Частни училища – информативно-дискусионна тема – 68

• 51 580
  • 752
  •   1
Отговори
# 720
  • София
В сградата на Walltopia на приземния етаж има барче със закуски и обедно меню. Някой каза, че в Инкубатора, което е на две крачки от ПЧМГ, също има място за хранене. The Mall е повече вариант за шляене след училище, да хапнат, да разглеждат магазини, да изгледат някой филм в кино Арена.

# 721
Защо казвате, че има несигурност с таксите в ПЧМГ?

# 722
  • в страната на чудесата
Ми щото ги качиха
Като навсякъде другаде

# 723
  • София

Щото за следващата година са със 17% нагоре за Архимед! За ПЧМГ вероятно също ще са с толкова нагоре.
И това за една година. Като се има предвид и това, че всяка година започнаха да ги вдигат, сами може да сметнете как след 4-5 години ще подминат 15000 евро на година!

# 724
  • в страната на чудесата
Целият сектор е така.
Като се има предвид несигурността въобще в бизнеса, вероятно в следващите години само чиновниците ще могат да плащат чу. 😂😂😂

# 725

Започнах да се интересувам от ЧУ преди повече от 13 години, някъде 2012-2013 г. Тогава средната такса беше(без транспорт) 3500-4000 евро.

Сега средна такса колко е? Преди тук на първа имаше таблица с текущите такси, събрана с обща помощ. Модератор обеща да бъде актуализирана и приложена, но уви! Стана ли 10 К?

Та искам да кажа, че увеличението е над 180%. Само на държавните чиновници заплатите скочиха с повече от това. В частния сектор вече се получава по-ниска средна заплата, отколкото някой, който си клати краката в Министерски съвет или МОН. И за когото частния сектор плаща осигуровки. Сега пак ще вдигат осигурителната тежест, и пак чиновниците няма да поемат ангажимент да си ги плащат сами. А частниците отново ще заделяме и за техните пенсии и здраве. Все повече се питам защо бе? Защо да ги издържаме през целия им живот? А лайната, които стоварва МОН са все по-смръдливи. Заплата получават заради данъците, които плащаме, пенсии и здраве получават пак заради нас.

Последна редакция: пн, 10 ное 2025, 11:45 от Аncy

# 726
  • София
Ужасно става с несигурността за таксите в ЧУ, защото са абсолютно прави тук всички списващи, че само на държавните служители им увеличават заплатите така. В частният сектор искат даже да ги намаляват с увеличението на осигуровките МОД и т.н. Според мен много хора ще ги откаже точно това от частните училища и ще се примирят с държавните.

Иначе за ТехПарка, аз не веднъж съм писала, че е супер място, освен ако не си от Красно село, Красна поляна. Люлин и т.н. До година-две ще има метро, а вътре си е супер. В Инкубаторът има хубава храна (според много капризно дете), има къде да отидат след училище и е чисто и поддържано.

# 727
Преди тук на първа имаше таблица с текущите такси, събрана с обща помощ. Модератор обеща да бъде актуализирана и приложена, но уви!
Аз.😃
Да, така беше, но отдавна казах, че няма да го правя. Отстъпвам на младите родители. Пък и нямам никакъв стимул да го правя, а като модератор не съм длъжна.
Доволна, че приключих с училищата, не само с частните. Преди месец платих последната такса към ЧУ (за този живот).😂

# 728
Ако си от Младост, Дружба, Казичане или Пловдив, наистина мястото е супер. Другите ще чакат метрото.

# 729
Преди тук на първа имаше таблица с текущите такси, събрана с обща помощ. Модератор обеща да бъде актуализирана и приложена, но уви!
Аз.😃
Да, така беше, но отдавна казах, че няма да го правя. Отстъпвам на младите родители. Пък и нямам никакъв стимул да го правя, а като модератор не съм длъжна.
Доволна, че приключих с училищата, не само с частните. Преди месец платих последната такса към ЧУ (за този живот).😂

Пропуснала съм поста, когато си се отметнала от обещанието си. Може би заради безразборното триене. Ами просто не трябваше да премахвате таблицата от първа страница. Така новите щяха да имат стимул да я поддържат.
Рейни, упрека не е към теб.

Между другото, драги млади родители, все още пазя екселския файл, който обобщаваше таксите на всички училища. Ако някой има желание и сили да го обнови, съм насреща да му го дам. Актуален е с такси към 2022/2023 г. Smile

# 730
  • София
Почти всички ЧУ публикуват вече на сайтовете си таксите за текущата учебна година. Лесно се проверява за училищата, от които се интересува човек. Мисля, че в момента повечето са около 7500 евро (без храна) за 1-7 клас. Изключвам традиционно скъпите - Св.Георги, Британика, ... Тези с държавно финансиране са с малко по-ниска такса от останалите.

Последна редакция: пн, 10 ное 2025, 13:05 от Magenta2022

# 731
Между другото, разбрахте ли че вероятно ще отпадне държавното финансиране. В момента има законоПРОЕКТ в който отпада. Въпрос на време е.

# 732
  • София
Аз разбрах, че ще отпадне условието частните училища да приемат 20 % от децата без такса обучение, когато ползват държавно финансиране. Което е напълно резонно.
Финансирането няма да отпада, ама то в момента е смешно - 2 Хил и нещо лева на дете, толкова колкото е и в държавните.

# 733
  • София
2 и нещо, ако имаш 2-3 деца, не са малко пари. Прекрасно би било да следват ученика и училището да ги получава за всички и да намалят малко таксите или поне да забавят ръста.

# 734
По спомен не само не намалиха, но конкретно за годината вдигнаха доста таксите, кпгаго въведоха финансирането.

Общи условия

Активация на акаунт