Лятото пристъпва вече, а в коремчето ни рита мъничко човече! ❤👼 Септември, 2025

• 19 095
  • 445
  •   1
Отговори
# 120
Аз съм захванала няколко задачи, които ще усппея да приключа преди да изляза, но не мисля да поемам нови и различни от оперативните ми. На нас тепърва ни предстои големият бебешки пазар иначе и се вълнуваме, разглеждаме и четем в момента. Купих няколко дрешки, но като цяло няма да прекалявам, въпреки че ми е трудно. Grinning Другата седмица съм на ЖК и ще попитам кога е точната дата, от която трябва да изляза в майчинство. Мисля, че е към края на първата на седмица на август, но докторката ще каже със сигурност. Иначе и аз съм наредила отпуски за чистене и реално почти до майчинството няма да имам една пълна работна седмица. Настройката ми е такава и по-лесно преживявам работните дни. Grinning

# 121
Здравейте, бъдещи мами!
Интересно ми е до къде стигнахте с пазаруването и ако има някоя старша мама да посъветва какво ще е тотално ненужно или пък много практично, тъй като съм в голямо чудене, защото тепърва започваме.Благодаря предварително❤

# 122
Като цяло най-необходимотв неща са ти крем за тяло/олио, измивен гел/шампоан, клечки за уши с и без ограничител, спирт 70/90%, тампони, термална вода спрей, физиологичен разтвор, памперси 1 и 2 размер по 1 пакет за начало, пелени (докато свикна да сменям памперси ми бяха полезни и един пакет еднократни постелки, спрей за петна има на фрьош бебешки, бебешки препарат за миене пак бих препоръчала фрьош, ако взимате Бочко се разтваря, защото е концентрат иначе гори кожа, гъбичка/четка за миене на бутилки и биберони, няколко шишета за мляко, биберон 2-3 да се види какво му харесва, крем против подсичане, хавлийки 2-3, бебешки препарат за пране, комплект ножичка, гребенче и нокторезачка или електрическа пила, стерилизатор. Вече ако кърмиш може помпа за кърма, или ако е на АМ за мен кана за вода с опция за загряване на 40 градуса е топ покупка. Пробиотик, витамин Д/К и капки за коремче педиатъра ще препоръча, както и адаптирано мляко. На мен ми беше полезно вана и поставка с мрежа за новородено, пак това е след като падне пъпчето, първите седмици къпането и изплакването на дупе за мен си беше под мивката 😅 здравен картон за записване при личен лекар.

От там насетне, кошница за кола, дрешки 56 и 62 размер по 5 броя от вид, бързо израстват в началото и роднините ще ти накупят също. Лигавници, някой друг чифт чорапи, завивка, чаршафи за легло/за количка, непромокаем протектор поне 2, долни чаршафи 3-4 броя. Количка с кош за новородено, кошарка, повивалник на мен твърд на скрина ми беше удобен, после като мина кръста си слагам пелена на леглото и сменям там(в началото си е тегаво мъжа ти спи в леглото аз слагам бебето да го преповивам, все се чудех да не го ритне 🤣 случайно). Иначе може да са полезни люлка, гнездо, активна гимнастика след 5-6 седмица, бебефон, слинг или раница (тук аз имах но бебето не искаше да стои там въобще), килимче за пода Термо поне 1.5-2 см, ако харесвате съседите. Играчки, на мен такава с бял шум ми беше спасител, всичко останало не е необходимо на първо време, тези с въртящите играчки над леглото съвсем в началото ги дразни защото не ги виждат добре. Също всякакви ярки цветове или много шарени също не са много препоръчителни. Разбира се на пазара има още милион неща, но като цяло в зависимост от бебето какво харесва се напасваме. При това всичко е в магазина или могат да ти го доставят до ден два, така че не е като в соца да го чакаме месеци.

Това е моя опит, аз чакам второ така че освен памперси и спирт, нови дрешки за изписване всичко друго си го имаме в нас или ще ни дадат познати. Ще подреждам и пера, като изляза в болничен, тогава ще подготвя и багажа за болницата (за там превръзки, подплънки за гърди), крем за зърна, нощници, бельо и козметика другото при мен е от болницата. Та аз освен до аптеката и със свекървата да харесаме дрешка нямам много за пазаруване 😅

Здравейте, бъдещи мами!
Интересно ми е до къде стигнахте с пазаруването и ако има някоя старша мама да посъветва какво ще е тотално ненужно или пък много практично, тъй като съм в голямо чудене, защото тепърва започваме.Благодаря предварително❤

# 123
Здравейте, момичета. Да ви питам,особено тези от София - как ще процедирате с личен лекар за детето? Ще записвате при вашите/моята е опл, но не е педиатър/, или ще търсите конкретно доктор със специалност по Педиатрия? Много се чудя как да постъпя. Моят личен ми е отскоро такъв,доволна съм от отношението и лечението към мен,в кабинета съм виждала кантарче за бебенца,та предполагам мога да запиша бебенцето при него, но все пак ми се иска да чуя и други мнения.

