Медицинските работници, тяхното възнаграждение и условия на труд

• 16 656
  • 555
  •   1
Отговори
# 540
Всички се натискат да специализират в големите болници и при “светилата“, като прибавим и че не искат да си зарежат семействата и приятелите, и се получава това.
Та, не е само във финикийските знаци проблема.
Не е вярно, че всички искат да специализират в големите болници. В малките е много по-лесно и спокойно. Обобщавате на килограм.

Напълно логично е от една страна. Анестезиологията е една от най -трудните и рискови професии. Отдавна е известно, че анестезиолозите са много дефицитни кадри.
От друга страна е показателен случая с този директор на болницата в Габрово. Точно сега се сети да сподели, че няма кандидати за тази специалност. Обявата в сайта им е от февруари. И там не пише за заплата 5000 лв. Не намерих такава обява в една от "платформите"... Любопитна съм да я видя в оригинал и също защо не е актуализиран списъкът със свободни позиции на сайта на болницата.
Все още безкритично се вярва на всяка лъжа публикувана в интернет, така повторена в няколко форума и бабите пред входа + агенция ЕЖК почват да фантазират.

# 541
Grinning хайде малко повече уважение към пациентите и ползвателите на медицински услуги, нито сме чак толкова неграмотни, нито сме чак толкова прости. Пък и детайлите даже и не ме интересуват чак толкова, тя общата рамка на проблема и слепите я видяха -огромен бюджет за здравеопазване, срещу статистически измереното - България е с най-висока смъртност в Европа. Проблемът е в системата на здравеопазването, как си разпределят парите очевидно не добро ще има недоволни работещи в нея и очевидно пациентите не са лекувани по най-добрия начин според тази статистика.

Или и това не е вярно.

# 542
  • София
Абсолютно нерелевантно е сравнението с Европа, поне според мен, това, за което говориш ти няма нищо общо със заплащане и липса на кадри, а с политика на държавата. Нашата и онази в Европа.
И чак стотици километри не се пътуват, но не мисля да задълбавам що се отнася до сравненията с чужбина.

абсолютно е релевантно и да, километри се пътуват. аз го твърдя това по информация от първа ръка.

и спрете да ми говорите на "вие, лекарите", защото аз съм пациент като вас. не съм лекар.

явно ако някой защитава справедливите искания на младите специализанти да не бъдат експлоатирани като роби, априори го приемате за част от съсловието - щото, аслъ, всички други сме против тях.

хора, разберете, че не може лекарят да ви е виновен за всички проблеми в здравеопазването. както шофьорът на автобус не е виновен за състоянието на пътищата.

От друга страна е показателен случая с този директор на болницата в Габрово. Точно сега се сети да сподели, че няма кандидати за тази специалност. Обявата в сайта им е от февруари. И там не пише за заплата 5000 лв. Не намерих такава обява в една от "платформите"... Любопитна съм да я видя в оригинал и също защо не е актуализиран списъкът със свободни позиции на сайта на болницата.

наблюдателността ви е добра! аз преди няколко месеца гледах обявите за свободни места за специализанти на сайта на столичната РЗИ и там с очите си видях обявените заплати - нямаше нито една от 2000, всички бяха между 1077 и 1900. сега като проверих отново (след протестите) - там седи същата таблица, но вътре цъфнали едни значително по-красиви цифри.

шефът на цитираната в същия линк бургаска частна болница не е търсил безрезултатно специализанти за 5 бона, а обяви тия дни публично, че вдига заплатите на наличните си специализанти на 5000 лв. та, послъгва се и се манипулира, няма как. трябва да се настройват хората едни срещу други.

Последна редакция: пт, 01 авг 2025, 16:21 от jam

# 543
  • Другата България
Ще обобщавам както си искам, това е форум и изразявам свободно мнението си, без да държа всеки да е съгласен с него. Както и не коментирам чуждите такива.

jam, не съм ти говорила на “вие, лекарите“, знам, че не си. Blush
Аз също не съм, но пък съм в системата, и съм прекалено наясно как стоят нещата, затова и избягвам да се впускам в подобни дискусии, защото това ми е една от най-болните теми, от години.
Що се отнася до километрите, и аз имам инфо от първа ръка, но предлагам да не си ги мерим, истината е някъде там.

