Десетокласници 2025/2026

• 29 984
  • 674
  •   2
Отговори
# 645
Всъщност драмата е във формата на изпита.
Колкото и добре да знаеш нещо, ако не познаваш формата на изпита, а трябва под стрес, за време да решиш типови задачи, шансът да се провалиш поне първия път е голям. И не го казвам от гледна точка на кисел родител, а от гледна точка на човек, който помага на други да се явяват на изпит за ниво език.
Налага ми се да обяснявам, защо хора, които в реалния живот се справят добре с езика, не могат да вземат ниво от първи път, а такива, които сричат, но са учили точно по схемата за изпит, го взимат. Защото на изпита тепърва губиш цялата си енергия и концентрация, за да проумееш, на колко въпроса, в каква форма и за колко време ще отговаряш.

Ситуацията с интегрираните НВО е същата. И без да съм чела петициите, съм убедена, че по този параграф са атакувани. Децата не се подготвят в училище с интегрирани задачи. Нито по химия връзват с текущия материал по биология, нито по физика - с математиката. И изведнъж, от днес за утре - решете ги тия интегрирани задачи за време. Еми, не става така. Ние едно време го разучавахме този отговор на литературен въпрос, стъпка по стъпка, още от пети клас.

Сори за фермана, ама пак влязоха тези от МОН в новините и пак вдигнах кръвно. Направо невероятно ми се вижда, как в цяло министерство, и то на образованието, цари такова професионално късогледство.

Иначе за това НВО и у нас не се говори. Просто го няма Sunglasses

# 646
  • Някъде там...
А има гимназии, които даже пробна матура правиха в 10 клас наскоро.
Иначе и при нас този изпит не се коментира. Все едно го няма.

# 647
ЧНГ! Да бъде здрава младежта и всички около тях!
НВО въобще не предизвиква интерес. Аз като цяло съм за проверки върху общото ниво, стига да си тестват системата и да не служи за кандидатстване, но и да си намерят начин хора, които не са си подготвили поне за 3 собствените ученици, да не припарват до проверки. Помня в седми клас каква пункуационна грешка бяха измислили на човек, стигнал до национален кръг по БЕЛ. И какви стотни бяха дялкали на такъв с национален кръг по математика. Абсурдни същества има в систевата, с все министърчето, което си протри пръстчетата да реже ленти на исмислени и безумно скъпи стем бюра и фотоси.

# 648
Стискайте палци на щерката. Техният отбор ще участва във финалния кръг на Междугимназиалното Moot Court състезание. По нейна информация, за устните пледоарии са се класирали осем отбора от 150. Техният е единственият класирал се за финала от 2АЕГ и никой няма повече точки от тях в първия кръг. Те имат 94 точки, колкото и поне още един отбор.

# 649
Много интересна програма, сега научих. Сигурна съм, че има деца от темата, за които ще е полезно Simple Smile

МОН дава 665 евро месечно на студенти. Но само на лауреатите от международни олимпиади
Одобрявам Simple Smile Едно смислено приложение на данъците ми.

https://offnews.bg/obshtestvo/mon-dava-665-evro-mesechno-na-stud … mezhd-859258.html

https://strategy.bg/bg/strategy-documents/1729

# 650
Звучи интересно и е стъпка в правилна посока, ама точно тези, които са лауреати на международни олимпиади, са и със стипендии за учене в чужбина. От тазгодишните 12-класници познавам две "деца", които няма да изберат България, защото и в САЩ всичко ще им е безплатно и са с пълни стипендии, а от миналата едно вече замина. Тези, които са сега 12 клас вече знаят къде са приети и при какви условия и остава само да си вземат ДЗИтата. Ами не виждам университет в България, който може да им подсигури база, преподаватели и условия на нивото на Стандфорд или Масачузетския университет. Според мен би било хубаво да си разширят програмата и с лауреатите на нашите си олимпиади, че и от тях доста се насочват към чужбина.

# 651
Като родител на дете с интереси в областта на историята (и географията, донякъде), дали ще видя - докато имам ученик - някакво усилие от МОН някога, насочено към тези толкова много деца, които искат да учат по-задълбочено тази наука, вместо интеграли.

# 652
не! На този етап Мат, СТЕМ и пр.
нали виждате как искат да наврат и езиците на кучето в да не казвам какво... голям трън в очите са им профилираните паралелки с езици, не можело в МГ да се учи език 1 година, а защо? не е ли по-добре тез деца да са хем грамотни по мат и физика и т.н., хем да поназнайват един език прилично. Градският ( за министърчето говоря) съвсем изплиска легена... тръгнали с 600 евро на месец да ловят мозъци...

# 653
Аз смятам, че не са малко тези пари особено за цялото следване.
Честно казано напоследък забелязвам, че доста от завършилите в чужбина после се връщат(съучениците на сина ми).
Има факултети, които си струват и тук, особено ако няма да работиш навън. А пък за работенето навън - според мен е отживелица от жалкото ни минало.

