Инсулинова резистентност - тема 4

  • 22 256
  • 715
  •   3
Отговори
# 705
  • Г. О.
  • Мнения: 1 983
Здравейте. На някой случва ли му се след като хапне нещо сладко да усеща претреперване? Усещането ми е много странно и го забелязвам по ръцете си, но го усещам цялостно...не знам как да го опиша. Обаче е след като ям, а не преди това. На какво може да се дължи?

# 706
  • Мнения: 61 480
Дължи се на хипогликемия, която получаваш след като панкреаса избълва инсулин, за да ти свали кръвната захар.
На мен днес една колежка почти ми се обиди, че ѝ отказах вафла.
Не могат да повярват повечето хора, че има и такива, които не се изкушаваме от сладки неща.

# 707
  • Мнения: 24 525
Много рязко пада КЗ, понеже не е нормална регулацията колко инсулин да се отдели. Може дори да не падне до наистина хипогликемично ниво, въпросът е че става много рязко и тялото на това реагира като на стресор и опасност.

Последна редакция: нд, 21 сеп 2025, 22:33 от natka

# 708
  • Мнения: 61 480
Нати, предполагам, че имаш предвид рязко, не рядко.
В първото изречение.
Аз точно заради такива хипогликемии се усъмних, че имам ИР. Когато все още си хапвах сладкиши. Blush
КЗ винаги ми е била в норма.

# 709
  • Мнения: 24 525
Права си, разбира се, спряла съм си автокоректа че иначе твори къде по-големи глупости и не съм видяла че е съседната буква Grinning
Аз понеже не съм много по сладкото, чак такива крашове не съм имала, на мен "греховете" ми предимно със солено бяха. А там рядко е толкова рязко и качването че обикновено има и мазнинка, сиренце... Хептен вредно комбо, но без резки пропадания на КЗ.

# 710
  • Мнения: 2 443
Точно това беше причината да спра с това сладко преди година, като минах на режима. Аз по цял ден само вафли, бисквити и шоколади нагъвах, ама много количества. Все ми беше лошо и все едно аха-аха припадам. 🤣 Като спрях да ям сладко за малко, после от една хапка толкова гадно ми ставаше, че отказвах само защото знаех кок после ще съм като ударена с мокър парцал. Тора много им помогна на психическо ниво да не искам да ям сладко. Ако не беше така, може би щеше да ми е много трудно да го откажа. А пък любимо ми беше като се наобядвам с много въглехидрати - поръчана храна от някъде и после един десерт (примерно пакет вафли) и изпушвах една цигара после с едно кафе и ставаше миш маш в целия ми организъм. 🤣🤣🤣🤣🤣🤣 Сега няма да си го причиня за нищо на света.

# 711
  • Мнения: 1 562
LieToMe ,интересното при мен е ,че ядях сладко без да прекалявам и никога на гладно. От както съм се омъжила готвим в къщи ,полуфабрикати не ядем ,пържено в годината 4-5 пъти ,дюнери пак толкова пъти в годината.
Движа се много. Вървя пеша до работа ,на работа съм цял ден на крак и бягам и се прибирам пак пеш.
Закусвам от много години домашно приготвени неща ,основната ми закуска е омлет с шунка и кашкавал + зеленчуци.
На работа когато много осверипея от глад когато мога ям ядки или пия протеин.
В къщи пак ядем готвено.
Със сладкото прекалявам и с чипс когато ми дойде МЦ ,веднъж месечно. И то ям еднократно ,не през целият 7 дневен период.
Слаба съм и се чудя от къде тази ИР?
Като гледам колежката как яде на гладно баклави ,кремове , щрудели ,а за закуска е изяла 2 филии с маргарин и мед и е на 63 год. ,питам се аз къде сгреших?
А да не кажа ,че години наред съм се хранила здравословно и тренирах като луда.
Но ,това е положението. Чета в момента ,информирам се ,но никой не може да каже защо един човек ,който е слаб и се храни много добре ,има много движение има ИР.
Да ми е честито и това!

# 712
  • Мнения: 24 525
Нито има смисъл да се "мерим" с някой друг, нито пък и да кажеш че колежката с баклавите е много здрава, бих ти повярвала.

Мен ме интересува аз да съм добре и на мен кое как ми се отразява. То и примерно синьо сирене или камамбер е хубаво нещо и хората го ядат без за им вреди, а мен 2 хапки биха ме застрашили сериозно - е, тогава дали ми пука кой друг колко го яде?

# 713
  • Мнения: 1 562
Нито има смисъл да се "мерим" с някой друг, нито пък и да кажеш че колежката с баклавите е много здрава, бих ти повярвала.

Мен ме интересува аз да съм добре и на мен кое как ми се отразява. То и примерно синьо сирене или камамбер е хубаво нещо и хората го ядат без за им вреди, а мен 2 хапки биха ме застрашили сериозно - е, тогава дали ми пука кой друг колко го яде?
Нямах предвид точно това.
Храня се здравословно. Движа се много.
Не разбирам как при мен се случиха така нещата. И не ,не е добре.
Кой може изобщо да каже тази ИР защо се появява? Явно храната не е проблемът.
И не е ли по-добре да се знае причинителят ,отколкото да правя нещо ,което не разбирам?
Има много книги написани и обяснено какво да се яде ,кога ,кое след кое. Всички обясняват как да се "борим" със симптомите ,но не и коя е причината ,която предизвиква ИР?
Но ,както и да е. Мои си размишления.
Главоблъсканицата си е моя!
Просто споделих това ,което мисля и ме тревожи. Не очаквам разбиране и подкрепа!

# 714
  • Мнения: 24 525
Аз те разбирам че си огорчена, ако е там въпросът аз също се хранех по-здравословно от повечето...
И храненето е най-честата причина, не единствената възможна. Щом търсиш и четеш не може да си го пропуснала това.
Въпросът е че след като вече има налице ИР, правилата за теб са спрямо нея и се храниш спрямо нея.

Много кортизол, т.е. стрес също може да повлияе в тази посока. Различни други боледувания или терапии също. Изобщо не е само до това дали се яде сладко, нито е еднакво при всички.

# 715
  • Мнения: 61 480
Това за здравата колежка на 63 е много съмнително. Какво се има предвид под "здрава" също не знаем.
От какво се предизвиква ИР? Според мен - от прекомерен и редовен прием на въглехидрати. Съчетано с малко движение. В днешно време е пандемия ИР. То по външния вид си личи. Преди години жените не бяха с такава структура, поне не така масово. Но, като знаем, че дори ендокринолозите неглижират инсулина, много малко от тях всъщност знаят, че имат ИР. Като стигнат до диабет е вече доста късно.

Общи условия

Активация на акаунт