Десетокласници 2025/2026

• 30 151
  • 690
  •   4
Отговори
# 660
Хубава дискусия стана, благодаря за мненията!
Аз нямам много опит извън двете деца (НПМГ, ЕГ), но това което видях и при двете не ми изглежда оптимално.
НПМГ - средна математика, без много напъване, език както е описано по-горе, лежерен 8ми клас
ЕГ - много интензивен език, счупиха ги от зор, математика - между другото, науки - между другото
Да видим профила как ще е.

Това със стипендиите пак недомислена работа, да отворят работни места тука, не да плаща стипендийки да пълни унита.
България е от страните в Европа с най-ниска безработица. ИТ сектора е с постоянен растеж, дори в кризата, кой да ги отвори тия работни места, държавата?
Държавата трябва само да не пречи и да има специалисти.

И пак не искам да обидя някои професии, но история и филология  не са специалностите, които ще донесат растеж на страната. Затова е СТЕМа дето всички уж го добавят в програмите. Макар че в повечето случаи е само на думи.

1-2 на специалност от тези момчета и момичета като останат в България ще бутат и останалите, не напразно дават тия пълни стипендии в чужбина, не е от благотворителност. Най-накрая и у нас да се сетят. Аз бях с такава стипендия в италиански уни преди 30 години, стигаше ми, и българите там бутахме останалите (бяхме от по-добрите).

Последна редакция: сб, 17 яну 2026, 09:09 от peppia

# 661
  • София
Имам близка приятелка завършила средно в Германия преди доста години. В началото е била насочена от учителите си към real schule, а не гимназия (само ако си завършил гимназия можеш да учиш в университет), НО имат възможност, мисля в 10клас по нашата система, да вземат една допълнителна година, да се явят на изпити и ако ги издържат да се прехвърлят в гимназия. Тя точно това е направила.
В момента децата на близки приятели учат в Германия и борбата за добро училище и там е доста сериозна, но думата на учителите много трудно, да не кажа невъзможно, може да се оспорва от родителите.
Иначе наборът, типично в негов стил, на финала на първи срок се стегна и се очертава все пак да няма 4ки за срока. Даже на класното по математика е с една от сравнително малкото пълни 6-ци в класа.
Не спира да ме изненадва с разсъждения. Каза, че ако трябва да избира единствено спрямо интересите си, би избрал география за четвърти профил, а не ИТ, дори учителката, с която никак не мели, не му е казус, а необходимостта да гони общ успех, защото за икономическите специалности е заложен в бала за кандидастване.

Последна редакция: сб, 17 яну 2026, 10:21 от green_dawn

# 662
Не че е лошо решението да се стимулират тези, с които умрАт да се снимат разни политици, но е като на свинче звънче работата. На тези млади хора им трябва качествена среда и поне някакъв ментален стимул, за да има стимул. Подготовката им за международните състезания е минала през най-доброто, което висшето образование тук може да даде, а и са покрили сериозен университетски материал тук. И за огромно съжаление, качествените факултети са критично малко. Ако все пак се търси ефектът на качеството, ще мине много време, но най-вече трябва да се ликвидира този ужас парите следват.
Скрит текст:
Аз си имам и едно силно особено мнение за широко рекламирани от това министерство стимули. Обхватът се оказва, че е сведен до едни училища с ръководство от много наши хора. Радвам се съвсем искрено, че училите навън се връщат, в т.ч. от тези, за които министерството сега се сети. Преди време бях чела някъде изненадата на един от тези млади хора, който сега подготвя състезатели, че стипендиите на закриляните деца с дарби е все същата като от тяхно време, а подготовката им вече е почти изцяло платена извън училищата. Ей тези дашните преведоха сумата за стимулиране на децата от общинските училища в София за миналата година в четвъртък преди зимната ваканция. И цялата им дейност от години реално не е да се стимулира, а да се прилага разделяй и владей. Езици-математика, хуманитарни-математика, изкуство-математика, наш човек-чужд човек. 
Който иска професия или занаят след средното образование, ходи в професионална гимназия.
Съмнявам се след 8 клас да говорят свободно езика в която и да е ЕГ, та това е ниво А2.
Професията не е само до училище, в което ще отидеш. Образованието ни стана като кръчма, в която каквото и на външен вид като фасада да избереш, каквото и да поръчаш, все ще е бъде по усмотрение на готвача и каквото келнерът е решил да донесе. И за там трябват учители. С печките и пребоядисаните и преобзаведени с нови маси, но без учители, нито професионално, нито стем ще им се получи.
Като динозавър, който е завършил техникум, направих рязък завой в личните си интереси след осъзнаването ми, че ще ми се налага да работя с хора, при които съм била на стаж или пък още по-зле, с такива като инженерите, които ми преподаваха.

