Инсулинова резистентност - тема 4

• 34 495
  • 1 128
  •   1
Отговори
# 165
Т.е. това е изследвано след месец на диета ли? Как си се хранила в последните няколко дни преди изследването с глюкозата?
Щитовидните нека и някой дето е по-навътре се изкаже но не са ли малко ниски и те? Ако правилно си спомням оптималното за тях беше в горната половина, а тук и т3, и т4 са в ниската част на референтните.
Не че и тоя инсулин от натоварването ми харесва де, но наистина си струва с режим да се действа, иначе не бих го нарекла сравнително добре, висок си е още на гладно даже.
Умората може и от това да е, може от неоптимални щитовидни, може от дефицити, плюс и жегите.
Добави си и магнезий ако не вземаш. Той и за витамин Д се взема като ко-сеплемент, и с ИР по принцип си ни трябва повечко.

# 166
Висок е този инсулин на гладно. А, ако е повлиян и от някаква диета, значи преди може да е бил и по-висок...Хубавото е, че на втори час почти се връща до стойността на гладно и само с режим на хранене и движение може да се постигне хубав резултат.

# 167
И третата глюкоза е доста по-ниска от началната (хипо).

# 168
  • софия
Да от почти месец съм на диета. Реших, че трябва да се взема в ръце и да  редуцирам теглото. Режима си го правя сама според случая. На калориен дефицит го карам, но почти  без въглехидрати , сладко само някоя ябълка или 2-3 ягоди.  
Изследването е след месец диета. Това значи, че може би са били по - лоши.
Благодаря ви за споделеното.
Така или иначе ще си направя консултация с лекар. Продължавам и режима / то ще стане и начин на живот/.

Това ме обърква, че на втория час се връща в нивото на гладно.

Вит. Д би трябвало да е добре, защото пия заради проблем със зъбите, но не се съобразих да пусна и вит. Б .

Много ми бяха полезни мненията ви!

# 169
При толкова много отделен инсулин не е за чудене, то щеше да е по-страшно ако при един тон инсулин не пада захарта...
Но натоварване не се прави директно от нисковъглехидратно хранене, ти за месец вече си се адаптирала ако действително държиш въглехидратите ниски, че не ми става много ясно така "според случая". Не знам колко е достоверно като резултати при това положение.
Но и на гладно инсулинът е висок със сигурност, дори и да не беше на режим пак щеше да е много.

# 170
ОГТТ се прави при определени условия и не директно от нвх хранене. Но, да, и на гладно не е оптимален инсулинът, така че явно е бил по-висок преди месец.

# 171
На мен ми казаха преди изследване за ОГТТ хранене до 8 ч. предната вечер и да не е много въглехидратно. Това достатъчно ли е според вас? Не съм на диета и попрекалявам със сладкото по принцип, а ми се иска да са реални резултатите. Ще се поровя за съвети и в нета, но личното мнение тук е най-ценно.

# 172
  • софия
Прави сте. Аз спонтанно реших да съм на режим, а почти без въглехидрати се получи почти от самосебе си. Аз и преди не съм се хранила по много, но сега съвсем. Просто като карам на салати  и протеини,  се почувствах  по- добре - отоците по краката ми изчезнаха, умората също изчезна . Това ме наведе на мисълта за ИР. Докато се наканя да се изследвам мина месец.
Въпреки това явно има отклонение в резултатите. Явно има проблем.
То така или иначе  ще трябва се внимава с храната.

# 173
На мен ми казаха преди изследване за ОГТТ хранене до 8 ч. предната вечер и да не е много въглехидратно. Това достатъчно ли е според вас? Не съм на диета и попрекалявам със сладкото по принцип, а ми се иска да са реални резултатите. Ще се поровя за съвети и в нета, но личното мнение тук е най-ценно.
Те казват да не е много въглехидратно в смисъл да не се наядеш със захар на вечеря и да ти повлияе на това колко ти е сутринта.
Но при нея е друго, от съвсем нисковъглехидратно хранене и то продължително, не се прави ОГГТ, просто излизат различни резултати. А пък изследването се тълкува по норми които са за по-"нормално" хранещи се хора. И ако си трайно на НВ хранене и ще правиш натоварване с глюкоза, се вдигат въглехидратите поне за няколко дни преди изследването. Май към 150 грама ли да се гонеха на ден, не помня с точност. То пак не е високовъглехидратно но не е и ниско това.
То свършило вече, можело и да си спести точно това щом се е хранила НВ, а да изследва само на гладно че там има какво да се види. Но няма как да го повтаря често тъй че каквото - такова.
Лекарят трябва да знае че да го има предвид, иначе като види тая трицифрена стойност ще я метне на метформин и ще й каже да се върне след половин година и повече от това не се знае какво и дали ще направи. А при вече започнат режим кой знае дали ще е нужен изобщо и медикамент, може и да се справи и така.

