Инсулинова резистентност - тема 4

• 23 528
  • 748
  •   1
Отговори
# 630
Ябълково сладко, а какво и по колко ядеш? Нахранваш ли се? За глад за сладко и вълчи апетит може да помогнат хром пиколинат, Гимнема Силвестре, магнезий. Но все пак и храната трябва да е подходяща, засищаща.
По-добре без такива бонбони.

Последна редакция: пн, 25 авг 2025, 18:56 от dolce miele

# 631
По-добре черен шоколад, вместо фурми.

# 632
На фурми не бих се метнала, те са си захарни доста.
Но този глад за сладко щом е винаги изрично след хранене, значи е нещо което е реакция след храненето - преразгледай там нещата, явно кръвната захар ти е доста нестабилна.
И не, метформинът няма как да "опрости" на никого грешките в храненето, трябва ти да си наместиш там нещата.
Това ако е глад и нужда за каквото и да е сладко - единият вариант е че ти пада КЗ рязко, другият е пристрастяване към сладкия вкус и навик да се търси десерт. И за двете решението не е бонбони а отбягването им, съжалявам. Не е въпросът за 1-2-3 на ден, това не е пазарлък някой да ти "разреши" тук че да ги изядеш с чиста съвест, камо ли редовно.
Другото е, ако ти се яде натрапчиво точно нещо определено - било шоколад или там каквото - това моге да си е сигнал за липса на нещо конкретно което го има в тази храна. Аз ако спра магнезия за накое време и почвам да налитам на шоколад и ядки, много отчетливо. Ами, не го спирам, явно си ми трябва Grinning

Последна редакция: пн, 25 авг 2025, 18:02 от natka

# 633
Магнезий не трябва да се спира.
Скоро с колежка коментирахме нейните здравословни проблеми, ревматолог ѝ предписал магнезий за един месец?! Като ѝ казах, че въобще не го спирам, тя ме гледа учудено. Това не е лекарство, това е микроелемент, който е жизнено важен за много процеси в организма. Не може/не трябва да се спира.

# 634
А, аз не нарочно но се случва да забравя да си купя и известно време да нямам Grinning Купувам си опаковки които ми стигат за много дълго време и не съм свикнала да го мисля, та се случва. Пакет с половин кило цитрат на прах мислеш ли че имам план кога ще ми потрябва нов...
Но това дето казваш го играх с майка ми също. Кога да направела "почивка" от тоя магнезий според мен? Мамо, а с какво те изморява приеемът му че искаш да си почиваш?? Grinning

# 635
Да забравиш и да останеш за малко без него не е фатално.
Въпроса е да си наясно, че е много важен.

# 636
Разбира се че не е фатално, но става смешно понякога защото си търся определени храни натрапчиво както само бременни съм виждала да правят Joy
В моя случай е особено отчетливо защото не мога да го набедя за любов към сладкото, аз такава не съм имала никога. Не че мразя, но за мен това би било просто едно от всичките вкусни неща за ядене, с нищо по-специално че да търся изрично. Знам че за някои хора си е голям проблем и си е борба там. Съответно като нещо такова не ми излиза от главата, е ясно че нещо не е наред.

# 637
От железен дефицит също е възможно да има желание за конкретни храни (при мен бяха солени, кисели - между другото, мислех си, че ми пада кръвното😉 - но при други може да е желание за сладко или пък за нетипична храна).

# 638
Да, то не е казано че е едно а въпросът е да се забележи какво се прияжда и да се търси връзката че пак е някаква насока. И да се попълва какъвто дифицит има.

# 639
Принципно режимът ми е добър, преди изпадах в много сериозен калориен дефицит, защото не изпитвах глад. Но дори да съм се наяла на обяд - със салата, готвено или месо с нещо (без бързи въглехидрати), усещам пълна ситост в стомаха, но точно след наяждане все едно има някаква черта в мозъка ми (явно е качена кръвна захар) и изпитвам желание да убия за сладко дори 1 капчица сладко и чак тогава се успокоявам. Преди това ако ще 1 тон храна да изям, докато не хапна тая хапка сладко не ми се успокоява чертата в главата, която ме ръчка за сладко. Имам железен дефицит. И магнезият, като го изследвах, беше в средата на референтните. Като пия магнезий течен, изпитвам понякога отвращение от сладко. Преди обаче беше по - силен тоя глад за сладко след ядене, сега мога да пропусна за кратко, в по - лека степен е.

# 640
  • Пловдив
А забелязали ли сте от Б12 да ви се увеличава апетитът за сладко?
Аз сякаш такава връзка намерих и го спрях. Уж за косопад го пиех, ама сега ме е страх пак да го почна.
Сладкото е наркотик. Срещала съм изследвания, които твърдят, че с хапката сладко мозъкът казва на стомаха "храненето приключи". Stuck Out Tongue Winking Eye

# 641
При мен не е имало такива ефекти от прием на вит. Б 12, но може би зависи от формата, дозата и индивидуалната реакция. Обаче пък съм имала косопад, понижено желязо и хемоглобин, както и пъпки по лицето след високи дози вит. Б 12....

# 642
И на мен на привикване към сладкия вкус ми звучи така описано, това се оправя с пълно отрязване за седмици наред а не с фурми.

За Б витамините май си е различно при всеки. Навремето така ме плашиха с бирената мая, такова сигурно с кофи съм изпила че имах много лоша кожа преди да разбера за ИР и да почна да си изчиствам храненето. И преди това им се чудих на тия дето казваха че ставали като ламя от бирената мая, и като вземах известно време пак си им се чудех. Аз не че не им вярвам за тях си как са се чувствали, но не повярвах как едва ли не ми се заканваха че ще видя и аз какво им е Grinning
Моя апетит такива неща не го бъркат - все си имам Joy Говоря за нормален апетит като седна да ям, а не все гладна да съм и да търся нещо да изям.

# 643
Бирена мая съм пила много. Нито съм надебеляла, нито за сладко съм имала апетит.

# 644
Мен ме плашеха много. Отделно че и това беше преди да разбера за ИР, а аз и като цяло съм със структура дето никога не изглежда дребна и фина - ами ето, от бирената мая ще е Grinning Да бе да, дебела си бях и преди да почна да я вземам, тя не ми се е отразила.

Общи условия

Активация на акаунт