Лятото пристъпва вече, а в коремчето ни рита мъничко човече! ❤👼 Септември, 2025

• 18 893
  • 445
  •   1
Отговори
# 90
Аз написах уведомление по чл. 313а от Кодекса на труда в свободен текст, има примерни в интернет. Прикачих копие от амбулаторен лист от АГ, даже беше от ФМ, не съм излизала в болнични. Направих копие и за мен си, на което ми дадоха входящ номер.
Чувала съм всякакви истории. На една почната от ЧР й казали, че няма нужда от такова уведомление, от моите ЧР казаха, че за първи път виждат такова нещо. Каквото ще да ви разправят си го входирайте.
Щом са придобили фирмата ви, всички служители сте прехвърлени към новата и може да ви накарат да подришете анекси с данните на новата фирма, но няма никакво основание за изпитателен срок. Т.е. ако ви дадат да подписвате нещо го вземете и прочетете на спокойствие и ако има изпитателен срок не го подписвайте, защото тогава всички защити падат. Всъщност, за да ви сложат изпитателен срок, трябва да ви променят длъжността, което е стара схема за премахване на бременни.
Т.е. ако ви дадат да подписвате нещо не значи непременно, че ще ви прецакат, но ако ви омайват с нови длъжности, не се съгласявайте.

Дами, привет! Какъв е каналният ред за обявяване (в писмен вид) на моята бременност пред работодател?
Той не е като да не знае, но от устна информация и подозирам, че се въртят шмекерии в компанията и накрая ще "изгърмя". Наскоро друга компания ни придоби и ужким ще имаме нов договор (който още не съм получила, но вече новата компания е факт като официален работодател). Предполагам, че ще има отново изпитателен срок, в който чисто и просто могат да ме изхвърлят като мръсно коте.

# 91
Аз съм HR, но все пак ако ви карат да подпишете нещо, казваш ще си помисля и ако не се разберете тогава като излезете в болничен не могат и да ви търсят. Но да добре е да си имате добри взаимоотношения с работодателя да не ви мотаят после документите към НОИ.

Аз лично не съм уведомявала официално, но при нас постоянно имаме 80-90 майки/бащи, някои казват на положителен тест, други по време на инвитро, трети седмица преди да излязат в 45 дневен болничен, имам и такива дето само получавам болничен евентуално защото мениджъра им забравил да ни каже 🤣

# 92
Аз също съм ХР и е хубаво да предадете уведомление по чл. 313А на Кодекса на Труда, заедно с амбулаторен лист, най-малкото се ползвате с привилегии от този официален момент на уведомление, като например да имате право да Ви пускат на лекарски прегледи в работно време и тн. Също, промяната в собствеността на фирмата не би следвала да води до нов изпитателен срок, а промяната в длъжността и кода по НКПД. Аз работя в корпорация и собствеността понякога се сменя, сега за 2 път, но никога не са ми слагали изпитателен срок. И все пак, дори да тръгнат да Ви съкратят и без да сте предала декларацията, би трябвало да Ви дадат да попълните един документ, в който да потвърдите дали не спадате в определени групи (една от които е бременни), ако сте на постоянен трудов договор а не в изп. срок , тъй като сте бременна пак не биха могли да ви отстранят неоснователно.

# 93
Благодаря от сърце на всички! Heartbeat Heartpulse Heartbeat
Аз написах уведомление по чл. 313а от Кодекса на труда в свободен текст, има примерни в интернет. Прикачих копие от амбулаторен лист от АГ, даже беше от ФМ, не съм излизала в болнични. Направих копие и за мен си, на което ми дадоха входящ номер.
Ето това ме интересуваше. И аз не съм фен на болничния и освен, ако вече ножът не е до кокала, не ми се иска да пускам такъв преди полагаемият 45 дни преди термин. Още в понеделник ще входирам уведомление. Устно съм предупредила още много отдавна, но само устно. Дори вече и за заместника има напредък.