# 544
  • Варненска клюкарка
Прочетох само последния пост, и най-добронамерено ще попитам.
Освен повече пари, специализантите искат- да работят в топ болници, при топ специалисти, в топ условия.
На малките места никой да не мечтае дори, че ще има желаещи. Да се оправят там както искат.
Супер. Вие нали знаете, че сте в България, не в Швейцария, Германия, Канада или Щатите?

Искайте подобрение на системата от дъното, премахване на този огромен Кърлеж Здравна Каса и тогава имате шанс.
Държавата са хората, които плащат данъци, от там и вашите големи заплати, топ оборудване и пр.
Така както вие искате, ние също имаме право да изискваме. Та има значение дали пациентите са доволни, и то голямо.
Приберете си голямата торба и добре решете какво точно очаквате. Щото от очаквания до реалност разликата е един вагон фантазия. Сигурна съм, че трима възрастни лекаря от Карлово, които са с десетилетия практика има на какво да те научат, стига да си отваряш очите и ушите.

Уважение изпитвам дълбоко към хората, които са в системата напълно осъзнато. Всички знаят къде учат, работят и къде ще се развиват.
Омръзна ми от хора с много претенции и никаква реална преценка какво могат да получат.
Това си противоречи от първото до последното изречение, в културен смисъл също- особено в частта с "най-добронамереното" питане и думите за голямата торба. С такова мислене, че и чел недочел, българинът дето от всичко разбира напълно ще си заслужи до няколко години да не остане ни един млад лекар тук и ще си търсите прекрасните стари специалисти с 6 цифрените заплати, които въпреки че провинциалните им болнички са почти фалирали, продължават да ги източват.Тези, които в момента протестират все още търсят причина да останат в страната и заобикалят ежемесечните семинари на фирми набиращи лекари за болниците в ЕС.
Каква вина имат младите лекари какви ги къдрят в ЗК, че и статистически проверки за качество на услугата да им вменяваме? С каво още да ги натоварим? Когато започне разпределение на юристи, психолози, икономисти, учители и всички останали безконролно ибълвани от българските университети, които си търсят работа в големите градове, тогава ще имате право да изисквате и ограничения брой лекари да ходят по малките болници.

Някой писа и за пренасищането с кардиолози, офталмолози и дерматолози. Моля? Това са от най дефицитните специалности в момента, заедно с ендокринолозите и анестезиолозите. Един захвърлен кандидат анестизиолог от кого ще се учи в някоя провинцална болничка, в която операции се правят по 2 на месец и  анестезиолог и хирург са в различни смени?(мда, историята помни и такива парадоксални случаи, източват се едни пари, защото пациенти липсват) Съвременната кардиология е високотехнологична, офталмологията е изцяло технологична, няма вариант нещо друго, освен лазер последен модел да докосне око, а за диагностика има нужда не от един, а от няколко скъпи апарата, къде ще ги намерят примерно в Монтана, или съответния човекопоток с различни случаи и кой би могъл да работи с такава апаратура там, че и да обучава някой друг. При проблем, така или иначе пациентът пак ще бъде насочен на операция в модерен център в големия град. А знаете ли колко се учи лицево челюстна хирургия - 16,5 г - 5 г. дентална медицина + 6,5 медицина + 5 години специализация по лицево-челюстна хирургия. Препоръчително е първите две да се учат в този ред, за да може студентът на 30+да се издържа сам с почасова работа, вадейки зъби в 2-3 клиники. Наскоро четох че са премахнали денталната медицина и са съкратили обучнието, но не знам доколко е вярно, източникът не беше много надежден. Отдавна минаха времената, когато арсеналът на доктора се събираше в една чанта- инжеция за многократна употреба, апарат за кръвно и стетоскоп. В цял свят медицината е скъпа услуга и докато държавата не започне да плаща, положението в малките населени места ще е такова.
В момента е в ход някаква програма за прием на студети с договор, който официално нарекоха "под условие" като ще подписват договори с болници примерно в Силистра, Разград, Видин и т.н., но все още няма голяма яснота,  подробности ще има към средата на август, а и лекарите подписали такива договори ще са на линия най-рано след 7 години. Без специалности, освен ако не отпуснат някакви допълнителни, но засега пишеше само за 5 годишни договори за работа в болници, които студентите ще ибират от списък. Четох, че Силистренската ще предостави 40 такива места.

