Вие преди и след майчинството – какво се промени?

• 2 378
  • 17
  •   1
Отговори
# 15
Скъпи майки,
Как се чувствате след като станахте майки?
   •   Промени ли се личността ви?
   •   Какво загубихте и какво спечелихте?
   •   Има ли нещо, което ви липсва от „преди“?
   •   Как се грижите за себе си като жена, не само като майка?
Здравейте,
Ще се постарая да бъда откровена, защото по тези теми съм си обещала да бъда такава. Майка на две деца съм, породени - на 1 година и на 3 години, тази информация Ви я давам за контекст.
А сега към питанията:
Промени ли се личността ви?
Промени се, като всички отрицателни черти на характера ми се засилиха: силно нетърпима съм към хората и безобразната им липса на човечност, интелект и емпатия; изразявам остра раздразнимост и съм пряма при общуване; развих ниска емоционална интелигентност. Струва ми се, че това е резултат от хронична преумора и разочарование към почти всички хора около мен. Силно обострено ми е усещането за фалш и категорично, чрез действия и думи, търся начини да го наказвам.

Какво загубихте и какво спечелихте?
Загубих приятелствата си и уважението ми към възрастните жени в живота ми - заради липса на разбиране, проявен егоизъм и закостенялост от тяхна страна и т.н.
Какво спечелих - безкрайна обич, проявяваща се в отдаването ми за децата, преоткрих и мъжа си.

Има ли нещо, което ви липсва от „преди“?
Усещането, че мога да променям ежедневието и плановете си по моите нужди и желания - изцяло липсва това блаженство.

Как се грижите за себе си като жена, не само като майка?
Тренировки по 5 пъти в седмицата, ежедневна физическа активност, маникюр, а и отскоро започнах да имам по два дни изцяло за мен, без деца и мъж у дома. Ходих сама на планина последно, планирам след месец-два да ида за 2 нощувки на СПА, сама.

Интересно ми е какво бихте отговорили Вие. Blush

Здравейте. А на каква възраст е детето/децата ви?

# 16
Промени се много. Поне при мен. И в положителна и в отрицателна насока. Въпрос на възприятие е. На първо място загубих уважението и доверието към партньора си, защото видях, че всичко което говори е пълен булшит и вече не вярвам на една дума. Но това си е индивидуално. Научих се да вярвам повече на собствените си сили и умението ми да организирам времето си и да решавам проблеми се засили стократно. Неща, които преди са ми били приоритетни, останаха в миналото. Излизания, грим и прически, хора и тн. Видях, че не са ми нужни за момента и това стана толкова естествено, че не ми липсва изобщо. Ще дойде време и пак ще се върнат, но сега ако имам сто свободни лева, тичам в детския магазин и ги харча с кеф. Дори не се замислям искам ли нещо за мен. Защото не искам. Открих и едно безкрайно търпение и нежност в себе си, но само към детето си. Към останалите хора, развих крайна нетолерантност. Към акъли, мнения и нетактичност. Липсва ми само усещането, че мога по всяко време да променя това, което не ми харесва. Работа, местоживеене, хоби.... Не че сега не мога, но е свързано с повече организация и с мисъл за малкия човек. Абе въобще, промених се много, но не мисля, че е за лошо. Напротив. Сега живота ми е пълноценен, макар че много неща от миналото не присъстват. Това дали ще промените личността си или не, зависи само от вас и от начина по който живеете.

# 17
  • София
•   Промени ли се личността ви?
Не мисля, че личността ми се промени, понеже станах майка. Реално станах майка, понеже личността ми се промени и поисках да имам деца, които да допълнят отношенията с човека до мен, да ги разгърнат и да осмислят ежедневието ни.

•   Какво загубихте и какво спечелихте?
Единственият минус е загубата на спонтанност на решенията, докато са малки, защото трябва да се отчитат нуждите им, режима им, възможностите им и т.н.,заради което е много по-трудно да станем и просто да тръгнем нанякъде, но пък с тях е по-интересно.
Спечелих щастие, любов и умения да не ми пука за чуждото мнение. Научих се да живея в своята "зона на интерес" и да бъда егоист спрямо всичко извън най-близките ми.
Надали мине лошо да съм майка, щом съм го избрала 5 пъти и то с репродуктивна помощ. Wink

•   Има ли нещо, което ви липсва от „преди“?
Преди бях свободен електрон. По-дълго време от живота ми съм майка, отколкото не. Липсва ми понякога моето детство, защото тогава бях безгрижна, но пък сега имам с кого да си поделям грижите и какво да ме кара да се усмихвам.
Имам в пъти повече от някога и се наслаждавам на тук и сега.

•   Как се грижите за себе си като жена, не само като майка?
Ежедневни разходки, тичане сутрин в парка, 2-3 пъти в седмицата правя йога у дома, медитирам. Плувам - лятото всеки ден, когато сме в морския ни дом, 2 пъти седмично на басейн в София, а уикендите вече и в басейна на горския ни дом, който е в апартхотел,та включих така в рутината си и 2 часа спа всяка събота, понеже там има такова (сауна, парна баня, билкова баня, ледено ведро и джакузи). Със съпруга ми веднъж седмично играем тенис на корт и веднъж седмично тенис на маса. Карам колело през лятото и ски през зимата. Старая се да имам качествен сън 8 часа, което става вече по-лесно, защото и най-малкият отдавна не се събужда през нощта.
Много пътуваме семейно, а със съпруга ми често ходим на концерти и по-рядко на театър и изложби, но се стараем да сме редовни. Имаме своето време насаме двамата всеки ден и това ни е "закон", дори да е само половин час за закуска или обяд или да изглеждаме някое предаване преди сън.
За съжаление, все по-малко чета книги, защото очите ми се влошават - имам проблем със светлината, а не с диоптъра и е нерешими с очила. Вероятно има връзка с бременностите и с лекарствата във връзка с тях.
Грижата за визията съм я свела до качествена бяла козметика и натурални продукти. Имам си ежедневна рутина от по 15 Мин. сутрин, докато всички още спят и още 10 мин. вечер.
Не пуша, алкохол пия рядко по чаша, кафе 2-3 пъти в седмицата някое капучино, не пия газирано, не ям полуфабрикати. Тези неща ги открих между второто и третото майчинство покрай желанието ми да храня децата си здравословно.
Маникюр, педикюр, подстригване и боя се научих да си правя сама, грижейки се за косите и визията на дъщерите ми, когато бяха малки. Не обичам много да ме пипат по салони, гнуслива съм и започнах с времето да се справям доста добре, откакто спрях да работя и имам време за експерименти. И ми спестява много време, защото мога сама да определя кога да се погрижа и да го съчетая с нещо, което правя за семейството.
Да сме жени и то добре изглеждащи е от съществено значение, вкл. за самочувствието ни и майчинството не бива да е оправдание за неглижиране.

Общи условия

Активация на акаунт