Частни училища – информативно-дискусионна тема – 68

• 54 164
  • 751
  •   1
Отговори
# 105
Както много пъти съм казвал, никога не бих плащал за ЧУ до обяд (а и не знам да има такива). Тези мантри как детето следобед щяло да си почива, а и да учи, че и да ходи на спортове и език, за мен са нерелевантни. Моето ако беше до обяд, цял следобед щеше да разцъква телефона. Дори и аз, който бях много съвестен, не си спомням в началните класове да съм учил изобщо. Два пъти седмично ходех на пиано и ми беше голяма мъка пътя до школата, затова и не ходех на солфежа. Много пъти съм се записвал да тренирам разни работи, тогава беше безплатно, просто отиваш и се записваш, ден до пладне тренирах и след около месец се отказвах - пак заради пътя, а и като се прибереш веднъж след училище, е много трудно отново да тръгнеш да вървиш на нещо. Детето цял ден на училище, нямаше нужда да учи в къщи, не може да цъка на телефона през целия ден, докато е на училище, ходеше на спортове от училище, въпросът е, че се движи и не е на телефона, не да става шампион. Сигурна затворена среда в малките класове, не може да излезе извън училище, лавка няма, боклуци не се продават и няма откъде да си купи, наркодилъри няма, външен човек не може да проникне в училището. Среда от възпитани деца, за чиито семейства образованието е приоритет, щом плащат за него. Няма хулигани. Само редовна смяна, не първа от 7,30, а редовна от 8,30 до 16,20. 10 часа седмично английски и постигане на ниво почти като роден, 10 часа математика и БЕЛ и съответно много напред от децата в ДУ, които не ходят на уроци. Малки класове, в които учителят може да обърне внимание на всяко дете. Ето всичко това са ми съображенията да плащам за ЧУ, а далеч не прием в държавна гимназия - то вероятно ще изберем частна в лицето на АК, а за там никое ЧУ не подготвя.

# 106
Е, аз само за пътя съм написала, че е основателен Joy Ама другото- стоят на чин, домашни...

Да, за мен не е приемливо детето да е по цял ден на училище и след това да сядаме да пишем домашни.
За седенето на чин имам в предвид конкретно Питагор, защото ако го запиша в подготвителния клас детето няма да е навършило 5 години, при започване, а ще трябва да седи на чин по цял ден.
Разстоянието е важно за мен, защото не шофирам и ще се придвижваме с градски транспорт.
Ще съм благодарна, ако някой сподели мнение за Основно прогресивно училище 1. Виждам, че резултатите на изпитите за НВО не са блестящи, но наистана ли това се дължи на факта, че наблягат на развитието на други умения в децата или просто не се учи достатъчно?

# 107
  • София
ПУК се започва на 6 години, как така няма да е навършило 5?

# 108

Питагор обявиха прием на Подготвителна група 5 годишни. Тоест децата от  3-та група в ДГ.

# 109

В сайта на Питагор пише, че преди ПУК имат подготвителен клас и за учебната 2025/2026 приемат набор 2020, следователно догодина ще приемат набор 2021, а детето през септември няма да има 5 години.

# 110
  • София
Това не го знаех, мерси!

# 111
Ако е родено декември 2020 също няма да има навършени 5г, като започне Wink

# 112
  • София
Не знаех, че имат вече подготвителна група за 5 годишни. Другото е ясно.

# 113
В такъв случай не вярвам, че ще са по цял ден на чин. Преди много години, преди Пук, ходих на отворените врати на Питагор за ПУК. Стаята им беше разделена на две - в едната половина чинчета, а в другата половина кът за игра, възглавници на пода, мек килим, играчки и подобни работи. На чинчетата писмените занимания, кътът за игра - за други занимания. Не знам дали сега е различно, но защо да го променят, след като работеше успешно, хем за ПУК, а не за 3-та група. Не вярвам някой да кара деца в градинска възраст да стоят на чинове по цял ден.
В малкия Пук, т.е 3 група, ние бяхме в Дойче шуле, имаха и креватчета и спяха на обяд. Съобразено с възрастта. Родителите бяхме длъжни всеки петък да вземаме чаршафите и да ги перем в къщи и всеки понеделник да чаршафосваме леглото на детето си. Имаха и сериозни занимания на чинове, но имаха и игри на катерушките на двора, а при лошо време- в съответните стаи. Хем Дойче шуле не е от тези, дето бих го препоръчал.
Колкото до разстоянието - никога не съм го гледал. Ползвали сме дълго време училищен бус, возил съм го и аз с колата. Бусът ти го взема пред вратата и ти го връща пред вратата. Ако съм гледал локация, никога нямаше да сме в частното образование - в близост до нас няма такова. Градината ни беше на около 13 км от къщи, училището е на 10, от 5 клас детето си ходи с метрото, 16 минути, в малките класове го водех с колата, около 30 мин. в посока. Не знам кви са тия пътища по час и половина.

