Десетокласници 2025/2026

• 29 727
  • 653
  •   3
Отговори
# 645
Всъщност драмата е във формата на изпита.
Колкото и добре да знаеш нещо, ако не познаваш формата на изпита, а трябва под стрес, за време да решиш типови задачи, шансът да се провалиш поне първия път е голям. И не го казвам от гледна точка на кисел родител, а от гледна точка на човек, който помага на други да се явяват на изпит за ниво език.
Налага ми се да обяснявам, защо хора, които в реалния живот се справят добре с езика, не могат да вземат ниво от първи път, а такива, които сричат, но са учили точно по схемата за изпит, го взимат. Защото на изпита тепърва губиш цялата си енергия и концентрация, за да проумееш, на колко въпроса, в каква форма и за колко време ще отговаряш.

Ситуацията с интегрираните НВО е същата. И без да съм чела петициите, съм убедена, че по този параграф са атакувани. Децата не се подготвят в училище с интегрирани задачи. Нито по химия връзват с текущия материал по биология, нито по физика - с математиката. И изведнъж, от днес за утре - решете ги тия интегрирани задачи за време. Еми, не става така. Ние едно време го разучавахме този отговор на литературен въпрос, стъпка по стъпка, още от пети клас.

Сори за фермана, ама пак влязоха тези от МОН в новините и пак вдигнах кръвно. Направо невероятно ми се вижда, как в цяло министерство, и то на образованието, цари такова професионално късогледство.

Иначе за това НВО и у нас не се говори. Просто го няма Sunglasses

# 646
  • Някъде там...
А има гимназии, които даже пробна матура правиха в 10 клас наскоро.
Иначе и при нас този изпит не се коментира. Все едно го няма.

# 647
ЧНГ! Да бъде здрава младежта и всички около тях!
НВО въобще не предизвиква интерес. Аз като цяло съм за проверки върху общото ниво, стига да си тестват системата и да не служи за кандидатстване, но и да си намерят начин хора, които не са си подготвили поне за 3 собствените ученици, да не припарват до проверки. Помня в седми клас каква пункуационна грешка бяха измислили на човек, стигнал до национален кръг по БЕЛ. И какви стотни бяха дялкали на такъв с национален кръг по математика. Абсурдни същества има в систевата, с все министърчето, което си протри пръстчетата да реже ленти на исмислени и безумно скъпи стем бюра и фотоси.

# 648
Стискайте палци на щерката. Техният отбор ще участва във финалния кръг на Междугимназиалното Moot Court състезание. По нейна информация, за устните пледоарии са се класирали осем отбора от 150. Техният е единственият класирал се за финала от 2АЕГ и никой няма повече точки от тях в първия кръг. Те имат 94 точки, колкото и поне още един отбор.

# 649
Много интересна програма, сега научих. Сигурна съм, че има деца от темата, за които ще е полезно Simple Smile

МОН дава 665 евро месечно на студенти. Но само на лауреатите от международни олимпиади
Одобрявам Simple Smile Едно смислено приложение на данъците ми.

https://offnews.bg/obshtestvo/mon-dava-665-evro-mesechno-na-stud … mezhd-859258.html

https://strategy.bg/bg/strategy-documents/1729

# 650
Звучи интересно и е стъпка в правилна посока, ама точно тези, които са лауреати на международни олимпиади, са и със стипендии за учене в чужбина. От тазгодишните 12-класници познавам две "деца", които няма да изберат България, защото и в САЩ всичко ще им е безплатно и са с пълни стипендии, а от миналата едно вече замина. Тези, които са сега 12 клас вече знаят къде са приети и при какви условия и остава само да си вземат ДЗИтата. Ами не виждам университет в България, който може да им подсигури база, преподаватели и условия на нивото на Стандфорд или Масачузетския университет. Според мен би било хубаво да си разширят програмата и с лауреатите на нашите си олимпиади, че и от тях доста се насочват към чужбина.

# 651
Като родител на дете с интереси в областта на историята (и географията, донякъде), дали ще видя - докато имам ученик - някакво усилие от МОН някога, насочено към тези толкова много деца, които искат да учат по-задълбочено тази наука, вместо интеграли.

# 652
не! На този етап Мат, СТЕМ и пр.
нали виждате как искат да наврат и езиците на кучето в да не казвам какво... голям трън в очите са им профилираните паралелки с езици, не можело в МГ да се учи език 1 година, а защо? не е ли по-добре тез деца да са хем грамотни по мат и физика и т.н., хем да поназнайват един език прилично. Градският ( за министърчето говоря) съвсем изплиска легена... тръгнали с 600 евро на месец да ловят мозъци...

# 653
Аз смятам, че не са малко тези пари особено за цялото следване.
Честно казано напоследък забелязвам, че доста от завършилите в чужбина после се връщат(съучениците на сина ми).
Има факултети, които си струват и тук, особено ако няма да работиш навън. А пък за работенето навън - според мен е отживелица от жалкото ни минало.
Защо СТЕМ - защото трябва икономическо развитие на тази страна. Това е нещо, което можем и е успешно.
Аз мога да кажа същото за образованието последните 15 години - направиха всички гимназии езикови. С каква професия излизат тези деца? Идеални са за Call Center.

С цялото ми уважение към езиците, те са средство, а не професия за повечето хора, особено с последните технологии. Можете да ме линчувате,

Последна редакция: пт, 16 яну 2026, 21:39 от peppia

Общи условия

Активация на акаунт