А как така още не ви личи корема, мен това ме учудва, извинявам се за личния въпрос?

Не, не е личен въпросът, няма проблем. Коремът си личи от седмицата, в която разбрах, че съм бременна. В момента като кажа, че съм в 24 ГС се учудват хората, очакващи да им кажа, че съм в 36 ГС. Сигурно заради третата бременност и заради фактът, че ще е момченце (имам две госпожици) коремът излиза напред със скоростта на светлината.

В момента тече процес на придобиване и всичко е ново - отдели, акаунти, имейли, дори чакаме нови договори. В единия от всичките мейли пишеше, че не можем да вземем повече от полагаемата отпуска, демек х1.66 работни дни в месеца. Всичко това са формалности и отпуска ще ни дадат, но подозирам, че като се смени екипът и съставът на ЧР и мениджмънта, може лека-полека да ми видят и моята сметка.

Още веднъж ви благодаря - чудесни сте! Heart

# 94
Здравейте! Има ли някоя, която си пуска ежемесечно хормони? Понеже си пуснах, но според АГ трябва да мина на хормонална терапия, което ми се струва прибързано, преди да се срещна с еднокринолог /утре имам час/. Та чудя се какви са оптималните стойности за ТСХ по време на бременност.

Как сте и как се справяте с жегите, които започнаха? 😄

# 95
Деси, аз. Оптимално/това, което знам/ тсх е под 2. 1-1.5,последната контрола ми излезе 1.9, но ми каза докторката,че е ок. Също пускам глюкоза и фт4. Другата седмица съм на обременяване, като ще пускам и витамин д и б12, че преди 2 месеца ми бяха ниски/аз бях на терапия преди да забременя заради недостиг и при положителния тест ги изследвах и ми бяха завишени тогава, та не ги взимах към 2 месеца/. Аз съм си на хапче за щитовидната жлеза отпреди бременността, не е страшно. Високото тсх мисля,че е е по-опасно. На теб каква хирмонална терапия ти предлагат?

# 96
Привет,
Аз си пускам всеки месец ТСХ и пия л-тироксин, за да поддържам ниски нива. Имах консултация с два ендокринолога, казаха ми, че за първите 3 месеца стойността на ТСХ трябва да е под 2.5, след това горната граница се повишава и трябва да е под 3.

# 97
Аз бях на консултация при ендокринолог миналата седмица и по повод ТСХ ми каза, че в третия триместър притеснителна стойност е ако е около или над 3. Според мен, обаче при изследванията трябва да се имат предвид някои фактори като например дали сме се наспали добре предната нощ, дали сме яли повече въглехидрати на вечеря, стрес и т.н. Защото хормоните се влияят от разни такива фактори. При мен в рамките на месец имаше доста разлика в ТСХ в посока надолу - май месец ми беше 1.94, а сега юни 1.33. В 27ма седмица съм в момента

# 98
Моето ТСХ преди 2 седмици (в 24-та с.) беше 2.7 и ендокриноложката ми каза, че си е добре, с напредването на бременността може да е до 3 и малко над 3 и това не е притеснително според нея. Дори ми каза, че няма нужда повече да го изследвам до края.

# 99
Моето TSH го изследваха във втори - трети месец, беше си добре и оттогава не са му казвали да трябва. Сега ме замислихте дали пък сама да не си го пусна

# 100
Ами и според мен около 3 е окей /тази седмица влизам в трети триместър и бебето си върви малко напред/, в начална бременност трябва да е под 2, така знам аз. моето ТСХ е 3.08 в момента. Според мен предвид, че влияят фактори наистина като сън, стрес, храна, както каза и  Lorrain е редно да се пусне пак след 1-2 седмици.
Иначе АГ казва, че трябва да е под 2.5 и ми изписа л-тироксин 25 мкгр по 1 на ден сутрин на гладно.
Майка ми получи възли на щитовидната от него, та не смея изобщо да прибързвам с лекарствата преди еднокринолога и евентуално още едно мнение, като слушам и вас съвсем ми се струва, че ме засилват…

blackstreet на мен никой не ми е казвал, че трябва, моето си беше в норма в началото, но ми установиха гестационен диабет и ме пращат на ендокринолог. Попитах какво да си пусна преди прегледа, за да не ме връщат напред назад за вторичен преглед с изследвания и така се стигна до това да пускам основните хормони