Защо СТЕМ - защото трябва икономическо развитие на тази страна. Това е нещо, което можем и е успешно.

Цитат
. голям трън в очите са им профилираните паралелки с езици, не можело в МГ да се учи език 1 година, а защо?
Аз мога да кажа същото за образованието последните 15 години - направиха всички гимназии езикови. С каква професия излизат тези деца? Идеални са за Call Center.

С цялото ми уважение към езиците, те са средство, а не професия за повечето хора, особено с последните технологии. Можете да ме линчувате,

Последна редакция: пт, 16 яну 2026, 21:41 от peppia

# 654
  • Някъде там...
Само ще кажа, че определено след ЕГ не си идеален за кол център, ама никак. Simple Smile Като цяло, езиковото обучение у нас залага на писменото изразяване, но не и на устното. Не само ЕГ, университетите също.
Езиковите и математическите гимназии не дават професия, а знания и умения. Там обикновено се концентрират деца, които имат намерение да продължат със следваща образователна степен, която да им даде професия. И по мое време, и сега, тези гимназии са желани заради средата и очакваното по-високо ниво на преподаване и изисквания.
Много семейства пък не могат да си позволят да плащат за езиков курс или са в по-малки населени места, където няма такава възможност. И за тях изучаването на език в училище е добре дошло. Все нещо ще остане в главите. Simple Smile

# 655
Само ще кажа, че определено след ЕГ не си идеален за кол център, ама никак. Simple Smile
Ако казваш, че не могат и да говорят след 2-3 години усилен език, честно казано не знам за какво е изобщо битката. Поне в училището на малката още след 8ми клас говорят свободно, иначе как в 9ти клас ще ги изпитват по специалните предмети?

Пак казвам, езикът е важен, без него не може, обаче трябва професия и ако не искаме да е филология, децата трябва да се специализират - какво ще е - вече всеки според каквото му е на сърце.

Ако чакаш на университета, не е невъзможно, но може да си поизпуснал влака. Специализацията е съществена, а точно в 10,11 клас децата имат много сериозен интелектуален капацитет. Не че да учиш Шекспир е лошо, но е за тесен кръг фенове.
Поне аз така виждам нещата.

Последна редакция: сб, 17 яну 2026, 00:10 от peppia

# 656
  • Някъде там...
Децата още вятър ги вее на бял кон. Simple Smile Който иска професия или занаят след средното образование, ходи в професионална гимназия.
Съмнявам се след 8 клас да говорят свободно езика в която и да е ЕГ, та това е ниво А2. Казвам го като завършила ЕГ и с опит в областта на така наречения кол център. Или ако някои са напред с материала, то това определено не се дължи на обучението в училище.

# 657
Много е хубаво да учат децата и езици, и математика, и професия, и още нещо, ако може, но реално се оказва, че не е съвсем осъществимо. Или поне не в масовия случай. Когато големият ми син влезе в английска гимназия, беше много разочарован като разбра, че приятелите му в математическата гимназия и в техникумите ще учат английски колкото него, и то дори по същите учебници. Те така и се рекламираха от техникумите и математическата - "При нас ще научите английски, колкото в АЕГ". При завършването на 12 клас синът ми на ДЗИ по английски изкара 5,96 без никаква допълнителна подготовка (не само той, целият им клас имаха над 5,50), приятелят му от математическата имаше 4,80, като беше карал и курсове за сертификати (много умно и трудолюбиво дете, но с изразен фокус към математиката), а приятелят от техникума си беше направо зле. И тези оценки напълно си съответстваха на знанията им на езика. Синът ми в 11-12 клас четеше основно книги на английски (художествена и философска литература), а приятелите му по два часа си превеждаха ю-ги-о картите, като се съберат да играят. Тримата бяха в един клас в основното училище и тръгнаха от едно ниво. Просто интензитетът на учене на език беше съвсем различен, колкото и часовете и учебниците да бяха едни и същи. В английската домашните по езика винаги са били много тежки - първата година особено минимум 4-5 часа писане на домашна. Постоянни тестове  и изпитвания с някакви много жестоки скали за оценяване. В математическата обратното - там дори в 8 клас, когато уж трябваше основно да се учи език, учителите по математика не можеха да си представят да минат с домашна от 2-3 задачи от учебника, а даваха винаги по няколко страници от сборник. Съответно учителите по английски пък не си позволяваха този гърч, който прилагаха в езиковата (това от наблюдения върху една и съща учителка, която се премести от АЕГ в МГ). В техникума да не говорим - там изискванията към езика бяха сведени до минимум. То всъщност въпросното дете беше в някаква хотелиерска специалност и явно целта на учителите беше прилично говоримо ниво.
Та според мен трябва да има някаква оптимизация в езиковото обучение. Особено за елементарен език като английския 3-4 години са повече от достатъчни и  намаленият хорариум въобще не значи, че няма да могат да го научат.

