Инсулинова резистентност - тема 4

• 33 779
  • 1 125
  •   1
Отговори
# 1 095
Ама как 1400 калории? Вие си слагате организма в режим saving, как ще отслабвате?
Въобще не бройте калории. Гледайте кое вдига инсулина, не КЗ, и не яжте такива неща.

# 1 096
Или пък да хапнете сутрин една краставичка и една маслинка и да му казвате закуска. После едвам оцелели до обяд - бам една купа салата да напълним корема и едно кюфте там примерно… и след два часа - ох, глад. Не става така.
Имам една приятелка - изкара не знам колко време на “кето” (тя така го наричаше), ама реално ядеше салати и зелении повече от кон, тук там някое филе (не обичала мазно) и разни кето десерти и разядки бол. Еми каза, че това бил най-ужасния период в живота й, нямала сили да си натисне копчето на кафеварката сутрин, ужас било. Ами как ще има, като се беше оставила в режим оцеляване. Реши, че не е за нея и мина на Зоната. Качи 20 кила, обаче добре се чувствала…

# 1 097
Щом е качила 20 кг. от зоната, значи и тя е била толкова "зона", колкото е била и на "кето".

# 1 098
Аз рекох да се въздържа като прочетох кюфте и половина, но то ясно че не само на мен ми прави впечатление... Кюфте и половина за основно хранене може да ми прозвучи добре само ако това кюфте е голяма сръбска плескавица Joy
Не става човек зорлем да се опитва да се умори сам, а пък да чака да се оправи, поне аз не съм срещала такъв случай да проработи.

# 1 099
  • София
Е, то зависи и от кюфтето, де. Наистин, ако е като плескавица...
Аз си обичам месо и мога да изям огромни количества риба, примерно. И като ми напишат 150гр...ама аз с първите 150гр само я пробвам харесва ли ми. Ако не изям едни 250гр риба, то си е глад, имайки предвид, че обичайно я ям без салата даже.

# 1 100
Поне аз го прочетох като съвсем нормално кюфте, а тогава мен лично ме плаши такава малко количество... Че и опасения и обяснения че не яде прекалено много. Ами не, ама прекарено малко да.
Но аз съм си създала нагласата че като ям - ям, такива половинчати неща не правя. То нито съм се нахранила, нито съм си задържала инсулина като без хранене, накрая нищо и половина ще е с такова кюфте и половина...
Не е зорът да приритва човек гладен, от това проблемите стават с един повече, не по-малко.

# 1 101
Здравейте !
Insulin (на гладно) - 10.2
IR HOMA Index - 2.25
Глюкоза - 4.97

Според тези изследвания имам ли ИР и предполагам следващата стъпка на еднокринолога ще бъде натоварване, което като четох какво представлява и ми става зле.
Бихте ли препоръчали диетолог, дали при всички случаи се пият медикаменти ?
Извинете за многото въпроси, нещо ми дойде като гръм и изобщо не схващам докато чета.

# 1 102
С инсулин 10 на гладно е ясно и без натоварване, че има ИР. Даже и не бих правила аз. Хома индекс е само число. Аз бях с нормален инсулин на гладно, съответно и хома индекс в норма, само след натоварване се виждаше проблем.
Но при 10 е ясно.

# 1 103
Значи, първо се успокой, за да можеш да си събереш акъла и да се информираш.
Права е Дева че 10 и нещо на гладно вече не изглежда добре. Но нито е спешно състояние (то ти е отнело години да стигнеш до него), нито е краят на света, нито е зор за лекарства че те и без това не лекуват да ти мине от тях.
Дай си време да се успокоиш и да си събереш мислите, информация има много. Основното което се иска е промени в начина на живот, а не рецепта за лекарство или пък лекар диетолог.

