полза.
https://studienwahl-graz.tsc.tuwien.ac.at/index.htm
Според Николета и това не и е помогнало особено, но при кандидатстването макар и без никаква тежест за приема после, беше задължително да го направи.

# 406
В Испанската е така в 11 клас от тази година. 129-то училище си искали повече стаи, за да имат занималня. Въпреки, че ИГ е по-многобройна. И сега ИГ е с по-малко стаи от 129-то. Поради тази причини за разлика от предходни години(тогава само 8 клас започваха първа смяна, а всички останали започваха втора смяна), сега осмокласниците се делят на първа и втора смяна, 9 и 10 клас също първа, а 11 и 12 клас са втора. И децата от 11 клас имат безумни дупки в програмата си, заради модулите, защото учителите все пак са ограничен брой и се налага да поемат класове, които са и първа и втора смяна. Изобщо пълно безумие.
А новата сграда все още не е минала одобрение на ремонта, като паметник на културата.

За съжаление училищата, които не могат да си позволят по-добра материална база, а какво остава да минат към едносменен режим по вина министерство и общини се оказват в много неблагоприятна позиция. Разделяй и владей е много добре работеща практика. Прецакани са и учениците, и учителите.

3*8 и 2*7, но и те от пети клас са си почти така заради часовете ФУЧ и ИУЧ.
Това със стажовете тук се практикува в професионалните гимназии.
След като предхождащия ги набор бясно са изпозаписали за профил ИИ, за да уплътнят втория възможен, при нашите явно е предрешено да останат само с един допълнителен профилиращ предмет. Вече е сигурно какво кариерно развитие е отхвърлено - медицина, въпреки че ако въобще се сформира група, профилът по-скоро клони към химия /той така или иначе няма общо с кандидатстването за медицина/.
Скрит текст:
В началото на месеца си взехме сбогом с косматото ни детенце, което тя обожаваше и видя на лекарите в клиниката колко тежко им беше да се сблъскват с подобно нещо при все, че им е в рутината. В последните му часове беше неотлъчно до него и наистина й се възхищавам какво направи в обгрижването.
  Все пак предстои да си види какво иска да учи в универтитет, за да реализира ползи.
Официална комуникация с представители на училището водя само през Школо. Неотложна - както преценят, че им е удобно. В Школо е налична цялата нужна им информация, за да ме намерят. Слушалката ми е пълна с номера и на учители, които дори не са преподавали, но е трябвало да си свършат организационна работа. Откакто са в гимназия, нуждата от нас като родители е минимална и почти клони към никаква. Вече и декларациите си подписват сами.

# 407
Нашето Школо се "пробуди" чак днес и в момента валят нотификации за контролни и входни нива.

# 408
  • ВАРНА
Мина спокойно първата седмица. Заредени са датите на входните нива. Запретна детето ръкави по физика и информатика. По бел и мат е спокойна. По филофосия ще се опита да преговори. По останалите предмети работата е "да сме живи и здрави".
Другата събота ще отидем на изложение за висше образование на една от фирмите във Варна. Имам координати на една дама за кариерно ориентиране и трябва да се чуя с нея, за да ме ориентира кога да се организира срещата във времето. Дъщеря ми си е избрала направлението, уж, и не очаквам изненади. Имаме идея да отидем на дните на отворени врати на двата университета, които си е избрала (засега). Но тези екскурзии ще са догодина.

рони, по повод профила ИИ. (Отне ми време, за да разбера, че става въпрос за рисуване Sweat Smile). По мое време, последната година трябваше да изберем 2 зип-а. Ходех на уроци по фр, англ и мат, които ми трябваха за кандидатстване и изобщо не ми се занимаваше с училището. За да мина по тънката лайсна, писах музика и рисуване. Дотъркаля се класната ми и каза, че това било подигравка и да сменя едния с някой по-сериозен предмет. Оставих музиката и писах мат. Имахме страхотна учителка по музика и за една година изгледахме всички опери, оперети и концерти от афиша на операта във Варна. Ако бях оставила рисуването, щях и галериите да опозная, ама нА, несериозно било.