# 124
Здравейте, момичета. Да ви питам,особено тези от София - как ще процедирате с личен лекар за детето? Ще записвате при вашите/моята е опл, но не е педиатър/, или ще търсите конкретно доктор със специалност по Педиатрия? Много се чудя как да постъпя. Моят личен ми е отскоро такъв,доволна съм от отношението и лечението към мен,в кабинета съм виждала кантарче за бебенца,та предполагам мога да запиша бебенцето при него, но все пак ми се иска да чуя и други мнения.

Аз със сигурност ще търся педиатър, нашият личен лекар също е доста добър и съм доволна от леченията, които ми е предписвал, но ще ми е по-спокойно лекарят да си е Педиатър.

# 125
Моя личен лекар не е в София, но аз имам допълнително здравно. За бебка ще я запиша при личния лекар на баткото, която е и педиатър и сме доволни. Сега и таткото ще местим при нея, че неговия се пенсионира. Като цяло в София са кът личните лекари, аз в Младост не открих и си ходя в жк Гоце Делчев поне знам, че там няма навалица и никога не чакам.

# 126
За София много познати ме наплашиха, че трудно се намира педиатър да взима нови пациенти. Моят личен, при който съм от една година, работи и с деца. Нямам още поглед върху работата му, но отидох да го попитам дали би го записал и той се съгласи. Забелязах, че кабинетът му е пълен с играчки и след мен влезе майка с малко дете. Отделно се оказа, че работи и в болница "Здравето", която се твърди, че е насочена към деца. ОПЛ е, не е педиатър, но нямам намерение да обикалям и да се моля на някой да запише детето. Не на последно място, ДКЦ-то ми е на 5 мин от вкъщи пеша.

Щом държавата изисква да има детето личен лекар, ще го изпълня това изискване с минимално съпротивление, а ако недай си Боже, не съм доволна от него или има нещо много специфично, което трябва да се прегледа от срециалист в дадената област, ще си ходя на частно, както правя и в момента. От личния взимам само болнични и документите, който само той може да издаде по закон. Даже се очуди, че не съм ходила за направления, но аз си следя и бременноснна на частно.

# 127
Благодаря за споделените мнения,момичета.  Аз ще позвъня ма 1-2ма педиатри като ще ги питам дали са съгласни да запишат и мъжа ми, че и той иска да сменя,а те повечето педиатри пише,че са и ОПЛ, пък ако не приемат,ще се обърна към моя личен лекар да питам. Аз знам,че направленията за педиатри така или иначе са безлимитни, но не знам колко ми се занимава с тези гимнастики- един лл,пък после педиатър,ако се наложи,и т.н.

Допълвам си предния пост. Излезе ми резултатът от натоварването: на гладно 4.15, 1 час - 8.55, 2 час - 6.13. Дали има шанс да ми се размине ГД?

Последна редакция: чт, 12 юни 2025, 17:27 от PumpkinPraline

# 128
Дами, не знам дали това е най-правилната тема да си споделя страховете, но мира не ми дават. Да почна от там - първа бременнист, сиреч опит нулев. Вчера получих някакво неприятно стягане в корема, което се задържа доста дълго. Предните дни също имах спорадични такива, но не им обръщах внимание, даже по-скоро си мислех, че са ритничета. Та, така, вчера, стягане, тук таме болезнено = паника. Писах на АГ, каза да ида на дежурен във Вита (там се следя). Дежурната... няма да изпадам в подробности за колко неща ме стресира (без да го е искала вероятно), но едно нещо мира не ми дава "бебето е слязло ниско долу". Открай време ми казаха, че е с главата надолу, но за първи път чувам, че е ниско долу. 28 седмица (върви към края си). Ако питам гугъл или чат gpt нищо добро не излиза - подготовка за раждане от 2 до 4 седмици.  Не мога и не искам да си представя да родя чак толкова преждевременно. И това ме побърква от страх. Има ли някоя сходен опит, било то със сегашната или минала бременност? Какво са ви посъветвали? Следвашата ми ЖК е чак на 4 юли 🥺 клетата ми надежда е тази сряда, последната фетална... да разсее малко страховете (или по-лошото, да ги подсили).

# 129
scienza, според мен се обади утре за извънреден преглед при следящия ти АГ като му обясниш как са те наплашили в дежурния. Това от което нямаш нужда сега са излишни притеснения, които да те напрягат. Стискам палци всичко да е наред!

