Инсулинова резистентност - тема 4

  • 22 725
  • 731
  •   3
Отговори
# 720
  • Мнения: 24 530
При мен нещата тръгнаха по дяволите точно като намалих движението, преди това не се спирах и аз. И много, ама много стрес в добавка, де. И както бях с 60 санта талия и с направо мускулести крака от толкова търчане, ела да видиш за 2-3 години как вдигнах и кила, и кръвно, и се чувствах със 103 остаряла.
Това което казваш че преди ти е било ежедневие, на мен не ми звучи като здравословен живот, не и чак такова юркане. За сърцето не знам какви са ти лекарствата но някои удрят точно в посока към нашите проблеми и те, огледай си какво приемаш че може и от там да допринася нещо.
Но за другото си е така - на кого колко му трябва да се "повреди" не е едно и също и в такъв смисъл написах че няма какво да гледаме някой друг какво и колко.

# 721
  • Мнения: 9 688
Аз продължавам да се лутам какъв ще е най-правилният начин на хранене и дай Боже да нацеля правия път и да я кротна тая ИР.

Не мога да реша да закусвам ли или не. По принцип не съм гладна сутрин. Като отида в работата  и пия едно капучино от капсули на Долче Густо. Знам, че има някакви въглехидрати вътре, но още не съм го преборила. Мога и от къщи да си правя капучино с истинско прясно мляко и кафе, без захар. Ако е толкова голям проблем на Долче Густо.

Та днес не закусвах. Само капучино.
В 12ч. обядвах свинско филе печено /на око мисля, че е около 150 гр/  и салата от зеле.

И сега - в момента, два часа след обяда вече се чудя какво да изям. Rolling Eyes Sweat

Наливам се с вода, туй е ясно, но не помага.

Вечер вкъщи си вечерям, като се опитвам да не ям въглехидрати /картофи, ориз, паста, хляб и т.н. теста/.
В по-късните часове, докато гледам сериал и ми се приисква нещо да ям - правя си скир или кисело мляко със замразени горски плодове. Казвам "опитвам се" да не ям въглехидрати - което значи, че се случва да нарушавам, гледам да не е с много.

И на това хранене аз нищичко не свалям. Откакто Оземпика спря да ми действа си върнах 3 от свалените общо 7кг. Спрях и Оземпика, защото ми се видя безсмислено да го употребявам без ефект..........

Всеки ден се чувствам отвратително, че не мога да се преборя със себе си.

Дотегнало ми е и от ограниченията.
Абсолютно никога не съм давала воля на апетита си, винаги съм се съобразявала какво и колко ям. И след като родих две деца никога не достигнах килограмите си отпреди бременностите.

В момента се плаша, че ако му отпусна края, ще кача килограми със скоростта на светлината.
Scream

# 722
  • Мнения: 1 015
И аз още не съм си избистрила менюто, към което е добре да се придържам... Много ми се иска да включа яйца поне 2 дни седмично, но са ми противопоказни заради проблеми с жлъчката. Питах два ИИ и те си противоречат по този въпрос - Gemini казва, че няма проблем за яйцата, ако не се прекалява, а ChatGPT казва, че е абсолютно забранено. Реших да се консултирам и с диетолог и видях, че само трима в София работят с направления, така че ще избирам от тях. Не че и лекарите не могат да имат различно мнение Simple Smile

# 723
  • Мнения: 1 566
За много хора домашно приготвената храна е здравословна.
Обаче не е така. Ако е основно от тестени, ориз, картофи, все тая дали си готвиш вкъщи, или купуваш готова.
Плодовете също са нездравословни, ако се прекалява.
Плодове по принцип почти не ям.
А за много сладките още по-малко.
От типа на гроздето не кусвам. Не ми харесва или диня. Лятото хората ядат ,аз ям много малко и рядко.
В къщи се готви разнообразно и само картофи не се ядат. Ориз може да не се готви пък с месеци.
Да ,ядем и мусака и пълнени чушки с кайма ,обожавам боб ,леща ,риба.
Сутрин задължително се яде омлет през седмицата ,само събота и неделя си позволявам да ям домашно направена баница и да ям повече въглехидрати.
И не ,не слагам както писа една съфорумка половин кило олио. Не ям по половин хляб или две чинии манджа.
И да ,храним се наистина здравословно.
В къщи се прави салата всеки ден ,после се яде манджа или печено или задушено.
Не ям между храненията през седмицата.
Позволявам си рядко да ям след като вече съм яла. Рядко се купуват пакетирани храни.

