В момента чета... 95

• 40 530
  • 731
  •   1
Отговори
# 420
Разказ на Бешлийска се е паднал днес за преразказ на седмокласници. Вече и те ще се запознаят с нея. Любов или омраза ще тлее – МОН ще каже.

# 421
"Урок по японски" - не е труден текстът, дано се справят седмокласниците 🙂 Под черта са им обяснили значението на самурай и йероглиф, макар че едва ли има някой в седми клас, който да не е гледал костенурките Нинджа.

# 422
Бешлийска те е прочела в темата вчера и вероятно така се е ядосала, че се е обадила в МОН с желание да гастролира днес на НВО. Така де, да се представи официално на децата, а и да провери дали наистина Bg mamma чете цял месец. Пък и да затвърди позиции и репутация.

Продължавам си аз с Антихрист

# 423
  • София
Някъде в нета има ли го този "Урок по японски"? Не го откривам ..

# 424
Миж, пиши после след урока, моля. Успех!

# 425
Някъде в нета има ли го този "Урок по японски"? Не го откривам ..
Няма как. Текстовете за матурите се пишат специално и не се публикуват. Вече свърши матурата и ще го пуснат някъде. Най-късно към 16-17чс верните отговори на въпросите, които МОН публикува

# 426
Прочетох "Корабът" на Лиляна Михайлова и не ми хареса. Чак след като прочетох и анотацията, разбрах каква е била идеята на авторката. Първата половина е толкова е хаотична, че почти няма смисъл. После нещата се понареждат, но няма дълбочина. "Грехът на Малтица" много ми беше харесала, но тази определено не.
Изслушах първите два епизода от "Мамник", но не е моето и няма да продължавам. Започвам "The Whispers" на Ашли Одрейн, "Мракът в сърцето ми" е страхотен неин трилър, дано и този е такъв.

# 427
Дано успееш да го прочетеш.

* Изтрих снимката, че все пак е чужда.

Последна редакция: ср, 18 юни 2025, 13:30 от Аня

# 428
  • София
Миж, пиши после след урока, моля. Успех!

Прочетох го... Форумът е сила!
Разказът е семпъл, нищо особено. Дори и развръзката не е като хората.
Миналогодишният разказ - на Кристин Димитрова - имаше по-ярка развръзка и беше по-действен сякаш..

# 429
Кристин Димитрова е в съвсем друга писта, нормално.

# 430
Всичките разкази, писани специално за НВО, са еднотипни и скучни - има една пряка реч да се преразкаже, една много семпла случка и това е. Преди да въведат банката с разкази от съвременни писатели, се падаха всякакви текстове, помня, че големият ми син писа преразказ на глава от "Войната на таралежите".
Чета "Бялата гълъбица на Кордова" от Дина Рубина и отново съм омагьосана - тук темата е изкусвото в малко по-различна светлина - главният герой е изкуствовед, но и фалшификатор на картини, чиято мрежа от контакти ни пренася в различни части на света - от съветското градче Виница, където се ражда Захар Кордович, през Ленинград, Йерусалим, Толедо, Флоренция, Хага, всичките описани по неповторимия начин на Дина Рубина - с много цвят и настроение, а образите също притежават ярка индивидуалност и категорични характери. Хубава е много.

# 431
Имам бегъл спомен от Дина Рубина и издателство Връстници (имах почти всичките им книжки), но щом препоръчваш Бялата гълъбица, ще и дам шанс.

# 432
Прочетох " Верити" на Колийн Хувър". След "Без хоуп"  бях решила че няма да посегна към нищо нейно, но ми подариха Верити и понеже беше малко реших да й дам шанс. Много бързо се чете и е увлекателна. Тъкмо за филма другата година да си я припомня.

# 433
Бялата гълъбица на Кордова и Синдромът на куклата са толкова пъстри и така изпиват силите на читателя, че после му трябва нещо лежерно като за релакс.

# 434
След "Нощен влак за Лисабон" исках съвсем различен жанр. 

Прочетох "Лехуса" на Васил Попов и мисля, че дори ми хареса повече от "Мамник".  Интересно са преплетени фолкорни елементи, легенди, horror, и криминално разследване. Бих го нарекла "атмосферен" трилър също. Природните гледки са описани много добре. Какво пък, не само чуждите автори ще описват красивата си природа в т.нар. atmospheric thrillers! Съвременни социални проблеми също се появяват в романа, но не са главната цел.

Може би заради носталгия, на мен ми е интересно да чета за български фолклор, стига да е вплетен добре в сюжета, а тук е. И се радвам, че има млади български автори.

Някой пита по-горе и аз съм виждала само романи на Георги Господинов на Амазон на английски. Отдавна казвам, че искам да видя повече български автори там и, изобщо, повече преводи на бъгларски автори на английски.

Общи условия

Активация на акаунт