Частни училища – информативно-дискусионна тема – 68

• 54 171
  • 751
  •   1
Отговори
# 120
Здравейте! Някой знае ли кое училище ще се помещава в новата сграда на гaритидж?

# 121
Здравейте! Някой знае ли кое училище ще се помещава в новата сграда на гaритидж?

Aко става въпрос за Garitage Rark - Кандатско мече са там от доста време.

# 122
Те в прогимназията не ги затварят. Но добре, че се поразпитахме, та се поизясниха нещата. И аз не знаех за това, че Питагор ще приемат ПУК 1- от 5 годишни. Синът ми го преместихме от държавна градина в Пук 1 в ПБ. И въпреки, че имаха по-сериозни учебни занимания от градината (където също по програмата на мон има заложени занимания на чин), обясняваше на всички колко по-хубаво е на училище. Определено не са стояли вързани да четат и пишат нон стоп. Имаше и деца, които спяха следобед.
Придвижването с градски транспорт обяснява и времето от час и половина, понеже мисля, че маршрутите на училищните бусове са съобразени да са максимално къси и около час е за първия по маршрута макс. Ако причината да не изберете училищен транспорт е финансова, по-добре да прегледате цялостната концепция. Прочетете темите назад, като цяло таксите последните години се вдигат всяка година с не малко. Архимед, ако приемем, че ще върви аналогично на ПЧМГ, вероятно ще бъде с най-стабилната (в смисъл без драстични увеличения, предвидима) такса. Разгледайте таксите на пчмг и ги сравнете с тези на други ЧУ.

За ПУК съм съгласна но тогава детето ще е на почти 6 години. За следващата година ме притеснява, когато ще е почти на 5 и ми се струва много рано да има часове.
Относно транспорта: причината не е финансова, но ние не сме особено точни и не ми се ще да разчитам само на училищния транспорт. Знам, че звучи несериозно, но това е действителността към момента.

# 123
  • София
А някой знае ли след като ПЧМГ освободят сградата на Скобелев, кое училище ще се премести там ? Има ли някакви предположения?

Еврейското. ЧСУ "Роналд Лаудер" Всъщност те принудиха ПЧМГ да излезе, като им прекратиха предсрочно договора.
Явно нямат пари да си построят мегапроекта на харизания от Столична община и по точно от Чобанов(чието дете учеше в същото ЧУ по времето на подаръка) парцел до пазара Д. Петков. За съжаление правото на строеж е безсрочно отстъпено. Поредният гешефт в Столична община. Парцела е бил за общинско училище и градина.

Безсрочно безвъзмездно право на строеж има само в един единствен случай и само условно го наричам “безвъзмездно”, защото реално си е възмездно и това е когато държавата отнеме твой имот за държавни нужди (говоря напълно условно) може да ти учреди на свой имот безсрочно право на строеж. Всяко друго безвъзмездно право на строеж се погасява в петгодишен срок.

# 124
Питагор имат страшно агресивна стратегия за набиране на деца и както се вижда сега е още от 5-годишни. ПУК приема е изнесен в октомври, най-рано от всички други ЧУ. Сега и прием на 5-годишни от юни месец. Това е основно с цел да съберат максимум деца, които да им подсигурят плащането на таксите. Ако родителите се откажат, депозитите горят. Много родители, които се оглеждат за други ЧУ обаче все още имат Питагор като опция, са длъжни да се явят на изпита за да имат подсигурено място. Към момента депозитите са само 1 месечна вноска, но няма да се учудя скоро да ги вдигнат на 2 или 3 вноски. Мисля, че борбата за деца ще става все по ожесточена през годините, колкото повече училища се появяват или старите се разширяват.

# 125
  • София
[quote author=DesiKr link=topic=1777275.msg49882046#msg498820

За ПУК съм съгласна но тогава детето ще е на почти 6 години. За следващата година ме притеснява, когато ще е почти на 5 и ми се струва много рано да има часове.
Относно транспорта: причината не е финансова, но ние не сме особено точни и не ми се ще да разчитам само на училищния транспорт. Знам, че звучи несериозно, но това е действителността към момента.
[/quote]

Виждала съм и в двете частни училища родители да се уговарят с таксиметров шофьор да им кара малкото дете в едната или в двете посоки всеки ден. Така става по-бързо, отколкото с училищния бус, а и таксито може да изчака. Няма да е по-скъпо от буса, от центъра не е голямо разстояние до повечето частни училища.

# 126
А някой знае ли след като ПЧМГ освободят сградата на Скобелев, кое училище ще се премести там ? Има ли някакви предположения?

Еврейското. ЧСУ "Роналд Лаудер" Всъщност те принудиха ПЧМГ да излезе, като им прекратиха предсрочно договора.
Явно нямат пари да си построят мегапроекта на харизания от Столична община и по точно от Чобанов(чието дете учеше в същото ЧУ по времето на подаръка) парцел до пазара Д. Петков. За съжаление правото на строеж е безсрочно отстъпено. Поредният гешефт в Столична община. Парцела е бил за общинско училище и градина.