В тяхната езикова гимназия езиковата рамка не е такава. Нивото на владеене на езика е фактор още на входа.   Миналата седмица се виждах с приятелки от увеселителното висше учебно заведение, което завърших и нямаше нищо общо с иначе вродения ми инженерен интерес. На едната детето, което беше и много активен спортист, миналата година завърши това езиково училище. В момента е с много интересен път на университетското образование извън България с обучение на няколко места по света.

Последна редакция: сб, 17 яну 2026, 14:46 от рони

# 663
peppia , за ИТ то ти е поостаряло инфото от мин преди 2  години. Няма да споря въобще по тази тема. Каквото е било, било. Както ви казах няма ли икономика, тези стипендии са безсмислени, защото децата пак ще избягат.Това, че в Германия не могат да гарантират работа в заводите (децата щели да сменят няколко работни места през живота си), означава че и там икономиката умира (е, е не като при нас).

Последна редакция: сб, 17 яну 2026, 10:18 от malinkap

# 664
  • София
Аз, при все че съм завършила МГ, убедено вярвам, че АДЕКВАТНОТО ОБУЧЕНИЕ по история и философия е фундаментално важно за изграждането както на индивидуалната личност, така и на обществото като цяло, а когато то липсва периодично се появяват "интересни" политически, обществени и икономически явления и при това го казвам възможно най-политкоректно, но темата е доста сериозна и многопластова.
Нашите набори и в момента имат 4 часа история и 2 часа философия седмично, но имам силни съмнение колко този завишен хорариум осигурява адекватно обучение без подготвени учители с единна обща цел какво трябва да постигнат накрая на процеса на преподаване...

# 665
Да, но трябва по История например, да ти се преподава не само данни и факти, а защо са се случили дадените събития, какво ги е предизвикало. Мон си имат план-програма. Историята се преподава както е написана  в учебниците и така, учителите нямат особена свобода.

# 666
  • София
Според мен доста зависи и от учителите. Големият ми син в 18-то случи на невероятни преподаватели с много иновативен подход и точно на историческия анализ много наблягаха. В 10 клас например доста време прекараха в анализ писмата на Левски.
В момента при набора това са едни от най-скучните часове.

# 667
И ние навремето по История бяхме с едни католически свещеник (монсеньор сега), който беше завършил НГДЕК, после докторкатура по История и нещата бяха много различни.

# 668
Цитат
... Подготовката им за международните състезания е минала през най-доброто, което висшето образование тук може да даде, а и са покрили сериозен университетски материал тук.
Нали разбираш, че това което казваш е абсурдно? Синът ми е 7ма година във ФМИ (докторант). И вярвай ми, не е напразно това което учат. С тази безмислена подготовка вече има няколко публикации в международни списания.
Подготовката за международни олимпиади е като всеки спорт, таргетира специални неща, докарани до крайност. Няма общо с висшето образование, някакъв измерител на способности е.

Цитат
сериозен университетски материал тук
Този материал е малко от първата година и дотам. Бебешки неща. Изобщо, средното образование най-добре да си гледа рачешките задачи и да не се занимава с висшето.