# 1 104
Благодаря ви много !
Ще се информирам, за да мога да си помогна.

# 1 105
Значи само по някакви цифрички от изследване не може да се каже категорично има или няма. Симптоми има ли? Поради каква причина е правено изследването? 10 си е висок инсулин, но например на моите последни изследвания, инсулинът беше 11, а аз нямам ИР персе вече. Миналата година ми беше 2,78, а по-предната 4 и нещо. Но аз знам защо толкова висок ми излезе този път. При този висок инсулин, при мен няма симптоми. Ако имаше, в съчетание с изследването, щях да помисля, че нещо не е наред, но тъй като знам защо този път така излезе, не се притесних като видях числото. Та така. Контекстът е много важен.

# 1 106
  • София
Здравейте и от мен! Simple Smile От доста време следя темата, но чак сега пиша. Тази пролет посетих ендокринолог и покрай другите изследвания ми назначи изследване на инсулина и глюкозата (без обременяване, не е имала подозрения за проблем). Инсулинът на гладно излезе 10,60 с кръвна захар 5,04. Постреснах се, а вторичният ми преглед щеше да е чак след месец. Реших да поекспериментирам и в следващите 3 седмици си самоназначих строга диета - без захар, бяло брашно, без ориз и картофи, даже без плодове. Пуснах нови изследвания и: инсулин на гладно 2,74, глюкоза 4,49. Е, стана ми ясно и без обременяване: всичко е в моите ръце Simple Smile
Ендокриноложката не обърна внимание на стойностите на инсулина преди и след, които ѝ показах: заяви, че нямам вид и индикации за проблем с това. Аз съм много дребна на ръст и стройна като цяло. Истината обаче е, че последната година бях започнала да трупам мазнинки по талията и по предмишниците, което не е характерно за фигурата ми. С промяната в храненето тези мазнини се поизчистиха: на ръцете вече нямам, на корема само мога да щипна малко Wink На дупе се намират, но там не са ми проблем.
Сега се храня без захар, бяло брашно, рядко си правя пълнозърнести питчици от лимец (примерно веднъж месечно, ако ми се прияде), мнооого ограничено малко картофи или ориз, но задължително след белтъчини (а не самостоятелно хранене). От плодовете ягоди, боровинки, понякога ябълка, грозде само по няколко зрънца за десерт, ако изобщо ям. Наскоро пак си пуснах изследвания, покрай хормоните. Резултатите са в норма.
Доволна съм от промяната - по-добре се чувствам, нямам глад за сладко, всъщност ям доста Simple Smile Благодаря за ценната информация, която споделяте тук - на мен ми помогна!
Lana Gatto - успех!

# 1 107
Повод за изследвания имах - качих няколко килограма, неприсъщи за мен, цикълът ми се увеличи, без физиологична причина (миоми, полипи). Похапвам си доста, не се ограничавах до преди две седмици. Свалих 2 кг., като ограничих междинни хранения тип сладки десерти, ядки, късна вечеря, тестени изделия. Може би чревоугодничеството ще ме затрие, затова взех някакви мерки като да отида на ендо, който ми пусна изследванията, предстоят и още. Ще започна да спортувам активно, само с картофите не знам какво ще
правя, защото много обичам. Не пуша цигари, пия вино и рядко концентрат (лятото коктейли), купувам само чиста храна и рядко пакетирани, разнообразявам, макар да не ям месо.
Явно след миналата година, когато покрай други неволи станах 48 кг., реших да си наваксам, но това ми навреди повече, отколкото помогна.

# 1 108
Вчера си пуснах изследване след 10 месеца режим и гликофаж 1000 вечер.инсолин от 19 паднал на 12 сутрин на гладно.Пуснах и витамин Д 50.23----30.00-100.00.Витамин В12,мие 227при норми200-11000.Витамин Д сее повишило че беше 30.но В12 много ниско .Та някой приема ли витамин В и да ми препоръча какъв и по колко.

# 1 109
На мен ми бият вит В12, има на ампули...по съвет на ЛЛ.

Общи условия

Активация на акаунт