Токсоплазмоза

• 438
  • 6
  •   1
Отговори
Здравейте. Пиша с въпрос към жените, които са се сблъсквали с този проблем. Преди няколко дни на профилактичния ми преглед за проследяване на бременността стана въпрос, че вкъщи имаме котка (досега не беше говорено за това). Вече съм в 27 г. седмица и е късно за изследване за токсоплазмоза, което се прави в началото на бременността, но никой не ми беше казал за това изследване. Пуснах го и ми излязаха високи антитела. След разговор с проследяващият лекар ме прати на изследване за Цитомегалвирус и Авидитет антитела за токсоплазмоза. Това са резултатите на снимката. След разговор с него стана ясно, че инфекцията е стара, но не може да се уточни от преди колко време е и сега единствената възможност е да си запиша час при инфекционист. Ако някой се е сблъсквал с подобно нещо моля да пише, както и препоръка ако сте посещавали добър такъв без значение в кое населено място е.

# 1
Доколкото знам, риск за плода  има когато жената е бременна и е болна в момента на бременността. Ще цитирам един източник

"Ако пациентката е преболедувала токсоплазмоза преди повече от 3 месеца преди да забременее, не съществува риск за плода, тъй като има изградени IgG антитела.

Прочети още на: Токсоплазмоза и бременност – какво е нужно да знаем? | Puls.bg - https://www.puls.bg/bremennost-i-razhdane-c-36/toksoplazmoza-i-b … -da-znaem-n-40048"

Вероятно това е всъщност проблемът при вас. Ние имахме по време на бременността ми две котки, които живееха с нас от новородени и доста години преди да забременея. Затова, на мен ми направиха тест още в самото начало на бременността някъде 12-13 седмица. Резултатите бяха много високи все едно съм болна в момента. Вдигнаха ни на нокти да търсим специалист фетална морфология а седмица по-късно се обадиха с извинение че нещо реактивна за токсоплазмоза в лабораторията не бил читав и всички бременни се оказали е токсоплазмоза. Направихме отново изследвания и те бяха отрицателни.
При вас в случая има антитела, вие сте преболедували, но не е ясно кога е прекарана инфекцията. Наличието на антитела значи че не сте болна в момента, но за съжаление  не се знае дали не  сте била болна в рамките на тези 27 седмици. Стискам палци да е било преди за забременеете .

Предполагам котката ви не е от скоро с вас?

# 2
Благодаря за отговора. 🤍
Котката е при нас от септември месец. Взехме я на месец от хора с деца, които се занимават и с котки. Никога не е живял на улицата, не се е хранил със сурово месо или нещо различно от гранули и пауч. Има всички ваксини и се обезпаразитява на точни интервали по препоръка от лекарите, без забавяния от наша страна. Но никога през живота си не съм се пазила от животни, винаги съм била сред такива и сме гледали улични котки на двора, които постоянно са били в мен и се надявам тогава да се е случило това нещо, а не в рамките на бременността.

# 3
Ако е бил домашен, вероятно вината не е в него (разбирам че е котарак). Токсоплазмозата може да е била резултат от предишни контакти с котки или дори не само с котки, а от термично необработени плодове, зеленчуци и т. Н. Искрено пожелавам това да е именно така.

# 4
Аз се сбълъсках със същият проблем, като си пуснах първоначално изследвания в Синево, първите резултати ми бяха за IgG 436, a зa IgM 1.14, по препоръка на Аг повторих изследванията след 2 седмици и резултатът за IgM ми излезна 1.27. Направих си и изследвания в лаборатории Лина за авидност и ми излезна висок авидитет, което и при мен говореше за преминала инфекция и изградени антитела. Все пак Аг ме насочи към Национален център по заразни и паразитни болести за консултация-София. Ако имате възможност ви препоръчвам консултация там, те прегледаха резултатите и според тях при мен нещата са се случили преди да забременея, но и при тя пуснах изследвания (за всеки случай).  За консултация или изследвания не съм заплащала нищо. Съобразяват се ако пътувате, ние отидохме в понеделник и за около 2 часа се оправихме, мисля, че с сряда се изследва пробата, така че ако си оставите телефон и имейл ви изпращат изследванията около петък и може да им звъннете за повече информация. На следващата седмица в понеделник отново отидохме, там беше и доц. Цветкова, която потвърди, че е минала инфекция. Първата консултация направихме с д-р Борисова. Дават адекватна и изчерпателна информация. Освен от котки може заразата да е била и от недобре почистена храна в ресторант или дори лоша хигиена на пресонал, храна за вкъщи, много могат да са причините за инфекция.  Осанахме доволни
 Отделно след посещението АГ каза, че е най-добре да се направи и трета фетална морфология, за да бъдем сигурни, че бебчето си се развива добре( така и направихме). Надявам се да съм ви била полезна и всичко при вас да е наред.🤗

# 5
Изкарала съм токсоплазмоза малко преди да забременея /по малко от месец/.
Още с първите изследвания се откри активна инфекция.
Насочих се към центъра по заразни и паразитни болести, където с изследвания се установиха периода на заразата. Имах тримесечен курс с антибиотици, докато спаднат показателите на едното изследване( мисля че беше на Igm).
Заразяването ми беше от недоизмити или изпечени храни. В него период нямах досег с котки.
Младежът е вече на 10години.
Препоръката ми е да се обърнете към центъра по заразни и паразитни болести, там най добре ще се консултирате.

# 6
Подкрепям, центърът за заразни и паразитни болести. Внимателни са и ще разсеят паниката.

Общи условия

Активация на акаунт