Инсулинова резистентност - тема 4

• 33 785
  • 1 125
  •   1
Отговори
# 1 065
За мен зелето си е ОК, чушките също. Да не са панирани обаче.

# 1 066
За холестерола щях да ходя в другата тема...
Той пие Сортис вече 4-5 месеца.
                                            Реф.стойн.
HDL   1.48.                     >= 1.55
LDL.   2.13.                     < 3.6
VLDL. 0.30.                      <0.90
Total холестерол  4.04.    <5.18
Триглицериди.    0.66.      <1.70

# 1 067
Аз зеле преди ядях, но сега го избягвам, подува ми се корема и след малко пак съм гладна.

# 1 068
Момичета, написах, че готвеното зеле и печените чушки съдържат повече въглехирдати и се отразяват на нивата на кръвната захар, а не че не може да се консумират изобщо. Ако някой има проблем с нивата на захарта да го има предвид и винаги преценката е индивидуална.

# 1 069
О, чушките са си плод и са си с доволно захар, особено червените, това е ясно.

# 1 070
Е, няма едно кило чушки да изядеш. За 1-2 говоря аз, само чушка, без пълнеж.

# 1 071
Няма нужда чак от толкова категорично може/не може зеле или печени чушки и от сорта... Ако то ти е основната храна - не е ОК тогава. Ако ти е зеленчукът до пържола, джолан или друга такава хубавина, хич няма да те сбърка толкова.
Наскоро се сетих как в една от тия теми бяха ми размахали пръст за чесън, щото е под земята не бил кето, моля ви се Joy Дайте да не се докарваме до там че и това става вредно вече. Събрали сме се уж предимно такива дето мислим, а не сляпо каквото някой каже и давай не можело

# 1 072
Моля за мнение в четвъртък съм на лекар:)

# 1 073
Ако имате проблеми с щитовидната, зелето и роднините му не е изобщо за предпочитане да се ядат.

# 1 074
Сготвени стават, а и те и сурови не че директно нещо лошо ѝ правят на тая жлеза ами пречат да се усвоява йодът... А що народ има с дефицит и без да ядат гоитрогени.
Виж, има друга глупост дето много жени я правят в опити да отслабнат - големи салати от прясно зеле, с които да си запълват стомаха и да си свалят калорийния прием. Ей това вече си е вредно, по повече от един начин ако е редовно...

# 1 075
Когато се налага да се пие Глюкофаж, необходимо ли  е да се приема и някакъв протектор за стомаха?

# 1 076
Когато се налага да се пие Глюкофаж, необходимо ли  е да се приема и някакъв протектор за стомаха?

Не. Не дразни стомаха в този смисъл (като НСПВС), тоест не трябват разни празоли. Може да има в началото разстройство, затова винаги се почва с много ниска доза, която постепенно се увеличава. Примерно с 500 (това е най-ниската) - около две - три седмици, после 1000 (още две-три седмици), докато се стигне до предписаната доза. Има значение и дали е XR (с удължено освобождаване, по-меко му е действието, с по-малко странични ефекти, според мен). В началото може да има под ръка Лопедиум, ако има такива проблеми. Но стомахът свиква и след време вече няма проблеми.

ПС. Ако е предписано 1000 XR (примерно), таблетките XR не се делят! Затова, в началния етап, може да се помоли в аптеката вместо една опаковка от 1000, да се дадат две по 500 (това важи и ако не е XR). Правя това уточнение, защото съм наясно, че се изписват вече само с електронна рецепта.

# 1 077
Глюкофаж XP е изписан, по една вечер.

# 1 078
Глюкофаж XP е изписан, по една вечер.

Една от колко милиграма? 1000, или 500 (май имаше и 850)? Ако е 1000, може да помоли в аптеката за 2 опаковки X 500 мг. Ако е предписано 500 мг, тогава нищо не се дели, пие си я, това е най-ниската доза. То по принцип таблетки XR никога не се делят.

# 1 079
Не може в аптеката да заменят ей така... Молбата към лекаря се отправя, за да впише това в рецептата. Той трябва и сам да се сети де, но все пак. Не знам как си представяте електронна рецепта с едни милиграм и, но да ви отпуснат други понеже сте помолили, не става просто.
Другото си е така -  не се делят таблетки, освен ако изрично нямат делителна черта дето явно за това е сложена. Важи още повече за неща с удължено освобождаване или стомашно устойчиви таблетки.

Общи условия

Активация на акаунт