Инсулинова резистентност - тема 4

  • 22 454
  • 720
  •   3
Отговори
# 705
  • Г. О.
  • Мнения: 1 983
Здравейте. На някой случва ли му се след като хапне нещо сладко да усеща претреперване? Усещането ми е много странно и го забелязвам по ръцете си, но го усещам цялостно...не знам как да го опиша. Обаче е след като ям, а не преди това. На какво може да се дължи?

# 706
  • Мнения: 61 491
Дължи се на хипогликемия, която получаваш след като панкреаса избълва инсулин, за да ти свали кръвната захар.
На мен днес една колежка почти ми се обиди, че ѝ отказах вафла.
Не могат да повярват повечето хора, че има и такива, които не се изкушаваме от сладки неща.

# 707
  • Мнения: 24 527
Много рязко пада КЗ, понеже не е нормална регулацията колко инсулин да се отдели. Може дори да не падне до наистина хипогликемично ниво, въпросът е че става много рязко и тялото на това реагира като на стресор и опасност.

Последна редакция: нд, 21 сеп 2025, 22:33 от natka

# 708
  • Мнения: 61 491
Нати, предполагам, че имаш предвид рязко, не рядко.
В първото изречение.
Аз точно заради такива хипогликемии се усъмних, че имам ИР. Когато все още си хапвах сладкиши. Blush
КЗ винаги ми е била в норма.

# 709
  • Мнения: 24 527
Права си, разбира се, спряла съм си автокоректа че иначе твори къде по-големи глупости и не съм видяла че е съседната буква Grinning
Аз понеже не съм много по сладкото, чак такива крашове не съм имала, на мен "греховете" ми предимно със солено бяха. А там рядко е толкова рязко и качването че обикновено има и мазнинка, сиренце... Хептен вредно комбо, но без резки пропадания на КЗ.

# 710
  • Мнения: 2 443
Точно това беше причината да спра с това сладко преди година, като минах на режима. Аз по цял ден само вафли, бисквити и шоколади нагъвах, ама много количества. Все ми беше лошо и все едно аха-аха припадам. 🤣 Като спрях да ям сладко за малко, после от една хапка толкова гадно ми ставаше, че отказвах само защото знаех кок после ще съм като ударена с мокър парцал. Тора много им помогна на психическо ниво да не искам да ям сладко. Ако не беше така, може би щеше да ми е много трудно да го откажа. А пък любимо ми беше като се наобядвам с много въглехидрати - поръчана храна от някъде и после един десерт (примерно пакет вафли) и изпушвах една цигара после с едно кафе и ставаше миш маш в целия ми организъм. 🤣🤣🤣🤣🤣🤣 Сега няма да си го причиня за нищо на света.

# 711
  • Мнения: 1 563
LieToMe ,интересното при мен е ,че ядях сладко без да прекалявам и никога на гладно. От както съм се омъжила готвим в къщи ,полуфабрикати не ядем ,пържено в годината 4-5 пъти ,дюнери пак толкова пъти в годината.
Движа се много. Вървя пеша до работа ,на работа съм цял ден на крак и бягам и се прибирам пак пеш.
Закусвам от много години домашно приготвени неща ,основната ми закуска е омлет с шунка и кашкавал + зеленчуци.
На работа когато много осверипея от глад когато мога ям ядки или пия протеин.
В къщи пак ядем готвено.
Със сладкото прекалявам и с чипс когато ми дойде МЦ ,веднъж месечно. И то ям еднократно ,не през целият 7 дневен период.
Слаба съм и се чудя от къде тази ИР?
Като гледам колежката как яде на гладно баклави ,кремове , щрудели ,а за закуска е изяла 2 филии с маргарин и мед и е на 63 год. ,питам се аз къде сгреших?
А да не кажа ,че години наред съм се хранила здравословно и тренирах като луда.
Но ,това е положението. Чета в момента ,информирам се ,но никой не може да каже защо един човек ,който е слаб и се храни много добре ,има много движение има ИР.
Да ми е честито и това!

# 712
  • Мнения: 24 527
Нито има смисъл да се "мерим" с някой друг, нито пък и да кажеш че колежката с баклавите е много здрава, бих ти повярвала.

Мен ме интересува аз да съм добре и на мен кое как ми се отразява. То и примерно синьо сирене или камамбер е хубаво нещо и хората го ядат без за им вреди, а мен 2 хапки биха ме застрашили сериозно - е, тогава дали ми пука кой друг колко го яде?

# 713
  • Мнения: 1 563
Нито има смисъл да се "мерим" с някой друг, нито пък и да кажеш че колежката с баклавите е много здрава, бих ти повярвала.

Мен ме интересува аз да съм добре и на мен кое как ми се отразява. То и примерно синьо сирене или камамбер е хубаво нещо и хората го ядат без за им вреди, а мен 2 хапки биха ме застрашили сериозно - е, тогава дали ми пука кой друг колко го яде?
Нямах предвид точно това.
Храня се здравословно. Движа се много.
Не разбирам как при мен се случиха така нещата. И не ,не е добре.
Кой може изобщо да каже тази ИР защо се появява? Явно храната не е проблемът.
И не е ли по-добре да се знае причинителят ,отколкото да правя нещо ,което не разбирам?
Има много книги написани и обяснено какво да се яде ,кога ,кое след кое. Всички обясняват как да се "борим" със симптомите ,но не и коя е причината ,която предизвиква ИР?
Но ,както и да е. Мои си размишления.
Главоблъсканицата си е моя!
Просто споделих това ,което мисля и ме тревожи. Не очаквам разбиране и подкрепа!

