Десетокласници 2025/2026

• 20 241
  • 497
  •   3
Отговори
# 480
  • София
Много благодаря sanaka!

# 481
Sanaka, благодаря ти за разяснения по въпроса. Втората матура на дребната е определена за анг.език (за сега). А пък нивото и по анг.език е над Б1.1...
Затова и питам.
Благодаря!

# 482
  • София
Ми, значи ще й е лесна матурата и ще има 6. Simple Smile

# 483
Ми, значи ще й е лесна матурата и ще има 6. Simple Smile
Гаранции няма в този живот, все пак е изпит.  А и има още време, не се знае какво ще реши.

# 484
  • София
А какво става когато един от четирите ти профила е БЕЛ? Тогава може ли да държиш БЕЛ + БЕЛ или не...извинявам се за тъпия въпрос..

# 485
Допълнителен въпрос: ако решиш да се явиш на трето ДЗИ, по предмет, който не ти е бил профил (примерно математика), изпита идентичен ли е с този на ДЗИто от профил математика или е различен? Преди време бях чела нещо по въпроса, че са различни, но тогава не ми беше на дневен ред и не вникнах.

# 486
  • ВАРНА
А какво става когато един от четирите ти профила е БЕЛ? Тогава може ли да държиш БЕЛ + БЕЛ или не...извинявам се за тъпия въпрос..
няма тъпи въпроси Simple Smile
Аз, например, не знам да има профил БЕЛ.

sanaka, благодарности, че се включваш!

Допълнителен въпрос: ако решиш да се явиш на трето ДЗИ, по предмет, който не ти е бил профил (примерно математика), изпита идентичен ли е с този на ДЗИто от профил математика или е различен? Преди време бях чела нещо по въпроса, че са различни, но тогава не ми беше на дневен ред и не вникнах.
В този случай се явяват на дзи ооп мат

# 487
  • София
При нас има възможност за профил БЕЛ, за това питам, че съвсем се обърках вече Simple Smile

# 488
да, в езиковите гимназии има възможност за профил БЕЛ , обикновено върви в комбинация с История или Философия. В нашето училище дори видях, че преди 3 години е имало комбинация БЕЛ + География.

# 489
  • София
Не, не може. В този случай профилирана матура по бел може да се държи само като трета/четвърта матура по желание.
Освен двете задължителни ДЗИ, зрелостникът може да се яви на до две матури по желание. Ако предметът е изучаван като профилиращ, матурата ще е профилирана. Ако не е изучаван като профилиращ, матурата ще е върху материала от ООП.

ПП. Не във всички ЕГ има профил БЕЛ. В Испанската примерно няма.

Скрит текст:
Чл. 134. (1) Задължителният държавен зрелостен изпит по учебния предмет Български език и литература се полага върху учебно съдържание, изучавано в задължителните учебни часове във втория гимназиален етап на средно образование.
(2) Вторият задължителен държавен зрелостен изпит по чл. 132, ал. 2 се полага по учебен предмет, избран от ученика измежду учебните предмети Чужд език - английски, френски, немски, италиански, испански или руски, Математика, Информатика, Информационни технологии, Физика и астрономия, Биология и здравно образование, Химия и опазване на околната среда, История и цивилизации, География и икономика, Предприемачество, Музика, Изобразително изкуство и Философия, ако ученикът го е изучавал в избираемите учебни часове като профилиращ учебен предмет във втория гимназиален етап на средно образование. Държавният зрелостен изпит се полага върху учебното съдържание от задължителните модули на профилиращия учебен предмет.
(3) Държавният изпит за придобиване на професионална квалификация по чл. 132, ал. 3 се полага при условията и по реда на Закона за професионалното образование и обучение.

Чл. 135. (1) По свое желание зрелостникът може да положи и до два допълнителни държавни зрелостни изпита по избрани от него учебни предмети измежду учебните предмети Български език и литература, Чужд език - английски, френски, немски, италиански, испански или руски, Математика, Информационни технологии, Физика и астрономия, Биология и здравно образование, Химия и опазване на околната среда, История и цивилизации, География и икономика и Философия.
(2) В случай че избраният учебен предмет по ал. 1 е изучаван от ученика като профилиращ, държавният зрелостен изпит се полага върху учебното съдържание от задължителните модули на профилиращия учебен предмет, изучавано в избираемите учебни часове във втория гимназиален етап на средно образование.
(3) В случай че избраният учебен предмет по ал. 1 не е изучаван от ученика като профилиращ, държавният зрелостен изпит се полага върху учебното съдържание, изучавано в задължителните учебни часове в средната степен на образование.
(4) Зрелостникът може да положи допълнителен държавен зрелостен изпит по учебния предмет Български език и литература само ако е изучавал учебния предмет като профилиращ. Държавният зрелостен изпит се полага върху учебното съдържание от задължителните модули на профилиращия учебен предмет.

Последна редакция: ср, 08 окт 2025, 16:40 от sanaka

# 490
При нас има профил БЕЛ, но не виждам изискване за задължителни комбинации. Бях с впечатлението, че е свободен избор от два списъка за 3-ти и 4-ти профил.
Моето дете си харесва два предмета от единия списък. Има ли практика да се сформират профилите според интереса, а не само по заложените варианти?

Последна редакция: ср, 08 окт 2025, 18:08 от KaliAna7

# 491
  • София
По принцип изборът трябва да е свободен, но на практика не е съвсем така. Има училища, които дават свободен избор на 3 и 4 профил от голям брой предмети, като децата сами си избират как да ги комбинират, но са малко /напр. Испанската, 2АЕГ от тази година/. Има такива, които разделят предметите на две групи и можеш да избереш по един от всяка група, но не и два от една и съща група /напр. 1АЕГ/. Има такива /повечето/, които предлагат профилите само в комбинации. Има и такива, които правят класиране за профилите /напр. ФЕГ/ и може да не се доредиш до желания профил. В много училища пък изобщо няма избор, а училището направо "връзва" два профила със съответната паралелка. На практика истински избор има само в училищата с голям брой паралелки във випуск.

# 492
При нас има профил БЕЛ, но не виждам изискване за задължителни комбинации. Бях с впечатлението, че е свободен избор от два списъка за 3-ти и 4-ти профил.
Моето дете си харесва два предмета от единия списък. Има ли практика да се сформират профилите според интереса, а не само по заложените варианти?

Зависи от училището. В 35то са групирани по двойки: биология + химия, математика + физика .. Правят допитване сред десетокласниците за желанията им, но поглеждайки назад в годините, не виждам големи разлики в желаните двойки профили. Общо взето са очакваните комбинации. Девойката има месец-два да реши.

В Първа английска има две групи и всеки трябва да си избере по един предмет от всяка група. Това предполага по-голяма гъвкавост, но все още не знам подробности. Деветокласника ще го мислим догодина.

# 493
При нас може всякакви комбинации от 3 и 4 ти профил. Но нашето училище е голямо.

Децата вече оформят ли любими предмети и учители...?
Топ предмет при моята е химия, господина бил страхотен. Всчики учители си харесва с изкючение на физичката. Нямаме късмет с този предмет.

# 494
  • София
При нас може всякакви комбинации от 3 и 4 ти профил. Но нашето училище е голямо.

Децата вече оформят ли любими предмети и учители...?
Топ предмет при моята е химия, господина бил страхотен. Всчики учители си харесва с изкючение на физичката. Нямаме късмет с този предмет.
Ти дали не обърка темата? Stuck Out Tongue Winking Eye Или имаш и десетокласничка?

Общи условия

Активация на акаунт