# 658
А моето мнение е, че тесните специализации ще изчезнат (в Германия, където се профилират след 4. клас вече започнаха да се усещат, че децата ще сменят по няколко професии до края на живота си и им трябва широка основа, на която да стъпят, за да могат в последствие да се преквалифицират от едно към друго, към трето). Хубаво е професия, ама в професионалните гимназии при нас - 5 години кетъринг и накрая знания колкото да сервират (то за сервитьор в елитен ресторант с курс от 3 месеца взимат), а езикът е на ниво да си превеждат с преводач (не че в азиатските страни вече не е масово, ама някак си не изглежда добре като работиш в туризма да не може да вържеш 2 думи на що годе приличен английски, че да се разберете), в другата пък 5 години за дизайнер на облекло или за фризьор и единици успяват да научат нещо за тези 5 години, защото влизат възможно най-слабите деца, които са приети само с 3ките от дипломата. В гимназията по дървообработване дават даже ежемесечно стипендии по 60 лв без изискване за успех и имат интериорен дизайн (едното ми дете би искало да се занимава с това), ама от целия клас има 2 деца, които учат, за да научат, другите са пълнеж. За професия преди си имаше възможност да я изучиш от 8 до 10. клас и да ходиш да работиш като не ти се учи (все пак ученето не е задължително, ама сега ще кибичат до 12. клас, учейки по нещичко от 8 и евентуално в последните 2 години може и да научат нещо). Маса пари, хвърлени в бездънна яма. Даже във Виетнам, който са още в онзи строй образованието след прогимназия вече е платено, макар и символично (в голяма част от училищата около 10-20 долара средно месечно при средна заплата около 320 долара), че да може да мотивира тези, които наистина ще учат.
Голямата избра ЕГ, защото не иска да се занимава с информатика, а в нашето МГ, където учеше 5-7 клас само това е вариантът математика+информатика и трети профил масово се избира английски. Физика се очаква да имат догодина за първи път, защото випуска им от 5. клас е много силен, бяха 3 паралелки тогава и от останалите деца се очаква да съберат 12-15, които ще запишат физика, дали обаче учителката ще успее да ги подготви  е друг въпрос. В момента най-силните физици от випуска в града и от ЕГ, и от МГ се подготвят при Теодосий и сина му. Говорим за едно от 3те МГта извън София, които могат да си позволят да предложат физика и които имат някакви постижения в гимназията. В ЕГто на дъщерята са събрани деца, които в по-голямата си степен знаят, че са отишли, за да учат, а не само да се разхождат до училището. Изискванията не са като по мое време, нивото в сравнение с мое време е доста надолу за мен, но на тези изисквания 50% от децата от ЕГ ще продължат медицина (природни науки се предлагат в още 4 или 5 училища от 8. клас още, в 2 са горе-долу, но не на нивото на профила в ЕГ, който е само един допълнителен към езиците, в 2 въобще не става, само за стем-изискванията ги имат тези природни науки, но нито обучението го има, нито децата искат да научат нещо, а в МГ се предлага, ако се събере група). Една голяма част ще запишат и инженерни науки. Та ЕГ дава една широка обща култура, научаваш се как да учиш (особено за изпитванията на език, когато още нямаш достатъчен запас от думи, че да може да разказва, а в това конкретно ЕГ устните изпити и при предметите на български преобладават пред писмените) и възможност да избереш на по-осъзната възраст с какво да започнеш, пък после като при езиците - изучиш ли едно, по-лесно ще може да изучиш второ и трето. Инженерът ще се научи да слага и плочки, ако му се наложи, ама плочкаджията дали ще може да стане проектант. Борбата е за средата, не за езика (език и на курс ще научи мотивираното дете, че и математика се предлага на много добро  ниво онлайн за по-малките градове, ама средата може да дръпне и мотивираното до немотивирано и защо аз да го правя, а другите не).

# 659
Те се връщат,защото за някои специалности е криза и навън. Ако тука намерят реализация или докато мине бурята според мен. Иначе в Германия е доста интересна системата, там под 20 процента отивам в гимназия, като това се решава от учителите, другите по индустрията. Не знаех, че има промяна сега. Това със стипендиите пак недомислена работа, да отворят работни места тука, не да плаща стипендийки да пълни унита. При нас единият език се учи на курс,другият вкъщи и училище, но и там ще се мине може би на курс. За кол центровете не знам пък да е толкова високо нивото. Има такива дето и пишат само. За Информатика, мислим да го оставим като един от вариантите, госпожицата много бързо я схваща, но има и други планове.

Последна редакция: сб, 17 яну 2026, 07:45 от malinkap

Общи условия

Активация на акаунт