Инсулинова резистентност - тема 4

• 33 778
  • 1 125
  •   1
Отговори
# 1 110
Този вземам за мен и за майка ми.

# 1 111
  • В един копнеж!
Прибирам се с резултати от вчерашно изследване по искане на ендокринолог, пуснато на база оплакванията ми за натрупани отново кг и страшен апетит за сладко. Пулсът ми е нормален, сърцебиене нямам. Постоянно ми е студено, вечно ми се спи, нямам сила, бързо се уморявам. ТСХ видно е "повече от прекрасно". От 2 години са ми спряни хапчетата, всякакви- еутирокс, елтироксин, метфокон. Часът ми за среща с ендокринолога е след месец. Интересува ме как разчитате изследванията. Ккакви изводи могат да се направят?

# 1 112
Еnchantress, новак съм още в изследванията, но при ГТТ само глюкоза ли пуснаха? Защо няма и инсулин?
(при мен на този тест глюкозата беше идеална, а инсулина в небесата)

# 1 113
Да не би да не усвоявате добре витамин B12? Метилирани форми може би е добре да приемате.
Вчера си пуснах изследване след 10 месеца режим и гликофаж 1000 вечер.инсолин от 19 паднал на 12 сутрин на гладно.Пуснах и витамин Д 50.23----30.00-100.00.Витамин В12,мие 227при норми200-11000.Витамин Д сее повишило че беше 30.но В12 много ниско .Та някой приема ли витамин В и да ми препоръча какъв и по колко.

Последна редакция: чт, 30 окт 2025, 20:09 от Avi_

# 1 114
  • В един копнеж!
Еnchantress, новак съм още в изследванията, но при ГТТ само глюкоза ли пуснаха? Защо няма и инсулин?
(при мен на този тест глюкозата беше идеална, а инсулина в небесата)

Поиска само нулев инсулин, не трикратен. И го има- 15,18.

# 1 115
То е достатъчно нулев, при тази стойност.

# 1 116
То е достатъчно нулев, при тази стойност.
И като добавим, че на трети час глюкозата почти не е мръднала надолу + оплакванията, не е розово положението.

# 1 117
  • София
Записвам се в темата за първи път:
Инсулин на гладно 8.06
КЗ 4.85
HOMA 1.72.

На 40 съм, BMI 18.2. Засега спрях десертите, увеличих крачките и силно ограничих яденето между основните хранения. Приемам всякакви съвети как да го намаля, понеже целя бременност, но без да свалям кг. АГ не обърна внимание на повишения И, но ми се иска да вляза в оптимални нива от 4-5, каквито имах преди година и половина.

Последна редакция: пт, 31 окт 2025, 17:19 от Restless

# 1 118
Здравейте момичета! Може ли помощ с разчитането на резултатите от обременяване с глюкоза и гликиран хемоглобин?
На 45г съм, от близо 20 съм с инсулинова резистентност, но не попаднах на читав ЕНДО, който да ми обърне внимание, отвратих се от тях и заряза нещата на произвола. До преди 7 години правех тежки хипогликимии (кр захар под 3), но после изведнъж спряха (след остър здравословен проблем свързан с панкреаса)
Въпросът е още ли съм с инсулинова резистентност или вече е диабет?

HOMA индексът си го изчислих сама, не знам колко е верен (от кр захар и инсулин на гладно)

Няма да изброявам всички симптоми, които имам, но ще отбележа, че за 5г качих 10кг и че холестеролите ми всичките са високи, освен добрият, който е нисък. (и за тях никой до сега нищо не е направил, само ми казват, че ми запушва артериите:dizzy_face:)

Много благодаря, ако някоя добра душа ми отговори и обясни резултатите.
Имам насрочен час с ендокринолог, но както казах много съм се напатила и разочаровала, така че ми се иска да чуя и от напатили си и изчели много информация хора.

# 1 119
Стойностите ти не са за диабет. ИР е. Но трябва да поработиш върху устойчив режим.

# 1 120
Защо ги няма триглицеридите? Сами по себе си холестеролите нищо не значат.
Захарта още се владее, но инсулинът е висок още отначало, а накрая си остава значително завишен, не пада. Започвай спешно режим и ако можеш интервално хранене, за да падне инсулинът.

# 1 121
Какви са триглицеридите при ИР?  И за какво са показателни?
Моите бяха ниски, да не кажа под реф.стойности по спомен.

# 1 122
Триглицеридите показват дали LDL са дребни и опасни или напротив - едри молекули, които не носят никакъв риск, а даже ползи за организма. Колкото по-ниски са, толкова по-безопасен е LDL, дори при завишени стойности. Това е съвсем просто и сбито обяснение.

# 1 123
И аз така съм запомнила. Моят ЛДЛ е леко завишен, но триглицеридите ми са на долната граница.

# 1 124
Защо ги няма триглицеридите? Сами по себе си холестеролите нищо не значат.
Захарта още се владее, но инсулинът е висок още отначало, а накрая си остава значително завишен, не пада. Започвай спешно режим и ако можеш интервално хранене, за да падне инсулинът.
Ето и триглицеридите, сега са в норма, но преди 1 година и те бяха високи.(6 месеца преди изстрелването почти не съм яла месо, хранех се 1 път дневно и оскъдно) Иначе:
LDL холестеролът (лошият) е висок
HDL холестеролът (добрият) е нисък

* на едната снимка се вижда и ГЛИКИРАНИЯТ хемоглобин:
 в % е 5.34 (норма 4.8-5.9)
в mmol/Mol е 35 (норма 29-42))

Виждам че е в норма, но дали е оптимален...

Общи условия

Активация на акаунт