Вие преди и след майчинството – какво се промени?

• 2 380
  • 17
  •   1
Отговори
Скъпи майки,
Как се чувствате след като станахте майки?
   •   Промени ли се личността ви?
   •   Какво загубихте и какво спечелихте?
   •   Има ли нещо, което ви липсва от „преди“?
   •   Как се грижите за себе си като жена, не само като майка?

# 1
# 2
Скъпи майки,

Кажи къде те стяга обувката.
Така написано е като счетоводен отчет - загуби/печалби и.. как беше отляво надясно и отгоре надолу да излезе баланса

# 3
Това е тема за трупане на коментари и мрънкане на жени... Честно казано въпросите са ми малко безмислени. Аз не мисля, че преди и след има голяма разлика в живота на жената. Както съм си живяла и съм се чувствала преди, така си живея и се чувствам и сега, само че имам една дете. Противно на очакванията, децата не ти променят коренно живота, просто има още един член в семейството.

# 4
  • София
Как да разбираме преди и след?
Майчинстовото, което се полага от държавата ли се визира? Защото аз ще съм цял живот майка на децата ми, дори и на тези, които вече са големи и самостоятелни хора.

# 5
Аз нямам против да отговоря,не смятам че авторката пита нещо лошо ..
Може би при мен се промени това,че вече нямам силите ,когато излизам да съм все с грим,пеическа,хубави дрехи.Да не говорим и за това ,че корема ми вече не е същият и предпочитам да нося широки дрехи за да не се вижда ... Често излизам с коса на опашка ,клинче и айде.. ако съм си оскубала веждите това за мен е уау🤣
Завиждам на майките по площадките,които са се натокали все едно са тръгнали на бар . При мен това няма как да стане ,да не говорим че не виждам и голям смисъл от това .
Браво на тези,които намират сили да бъдат старото си аз дори с бебе на ръце ☺️

# 6
  • София
Не е въпрос дали имаме против или не, но не ставя ясно.
Аз имам 5 деца - най-голямото е родено през 1998 г, а най-малкото 2022 г.
За кое да отговоря - конкретно по отношение на формулировката "преди и след" или по принцип.

# 7
Аз го разбрах като как се чувставаме след като вече сме майки 🤷‍♀️

# 8
Противно на очакванията, децата не ти променят коренно живота, просто има още един член в семейството.
Ееее, това далеч не е общовалидно.
Абсолютно ни се преобърна животът на нас. И не, нямам предвид негативно. Но нищо общо с живуркането преди детето. Непрестанния ангажимент към друго човешко същество ни промени изцяло. Подчертавам отново - положително, да не се смята за мрънкане и оплакване:))))

# 9
Противно на очакванията, децата не ти променят коренно живота, просто има още един член в семейството.
Не мисля, че е достатъчно осмислено, да се каже , че просто има още един член в семейството.
Може да е било валидно преди 50-100-200 години.
Макар , и тогава да не е било просто още един член, а - още един чифт ръце за работа, още едно гърло за хранене..

В днешно време, ако не ти се промени битието, приоритетите, целите... с детето, значи малко или много, не планираш достатъчно, и не живееш в реалността, която е конкуренция, борба, стремеж..
В днешното общество отглеждането на дете не е само въпрос на грижи и храна — включва активна подготовка за бъдещето, инвестиране в образование, психично здраве, развитие на ценности. Така че ако родителството не те променя дълбоко, може би наистина има несъответствие между възприятията и реалността.

По темата - аз съм центъра на вселената, а вселената ми е съставена от моето семейство. Всичко се промени „след“, но аз се борила  да ги  имам тези деца, и за мен не са част от картинката, а са процесът на рисуване на произведението.