В момента имам досег с физическия факултет. Изключително съм впечатлена от това което виждам. Мисля, че сте се откъснали от Унитата и говорите за неща от преди 20 години.

Съжалявам за тона ми, но омаловажавате труда на преподаватели от СУ. А това го четат много хора. И ви вярват.
С тази идея, че все навън са цъфнали и вързали най-добре се разделете. Минало му е времето.
Да, има Харвард, но там едва ли ще отидат децата ни.

Последна редакция: сб, 17 яну 2026, 11:29 от peppia

# 669
  • Немция
Не знам какво се е променило в немските училища, имам лични наблюдения.
Всичко ми изглежда, както си е било и преди.
През годините едно 10 процента може би отпаднаха по пътя към горния курс. Синът ми вече е горен курс в 11 клас (11-13 клас) , випускът им се слива, не са разделени на отделни класове, има няколко нови съученици от Реално училище, които са били отличници и се пробват в гимназията. Други негови съученици, повече момчета, се преместиха в Berufskolleg и правят специализирана матура, а не пълна матура... Системата е гъвкава, има различни възможности.
Споменатото НВО в 10 клас го има и в системата на нашата провинция (по немски, английски и математика), при него също има известно отсяване дали ще продължиш в гимназията или не.
Но не забелязвам драма и някаква супер подготовка. Подготвят се в училище, както и вкъщи, и дотам.

Като цяло 50 процента правят матура, 50 не, в Германия.
Професии без нужна матура са стотици (включително счетоводител, зъботехник ..)

Последна редакция: сб, 17 яну 2026, 11:43 от Бибит

# 670
Цитат
...
Нашите може и да не отидат в Харвард, но тези, които са лауреати на международни олимпиади от стем направлението, което е изброено, най-вероятно  ще отидат не само в Харвард, ами има и още доста университети от същото ниво (Станфорд, Масачузетския, Калифорнийски, Иейл, Оксфорд и пр.) и дискусията я стартирах от това, че точно тези деца едва ли ще се възползват от тези стипендии, но лауреатите на националните олимпиади може и да се възползват. Но пак е нещо де, преди и това не им се предлагаше, а стипендиите за успех в български университет са толкова смешни, че то не си заслужава да се напъваш  както се  казва.

# 671
Цитат
...
Нашите може и да не отидат в Харвард, но тези, които са лауреати на международни олимпиади от стем направлението, което е изброено, най-вероятно  ще отидат не само в Харвард, ами има и още доста университети от същото ниво (Станфорд, Масачузетския, Калифорнийски, Иейл, Оксфорд и пр.) и дискусията я стартирах от това, че точно тези деца едва ли ще се възползват от тези стипендии, но лауреатите на националните олимпиади може и да се възползват. Но пак е нещо де, преди и това не им се предлагаше, а стипендиите за успех в български университет са толкова смешни, че то не си заслужава да се напъваш  както се  казва.
Все е нещо и в правилната посока, но като виждам обществения отпор(тук примерно) срещу всичко което касае науките... имаме още много хляб да ядем в БГ, тъжно ми е. Важното е да сме културни и да познаваме историята. Пък държавата ще храни и нас и децата и бабите. И ще създава работни места (примерно за историци).

Последна редакция: сб, 17 яну 2026, 11:57 от peppia

# 672
Цитат
...
Нашите може и да не отидат в Харвард, но тези, които са лауреати на международни олимпиади от стем направлението, което е изброено, най-вероятно  ще отидат не само в Харвард, ами има и още доста университети от същото ниво (Станфорд, Масачузетския, Калифорнийски, Иейл, Оксфорд и пр.) и дискусията я стартирах от това, че точно тези деца едва ли ще се възползват от тези стипендии, но лауреатите на националните олимпиади може и да се възползват. Но пак е нещо де, преди и това не им се предлагаше, а стипендиите за успех в български университет са толкова смешни, че то не си заслужава да се напъваш  както се  казва.
Тръмп дава ли за Харвард стипендии сега?Нямаше ли някакъв проблем със стипендиите за чуждестранни студенти при неговото управление?

