Десетокласници 2025/2026

• 29 881
  • 667
  •   7
Отговори
# 660
Хубава дискусия стана, благодаря за мненията!
Аз нямам много опит извън двете деца (НПМГ, ЕГ), но това което видях и при двете не ми изглежда оптимално.
НПМГ - средна математика, без много напъване, език както е описано по-горе, лежерен 8ми клас
ЕГ - много интензивен език, счупиха ги от зор, математика - между другото, науки - между другото
Да видим профила как ще е.

Това със стипендиите пак недомислена работа, да отворят работни места тука, не да плаща стипендийки да пълни унита.
България е от страните в Европа с най-ниска безработица. ИТ сектора е с постоянен растеж, дори в кризата, кой да ги отвори тия работни места, държавата?
Държавата трябва само да не пречи и да има специалисти.

И пак не искам да обидя някои професии, но история и филология  не са специалностите, които ще донесат растеж на страната. Затова е СТЕМа дето всички уж го добавят в програмите. Макар че в повечето случаи е само на думи.

1-2 на специалност от тези момчета и момичета като останат в България ще бутат и останалите, не напразно дават тия пълни стипендии в чужбина, не е от благотворителност. Най-накрая и у нас да се сетят. Аз бях с такава стипендия в италиански уни преди 30 години, стигаше ми, и българите там бутахме останалите (бяхме от по-добрите).

Последна редакция: сб, 17 яну 2026, 09:09 от peppia

# 661
  • София
Имам близка приятелка завършила средно в Германия преди доста години. В началото е била насочена от учителите си към real schule, а не гимназия (само ако си завършил гимназия можеш да учиш в университет), НО имат възможност, мисля в 10клас по нашата система, да вземат една допълнителна година, да се явят на изпити и ако ги издържат да се прехвърлят в гимназия. Тя точно това е направила.
В момента децата на близки приятели учат в Германия и борбата за добро училище и там е доста сериозна, но думата на учителите много трудно, да не кажа невъзможно, може да се оспорва от родителите.
Иначе наборът, типично в негов стил, на финала на първи срок се стегна и се очертава все пак да няма 4ки за срока. Даже на класното по математика е с една от сравнително малкото пълни 6-ци в класа.
Не спира да ме изненадва с разсъждения. Каза, че ако трябва да избира единствено спрямо интересите си, би избрал география за четвърти профил, а не ИТ, дори учителката, с която никак не мели, не му е казус, а необходимостта да гони общ успех, защото за икономическите специалности е заложен в бала за кандидастване.

Последна редакция: сб, 17 яну 2026, 10:21 от green_dawn

# 662
Не че е лошо решението да се стимулират тези, с които умрАт да се снимат разни политици, но е като на свинче звънче работата. На тези млади хора им трябва качествена среда и поне някакъв ментален стимул, за да има стимул. Подготовката им за международните състезания е минала през най-доброто, което висшето образование тук може да даде, а и са покрили сериозен университетски материал тук. И за огромно съжаление, качествените факултети са критично малко. Ако все пак се търси ефектът на качеството, ще мине много време, но най-вече трябва да се ликвидира този ужас парите следват.
Скрит текст:
Аз си имам и едно силно особено мнение за широко рекламирани от това министерство стимули. Обхватът се оказва, че е сведен до едни училища с ръководство от много наши хора. Радвам се съвсем искрено, че училите навън се връщат, в т.ч. от тези, за които министерството сега се сети. Преди време бях чела някъде изненадата на един от тези млади хора, който сега подготвя състезатели, че стипендиите на закриляните деца с дарби е все същата като от тяхно време, а подготовката им вече е почти изцяло платена извън училищата. Ей тези дашните преведоха сумата за стимулиране на децата от общинските училища в София за миналата година в четвъртък преди зимната ваканция. И цялата им дейност от години реално не е да се стимулира, а да се прилага разделяй и владей. Езици-математика, хуманитарни-математика, изкуство-математика, наш човек-чужд човек. 
Който иска професия или занаят след средното образование, ходи в професионална гимназия.
Съмнявам се след 8 клас да говорят свободно езика в която и да е ЕГ, та това е ниво А2.
Професията не е само до училище, в което ще отидеш. Образованието ни стана като кръчма, в която каквото и на външен вид като фасада да избереш, каквото и да поръчаш, все ще е бъде по усмотрение на готвача и каквото келнерът е решил да донесе. И за там трябват учители. С печките и пребоядисаните и преобзаведени с нови маси, но без учители, нито професионално, нито стем ще им се получи.
Като динозавър, който е завършил техникум, направих рязък завой в личните си интереси след осъзнаването ми, че ще ми се налага да работя с хора, при които съм била на стаж или пък още по-зле, с такива като инженерите, които ми преподаваха.

В тяхната езикова гимназия езиковата рамка не е такава. Нивото на владеене на езика е фактор още на входа.   Миналата седмица се виждах с приятелки от увеселителното висше учебно заведение, което завърших и нямаше нищо общо с иначе вродения https://www.bg-mamma.com/?topic=1775502.msg50713267#ми инженерен интерес. На едната детето, което беше и много активен спортист, миналата година завърши това езиково училище. В момента е с много интересен път на университетското образование извън България с обучение на няколко места по света.

Последна редакция: сб, 17 яну 2026, 10:26 от рони

# 663
peppia , за ИТ то ти е поостаряло инфото от мин преди 2  години. Няма да споря въобще по тази тема. Каквото е било, било. Както ви казах няма ли икономика, тези стипендии са безсмислени, защото децата пак ще избягат.Това, че в Германия не могат да гарантират работа в заводите (децата щели да сменят няколко работни места през живота си), означава че и там икономиката умира (е, е не като при нас).

Последна редакция: сб, 17 яну 2026, 10:18 от malinkap

# 664
  • София
Аз, при все че съм завършила МГ, убедено вярвам, че АДЕКВАТНОТО ОБУЧЕНИЕ по история и философия е фундаментално важно за изграждането както на индивидуалната личност, така и на обществото като цяло, а когато то липсва периодично се появяват "интересни" политически, обществени и икономически явления и при това го казвам възможно най-политкоректно, но темата е доста сериозна и многопластова.
Нашите набори и в момента имат 4 часа история и 2 часа философия седмично, но имам силни съмнение колко този завишен хорариум осигурява адекватно обучение без подготвени учители с единна обща цел какво трябва да постигнат накрая на процеса на преподаване...

# 665
Да, но трябва по История например, да ти се преподава не само данни и факти, а защо са се случили дадените събития, какво ги е предизвикало. Мон си имат план-програма. Историята се преподава както е написана  в учебниците и така, учителите нямат особена свобода.

# 666
  • София
Според мен доста зависи и от учителите. Големият ми син в 18-то случи на невероятни преподаватели с много иновативен подход и точно на историческия анализ много наблягаха. В 10 клас например доста време прекараха в анализ писмата на Левски.
В момента при набора това са едни от най-скучните часове.

# 667
И ние навремето по История бяхме с едни католически свещеник (монсеньор сега), който беше завършил НГДЕК, после докторкатура по История и нещата бяха много различни.

Общи условия

Активация на акаунт