Частни училища – информативно-дискусионна тема – 68

• 36 996
  • 464
  •   2
Отговори
# 255
  • София
И те наистина са си добре. Драми с разпределението не знам да е имало.

# 256
Здравейте!
Относно “Зеленият двор” - мога да дам повече информация на лично. Не е за деца със СОП Simple Smile

# 257
Здравейте!
Относно “Зеленият двор” - мога да дам повече информация на лично. Не е за деца със СОП Simple Smile
А защо не дадете информация тук? Да не са някаква тайна секта, че толкова потайно😀

# 258
Аз мога да дам публично мнение за "Зеления двор". Не е подходящо за деца със СОП. Директорката съм я срещала по работа няколко пъти и опредено има поведеченски проблеми, много странна жена. Наистина не разбирам как е станала така популярна и има родители, които се подлъгват да си записват там децата. Много алтернативно място е там. Самият "Зелен двор" е НПО.

# 259
Не препоръчвам Зеления двор

# 260
  • в страната на чудесата
Е добре де
Кажете защо.

# 261
  • Blondeville
Дъщеря ми няма да е с нито едно от приятелчетата си от ПУК в СС и само 2 деца от нейния ПУК ще са в нейния 1-и клас. Каза само “Жалко, ама ние пак ще се виждаме, нямам търпение да видя с кого ще съм в клас”

Горе-долу и при брат ѝ беше така, от ПУК любимците му нямаше в неговия 1-и клас. Но там пък срещна най-добрия си приятел, с когото имат еднакви интереси и занимания, и са дупе и гащи Grinning
Така че I trust the process дет се вика Grinning

# 262
Аз съм водила детето си в Зеления двор и съм правила консултация с Богданова. Тя е доста особена и специфична жена, има си своите възгледи и разбирания, следва определена философия. Ако си паснете - супер. Ако не си паснете - кой от къде е. Никой никого не кара насила да ходи и прави каквото и да е. Концепцията им е доста специфична и би паснала на хора, които имат същите усещания и желания за подход и стил на обучение за децата си. Не следват стандартните модели, на които масово сме свикнали.
Аз определено не си кликнах с нея.
На детето му беше интересно, като всяко ново място, на което съм го водила да си играе.
Иначе самото “училище” и преди съм писала, е в една стара сграда в центъра, много неуютна, тъмна и хладна за моите възприятия, а “дворът” е една бетонна площадка пред входа без нито едно “зелено” нещо. Просто бетон. Името Зеленият двор сякаш е саркастично избрано 😆

# 263
  • София
The doors,  благодаря за споделеното. А каква точно е концепцията? Какво значи специфична?

# 264
The doors,  благодаря за споделеното. А каква точно е концепцията? Какво значи специфична?

chatGPT това намира:
Скрит текст:
Ето актуална информация за Центъра за развитие и психоанализа „Зеленият двор“, който работи в София и е вдъхновен от модела на Франсоаз Долто:

🏛️ Какво представлява „Зеленият двор“?
„Зеленият двор“ е първият в България център, съчетаващ психоанализа и педагогика в среда за развитието на деца. Основател е проф. д‑р Моника Богданова, която адаптира идеите на френската психоаналитичка Франсоаз Долто за работа с малки деца.

Центърът приема деца на възраст от 0 до 9 години — от ранна социализация до подготвителни и първи класове.

🎓 Образование и педагогически подход
Използват френско-немски образователен модел и концепции като „учене чрез преживяване“ и релационна психомоторика.

Индивидуален план за развитие (ИПР) за всяко дете и екип от педагози, психолози, логопеди, терапевти и арт-ментори.

🧩 Съдържание и дейности
Обучение включва: музика, изобразително изкуство, театър, спорт, таекуондо, френски език, посещения на музеи и ателиета.

Предлагат се арт-ателиета и социално-игрови практики за развиване на независимост и творчество.

🌳 Пространство и среда
Центърът се помещава в зелена зона близо до Витоша, с около 280 м² закрито пространство и 1500 м² двор, подходящ за игра и общуване.

Заложен е концепт за социално пространство между родител–дете–специалисти, където децата играят, а родителите рефлектират и обменят опит.

📅 Прием и условия
Прием за първи клас е обявен за учебната 2024–2025 и 2025–2026 година, за деца между 4+ и 9 години.
zeleniatdvor.org

Приемат се семейства, които ценят индивидуалността на детето, трудна работа и образование чрез общностен модел.

Групите са малки — 10–12 деца, с менториране и индивидуални планове за развитие.

🧠 Цел и философия
Основната мисия е да подпомогне ранна социализация, адаптация и развитие на детето — от раждане до първи клас.

Работи с методи като пясъкотерапия, двигателни игри, арт и логопедични подходи. Целта е развиване на индивидуалната автономност и устойчивост.

📌 Обобщение
„Зеленият двор“ е иновативна структура, вдъхновена от френско-български педагогически подходи.

Работи с малки групи и индивидуални планове за развитие.

Предлага образователни и социални услуги, насочени към семейството и ранното детско развитие.
Изважда инфото от сайта им.

# 265
  • в страната на чудесата
Франсоаз долто ли беше подкрепила намаляване на възрастта за законен секс? Интелектуалци  в подкрепа на педофилията
Поправете ме ако не е в този комитет…

# 266
  • София
1500 кв.м двор в идеалния център на София , ха-ха...

# 267
Къде тия 1500кв.м. 😳 Който е ходил там знае, че едва ли са и 150, и то плочник между гърбовете на другите сгради. Освен да имат друга сграда някъде?
Ето снимка от рождения им ден миналата година, вижда се задния фон (типичен за баш център)
Скрит текст:
Не ме разбирайте погрешно - мястото има своите почитатели, както и Богданова. То е чудно, ако търсиш по-скоро алтернативно обучение за детето си вместо стандартните модели в “обикновените” училища. Извадката от чатГПТ е синтезирала добре нещата.

# 268
  • София
Сега видях - преместили са се на Симеоновско шосе, не са в центъра вече. Чак пък методи от психоанализата на деца от новородени до 9 годишни, айде стига. На мен ми допада алтернативното обучение, ама изгъзици с френски привкус, изсмукани от пръстите..., не,  Мерси....

# 269
  • София
Чела съм книгите на Долто, има страхотни идеи. Да, някакво писмо е подписала навремето, заедно с разни известни личности. Не помня да ставаше въпрос за някаква скандална възраст...Поне не съм обърнала внимание.
В днешно време вече много хора кудкудякат за връзки между 20 годишен младеж с 17 годишно момиче, например, което за нас(или поне за мен) е в рамките на нормалното, въпреки че единият е непълнолетен. Но онова писмо е било преди доста години, нямам идея какво точно да имали предвид.
Аз я недолюбвам, въпрек хубавите идеи, заради някои други нейни идеи, които са напълно в разрез  моите възприятия и философиите за родителството, които следвам.
Смятам, че от всеки може да си вземеш нещо, без сляпо и праволинейно да следваш само него. Та такъв тип еднокомпонентни вярвания, места за деца-строго Монтесори, строго Валдорф, Дънов или Долто ми идват малко неприятни, да не кажа, че ме плашат(вероятно ми лъхат на фанатизъм). Иначе елементи от всяка методика ми допадат много и вкъщи съм внасяла някакви неща, докато имах мерак и децата бяха малки.

Общи условия

Активация на акаунт