Последна редакция: пт, 01 авг 2025, 20:56 от Беллора

# 545
  • Другата България
Сигурна съм, че е случайно, но точно в Монтана има доста добра техника що се отнася до офталмология благодарение на гастролираща доста добра офталмоложка с Монтански корени.
И не е само тя, и не е само в Монтана. Видин и Враца също /освен Монтана/ имат медицински центрове, в които в определени дни от седмицата идват .....капацитети от големи болници в София и Плевен. От една страна добре, от друга обаче повечето от прегледите са платени, не работят с касата, и направо си набират пациенти за основните работни места, тоест - пак големите болници, не само УМБАЛ, ами и “Сърце и мозък“, “Света Марина“ и т.н. /за Плевен/.
В частната кардиологична болница, филиал на Сити клиник също идват и дори работят кардиолози от София, и не само. Там пък как се точи касата......

# 546
Светилата от софийските болници защо ходят по малките градове да си търсят пациенти за големите болници?

# 547
  • Другата България
Мен ли питаш?
Откъде да знам?
Предполагам, за пари. И не съм написала “светила“, а “капацитети“, имайки предвид малко по-....висши от нашите провинциални такива /когато ги има/. Най-често са доценти, само от Токуда идваше един професор невролог, и Гаврилов, но той си е от нашия край.
Имат сключени договори с МЦ за определени дати, изнасят се предварително и така.
Но при нас има закрити цели отделения поради липса на специалисти, и явно това се използва, не всеки може да пътува до София и Плевен.

# 548
  • Варненска клюкарка
Да,  случайно избрах Монтана, можех да спомена някой друг неголям град. Идват специалисти, ОК, но явно че си събират пациентела за големите болници. Но приходящи примерно 2 пъти седмично, за по няколко часа няма как да обучават специализанти.

# 549
  • Другата България
На същото мнение съм.

# 550
При нас няма затворени отделения, ама някои преглеждат на кабинет, и привикват в София, други извършват операции и манипулации в отделенията. След като няма лекари и са толкова заети, откъде намират време да обикалят по градовете? И като са толкова търсени, защо им правят реклама по местните медии?

# 551
  • София
Моя позната е детски нефролог - изключително търсена, работи в голяма столична болница, има и частен кабинет, часове за нея се записват поне за месец напред. Но въпреки това веднъж в седмицата работи в кабинет в родния си град от чисто алтруистични съображения.
Един от най-популярните онкогинеколози, д-р Делчев, също преглежда на този принцип в Хасково.

# 552
  • Варненска клюкарка
Много лекари работят до обяд в държавните, после частни кабинети и болници, или  часовете в други населени места. Частната практика носи повече пари. А се рекламират, вероятно защото не са местни и с постоянна работа ежедневно във въпросния град и населението някак трябва да разбере за тях.

# 553
  • София
Не че не знаехме, но все пак е хубаво да се публикуват такива факти - болница наема апарат за 27милиона на година, а може да го закупи за 7мил.
Аз знам за болница, която намира начин да не ремонтира апарат за 50хил., и изпраща пациенти за изследване в частните болници срещу стотици или милиони на година - естествено в подходящите джобове.
https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/zdraveopazvane/2025/ … hta_26_mln_lv_za/

# 554
  • Deutschland/HE
А няма пари за заплати на специализантите.

Тези болници не минават ли годишна проверка преди да е приет годишният отчет за дейността?

Общи условия

Активация на акаунт