И да ,смятам ,че генът играе огромна роля.
За сърце пия Предуктал МР ,през студените месеци. Нужда от него нямам през топлите и го спирам.

mavina1380, тези въпроси съм ги задавала на ендокринолози и кардиолози.  Отговорът беше еднакъв - генетика. Някои просто сме генетично предразположени към хипертония и метаболитни нарушения.
Тук съм много съгласна.

Познавам хора ,които спортуват ,слаби са ,хранят се повече от перфектно ,движат се много и познайте ,диагноза рак.
Защо ,никой не може да каже.
Това ,което ни е заложено ,няма как да се избегне ,та ако и перфектният живот живееш.

Относно храненето ,промених малко неща ,защото нямам нужда от кардинални промени.
Като да си пия черният чай с кокосово масло ,вместо с мед.
Като да направя протеин за работа с кисело мляко ,сусамов пълнозърнест тахан ,овесении ядки с чия ,вместо само протеин с прясно мляко.
Оня ден ядохме свинско с грах ,вчера ориз със зеленчуци и пиле ,както и риба със зеленчуци.
Днес ,ще е леща с тънка наденичка ,защото такава не съм яла от една година.
И не мисля ,че крайностите в храната са нещо полезно.
Човек трябва да яде всичко ,но задължително да се съобразява с реда на храните ,които яде.
И да ,не виждам нищо лошо да се ядат и картофи ,стига да не е всеки ден или много често.
Благодаря на всички за съветите и мненията.

# 724
  • Мнения: 2 455
Моля ви не ме напайдайте. 🤣 Тая леща, ориз, грах не ти ли вдигат захарта? На мен ориза ми я вдига до 15 понякога, независимо от контекста.

# 725
  • Мнения: 9 688
Моля ви не ме напайдайте. 🤣 Тая леща, ориз, грах не ти ли вдигат захарта? На мен ориза ми я вдига до 15 понякога, независимо от контекста.

По принцип грахът и лещата ги дават със сравнително нисък гликемичен индекс и не би трябвало да вдигат много кръвната захар...  Те са по-приемлив избор от ориз и картофи.

# 726
  • Мнения: 1 566
Моля ви не ме напайдайте. 🤣 Тая леща, ориз, грах не ти ли вдигат захарта? На мен ориза ми я вдига до 15 понякога, независимо от контекста.
Като казвам ,че обожавам боб и леща ,не ядем всеки ден такива.
Аз по принцип съм по постното и по зелениите.
Лошото при мен в случая е ,че не трябва да ям зеленолистни всеки ден ,защото обострят стомаха и гастрита. Но пък вече разпознавам кога трябва да спра да ям или да намаля драстично зелените.
Иначе обичам много и червено цвекло с моркови ,лимон и зехтин ,но и с него трябва да се внимава.
То всяко нещо с мярка е полезно.
Мой любим израз е ,че отровата е в дозата.
И често го ползвам. Когато някой каже ,че трябва да се спрат група храни или да се спре сладкото нацяло ,аз казвам ,че такива крайности не прилагам върху себе си.
Когато ми дойде МЦ си хапвам порядъчно сладко първият ден. Но до там. И чипс си купувам тогава и с кеф си го ям.
Но това не означава ,че ям през останалото време.
На гладно никога никакво сладко.
От време на време си облажавам душичката ,защото когато се ограничавам ми се яде повече.

# 727
  • Мнения: 61 508
Моето мнение е, че човек не трябва да яде всичко, дори по малко, с идеята, че така е добре за организма.
Когато една храна ти пречи, просто я махаш. Въобще.
Аз ям много малко неща. И не ми липсват изобщо другите. А и изследванията ми показват, че всичко е наред, организма не страда от липсата на доста храни.
Тези овесени ядки, чия, спокойно могат да отпаднат. Мед също, не и всеки ден, не по лъжица на ден. Бобови също, Ориз и картофи са ясни, тестени също.

# 728
  • Мнения: 24 530
Аз пак да напомня че гликемичен индекс и КЗ не са винаги показателни при ИР, нас ни бърка повече инсулинът... Трябва човек да си намери за него кое не пречи, а не а се успокоява че според някакви таблици от преди десетилетия сигурно няма да му вдигне КЗ с много.