Безсрочно безвъзмездно право на строеж има само в един единствен случай и само условно го наричам “безвъзмездно”, защото реално си е възмездно и това е когато държавата отнеме твой имот за държавни нужди (говоря напълно условно) може да ти учреди на свой имот безсрочно право на строеж. Всяко друго безвъзмездно право на строеж се погасява в петгодишен срок.

Не съм тесен специалист. Това е решението на СОС. Вие кажете. Expressionless

Скрит текст:
"Р Е ШЕ Н ИЕ №28 на Столичния общински съвет от 19.12.2019 година За учредяване на безвъзмездно и безсрочно право на строеж върху поземлен имот, частна общинска собственост в полза на Организация на евреите в България „Шалом“ за изграждане на училищен комплекс, находящ се гр.София, Район „Възраждане“, УПИ I за училище, кв.165б, м. „Градска част Зона Б-18“, представляващ ПИ с идентификатор 68134.303.341 , съгласно КК и КР на Район „Възраждане“, с площ от 8 238.00 кв.м.. На основание чл.37, ал.5 от Закона за общинската собственост, чл.56, ал.2 и чл.62 от Наредбата за общинската собственост, чл.21, ал.1, т.8 от Закона за местното самоуправление и местната администрация С Т О Л И Ч Н И Я Т ОБЩИНСКИ СЪВЕТ РЕШИ: 1. Дава съгласие да се учреди безвъзмездно и безсрочно право на строеж на Организация на евреите в България „Шалом“ за целите на Фондация „Частно основно училище „Роналд Лаудер“ върху имот - частна общинска собственост, съгласно Заповед № РВЕ19-РД09-269/06.12.2019г. на кмета на Район „Възраждане“ и Акт за общинска собственост № 1576/09.12.2019 г. и въз основа на влезнал в сила ПУП, съгласно Заповед № РА50-557/30.07.2019 г. на Главния архитект на Столична община, находящ се в гр.София, Район „Възраждане“, УПИ I за училище, кв.165б, м. „Градска част Зона Б-18“, представляващ ПИ с идентификатор 68134.303.341, съгласно КК и КР на Район „Възраждане“, с площ от                    8 238.00 кв.м. за изграждане на училищен комплекс, със следните устройствени параметри: Съгласно действащия план за застрояване се предвижда училищната сграда да е с височина, по-малка от 20 м., на свободно застрояване в урегулирания поземлен имот. Застроената площ на училищната сграда е около 3 000 м2. Разгънатата застроена площ на надземната част на училищната сграда е около 8 500 м2. Застроената площ на подземната част е около 5 000 м2. Сградата за административно обслужване е на 6 етажа и с височина, по-малка от 20 м., на свързано застрояване със сградата в УПИ VIII 80 за ОО и ЖС. Застроената площ на административно-обслужващата сграда е около 160 м2. Разгънатата застроена площ на надземната част на административно-обслужващата сграда е около 1 000 м2. Застроената площ на подземната част е около 500 м2. 2. Възлага на кмета на Столична община да издаде заповед и да сключи договор за безвъзмездно и безсрочно право на строеж на основание чл.37, ал.5 от Закона за общинската собственост, след представяне на съгласуван проект по част „Архитектура“. Настоящото решение е прието на заседание на Столичния общински съвет, проведено на 19.12.2019 г., Протокол  № 4,  точка 14 от дневния ред, по доклад № СОА19-У321-1281/3/11.12.2019 г. и  е  подпечатано  с  официалния печат на Столичния общински съвет. Председател на Столичния общински съвет: (п)   Елен Герджиков  "

# 127
  • София
Няма никакъв проблем правото на стореж да се учреди безсрочно и безвъзмездно. Няма ограничение в случаите, нито по отношение на субектите. На практика в 99% от случаите се учредява безсрочно. Това не трябва да се бърка с погасяването на правото да се построи сграда в чужд имот с 5 годишна давност. Различни неща са това.

# 128
  • София
Aко става въпрос за Garitage Rark - Кандатско мече са там от доста време.

Maple Bear са в бизнес сграда през улицата, не са в Garitage Park. Училището в Garitage беше предвидено за последната фаза за проекта (IV), сега имат да строят още доста бизнес сгради от фаза III.

# 129
  • София
Няма никакъв проблем правото на стореж да се учреди безсрочно и безвъзмездно. Няма ограничение в случаите, нито по отношение на субектите. На практика в 99% от случаите се учредява безсрочно. Това не трябва да се бърка с погасяването на правото да се построи сграда в чужд имот с 5 годишна давност. Различни неща са това.