# 409
Няма връзка Simple Smile

# 410
При нашите профил ИИ е много сериозен и полезен и с невероятна преподавателка, но тази година явно ще трябват още няколко човека, които да участват в подготовката. Много сериозна бройка е. Профил "преподавател" е кофти избор, защото всичко се случва.  И явно, за да не се чувстват задължени да си избират допълнително някакви по-леки профили, ще ги облекчат с избор само на един.
Да си допиша. Прасунчо, това с разглеждане на място е повече от правилно и практично, защото като чета чат-пат някакви мнения от изненадани хора, непознаващи особености на нации, при които си изпращат децата, нещата малко са не знам. Бъркат се туризъм и емиграция.

Последна редакция: сб, 20 сеп 2025, 10:23 от рони

# 411
  • София
Рони много съжалявам за четириногият приятел. Знам какво представлява такава загуба, прегръдки за всички и най-вече за адашката.
Иначе съм много изненадана ако правилно те разбирам, че СМГ ще е само с три профила. Поне с големите пускаха анкета и за това и винаги децата избираха да са с 4 профила и никога досега не са били с три.

# 412
Рони много съжалявам за четириногият приятел. Знам какво представлява такава загуба, прегръдки за всички и най-вече за адашката.
Иначе съм много изненадана ако правилно те разбирам, че СМГ ще е само с три профила. Поне с големите пускаха анкета и за това и винаги децата избираха да са с 4 профила и никога досега не са били с три.
Според мен ще опитат да убедят децата да изберат само един. Мисля, че ако има по-сериозен отпор ще склонят профилите да са 4.
Тотално сбъркват децата според мен, особено тези, които имат планове за следване в чужбина. С това да не се пишели “излишни” профили доста се подразних. Не знам и каква част от родителите са наясно с профилите и матурите, според мен не са достатъчно наясно и не настояват…
Рони съжалявам за загубата Sad

# 413
В МГ-Варна са с 3 профила, т.е. избира се един само, и за мен беше изненада преди 4 години като го разбрах тук от бг-мама, също смятам, че е ограничаващо, но пък от друга страна да са 3, ама като хората Simple Smile.

# 414
  • Някъде там...
И в НПМГ са 3, така си е от години.
Кога се провеждат тези изложения в София? Май съм мяркала обява за такова в зала Универсиада преди време.
Дъщеря ми и тя залита към ИИ, но едва ли ще е това профилът, въпреки че се изкушава да го пише в анкетата. Пролетта спечели конкурс за стипендия за 1 семестър на английски към една академия за "Основи на дигиталните изкуства", така че ще се разбере дали иска да продължи да се занимава с това. Като цяло, искаше да учи в МГ, за да комбинира математика и рисуване, без да й е много ясно какво точно иска да прави.

Минаха 2 входни нива при нас, даже им нанесоха първите оценки в петък.
Новата учителка по математика засега печели точки, дано всичко е наред и в бъдеще.

# 415
  • София
Много се подразних аз на родителската среща в СМГ миналата седмица. Де що мина преподавател, станеше ли дума за профилите, веднага започнаха да ни убеждават, че е по-добре да са 3 - четвъртият бил излишен, много натоварвал децата, пишели някакви лесни, само за да отбият номера. Накрая изплюха камъчето, че всъщност 4 профила натоварват бюджета на училището и съставянето на програмата.
Аз твърдо предпочитам да са с 4 профила - няма да преучат с 4 часа седмично, а четвъртият профил им дава допълнителни възможности на по-късен етап.

# 416
Интересно, че училищата могат сами да избират бройката профили. Кашата и без това е голяма, та защо да не я направим още по-голяма. Нашата родителска още не е обявена, но ни се съобщи за четири профила.

# 417
Да видим при кои учители ще ги има тези 4 профила, че понапуснаха в нашето училище. Иначе и аз съм за 4 профила, стига да има при кого.

# 418
  • ВАРНА
В МГ Варна след инструкциите за избор само на още един профил, следва "моля ви, не се явявайте на еди коя си матура, защото е трудно и ако не я вземете, няма да завършите ". Мазалото е пълно.

# 419
Като ви чета за програмите и аз реших да погледна програмата на моето дете. Имат ден с 9ч, ден с 8ч, 2 дена със 7ч и ден с 6ч. Направо се изумих. С 9ч свършват чак в 16:10ч, но поне са ги сложили 8ми и 9ти час спорт, така че в някакъв смисъл се разтоварват в тях.

Общи условия

Активация на акаунт