rosij, и това почти 16 на гладно е достатъчно зле, де, показателно си е.
Иначе и сама си видяла че се подобряваш като си на режим, само не те знам с калорийния дефицит какво и как правиш. Че имаш и да оздравяваш, освен и да сваляш тегло. В този ред. Та в това отношение - прекалено малко храна пак не е добре, не се увличай особено с дефицита, ако изобщо. Високият инсулин по принцип пречи на горене на мазнини, а да сваляш основно от мускул файда нямаш.

Между другото, може да искаш да си редактираш поста със снимката с изследванията, има ти трите имена на нея, предполагам че си забравила да ги закриеш на скрийншота.

# 174
Като се правят кръвни изследвания, 12 часа без храна, е препоръчително. Ако аз правя натоварване и не съм на някакво специално хранене, бих си яла каквото ям обикновено. Нито по-въглехидратно, нито по-малко. Бих пропуснала високо захарни десерти де.

Ако съм вече на някакво НВ хранете, не бих правила натоварване. Излишно. Само на гладно + това как се чувствам е пре-достатъчна информация. Особено ако се чувствам по-добре, дали изследването ще покаже ИР или не е без значение. Много по-важно ми е, отколкото какви са точните цифри. Натоварването си е сериозно натоварване с толкова голямо количество глюкоза на веднъж.

# 175
  • София
Не се лишавайте от въглехидрати. Приемайте бавни, а избягвайте бързите. За щитовидната жлеза е важно да се приемат въглехидрати.

# 176
Глупости. Щитовидната страда от хронично недохранване, не от липса на въглехидрати. Няма незаменими такива, така че няма как да има липса.
В случая на съфорумката по-горе, която освен НВ спазва и калориен дефицит, точно този "калориен дефицит" може да й спъне коня, не липсата на вх.

# 177
Под сравнително добре имам предвид, че на 120 минута стойностите се връщат в изходна позиция. Което значи, че нещата са лесно обратими. На 60 минута повечето ендокринолози изобщо не ги гледат.
Висок е на гладно инсулина, но поне КЗ е много добре.
Че при мен е обратното, на гладно всичко е в норма, но на 120 минута е много над нормата.
Въглехидрати за ЩЖ и да са нужни, тя все ще си ги набави от зеленчуци и някой плод.

# 178
Постоянен дефицит, особено ако не е малък, си е опасен за щитовидната. Ниски въглехидрати не чак толкова, а то съвсем без никой не яде, все има някакви. Поне аз не съм фен на супер строго кето (дори и при него има по малко ава все пак) нонстоп и за дълго, освен ако не е заради нещо животозастрашаващо и да си струва.
Инсулин 16 на гладно и то след месец режим си е зле отвсякъде. Или е много зле работата с него, или режимът не е добре подбран, или и двете.
Аз с толкова някъде почнах преди 7 години и помня как нищо не ми беше наред, аз се чувствах все едно съм бабичка и се разпадам от 100 болести, докато на рутинни изследвания излизаше че "нищо ми няма и само трябва да отслабна". И моята КЗ не е била проблемна. Но се влачех едва-едва и нямах сили да живея. Със сигурност имах и дефицит на витамин Д, но като пооправих него единственото което усетих много беше че вече не изгарях като същи вампир на слънцето. Инсулина трябваше да сваля че да живна.
Килата някакси неусетно паднаха покрай това, аз и не се тегля никак често та както отначало не личеше, така изведнъж взех да си дупча дупки по коланите.
Ще се вкара в ред и тя щом се е захванала, ето вече казва че има повече енергия. Като вкара и повече движение и ще стане и по-добре.

# 179
  • софия
Не мога да кажа, че съм изключила изцяло въглехидратите , но съм ги ограничила значително.  Също не съм привърженик на кето, а и не обичам много месо.
Определено се чувствам по- добре.
Мога да си направя експеримент за известно време да се храня почти както преди и да си изследвам нивото на инсулина на гладно, но точно започнах да свиквам.
Благодаря ви много за мненията. Много ми бяхте полезни

Общи условия

Активация на акаунт