# 101
При мен още в 8-ма седмица АГ ми пусна изследвания, там ТСХ беше към 3,8 а глюкозата 7, което го притесни и ме прати при ендокринолог. Оттам диагностицираха субклиничен хипотиреоидизъм, започнах да приемам добавки за подпомагане функцията на жлезата, но за съжаление и след 8 седмици беше така висока и минахме на терапия с еутирокс. При мен имаше и изменения в структурата на жлезата ехографски.
Бях много против в началото да приемам хормони, но 4 седмици след приема на еутирокса, нивата на ТСХ и глюкозата се нормализираха, имах сърцебиене , което докато работя получавах по няколко пъти на ден и напълно изчезна, имах и ужасен запек, който също се нормализира , след нормализиране нивата на хормоните.
Също така, бях качила за първите 5 месеца  малко повече от 6 кг, като се има предвид, че преди да забременея ядях много повече и абсолютно никога не съм се ограничавала откъм храна.
Сега съм в 28 г.с. И съм качила още 2 кг за този период със същата диета.
Смятам, че консултацията с ендокринолог винаги е задължителна.
Здравейте! Има ли някоя, която си пуска ежемесечно хормони? Понеже си пуснах, но според АГ трябва да мина на хормонална терапия, което ми се струва прибързано, преди да се срещна с еднокринолог /утре имам час/. Та чудя се какви са оптималните стойности за ТСХ по време на бременност.

Как сте и как се справяте с жегите, които започнаха? 😄

# 102
Деси, ти кога имаш час за ендокринолог? Кажи после как е минало и какво сте обсъдили и за гестационния диабет, ако е удобно. На мен обременяването ми предстои тази седмица и ми е напрегнато, веднъж съм правила такова изследване и ми беше много неприятно. Надявам се на добър резултат и стойности в норма.

# 103
Деси, ти кога имаш час за ендокринолог? Кажи после как е минало и какво сте обсъдили и за гестационния диабет, ако е удобно. На мен обременяването ми предстои тази седмица и ми е напрегнато, веднъж съм правила такова изследване и ми беше много неприятно. Надявам се на добър резултат и стойности в норма.

Не знам дали ще те успокои, но ще опитам: в петък и аз отново правих обременяване. В първи триместър ми стана супер лошо, повръщаше ми се и за капак накрая ми се зави свят и едва дофтасах до вкъщи (лабораторията е на няколко пресечки от нас). Дали сега защото вече знаех какво представлява и защото си бях взела сандвич - не знам, но първо, че времето мина доста по-бързо и второ - нямах такива катаклизми, може би след обяд ми се подоспа малко повече и ударих една дрямка за 15 мин.
Стойностите не знам дали са в норма, според резултатите нямам H или L, но ще разбера едва в сряда, когато съм на преглед. Аз също се бях попритеснила малко, защото за три месеца качвам буквално от въздуха вече, но се надявам да е просто заради бебето, а не заради ГД или други хормонални проблеми.
Всичко ще бъде наред, планирай си престоя в лабораторията и си вземи хапванка за след последното боцкане.
Heart

# 104
Благодаря за окуражителните думи, Фоси! 🤗Със сигурност ще взема нещо за ядене след последната проба,да. Просто спомените ми от предния път са едно ужасно изгарящо усещане на гърлото и хранопровода. Не съм повръщала, ама беше на кантар работата, като след това ми беше отпаднало цял ден. Ще видим сега как ще мине.

Общи условия

Активация на акаунт