Доп. Във Варна пътувах около час до детската музикална школа, затова ми беше мъка. Ама то едни Икаруси братче, и във Варна транспортът е ужасен, първо го чакаш този Икарус поне 15 Мин на спирката, после вътре фраш, аз малък, можеше да ме смачкат, и пътувах с него от спирка Ударник чак до гарата, помня ги още спирките, Дим.Кондов, Михаил Иванов, Родина, Автогарата, Патриарх Евтимий, кино Тракия, Бенковска, Центъра, Колхозния пазар, ул. Козлодуй и гарата, чай да преброя - 11 спирки, и после 15 минути пеша до тогавашния Дом на културата. Ей на това му викам аз мъка. Сам си ходех. Сега идва училищния бус, детето сяда и се вози като на такси. И е безопасно, и е удобно, и шофьорите не пускат чалга - забранено им е.

Последна редакция: нд, 22 юни 2025, 14:05 от Татко Мецан

# 114
В такъв случай не вярвам, че ще са по цял ден на чин. Преди много години, преди Пук, ходих на отворените врати на Питагор за ПУК. Стаята им беше разделена на две - в едната половина чинчета, а в другата половина кът за игра, възглавници на пода, мек килим, играчки и подобни работи. На чинчетата писмените занимания, кътът за игра - за други занимания. Не знам дали сега е различно, но защо да го променят, след като работеше успешно, хем за ПУК, а не за 3-та група. Не вярвам някой да кара деца в градинска възраст да стоят на чинове по цял ден.
В малкия Пук, т.е 3 група, ние бяхме в Дойче шуле, имаха и креватчета и спяха на обяд. Съобразено с възрастта. Родителите бяхме длъжни всеки петък да вземаме чаршафите и да ги перем в къщи и всеки понеделник да чаршафосваме леглото на детето си. Имаха и сериозни занимания на чинове, но имаха и игри на катерушките на двора, а при лошо време- в съответните стаи. Хем Дойче шуле не е от тези, дето бих го препоръчал.
Колкото до разстоянието - никога не съм го гледал. Ползвали сме дълго време училищен бус, возил съм го и аз с колата. Бусът ти го взема пред вратата и ти го връща пред вратата. Ако съм гледал локация, никога нямаше да сме в частното образование - в близост до нас няма такова. Градината ни беше на около 13 км от къщи, училището е на 10, от 5 клас детето си ходи с метрото, 16 минути, в малките класове го водех с колата, около 30 мин. в посока. Не знам кви са тия пътища по час и половина.

Ето снимка на режима.

Аз не шофирам и се придвижваме с градски транспорт. 1:30 смятам за отиване и връщане.

# 115
  • София
Мецане, майката пише, че ще се придвижват с градския транспорт. Всеки си има своите виждания. На нас ни беше добре училище до обяд, детето и така се изморяваше, въобще не си го представям как щеше да кара по цял ден там, когато беше на 7-8 години. Ходеше си следобед на тренировки, ходеше и на английски.. Просто с баща му го карахме, не всеки има тази възможност. Нито е учил вкъщи следобед, нито е писал домашни - не им ги проверяваха. Такова дете е - и с малко учене се оправя без пропуски, а и внимава и се концентрира в час.

# 116
Ами от 8,25 до 17,30 гледам, съвсем нормален режим. Що с градския транспорт, като има училищни бусове? С градския с малко дете е наистина ужасно и аз не бих го правил също. Но мисля, че всяко семейство в ЧУ може да намери алтернатива или с кола, или с училищен бус.

# 117
DesiKr, ходихте ли на отворените врати в Питагор?
Другата седмица имат два присъствени дни родител с дете за 5-годишните.
На ваше място бих отишла на място и бих си задала въпросите.
В презентацията става дума за ПУК, 5-годишните вероятно ще са с друг дневен режим.

# 118
Само да кажа, да си погледнете учебната програма. Защото е много вероятно децата да имат междинни развлекателни часове в периода от 8 до 16 ч. В Света София такива бяха спорт, театър, танци и т.н. На обяд имаха по час почивка. Т.е. не са по цял ден на чин, както си мислите.
Напълно съм сигурна, че няма да затворят деца на 5, че дори и на 6 години по цял ден в стаята и на чин.

# 119
  • София
Те в прогимназията не ги затварят. Но добре, че се поразпитахме, та се поизясниха нещата. И аз не знаех за това, че Питагор ще приемат ПУК 1- от 5 годишни. Синът ми го преместихме от държавна градина в Пук 1 в ПБ. И въпреки, че имаха по-сериозни учебни занимания от градината (където също по програмата на мон има заложени занимания на чин), обясняваше на всички колко по-хубаво е на училище. Определено не са стояли вързани да четат и пишат нон стоп. Имаше и деца, които спяха следобед.
Придвижването с градски транспорт обяснява и времето от час и половина, понеже мисля, че маршрутите на училищните бусове са съобразени да са максимално къси и около час е за първия по маршрута макс. Ако причината да не изберете училищен транспорт е финансова, по-добре да прегледате цялостната концепция. Прочетете темите назад, като цяло таксите последните години се вдигат всяка година с не малко. Архимед, ако приемем, че ще върви аналогично на ПЧМГ, вероятно ще бъде с най-стабилната (в смисъл без драстични увеличения, предвидима) такса. Разгледайте таксите на пчмг и ги сравнете с тези на други ЧУ.

Общи условия

Активация на акаунт