Инсулинова резистентност - тема 4

• 34 540
  • 1 128
  •   1
Отговори
# 195
Закусвам . Може би за да не е близо като интервал до еутирокса

# 196
Е той еутироксът нали поначало не е заедно с храната а и от нея се гледа отстояние?
Имал е нещо предвид лекарят като ги е назначил така. Но ако те притеснява че на друг е по друг начин - няма смисъл да го мислиш, няма определено време едно и също за всички за прием за това лекарство, според случая е.

# 197
40 Мин преди храна е но нещо бях май чела че е хубаво няколко часа след него да няма други добавки

# 198
Включвам се и аз в темата с Homa индекс 2,6. Ще трябва да променя явно нещо в начина си на живот, влизам в рискова зона.
Не разбирам дали леко завишеният ми холестерол е последица или причина. Нямам излишни кг засега, но при мен явно проблемът е, че съм вегетарианка и се храня само с въглехидрати. Ще мисля вече за по-балансирано меню с по-малък процент въглехидрати.
Обмислям и да включа добавки, но не знам измежду берберин, мио инозитол и алфа липоева киселина какво да избера и дали изобщо подпомагат процеса?

# 199
Холестерола се вдига от въглехидратите. Хома индекса също.

# 200
  • Sofia
Винаги съм била слаба около 44-45 кг, но откакто влязох в менопаузата започнах да качвам кг. постепенно, но стабилно и вече съм около 74 кг, навсякъде трупам, но най-вече на корем. Преди три години реших да ида на ендокринолог, правихме изследвания и на тяхна база ми изписа глюкофаж първо 500 мг, после 1500, но не се чувствах добре. Захарта не беше много висока сутрин на гладно 8,1. И спрях глюкофажа. Реших да мина на диета, като ограничавам сладкото и въглехидратите, и най-вече салати. Захарта мина в нормите и отдавна не я бях мерила. Преди 2 месеца обаче реших да проверя с глюкомера. Повод беше, че съпруга ми прави лазерна операция на киста на опашката и изследванията му бяха с 9,9 кръвна захар. Оказа се, че и моята се движи там някъде 7,5-9,4.
Купих Диабекон на Хималая и от две седмици пием него, вит.С и Хром пиколинат, знам, че не се повлиява веднага. Напоследък постоянно меря с апаратчето захарта. Не искаме да минаваме на лекарства. Скоро прочетох, че Берберин действа като глюкофаж, но е хранителна добавка. Поръчах вчера и чакам да ми го доставят. Ще видим как ще сме с него. Разбрах, че и с него се действа като с глюкофаж, първо малка доза, после по-голяма, като се следи захарта.
Ще съм благодарна, ако някой сподели опит с Берберин. Намерих и комбинации с канела и още нещо. И друга с други две съставки, не помня кои.
За сега съм поръчала само Берберин 500 мг, 90 капсули
Отделно за диетата и храната се консултирам с Gemini, ИИ, направила съм си тема, като съм описала, състоянието ни в момента, кг, кръвна захар, холестерол, високо кръвно, пикочна киселина. И той ми дава примерни рецепти с наличните ми продукти, като съблюдава това и грамаж на храната. Голяма помощ ми е, че понякога не мога да измисля нищо. А и за протеиновият хляб също.

Последна редакция: пт, 13 юни 2025, 09:18 от Ani Ka

# 201
Как да не е много висока захар 8.1 сутрин на гладно, това си е жив диабет ако е редовно... 7 и нагоре на гладно ако е редовно си е официално диабетна стойност.
Доста сериозни промени ще ти трябват, освен че докато не свалиш КЗ тя трябва да ти е приоритет а не избягването на лекарствата че не ги искаш. Много е коварно понеже не усещаш болки директно от тая висока захар, а тя междувременно ти нанася поражения. Не ми се мисли колко се вдига след храна, след като още на гладно е със стойности които правят бели. Не подценявайте проблема а вземай мерки и се и следи редовно.
Диабетът ако е тип 2 е обратим, надявам се че не съм те наплашила, но имаш много работа за целта.

Questar, щом си вегетарианка а не веган предполагим поне яйца и млечни ядеш? Някои май и риба включват, не знам при теб как е.

# 202
Берберин хранилена добавка е по-зле според мен от метформин, защото в лекарствата дозата е абсолютна стойност и може да се регулира. В хранителните добавки дозите може да са произволни, без значение какво пише на опаковката.
Захар 8,1 на гладно е стряскаща стойност и изобщо не е "не много висока". За мен лично, такава стойност не е даже ок за след хранене поне не регулярно.
Оправете си храненето, вместо да се чудите какви добавки да взимате. Добавките няма да променят картинката, ако храненето не е на ниво и подтискането на захарта с хапчета и прахчета, също няма да подобри състоянието в дългосрочен план.

# 203
В коя държава сте, че 8+ не Ви се струва висока КЗ?
Тук е до 6, като под 5.5 е оптимално.

# 204
  • Sofia
В България но имам колега който е с 22 захар кръвна и дозата му е същата като моята с глюкофаж

# 205
Е това ли ви успокоява, че има някой който е в диабетна кома...? Съжалявам, че съм рязка, но е шокиращо да прочета, че захар 8 се счита от някого за не много висока.

# 206
Е, аз съм чувала, че някои хора са имали КЗ и над 30 след няколко Сникърса, но това не значи, че 8+ на гладно е добре...Кортизол изследван ли е? Все пак 8+ ми се струва доста висока КЗ като за след ограничаване на вгх и сладко (но пък и не знам какво точно се има предвид под "ограничаване").🤔

# 207
В България но имам колега който е с 22 захар кръвна и дозата му е същата като моята с глюкофаж
Съжалявам да го кажа, но това не помага на нито един от двама ви...
Нито пък е причина и ти да си неразумна, понеже колегата е такъв. Защото тая захар от храна е вдигната, не се вдига сама, но на него явно не му пука.

# 208
Не ми звучи добре това, вдигната КЗ при положение че си и на метформин, и на режим.
Кои електролити?
Съмнявам се са е от самия метформин този световъртеж и прочие, не е като да ти сваля КЗ много, от това което пишеш. "Пазя диета" не знам какво точно значи в твоя случай и не го коментирам това, а и казваш че до скоро е вършело работа и не споменаваш да си променила храненето. Разликата в дозата на метформина е много малка, не съм убедена че само от това би се качила КЗ с над единица.
Мисля си, да не би да си назад с електролитите и както е доста топло напоследък това да ти се отразява повече.
Това поне е лесно и безопасно да го изпробваш, то бързо ще си проличи дали от това си имала нужда.
Много хора си мислят че е достатъчно да пият чиста вода, но не е точно така и особено в жега... Ако сте обезводнени и ви вливат системи да ви хидратират, водата в тях не е чиста ами е солен разтвор, нали?

# 209
Да, вероятно има нещо такова и при мен, тъй като вкъщи глюкозата ми беше 6, отидох в лаборатория - 5.4, гликиран хемоглобин 5.2, инсулин на гладно 8.2. Има какво да се желае, но е по-добре отколкото очаквах. Някой ползвал ли е разтвори за проверка на глюкомер? Четох, че и такова чудо има. За всеки модел ли са различни или?
Не се доверявай на домашни апарати. Майка ми така ми изкара акъла с нейния. показваше стойности на КЗ 8-10. В лаборатория - 5.2, гликиран - 5.4.

Общи условия

Активация на акаунт