# 10
Аз мисля, че моят отговор си е доста на мястото предвид въпросите на авторката. Не мисля, че с появата на дете човек променя личността си, ами аз съм си същата. Абсолютно нищо не съм загубила, а спечелих едно бебче. Нищо не ми липсва от преди, ако искам нещо просто си го взимам/правя и сега, това че съм с дете не ме ограничава. Грижа се за себе си точно така както преди - мацам се с козметика, гримове, обличам се така, както си ми харесва. Като тегля чертата в тези отношения живота ми не се е променил, освен нови член на семейството. Да полагат се грижи и за бебчо, но това не променя моя живот, просто имам още занимания към мойте си.

# 11
Аз пък много се промених, особено приоритетите ми. И нямам същото време за себе си, защото детето ми е по-важно и не го оставям да плаче или да стои в контейнери, а и го кърмя - искам най-доброто за него. Но и много неща, които бяха важни за мен преди, сега не са

Последна редакция: вт, 20 май 2025, 18:23 от Zimk02

# 12
Моят живот напълно се преобърна, аз също много се промених, изцяло в негативна посока. Но това е много индивидуално и зависи от куп неща.

# 13
Скъпи майки,
Здравейте,
Ще се постарая да бъда откровена, защото по тези теми съм си обещала да бъда такава. Майка на две деца съм, породени - на 1 година и на 3 години, тази информация Ви я давам за контекст.
А сега към питанията:
Промени ли се личността ви?
Промени се, като всички отрицателни черти на характера ми се засилиха: силно нетърпима съм към хората и безобразната им липса на човечност, интелект и емпатия; изразявам остра раздразнимост и съм пряма при общуване; развих ниска емоционална интелигентност. Струва ми се, че това е резултат от хронична преумора и разочарование към почти всички хора около мен. Силно обострено ми е усещането за фалш и категорично, чрез действия и думи, търся начини да го наказвам.

Какво загубихте и какво спечелихте?
Загубих приятелствата си и уважението ми към възрастните жени в живота ми - заради липса на разбиране, проявен егоизъм и закостенялост от тяхна страна и т.н.
Какво спечелих - безкрайна обич, проявяваща се в отдаването ми за децата, преоткрих и мъжа си.

Има ли нещо, което ви липсва от „преди“?
Усещането, че мога да променям ежедневието и плановете си по моите нужди и желания - изцяло липсва това блаженство.

Как се грижите за себе си като жена, не само като майка?
Тренировки по 5 пъти в седмицата, ежедневна физическа активност, маникюр, а и отскоро започнах да имам по два дни изцяло за мен, без деца и мъж у дома. Ходих сама на планина последно, планирам след месец-два да ида за 2 нощувки на СПА, сама.

Интересно ми е какво бихте отговорили Вие. Blush

# 14
  • София
Напълно естествено и нормално е да има промени след децата.
Например при нас повече е логистиката особено с порастването на децата. Преди с ММ след работа отивахме на тренировки заедно, после хапване, лежерно прибиране, филм. Сега се търчи да се вземе голямото дете, да се води по уроци, тренировки, всичко под час, а след 2-3г това ще е и за двете деца валидно.
Имаме определен график съобразен с другия (за тренировки, хобита, козметични истории за мен). Преди съобразявахме само с работата, сега има още куп фактори.

Откъм пътувания е само в положителна посока. Успяваме да откраднем и по 1-2 бързи почивки през годината само за двамата и определено изкарваме по-качествено, преди малко приемахме за даденост преживяванията. Отделно с децата постоянно сме нанякъде.

Друго при нас - промяна в целите и приоритетите. Искаме децата да имат качествено образование, да имат опит в различни неща като спорт, музика, научни преживявания и т.н. Искаме да ги изградим като качествени хора, а това ни отнема доста време и усилия.

Иначе забелязвам повече колко невъзпитани възрастни има. Прави ми много повече впечатление колко несъобразителни хора има (кашлящи и кихащи над храна в магазина или точно върху количка и подобни), и колко разглезени и груби деца може да има. Но приемам, че има всякакви личности, с всякакви разбирания и внимаваме с какви хора се събираме и поддържаме контакти.

Общи условия

Активация на акаунт