Правото на строеж само по себе си, като правото да се държи сграда в чужд имат е безсрочно - дали безвъзмездно или не е без значение. Но правото да се реализира това право е срочно право. То изтича в срок от 5 години от определени условия - ясни са ви, тук да не ги коментираме. Това имах предвид - учредено е, но се погасява, ако не се реализира. Единственият случай е при одържавяване. Тогава кога ще се построи страда няма никакво значение, защото правото да се строи не се погасява с изтичане на 5 годишния срок и могат да го направят и след 20 години. Сега не съм сигурна на 100%, но мисля, че това право беше и наследимо. Странно е наречено “безвъзмездно”, защото реално за да ти го учредят са ти отнели имот, но теорията така го е нарекла.

Та в този ред на мисли, след определено време от учредяването и нереализирането на това право на строеж, то ще се погаси и училище вече не може да се строи там и имота ще бъде отново свободен от тази тежест.

# 130
  • Пловдив/София
В такъв случай не вярвам, че ще са по цял ден на чин. Преди много години, преди Пук, ходих на отворените врати на Питагор за ПУК. Стаята им беше разделена на две - в едната половина чинчета, а в другата половина кът за игра, възглавници на пода, мек килим, играчки и подобни работи. На чинчетата писмените занимания, кътът за игра - за други занимания. Не знам дали сега е различно, но защо да го променят, след като работеше успешно, хем за ПУК, а не за 3-та група. Не вярвам някой да кара деца в градинска възраст да стоят на чинове по цял ден.
В малкия Пук, т.е 3 група, ние бяхме в Дойче шуле, имаха и креватчета и спяха на обяд. Съобразено с възрастта. Родителите бяхме длъжни всеки петък да вземаме чаршафите и да ги перем в къщи и всеки понеделник да чаршафосваме леглото на детето си. Имаха и сериозни занимания на чинове, но имаха и игри на катерушките на двора, а при лошо време- в съответните стаи. Хем Дойче шуле не е от тези, дето бих го препоръчал.
Колкото до разстоянието - никога не съм го гледал. Ползвали сме дълго време училищен бус, возил съм го и аз с колата. Бусът ти го взема пред вратата и ти го връща пред вратата. Ако съм гледал локация, никога нямаше да сме в частното образование - в близост до нас няма такова. Градината ни беше на около 13 км от къщи, училището е на 10, от 5 клас детето си ходи с метрото, 16 минути, в малките класове го водех с колата, около 30 мин. в посока. Не знам кви са тия пътища по час и половина.

Ето снимка на режима.

Аз не шофирам и се придвижваме с градски транспорт. 1:30 смятам за отиване и връщане.

Хора, това е адски тъжно.
4-5 годишни деца без играчки и в училищен режим?!
Защо бе, защо? Кому е нужно това? Малко са 12 години ли? Искаме да стават възрастни от 4 годишни?
Светът на децата е толкова по-красив и истински от този на възрастните, а ние искаме да го убием колкото можем по-рано…

Не го разбирам, честно.
Извинете за патоса.

# 131
Пипи, не е патетично. На децата им е отнето правото на свободна игра. Това се прави от детската градина, където има заложени ситуации. В училище на практика също имат много малко време за свободна игра. Музиката, спорта, изобразителното изкуство пак са контролирани макар да се водят за
разпускане. И цялото това нещо води до сериозни проблеми, защото децата на практика не почиват и не играят свободно и няма как да отпуснат напрежението.

# 132
Пак започнаха обобщенията.
В Англия като започват на 5 и още във Франция, Белгия, Дания, Испания, Италия, Люксембург, Малта, Холандия, Португалия, Румъния, Словения, Унгария и Швейцария...а в някои други държави и на 4...

# 133
Пак започнаха обобщенията.
В Англия като започват на 5 и още във Франция, Белгия, Дания, Испания, Италия, Люксембург, Малта, Холандия, Португалия, Румъния, Словения, Унгария и Швейцария...а в някои други държави и на 4...
Въпросът е не на колко години започват,
а колко време за свободна, неконтролирана игра имат децата. Свободната игра е много важна за децата и трябва да имат достатъчно време да играят. Вероятно знаеш как и колко учат и колко време за свободна игра имат в Малта, Румъния или в Унгария, та ще е интересно да споделиш, Аncy.

# 134
Е вероятно вие знаете как е и в чужбина, а и във всяко ЧУ, за което обобщихте, че нямат играчки и време за игра? Аз само реагирах на обобщенията за убийството на детския свят.

Аз знам, че в ПУК и в 1 клас дъщеря ми изобщо не беше затормозена от учене и имаше достатъчно време за творчески занимания и игра. Включително на площадка и с играчки. Знам, че и нагоре до 4 клас висяха всяка свободна минута, които никак не бяха малко, на площадката в двора.

Общи условия

Активация на акаунт