Съвет за приятелство

• 3 025
  • 42
  •   1
Отговори
Здравейте! Имате ли някакви съвети от личен опит как може да съществува балансирано близко приятелство между човек с тревожна привързаност и човек с избягваща привързаност, особено когато избягващият не знае, че е такъв? Добавям: приятелството съществува, ценно е и за двамата, етикетите не са сложени от мен, а от специалист. Понеже и двете страни са с несигурна привързаност, трябва да работят по себе си, за да се доближат до сигурната и да има баланс, но едната страна по принцип трудно стига до този момент (избягващата, както и в моя случай). Който е бил в такава ситуация (връзките между тревожен и избягващ са често срещани, както в романтичен, така и в приятелски аспект), ще го разпознае и разбере, другите може просто да подминат темата. На теория нещата са ясни, исках да знам друг как се е справил в подобна ситуация на практика.
Благодаря!

Последна редакция: нд, 18 май 2025, 10:15 от tease

# 1
  • София
Приятелство насила не се получава.

# 2
Ама за приятелство ли става дума или за междуполови отношения, че чак такъв мерак да си приятел с някого ми избива на "приятелство със задни цели". Я разкажи повече.

# 3
Ама за приятелство ли става дума или за междуполови отношения, че чак такъв мерак да си приятел с някого ми избива на "приятелство със задни цели". Я разкажи повече.

Може целите да са "предни". Но и аз не мисля, че става въпрос за приятелство.
Аз го свалям, той/тя се дърпа. Ама се дърпа не защото не ме иска, а защото има проблеми с "тревожна и избягваща привързаност". Има такива проблеми, ама той/тя не знае, че ги има.

# 4
  • София
На това цялото ми трябва превод, help!

“Балансирано близко приятелство, между хора с тревожна и избягваща привързаност”

# 5
Това ми звучи като оправдание за отхвърлянето и търсене на вината в другия.  Мисълта, че човека ме отхвърля поради психологически негови проблеми, за които той не знае, обаче аз знам е по-приемлива отколкото мисълта, че ме отхвърля защото не ме харесва.
Ако страничен наблюдател смята, че негов близък страда от някакво тревожно разстройство е редно да го обсъди с човека или негови близки и да се започне лечение.

# 6
Това един човек ли е, с тревожна и избягваща привързаност, или единият е с тревожна, а другият с избягваща?

# 7
  • София
Много по-вероятно е да те избягва, понеже не те харесва, а не, защото има разни модерни диагнози.

# 8
Здравейте! Имате ли някакви съвети от личен опит как може да съществува балансирано близко приятелство между хора с тревожна и избягваща привързаност, особено когато избягващият не знае, че е такъв?
Благодаря!

А как го диагностицира с "тревожна и избягваща привързаност"?
Той като не знае, че има разстройство в привързаността, ти от къде знаеш?
Ти кой вид привързаност имаш?
Ако наистина е avoidant по добре покажи уважение към личното му пространство и бъди търпелива. Прави малки стъпки на близост. Докажи му, че си надеждна и че може да се разчита на теб. Прави малки стъпки съм споделяне и не натискай прекомерно. Бъди открита за своите нужди.
Като цяло не се опитвай да коригираш хората, а да ги обичаш и приемаш.

# 9
Приятелството съществува, няма отхвърляне, търся хора с личен опит.

Извинявам се за неправилната формулировка - единият човек е с тревожен стил, другият с избягващ (това не са разстройства, всеки човек има един от тези 4 стила: https://www.mytheraphea.com/post/%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BB%D0%BE% … D1%82%D0%B2%D0%B0).

# 10
  • София
Е, спрямо текста не си ли отговаряш?
С три типа не искам и нямам нищо общо, еле да търся дългосрочно приятелство

# 11

Извинявам се за неправилната формулировка - единият човек е с тревожен стил, другият с избягващ (това не са разстройства, всеки човек има един от тези 4 стила: https://www.mytheraphea.com/post/%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BB%D0%BE% … D1%82%D0%B2%D0%B0).

Вероятно става въпрос за Attachment theory
И ако се водим по въпросната модерна теория то само един вид е Secure всички останали са отклонения и са извън нормата в този смисъл разстройство на привързаността.
Отделно и  това е теория, която също има ужасно много критики.
Опит в какво точно търсиш?
Ние не си диагностицираме приятелите, ние си ги обичаме каквито са със всичките им особености.

И все пак опит в какво търсиш?

# 12
Хора с личен опит едва ли ще  намериш, ако искаш да потръгне темата по-добре дай някакви примери, за да видим защо на тия двама човека приятелството им не върви. Или пък вече са приятели?

# 13
Зорлем ще се спасява човек, който няма нужда от спасяване.

# 14
Това, което важи за едни, не означава, че ще важи и за други. В човешките взаимоотношения няма точна формула.

Общи условия

Активация на акаунт