# 673
  • София
Много теми сте подхванали накуп. Моите разсъждения по някои от тях:
Хубаво, че са решили да дадат стипендии на лауреати, но освен заради Инсайт, не виждам друга причина някой от тях да иска да остане тук, и да кажем някои лични/семейни причини. Имам лоши отзиви за физическия от близко дете, ако моето залиташе в тази посока може би бих го разубедила..... Не знаех, че подготовката за състезания е вече платена, това е ново, преди беше в БАН и Олимпийския център, безплатно, друга тема е как някои преподаватели се 'раздаваха' там, колкото да минат часовете им....СТЕМ центрове никнат като гъби, колкото да пишат по новините, но преподаватели в тях няма и няма да има, то дори в елитните набедени за такива в цялата страна има сериозен недостиг на свестни преподаватели. Та едни безсмислено дадени пари са това за мен.....Часовете за езици не е редно да ги намаляват, не заради тях страдат точните науки, а отново заради липса на кадри..... Не знам колко деца и хора са се завърнали в Бг, но колкото и да са много, са отишли вероятно все в частния бизнес, а това държавата и най вече образованието не може да се възползва.... Компютърните науки от година две са в застой, а вече вървят надолу, следя всякакви новини, защото голямото ми дете избра това да учи, вече никой не иска току що завършили да пишат кодче, а това ще се задълбочава тепърва, така че спасението вероятно ще дойде от сдвоените професии. При нея в магистратурата има биолози, доктори и т.н. които записват програмиране, анализ на данни, тя пък иска да учи още биология, но все още не може да намери вариант. Ако някои може да сподели други размисли по темата ще се радвам да пише, може и на лични....Между другото има интересно мнение от първо лице в темата за немските унита, за изпит по математика за специалност психология....И други неща да споделя, но както е видно съм много песимистично настроена към нашето образование, при все че съм се опитала да избегна част от монските глупости.

# 674
Аз смятам, че не са малко тези пари особено за цялото следване.
Честно казано напоследък забелязвам, че доста от завършилите в чужбина после се връщат(съучениците на сина ми).
Има факултети, които си струват и тук, особено ако няма да работиш навън. А пък за работенето навън - според мен е отживелица от жалкото ни минало.

Защо СТЕМ - защото трябва икономическо развитие на тази страна. Това е нещо, което можем и е успешно.

Цитат
. голям трън в очите са им профилираните паралелки с езици, не можело в МГ да се учи език 1 година, а защо?
Аз мога да кажа същото за образованието последните 15 години - направиха всички гимназии езикови. С каква професия излизат тези деца? Идеални са за Call Center.

С цялото ми уважение към езиците, те са средство, а не професия за повечето хора, особено с последните технологии. Можете да ме линчувате,

От кога професия се придобива в гимназията? Освен техникумите, но до колкото схващам не говорите за монтьори и електротехници, нали? Каква професия придобиват в математическите гимназии?

В езиковите гимназии не спират да учат математика, физика и т.н., нали знаете? Много погрешно е да вкарваш цялото средно образование към STEM, а да орежеш езиковото обучение. Тъкмо стигнахме някакво средно ниво на владеене на английски, и сега пак ще вървим към соц. нивата. А за втори език да не говорим. https://www.ef.com/wwen/epi/

А на мен ми омръзна цялото образование да се върти около математика, математически състезания и STEM.
Не знам какво бъдеще виждате при компютърните науки, но за последните две години в България там са едни от най-големите съкращения. Wink

А ето, дори в Германия се държи трета матура по английски език още в 10 клас. А ние ще режем езиковото обучение, защото не искаме да си признаем, че проблемът е в липсата на учители и адекватни програми и учебници.

Последна редакция: сб, 17 яну 2026, 12:53 от Аncy

Общи условия

Активация на акаунт