Инсулинова резистентност - тема 4

• 33 804
  • 1 125
  •   1
Отговори
# 1 080
Аз пак да питам закусвате ли или не!

Не мога да реша за себе си. Уж навсякъде чета, че да пропускаш закуската е вид фаст и е препоръчително. Аз от доста време насам не закусвам и дори не съм гладна сутрин. На обяд хапвам месо със салата. Следобед може да си позволя ябълка и/или малко ядки. Може и да пропусна. Вечер също гледам да си спазвам храненето - не ям хляб, картофи, ориз. От много време насам не ям никакъв хляб, преди само Живена и то дори не всеки ден. Обикновено също вечерям месо със салата или сготвени подходящи зеленчуци. Сладко или не консумирам изобщо, или го свеждам буквално до 1-2 хапки, ако прекалено много ми се преяде. Понякога хапвам протеинови десертчета - тип пудинг, без захар.

И на фона на това хранене не мърдам нито грам. Дори, ако се оптусна леко събота и неделя /тогава ми е по-трудно да съм стриктна/ веднага качвам 1 кг.

През годините съм спазвала режими, в които пък е било препоръчително да се закусва и дори съм срещала теории, че като се закусва и се забързва метаболизма.

Не знам аз къде бъркам.

Сега пак ще ме питате какво движение имам - движа се с кола, нарочно - все още трупам опит като шофьор. ВД обедната почивка един час се разхождам.
Разхождам кучето - поне веднъж дневно е мой ред. Понякога имам желание и сили и за някакво друго движение - домашна гимнастика.
Но така или иначе при всички тези ограничения, дори и без съществено движение, не би ли трявбало да свалям някой грам???

# 1 081
natka, аз изходих от презумпцията, че вече рецептата е факт. Иначе, да, може да се помоли и лекаря да го напише другояче. Аз понеже тръгнах от хартиени рецепти от ендокринолог (и тя ми беше препоръчала с малката доза да се почне).
Сега ми ги пускат по каса и електронно и да, сигурно не може да се промени в аптеката (особено ако е по НЗОК). Ако е свободно, не знам как е.

# 1 082
Метформините от години са само на електронни рецепти, независимо по каса или не. Самата продажба (то не е и точно продажба а отпускане но все пак) в аптеката минава през рецептурната бланка, а не просто те да маркират и продадат каквото си решат. Така че - молбата само към лекаря. Могат да се анулират рецепти и да се издават нови, като не се е сетил направо така да ги предпише.

# 1 083
Метформините от години са само на електронни рецепти, независимо по каса или не.

Някъде от края на 2023г. И аз понеже си имах хартиена отпреди това  и като казаха, че вече ще само с електронна, си накупих за няколко месеца поне напред да си имам. Та докъм средата на 2024г си имах купени. Е, свършиха и тогава отидох при личната, тя пък ме прати на ендокринолог, не можела първоначално сама да изпише.

# 1 084
Утро, не знам, ама аз бях доста изнемощяла, докато правех всекидневен фаст без закуска. Много отслабнах и направо все едно мускулите вече ми се топяха. Освен това ми се струва, че и ТСХ взе да се вдига. Тогава реших да си вкарам доза протеин със сметана и щедра бучка масло вместо закуска. Ами налях си веднага няколко килограма, ама аз имах нужда, та по-добре ми е сега и по-добре се чувствам. Осезателно и мускул взе да се появява, може би и това оказа влияние на теглото. Но на корем нямам абсолютно нищо отгоре, което е ок. Имам предвид, че е възможно да качиш килограми със закуската, да свалиш - едва ли.

# 1 085
Тогава реших да си вкарам доза протеин със сметана и щедра бучка масло вместо закуска.
Как го приготвяш този елексир, че и аз много се чудя със закуските.Rolling Eyes
Вечер мога да не вечерям, но сутрин не мога да не ям. На работа е доста натоварващо, включително и големи обикаляния и гладна просто не ми се получава?

# 1 086
Ами не знам.
И аз така си мчислех, че без закуска би трябвало да се сваля. Но факт - не свалям и грам.
Не мисля, че като калории приемам прекалено много...........
Вчера не съм закусвала. Вече и кафето си го пия без мляко.
На обяд ядох пилешки филета на скара /вероятно около 100-150гр/ със салата от зеле, домат и краставица - обедно меню в едно заведение.
Следобед по едно време нещо ми се дояде - не, че бях гладна. Изядох една малка,  много зелена и дори стипчива ябълка. Плюс шепичка ядки.
Вечарта вечерях кюфте и половина пържено. Плюс задушен зелен боб от този кръглия, дето няма зрънца. /той, така да се каже, не е и точно боб/. Плюс малко сирене.
След вечеря не ядох нищо повече.

