Десетокласници 2025/2026

• 19 791
  • 464
  •   1
Отговори
# 420
  • София
Дъщеря ми има всеки ден по 7 часа, в петък - 6. И между другото, миналата седмица на родителската среща разбрах, че за профилите ще трябва да се кандидатства, т.е. ще ги класират по успех, като се вземат оценките от 8, 9 и първия срок на 10 клас по желаните предмети. Предполагам, че в повечето училища не е така, досега поне не съм чела за тази практика в темата.

# 421
  • София
Ели е за втори ден в новото 18-то училище. Засега и допадат почти всички учители и е доволна. Запознава се и с децата. Вчера беше доста стресирана, днес е по-спокойна. Успя да се сдобие с едно закъснение вчера, защото не знаела, че и предпоследното междучасие е 5 минути, а не 10, но ще се научи. Оказа се че днес има родителска среща, аз мислех, че съм я пропуснала, но съм гледала за миналата година дати Simple Smile
Днес е и за първи ден на немски за тази година, с английският ще направи почивка и няма да ходи тази година.
Отделно е решила и да работи, трябва да започне другият месец, като сме и обяснили, че ако и вреди на ученето и не смогва ще спре.

# 422
Тези профили са уж най-съществената част от средното образование, а са оставили на училищата пълна свобода да решават как да ги определят и да класират за тях. В нашето училище още при кандидатстването след 7 клас се избираше профил. Т.е. реално се кандидатстваше не за училище, а за паралелка - всяка паралелка беше с конкретно определени два чужди езика и два профилиращи предмета. Това беше добре от една страна, защото се гарантира, че училището ще осигури профила и че детето ще учи точно него (оказа се, че много елитни училища поставят децата в 10-клас пред свършен факт, като не им осигуряват профил, който им е важен за кандидатстване в чужбина, а и в БГ). От друга страна в 7 клас повечето от децата са абсолютно неориентирани за професионалното си бъдеще и в края на 10-ти клас настава истинска драма, като осъзнаят какво им предстои да учат следващите 2 години.

Последна редакция: ср, 24 сеп 2025, 17:35 от GG*

# 423
  • ВАРНА
Дъщеря ми има всеки ден по 7 часа, в петък - 6. И между другото, миналата седмица на родителската среща разбрах, че за профилите ще трябва да се кандидатства, т.е. ще ги класират по успех, като се вземат оценките от 8, 9 и първия срок на 10 клас по желаните предмети. Предполагам, че в повечето училища не е така, досега поне не съм чела за тази практика в темата.
За първи път чувам за такова нещо. Не мисля, че е по правилата.

# 424
  • София
(оказа се, че много елитни училища поставят децата в 10-клас пред свършен факт, като не им осигуряват профил, който им е важен за кандидатстване в чужбина, а и в БГ).
Кои по-точно са тези много елитни училища?

# 425
При нас профила се избира след 7 клас. Друг е въпросът колко деца знаят какво искат на тази възраст. Те след 12 клас повечето не знаят, а какво остава след 7.

# 426
  • София
Едни профили се избират след 7 клас, при НВО-то, а след 10 се избират още един или два, аз поне така знам.

# 427
В МГ Варна след инструкциите за избор само на още един профил, следва "моля ви, не се явявайте на еди коя си матура, защото е трудно и ако не я вземете, няма да завършите ". Мазалото е пълно.

Пак се връща мисълта за онези децата, които на предварителния изпит за Медицинския университет имаха отлични оценки и на монските тъпотии на матурата двойки. В този ред на мисли, учителите на големия също категорично предупредиха да не записва биология или химия матура. Подобно нещо стана с децата на приятелките ми, които бяха в МГ и на изпитите имаха 6, а на матурата по математика 3-4. А не са незнаещи деца + частни уроци някак...

Програмите не ме учудват, малката е 5 клас и има 2 пъти в седмицата 7 часа, 3 пъти засега 8 часа, като единият скоро ще стане 9 .....Прегарят тези деца, после не били концентрирани, малоумни били и все простотии...да си гледат работата мончовците и все разбирачи дето и за чеп за зеле не стават. Така се ядосвам и се чувствам безпомощна, че няма и накъде.