# 130
Моят съвет е също да отидеш на преглед при твоя АГ. Разбирам напълно страховете ти ( аз съм и хипохондрик), но от личен опит ти казвам .. недей да четеш в Интернет!!!  Защото ти просто си чула някакво изречение от лекаря и проверяваш какво означава то в интернет, а все пак бременноста е цяла индивидуална история, която интернет не може да обхване. Колкото за чат GPT аз също го ползвам и за бременнноста и по работа - много помага, но и в много грешки съм го хващала. Затова колкото и да е трудно опитай се да изтриеш прочетеното в интернет от съзнанието си и отивай на преглед .. твоят АГ доста по-обстойно и достоверно ще ти даде обяснение.
Успех и стискам палци 🙏

Дами, не знам дали това е най-правилната тема да си споделя страховете, но мира не ми дават. Да почна от там - първа бременнист, сиреч опит нулев. Вчера получих някакво неприятно стягане в корема, което се задържа доста дълго. Предните дни също имах спорадични такива, но не им обръщах внимание, даже по-скоро си мислех, че са ритничета. Та, така, вчера, стягане, тук таме болезнено = паника. Писах на АГ, каза да ида на дежурен във Вита (там се следя). Дежурната... няма да изпадам в подробности за колко неща ме стресира (без да го е искала вероятно), но едно нещо мира не ми дава "бебето е слязло ниско долу". Открай време ми казаха, че е с главата надолу, но за първи път чувам, че е ниско долу. 28 седмица (върви към края си). Ако питам гугъл или чат gpt нищо добро не излиза - подготовка за раждане от 2 до 4 седмици.  Не мога и не искам да си представя да родя чак толкова преждевременно. И това ме побърква от страх. Има ли някоя сходен опит, било то със сегашната или минала бременност? Какво са ви посъветвали? Следвашата ми ЖК е чак на 4 юли 🥺 клетата ми надежда е тази сряда, последната фетална... да разсее малко страховете (или по-лошото, да ги подсили).

# 131
Здравейте! Тази година няма да ходим на море, защото ни е далечко и затова при свекърите купихме басейн, който първоначално щяхме да ползваме само аз, съпруга ми и племенницата, която е на 9 години. Купили сме таблетки санифорт за хигиената. Обаче се случи така, че ще доведат и брат й за лятната ваканция, който е на 3 години, а сигурно ще искат да влизат и децата на братовчедите на мъжа ми - 4 на възраст между 3 и 6 години. Какво да правя аз и как е най-добре да процедирам? Вие как бихте постъпили и има ли такива бъдещи мами с домашен басейн и много деца, на които аз няма как да кажа да не влизат заради мен…

# 132
Ние ще отскочим до морето, но четох, че има вероятност да се хванат бактерии,които могат в крайна сметка да са опасни за бебето/а мислех,че морето като естествен воден басейн не крие никакви рискове/. Та в крайна сметка взех решение,че само краката ще си късна,без да влизам. Вероятно ще съм с тениска и къси панталони, 50 фактор защита, очила и шапка. Не ми се рискува на финала да трябва някакви лечения да прилагам. Иначе скоро съм на жк и ще питам лекарката и за нейното мнение, но като цяло решението съм си го взела за себе си.
Мимозка, не знам какво да те посъветвам,защото наистина не можеш да им забраниш да влизат, въпреки че басейнът реално си е ваш. Може да пробваш да говориш с родителите, ама да не те разберат погрешно и да се изпокарате пък. Прецени спрямо хората за най-сигурно.

# 133
Като цяло, аз с предната бременност си ходих в 5 месец в Анталия, но не съм влизала много в басейните. За море бих по-скоро в Гърция, но честно казано не знам дали ми се гони по плажа малкия и май ще си идем на спа поне да знам че няма да умра от жега. Ще запазвам нещо другата седмица.

Сега отиваме на вила с басейн, та още умувам влиза ли ми се или не.

# 134
Аз също реших това лято да пропусна къпането в море и басейн. Ние ходихме вече веднъж, в Гърция, водата в морето беше кристална, бяхме на гости на приятели със собствена вила и супер чист и поддържан басейн, и въпреки това не се престраших. Просто знам, че така ще ми е по-спокойно, а иначе все ще мисля дали не е станала някоя беля с инфекциите. Колкото повече напредва бременността ми, толкова повече се ужасявам да не ми се спукат водите заради инфекция или нещо друго лошо да се случи на бебчето.
Но да си призная, сега в Гърция доста ми беше кофти да седя на плажа и да си топвам само краката, а хората около мен да се плацикат щастливо. А ни предстои още едно кратко море в началото на юли и тогава сигурно ще ми е още по-мъчително да не мога да се изкъпя, но ….  догодина живот и здраве 🙂

Общи условия

Активация на акаунт