Десетокласници 2025/2026

• 19 769
  • 464
  •   3
Отговори
# 435
Здравейте, и аз съм в размисли за профилите и матурите. Някой има ли наблюдение изпитите към университетите в България, например Техническия или УАСГ по математика, до коя матура се доближават като трудност?

# 436
  • ВАРНА
Топ са в комуникацията гимназията на дъщеря ми, признала съм ги. Може ли да сменят правилника в частта с изискванията за униформите/облеклото и грам да не ни запознаят нас, родителите. Кел файда да го четат на учениците по емнайсе пъти в рамките на седмица. Дънките от май-юни на дъщеря ми са вече извън закона. Утре мол в търсене на незнамсикакви цветове дънки/панталон. Тъкмо си мислиш, че си приключил с този вид шопинг и те връщат в първи клас Satisfied

# 437
  • Някъде там...
Интересно ми стана какви цветове са разрешени... ?

# 438
Аз онзи ден разбрах какви не са разрешени - със светли дънки не можело. Спешно купувах черни панталони

# 439
За облеклото малко се преиграва ми се струва. Аз разбирам да забранят да носиш скъсани дънки, гол пъп, къси полички и т.н., но да забраняват цветове ми се струва прекалено… и то за подрастващи.
От една крайност в друга се скача ми се струва.
За часовете моята всеки ден има по 8 часа. До 19.10 ч. - пълно мъчение отвсякъде при все че има и час път до вкъщи после.
За профилите определено е много важно родители и деца да се информират добре и личното ми мнение е, че възможността за повече профили е по-благоприятна за деца, които не са ориентирани точно какво искат да учат и планират обучение в чужбина.

# 440
  • ВАРНА
Аз онзи ден разбрах какви не са разрешени - със светли дънки не можело. Спешно купувах черни панталони
Аз снощи я разбрах тази работа. Оказва се, че всички дънки у нас са в категория "светли". Спешен мол утре за панталони/дънки в цитирам "тъмносив, тъмносин, черен" цвят.

# 441
  • Немция
Голяма глупост ми се струва това, вкарват всички в допълнителни разходи.

Какво стана с телефоните, как се осъществява контрол, нали щяха да са забранени в училищата?
За дъщерята на Айла прочетох, но е само за конкретно училище.

# 442
  • ВАРНА
Аз нямам против изискванията за униформи, но не ми е ок да сервират промяна в правилника след 15.09.
За телефоните предстои да разберем през ноември, мисля.

# 443
Ние сме били в двете крайности - от пълна униформа (от глава до пети, включително цвят и вид на обувки), до пълна анархия. И от опит мога да кажа, че това с частичните униформи, тоест дънки или блузи, които да се въртят около някакъв цвят, е върхът на всички глупости, които могат да се измислят.
Или правиш дизайн на униформа и я правиш еднаква като кройка, цвят, вид, и всички се обличат така, или просто слагаш едно изискване за приличие (без голи кореми и дупки по дрехите), и оставяш хората на мира.

Информацията за телефоните в българските училища е налична и актуална в медиите със свободен достъп. Пасивната агресия в темата, от друга страна, е ненужна.

# 444
  • Немция
Врабец, пасивна агресия ти се привижда?

# 445
При нас си имат шкафчета за телефони. Просто ще се използват. Така разбрах от детето.

# 446
  • ВАРНА
А, чакайте, има и друг бисер. Все си мислех, че нищо вече не може да ме изненада.
Даваш за домашно темите за преговор за входно, което ще е някъде началото на октомври, и започваш да преподаваш материала за 10 клас. Бийт дат! Забраних на дъщеря ми да ми разказва вече каквото и да е, свързано с учебния процес.

# 447
  • София
Здравейте, и аз съм в размисли за профилите и матурите. Някой има ли наблюдение изпитите към университетите в България, например Техническия или УАСГ по математика, до коя матура се доближават като трудност?
Мога да дам инфо за изпита по мат в УАСГ, за Николета беше по-сложен от матурата на профил по математика. Но тя по никакъв начин не се беше подготвяла за формата и типа задачи на изпита и не го взе насериозно. Причината е че матурата беше вече минала, знаеше че ще има шестица, която ще ползва като балообразуваща и проформа се яви на изпита. Беше го подценила основно времево изпита и не и беше стигнало времето, иначе задачите беше измислила в даден момент как се решават, но на няколко места им беше съставила уравнението, но не и беше останало време да го дореши.

# 448
При нас мина входни ниво, за което ми се каза, че това което са ги питали, не е учено миналата година. Нов учител, и така. Затова питах и тук, дали входните нива са нещо, писано централно или всеки си преценя. Всичко е точно в образователната ни система, само елементът на система липсва.

# 449
(оказа се, че много елитни училища поставят децата в 10-клас пред свършен факт, като не им осигуряват профил, който им е важен за кандидатстване в чужбина, а и в БГ).
Кои по-точно са тези много елитни училища?

Например всички такива в нашия град, при които изборът на профил се прави в края на 10 клас. При кандидатстването в 7-ми клас училището не гарантира какви профили ще предложи след 3 години. Дори да ги предложи, трябва да бъдат избрани от определен минимум деца, за да се реализират.  Профил физика не предлага нито едно училище в целия град. Профили биология, химия - само в 2-3 паралелки, за които се кандидатства от 7 клас, няма вариант да избереш тези профили след 10 клас.

Общи условия

Активация на акаунт