# 714
  • Мнения: 24 527
Аз те разбирам че си огорчена, ако е там въпросът аз също се хранех по-здравословно от повечето...
И храненето е най-честата причина, не единствената възможна. Щом търсиш и четеш не може да си го пропуснала това.
Въпросът е че след като вече има налице ИР, правилата за теб са спрямо нея и се храниш спрямо нея.

Много кортизол, т.е. стрес също може да повлияе в тази посока. Различни други боледувания или терапии също. Изобщо не е само до това дали се яде сладко, нито е еднакво при всички.

# 715
  • Мнения: 61 491
Това за здравата колежка на 63 е много съмнително. Какво се има предвид под "здрава" също не знаем.
От какво се предизвиква ИР? Според мен - от прекомерен и редовен прием на въглехидрати. Съчетано с малко движение. В днешно време е пандемия ИР. То по външния вид си личи. Преди години жените не бяха с такава структура, поне не така масово. Но, като знаем, че дори ендокринолозите неглижират инсулина, много малко от тях всъщност знаят, че имат ИР. Като стигнат до диабет е вече доста късно.

# 716
  • Мнения: 1 563
DeVa ,пак стигаме до изходна позиция. Какво означава малко движение?
Колко? Защото аз мога да кажа ,че се движа прилично добре. На работа съм в движение ,вървя пеша до там и обратно + бягането на работа.




Това са само 4 поредни дни.
Но всички без почивните са такива.
Почивните дни правя по 10 000 крачки ,защото точно тогава имам нуждата да намаля темпото до минимум.
Ежедневието ми е супер динамично.
Не е от малкото движение или чак до такава степен от храната.
Висока съм 167 см. и в момента тежа 56,500 кг. ,което дори е малко.
Според здравна някаква си организация трябва да тежа поне 59 кг.

natka ,огорчена съм ,защото по някаква причина съм изтеглила късата клечка за пореден път.

Първият път беше когато тренирах всеки божи ден ,хранех се здравословно ,бях дори с плочки на корема.
Докато един ден се започна ходенето по мъки и кардиолози. Лежах в болница в Кардиологично отделение ,после ме прехвърлиха за коронарография и хоп коронарни спазми ,пиене на хапчета.
Защо? От къде? Ами никой не може да каже. Шок ,наистина тогава за първи път на 37 год. преживях шок. Тренираща ,не знаеща цената на билетите за градският автобус ,здравословно хранеща без боклуци и всякакви такива.
Спрях тренировки. Спрях да ям чак толкова здравословно.
А в днешно време явно пандемията от ИР и рак са нещо нормално.

# 717
  • Мнения: 2 971
Нямах предвид точно това.
Храня се здравословно. Движа се много.
Не разбирам как при мен се случиха така нещата. И не ,не е добре.
Кой може изобщо да каже тази ИР защо се появява? Явно храната не е проблемът.
И не е ли по-добре да се знае причинителят ,отколкото да правя нещо ,което не разбирам?
Има много книги написани и обяснено какво да се яде ,кога ,кое след кое. Всички обясняват как да се "борим" със симптомите ,но не и коя е причината ,която предизвиква ИР?

Но ,както и да е. Мои си размишления.
Главоблъсканицата си е моя!
Просто споделих това ,което мисля и ме тревожи. Не очаквам разбиране и подкрепа!

Мислиш си, че се храниш здравословно, на база конвенционалното мнение, което не е равно, на че се храниш здравословно. Приеми, че няма такова нещо като "балансирано хранене". Изпразнена от съдържание фраза е това.
Това, че някой яде еди какво си, пие, пуши и т.н. пък нищо му няма също не значи че нищо му няма. Както са си здрави, прави и изведнъж бам инсулт или инфаркт или рак. Така че външното проявление и това че възприемаме някой за здрав, не значи че е такъв. 

ИР не е болест, а естествен отговор на организма, за това няма и да има пътека или код в здравната система.

Причината за ИР (една от най-честите) е дълговременно приемане на прекалено много въглехидрати - глюкоза и фруктоза. Няма значение дали са от плодове, от бонбони или от картофи и ориз, в стомаха и червата ти всичко се разпада до прости захари - глюкоза и фруктоза. На някои им се разминава за по-дълго, други ги настига по-рано. Има и някои, които изкарват живи до дълбока старост, което не е непременно равно на здрави.

# 718
  • Мнения: 61 491
За много хора домашно приготвената храна е здравословна.
Обаче не е така. Ако е основно от тестени, ориз, картофи, все тая дали си готвиш вкъщи, или купуваш готова.
Плодовете също са нездравословни, ако се прекалява.

# 719
  • Sofia
  • Мнения: 7 896
mavina1380, тези въпроси съм ги задавала на ендокринолози и кардиолози.  Отговорът беше еднакъв - генетика. В праисторически времена е било ценна способност на организма да се запасява с енергия и да оцелява в гладни времена. Това са били по- приспособимите индивиди. В наши дни храната е достъпна и няма нужда от трупане на запаси, защото не стигаме до тях и това ни разболява.
Кардиолозите също вдигат рамене - при нормално тегло, физ. активност, добри кръвни показатели, без съдови изменения, стрес и т.н. фактори, казват че някои просто сме генетично предразположени към хипертония.  Но тук не разбрах да има еволюционна логика. Joy

Общи условия

Активация на акаунт