Аз имам предвид да не би пропускайки закуската да си забавям метаболизма...............

# 1 087
Според мен ядеш твърде малко. Възможно е да си поставила организма в стрес и да се мъчи да оцелява, складирайки всичко. Или както казваш - да забавяш метаболизма. При мен също се оказа, че приемам твърде малко калории без закуска, ама аз пък слабеех неприятно. Пробвай със закуска, ама качествена.

Мими, пратих ти ЛС.

# 1 088
Глюкофаж XP е изписан, по една вечер.

Една от колко милиграма? 1000, или 500 (май имаше и 850)? Ако е 1000, може да помоли в аптеката за 2 опаковки X 500 мг. Ако е предписано 500 мг, тогава нищо не се дели, пие си я, това е най-ниската доза. То по принцип таблетки XR никога не се делят.
Глюкофаж XP, 1000 е изписал лекаря, по 1 таб. вечер.
И да, рецептата е електронна

# 1 089
Глюкофаж XP е изписан, по една вечер.

Една от колко милиграма? 1000, или 500 (май имаше и 850)? Ако е 1000, може да помоли в аптеката за 2 опаковки X 500 мг. Ако е предписано 500 мг, тогава нищо не се дели, пие си я, това е най-ниската доза. То по принцип таблетки XR никога не се делят.
Глюкофаж XP, 1000 е изписал лекаря, по 1 таб. вечер.
И да, рецептата е електронна

Е, ако няма как да се вземат 2X500, 1000мг не е чак толкова много, може и да няма проблеми.

# 1 090
Индивидуално си е кой дали ще закусва, дали ще вечеря и прочие. Въпросът е да няма много чести подхапвания по цял ден и всеки ден, че това вече държи инсулина все висок.
Аз като цял живот не търся храна до обяд, няма да закуся насила понеже на друг му е по-добре като яде сутрин. Нито на този някой ще кажа че трябва да прави като мен. Ако се случи да огладнея сутринта, ще ям. Но не се случчва често.

С майка ми сме много смешни като се съберем, чудим си се една на друга на акъла но всяка си кара както си знае за нея си. Аз не ям сутрин, а тя пък се чувства добре без вечеря. Няма драма. Питаме се една друга "искаш ли и ти?" като ядем нещо, но без настояване. Компания на масата можем и с чаша вода или кафе да си правим.

# 1 091
  • Варна
Аз последният път като отслабвах, въпреки ВМ-НВХ, много дълго време не успявах да сваля. Първо махнах всички тестени ,бобови, млечни и бързи въглехидрати , ядях само месо, яйца и зеленчуци. После почнах фаст - елиминирах вечерята . Накрая почнах да правя по 1 или 2 дни в седмицата без храна изобщо, накрая вкарах и разни тренировки. След всички усилия - за 8 месеца успях да сваля само 3.5 килограма и после почнах да свалям по 2 килограма на месец. Общо свалих 21 килограма за над една година. Но ...... преди 3 месеца претърпях операция и след нея не мога да вляза пак в релси , та качих 2 килограма, основно от ядене на повече плодове. Опитвам се наново да тренирам, но не е това ,което беше преди операцията. Изчислявам си и общия брой калории, оказва се че не превишавам 1400 калории на ден, а се боря  за още 6-7 килограма . Та  искам да кажа ,че понякога свалянето е много , много труден и продължителен процес и за 2-3 седмици не става да има резултат. Чета и темата за Мунджаро и направо ми се иска да си слагам 2 месеца и да се приключва.
Не знам в момента , как ми е инсулина , скоро не съм мерила, последно на гладно беше около 19. Та, кураж и не се отказвайте ако първият месец ,два, три няма резултат, има и такива случаи.

# 1 092
При мен още по зле, за 6 м свалих 1 кг и 7 единици инсулин от 17 на 10! Бива да сваля и аз 5-6 кила, но като не става!

# 1 093
  • Варна
Това казвам, понякога е много тегаво . Полагаш 1000 усилия, резултат никакъв.

# 1 094
  • София
Вкарайте силови тренировки, когато не се получава отслабването. Мускулите имат висока инсулинова чувствителност, но трябва да бъдат натоварени, не просто раздвижени.

Общи условия

Активация на акаунт