# 729
  • Мнения: 1 087
Чета Ви отдавна. Благодаря на всички, които неуморно давате мнения, съвети, насоки. Прочетох всички теми, чета и други източници разбира се. Търся и аз моето правилно. Храненето и движението определено имат значение. В последните страници наблягате много именно на храненето, но новите ( сред, които съм и аз) трябва да имате предвид, че всеки организъм е различен - реагира различно, има си своте особености, като добавим средата на живот, генетични особености и настоящи заболявания, лекарства и т.н. и ето, че при един работи едно, при други - друго. Има обаче основни неща, върху които да се стъпи и момичетата тук не спират да  повтарят на новодошлите. Благодаря на всички вас отново!
Та какво искам да кажа, не е само хранене, не е само движение, а съвкупност от тези двете и още фактори - достатъчно сън, например, разтоварване сред природата и някакво хоби помагат за стреса.
Аз бях и съм от незакусващите, с работа по цял ден зад бюрото и много стрес. Ами за да не ми е  тежко сутрин, моята закуска е супена лъжица бадемов тахан. После кафе. До обед пия само вода. Ако съм  много гладна - хапвам няколко ореха или бадема, или лещници, евентуално към тях ябълка или ягоди. В повечето случаи обяда ми е някаква топла храна + салата домати и краставици. Излизам след това и половин час бавна разходка. Към 15:00 ч. (но не винаги) хапвам няколко сурови орехови ядки ( или други) и някакъв сезонен плод. Няма ограничения какъв ще е той, но количество колкото моя юмрук или съвсем малко повече. Вечерята е месо + салата или яйца + салата, понякога домашно сготвеното ястие. Хляб почти не консумирам, тестени, ориз, картофи, сладко- това е ясно. Картофи, ориз - много, ама наистина много рядко. Ако обаче ми се прияде - взимам си наколко хапки. Правя и нарушения - моите малки чиитвания Simple Smile Т.е. не съм на супер строг режим, защото, ако нещо е забранено завинаги, ме прави тъжна и подтисната. Затова си позволявам забежки, дори сладко, но те не са всеки ден, пак ще напиша - рядко и при необходимост в малко количество, колкото да опитам. Вече дори не ме изкушават, както в началото, когато си мислех - ама какво ще ям?! Всъщност, от както увеличих приема на протеин, белтъчини и се храня по-мазно, не изпитвам никакъв глад за сладко. Шоколадите и други сладки неща си стоят за всеки случай, но до този момент не опирам до тях.  Хапвам от време на време нахут, оранжева леща, елда, грах, зелен фасул. Намалих порциите си, но това стана отсамосебе си, организмът ми си казва колко му трябва. Пия много вода - това е много важно за нас.  На този режим съм от април, когато разбрах, че и аз съм в групата с ИР - начална според лекаря. Инсулин тогава 17, и кг: 77 при височина 163 см. В момента съм кг: 63, инсулин през юли беше 8. Не се движа особено много - средно около 4 хил.крачки. Тренирам рядко, особено в жегите никак. Ами това е моят работещ към момента вариант. Опитвам се да попълня и дефицити - по-точно на Вит.Д.  Ще си пусна нови контролни изследвания може би тази седмица, но може и да отложа. Решила съм да си правя такива моментни снимки, чрез изследвания, за да знам добре ли се справям и ако трябва нещо да коригирам.
Послеслов: като се погледна назад, ми аз бях някаква сладка ламя - купа сладолед, половин тава крем карамел, две огромни парчета торта, три баклавички или 4 супени лъжици Нутела - ами това беше нещо нормално, 500 грама стафидово грозде беше нормалната ми закуска около 10:00 часа., огромни порции картофена салата, добре овкусена с майонеза, ох да не подължавам. Чак не мога да повярвам, че това бях аз....

# 730
  • Мнения: 61 508
За толкова кратко време имаш много голям напредък, Диди! Браво! Ако разредиш храненията, да отпаднат тези похапвания, ще е още по-добре. И още малко движение. Но важното е, че си на прав път.

# 731
  • Мнения: 1 087
DeVa®  благодаря. Да, права си, ще се коригирам постепенно, но тези похапвания не са всеки ден, по-скоро според мен са на нервна основа - когато много се ядосам в работата. Когато съм отпуска или през почивни дни - няма похапване  Simple Smile  и имам повече движение - около 10 хил. крачки. Сега като позахлади вече ще подновя и упражненията си. Исках да споделя, че храненето съм го намалила и като количества много, като вредните за нас основни храни са сведени до минимум, дори са изключени като цяло. Пробвам какво и как ми се отразява. Преди правех хипоглекимии - дори не знаех, че е това -  винаги имах някакви бонбони в мен, за да елеминирам прилошаването. От както  съм на режима - няма прилошаване, няма замайване, няма сърцебиене. Много сладките неща вече не са ми вкусни и т.н.  Тук има много какво да се прочете и вземе от вас и всеки да си извади изводите и да опитва, да опитва докато започне да има резултати.
Впрочем през юли имах за първи път в живота си завишаване на триглецириди и лошия холестерол - дали се дължи на промяната в храненето? Надявам се да е временно явление.

Общи условия

Активация на акаунт