# 428
За първи път чувам за такова нещо. Не мисля, че е по правилата.
При нас също има в правилника класиране за трети профил (четвърти няма, както и беше обявено преди кандидатстването). Групите ще са 18-30 ученици. При желание ще има и по 2 групи за профили... Все пак, ако са 31 желаещите за физика, няма да направят две групи, а ще отпадне за второто си желание този със средно 4.78 например, а ще се класира този с 5.25 от предходните години Thinking

# 429
Така наречените входни нива по предметите - самите тестове - учителите ли си ги измислят, следвайки някакви насоки от МОН или някой им ги дава директно готови на учителите всяка година?

# 430
Те си ги измислят сами според мен. За профилите правилно ли разбирам? Ако го избереш тук ще държиш много по-тежък изпит по търсени специалности, ако не го избереш няма да имаш хорарирум за чужбина?

# 431
malinkap, аз не те разбрах, но по принцип е така: Освен задължителната матура БЕЛ задължително се явяват учениците и на матура по профилиращ предмет, която се държи на материал от профилите/ученика сам избира на  кой от изучавените 3те или 4те профилиращи предмета да се яви  -  двата са ясни още с приемането в 8 клас и един или два се добавят в 11 клас. Освен това има право да се яви на още до две матури по желание, които ако са по предмети изучаване в профила му, са на профилиран материал, а ако не са са на общия материал. Профилираните матури са по трудни

# 432
  • София

Освен това има право да се яви на още до две матури по желание, които ако са по предмети изучаване в профила му, са на профилиран материал, а ако не са са на общия материал. Профилираните матури са по трудни
Тоест, ако правилно разбирам, ако не си профил математика, а се явиш на матура по математика, матурата ти ще е на по-лесен материал, отколкото на някой, който е с профил математика? 🤪 Нещо не ми звучи изпълнимо. Или не разбирам правилно обяснението.

# 433
  • София
За да ти е второ ДЗИ трябва да е върху профил. Ако е трето или четвърто може да не е профилиращ и няма как да е върху не изучаван материал. Мисля имаше някакъв вариант по желание да се явиш на по-сложният изпит, но със собствена подготовка. Вече в университетите дали се приемат с еднаква тежест дзи върху профилиращ и непрофилиращ предмет не знам, защото големите не са се явявали на трето дзи и не съм се интересувала. Ники се яви на мат, а Ваня на английски.
Бях на родителска среща вчера в 18то. Трябва някой да ме ощипе, защото още не мога да повярвам как протече.
Всеки един учител влизаше и обясняваше колко е доволен от класа и децата и как се стараят. Нямало нужда да им събират телефоните, защото те не ги ползвали. Бяха младички и усмихнати учителите и говореха напълно адекватно и с желание да научат децата на нещо. Родителите също изглеждаха нормални и мили.
Класният е точен.
Стаите са ремонтирани или се ремонтират.
Та дотук съм доволна.
Самата Ели вчера вече не беше толкова притеснена, беше си харесала всички учители и се беше запознала с още деца.
Бяха и пратили изпуснатият материал от първата свдмица и и бяха показали къде е салона и кабинетите.

Последна редакция: чт, 25 сеп 2025, 19:14 от Aila

# 434
  • София

Освен това има право да се яви на още до две матури по желание, които ако са по предмети изучаване в профила му, са на профилиран материал, а ако не са са на общия материал. Профилираните матури са по трудни
Тоест, ако правилно разбирам, ако не си профил математика, а се явиш на матура по математика, матурата ти ще е на по-лесен материал, отколкото на някой, който е с профил математика? 🤪 Нещо не ми звучи изпълнимо. Или не разбирам правилно обяснението.
Защо да звучи неизпълнимо? Точно така е. На допълнителните матури по желание се явяваш на профилирана матура, ако си изучавал съответния предмет като профил, съответно на матура ООП, ако не си го изучавал като профил.

Общи условия

Активация на акаунт