Инсулинова резистентност - тема 4

• 33 791
  • 1 125
  •   1
Отговори
# 1 050
Лелееии, а аз си ям редовно готвено зеле с месо...печени чушки също!

# 1 051
Здравейте! Чета ви от известно време, защото май и аз съм към вашите редици, въпреки че ендокриноложката ми каза, че не е нещо притеснително. От проведен наскоро ОГТТ на 120 минута при норма 24,9 инсулин, моят е 36, поради което каза, че дори и да говори за ИР, то тя е много лека. Каза да пробвам с някаква добавка. Започнах с опити за промяна в храненето, но признавам, че понякога имам прегрешения, които са буквално 1-2 хапки от нещо предимно тестено или сладко, защото ги обичам и рязкото спиране ще ме вкара в абстиненция сигурно Laughing. И тук въпрос - пишете никакъв хляб. Дори изцяло ръжен ли? Когато ви се прияде нещо сладко, какво си позволявате/приготвяте? Аз все още съм и безкрайно неориентирана от зеленчуците кое да не ям. Rolling Eyes

# 1 052
Аз хляба не съм спряла напълно и си взимам на Живена, 1 филийка за закуска ми дава засищане за много дълго време. Сладките храни ги спрях скоро през август месец. Когато ми се дояде сладко хапвам плодове. Кафето си подслаждам със стевия на прах.
Скоро попаднах на една марка сладки изкушения 😁 без захар( Born winner)и понякога си купувам от тях и ако ме удари голямо желание за сладки неща хапвам по 1-2 от тях.

# 1 053
Хляб - никакъв, дори и ръжен, дори въпросната живена си е хляб.
Сладко - черен шоколад над 80% и по малко.
Зеленчуци - за да е по-лесно запомнянето - тези, които могат да се ядат сурови. Иначе без картофи, боб, леща, грах, царевица, ориз и т.н.
Плодове при ИР - само берита (горски дребни плодове - ягоди, малини, боровинки).

# 1 054
За да се случи промяната и да си “смениш рецепторите” за мен единствения работещ вариант е да махнеш всичко от раз. Без разни прегрешения, без кусване. Просто рязко спираш всичко и за няколко месеца си пушка. Един път като отвикнеш от тесто и сладко и после да ти става гадно като ги ядеш всичко е точно.

Рядко се прави това и се гледа постепенно и ала бала, но не виждам в живия живот да има резултат при някой.

Като минат 6-7 месеца спокойно можеш да си вкараш нещичко “от време на време”. Аз например забременях година след като минах на режима от съседната тема - ям си въглехидрати в момента повечко, но не се чувствам добре после. 😄

Та, за мен просто две-три седмици воля и устояване на въглехидратите, да намалиш инсулина, да видиш 1-2 кила надолу и ще ти светне. Ще спиш по-добре, ще имаш повече енергия, все такива благинки. И без хляб се живее, и без захар - и го казва човек, който ядеше само прости въглехидрати, храна от заведения и пакетаж. Нищо друго - беше ми безумно вкусно и манджа например ми беше блудкава и гадна. Та, това е моето виждане.

# 1 055
Браво, Мими! Много ми харесваш вече!

# 1 056
То и на мен манджите са ми блудкави и гадни Grinning.. Виж сочна пържолка и за гарнитура едно авокадо намачкано с малко крема сирене и чесънче.. всеки ден мога това да си ям. Разнообразявам пържолата с бутче или риба, или пък яйца, разбити със сметана и желатин във вид на палачинки, яйца с праз, сланина и сирене. Е, това ми е общо взето менюто и не ми омръзва.

# 1 057
Браво, Мими! Много ми харесваш вече!
Аз ли, защо?😅
За зеленчуците спазвам правилото всичко, което живее над земята... 🤣🤣🤣
Марули, броколи, чушки, патладжан, карфиол, домати, краставици и т.н. Много рядко обаче хапвам и моркови...

Последна редакция: пн, 27 окт 2025, 11:09 от mimi.7299

# 1 058
Здравейте,
При последни профилактични изследвания на кръв, се открива повишаване на гликирания хемоглобин 6.2
при рефер. стойност < 5.7.

При ОГТТ:                                    рефер. Ст.
Глюкоза 0 м. 6.03 mmol/l           до 5
               60 м. 11.08.                     < 10
             120 м.  3.06.                      < 7.8

инсулин 0 м. 5.1 uU/ml               3- 25
                60 м. 34.2.                     18- 276
              120 м. 6.7.                        16 - 166

Изписан е Глюкофаж XP 1000 мл.
 По 1 таб. вечер
Въпросът ми е при такива стойности как ви се струва това лечение и временно ли се пие лекарството? Може ли само с диета?
Става въпрос за мъж около 60 години, без наднормено тегло.

# 1 059
Само диета е винаги възможна, независимо какво показват изследванията. Без лекарства може, без диета не.

# 1 060
Ако е наистина стриктен да не позволява вдигане на кръвната захар, нищо не пречи и без хапчетата да пробва, те няма да избягат. Но понеже дори и на гладно е вече завишена, както и гликираният хемоглобин, при това положение предписват. Едно че много от пациентите не са навити да са стриктни с храненето, друго че високата захар нанася щети и е приоритет да се овладее тя.
За временно - зависи какво разбирате под това - ИР/диабет са обратими, но си искат много време а не както се лекуват други неща да изпие човек 2 кутии хапчета и готово.
Промените в начина на живот са задължитилни и с хапчетата, и без тях. Трайно, а не само за кратък период.

# 1 061
Благодаря,
Временно, имах пред вид, ако след три месеца, резултати са хубави, нормални, дали трябва да продължи да ги пие или не.
И дали Глюкофажа е добър вариант за този случай? Мисля, че е коментирано и Сиофор, но 3 пъти на ден, но в крайна сметка е останал Глюкофаж 1 път на ден.
Освен това, човекът бори и висок холестерол, пие статини.

Последна редакция: пн, 27 окт 2025, 11:27 от monii

# 1 062
И двата препарата са метформин, не е това важното на коя фирма ще е. Дозировка пък съвсем не е работа тук да коментираме, лекарят е по-запознат с подробностите.
3 месеца са малко време, съжалявам. Със или без хапчета. За толкова ще види прогрес ако се постарае, но за оправяне е кратко това, колкото и при всеки да отнема различно време.

# 1 063
Ако може да се храни без хляб, картофи и ориз, без алкохол, сладки неща, ще мине и без  лекарства.
Какъв му е липидния профил, дай да го видим. Че тези статини за добър ден ги изписват.

Мими, защото вече не тропаш с крак, че не можеш без нещо, а съвсем правилно си посочила подходящите храни. Имаш много бърз напредък. Simple Smile

# 1 064
Мими, защото вече не тропаш с крак, че не можеш без нещо, а съвсем правилно си посочила подходящите храни. Имаш много бърз напредък. Simple Smile
Аз съм умно момиче, ама сега се озадачих по нагоре някой писа, че сготвено зеле пак не можело? И това ли отпада? 🤔

Общи условия

Активация на акаунт