В момента чета... 95

• 38 732
  • 731
  •   1
Отговори
# 690
На Бърдаров съм чела две книги - "Аз още броя дните", която за мен беше 5 звездна книга, докосваща, въвличаща, емоционална. "Абсолво те" четох скоро - не ми хареса. Даже не се доближи до първата книга. Много герои, не можах да им съчувствам, просто за мен нещо ми липсваше.
Този месец имам 2 изоставени книги - и за двете съм писала тук.
Лятото имам проблеми с четенето аз-по-малко чета и по-често изоставям книги.
Вчера започнах "Коприва и кости"  на изд. Колибри - до момента (около 1/3 съм прочела) ми допада много. Приятен фентъзи свят, приятна главна героиня. По-различни са идеите, което ми допада.

# 691
Някои чели ли са "Убий Путин" на Веселин Стаменов,да споделят мнението си? Оприличават Стаменов и книгите му на Христо Калчев и неговите "вулгарни" романи.

# 692
Започнах снощи “Прокълната земя” на Клеър Лесли Хол, на средата съм. Много леко се чете, въпреки че ми е малко странна*.

*Странна - не в лошия смисъл, а просто много различна от това, което чета. Подведох се, че крими нишката ще е малко по-активна, но както и да е. Като я приключа ще пиша какво ми е цялостно мнението.

Искам да помоля, ако някой е чел - “И леглото ни е зеленина” на Виолета Радкова да напише кратко мнение. Много ми я похвалиха, но някак не съм сигурна в нея. 😄 Благодаря предварително!

# 693
  • 🌅 𝙵𝚕𝚘𝚛𝚒𝚍𝚊
Записки от Шато Лакрот

Четеше ми се нещо лежерно,комично и в бонус български автор Мария Касимова - Моасе ,нямаше как да пропусна. Те са две книги като купих и двете.Засега съм на книга 1 - ок е историята,малко прекалено ми идват някои смешки,които си личи,че са засилени с цел комедиен ефект (ненужно).Има и френски думи,които нефренско говорящите не знам как успяват да следят разговора.
Много ми напомня на комедийните семейни филми от Италия. Едно голямо семейство с братя,сестри,братовчедки,комшийки,приятели и каквото се сетите.

# 694
Бакман и като пише, и като разговаря с читателите си е особен. Трябва да попадне на аудитория от неговата кръвна група. Иначе не се получава.
На последноти му събитие някаква злощастна водеща бе избрана. Нито му беше чела книгите (според мен), нито му схващаше хумора. Мъчително и неловко беше.

Зарязах Несвършващо време. Спомени от Петър Стоянович. След нея зарязах и Джобна енциклопедия на мистериите от Милен Русков.

# 695
Прочетох "Пакетът" и "Пациентът" на Себастиан Фитцек но не съм впечатлена. И при "Терапията " разгадах какво се случва,същото беше и тук. Не можа да ме изненада с нищо. А така ми се четеше нещо ,което да ме шокира и да остана с отворена уста от изненада.. но явно не е моят автор.
Подхванах "Стойте до децата си " на Габор Мате и Гордън Нюфелд. На около 50стр съм и се говори за едно и също, надявам се до края информацията да е по-синтезирана защото усещам, че ще се отегча.

# 696
CoCoMilk, Фитцек с “Терапията” и аз не харесах, не можа да бъде за мен тази книга като “Тайните убежища” на Жером Лубри, да се надяваме само да издадат и тук “Les Soeurs de Montmorts”, защото само нея мога да сравня засега с първата му преведена на български език, даже ми хареса повече.

# 697
  • София
Прочетох "Пакетът" и "Пациентът" на Себастиан Фитцек но не съм впечатлена. И при "Терапията " разгадах какво се случва,същото беше и тук. Не можа да ме изненада с нищо. А така ми се четеше нещо ,което да ме шокира и да остана с отворена уста от изненада.. но явно не е моят автор.
Подхванах "Стойте до децата си " на Габор Мате и Гордън Нюфелд. На около 50стр съм и се говори за едно и също, надявам се до края информацията да е по-синтезирана защото усещам, че ще се отегча.
И моите усещания са горе-долу същите след "Пакетът". Не мисля да посягам към друга негова книга.

# 698
  • в сърцето на един мъж...
Аз завърших "Последен влак за Лисабон", ето и мнението ми от темата за читателския клуб

Скрит текст:
"Настръхвам само като се замисля за непланираната и неподозирана, ала все пак неизбежна и неукротима мощ, с която родителите оставят следи у децата си, които подобна на белези от изгоряло никога вече не могат да бъдат изличени. Щрихите на родителските желания и страхове се впиват с нажежен калем в душите на малките, които са в бълно безсъзнание и в пълно незнание за това, какво става с тях. Цял един живот ни е нужен, за да открием и да разгадаем дамгосания текст, и никога не можем да сме сигурни, че сме го разбрали."

"Ако е вярно, че можем да живеем само частица от онова, което е в нас - какво става тогава с остатъка?"

"Истинският режисьор на живота ни е случайността - режисьор, пропит от жестокост, милозливост и пленително очарование."

"Животът не е това, което живеем; той е това, което си представяме, че живеем."

"Всяко приятелство с времето си и после свършва."

"Това е смисълът на сбогуването, в пълния, съществения смисъл на думата: двама души, преди да се разделят, да се разберат как са се виждали и са се чувствали един друг. Кое помежду им е сполучило и кое се е провалило. Но за това се иска безстрашие: човек трябва да може да понесе болката от дисонанса. Става дума да зачетеш и онова, което е било невъзможно. Сбогуването е и нещо, което човек прави спрямо самия себе си: означава да стоиш зад себе си под погледа на другия. Малодушното сбогуване пък се състои в сияйното разкрасяване: в изкушението да топнеш онова, което е било в златна светлина и лъжовно да замажеш мрачното."

"Какво наистина е онова, което наричаме самота, не може да е просто отсъствието на други, човек може да е сам и изобщо да не е самотен, а може да е сред хора и въпреки това да се чувства самотен, какво тогава е самотата? Въпросът не е в това, дали има други, дали те изпълват пространството край нас дори, когато ни се радват или в приятелски разговор ни дават съвет, умен, сърдечен съвет: дори тогава може да стане така, че да сме самотни. Значи самотата не е нещо, което е свързано с присъствието на другите, нито с това, какво те правят. Тогава с какво?"

Прочетох книгата и някак не знам как да обясня усещането, което изпитвам. От една страна ми беше досадна, защото някак не можех да открия смисъла на цялото това пътуване и този драматизъм, от друга страна ми беше интересна, защото ми бяха интересни самите размисли върху историята. Не ми се искаше да остава с отворен край, в крайна сметка исках да разбера какво се случва с Грегориус. До някъде имах чувството, че той започна да живее живота на Прадо и да се отъждествява с него. Сякаш и неговите устои бяха разклатени и имаше нужда да намери здрава почва, на която да стъпи. От друга страна няма как да не направя паралел между тях двамата като образи - и двамата самотници, и двамата с буден, жив ум, който постоянно търси, и двамата изолирани в своя свят на жажда. А също така и двамата, възприемани по различен начин от околните. Прадо - като двигател на живота около себе си, докато Грегориус по-скоро като река в застой. Книгата повдига доста въпроси - дали понякога не можем да се оттървем от проекцията на родителите си и се превръщаме в това, което те искат за нас, или са искали за себе си, но не са успели да постигнат... За самотата - какво точно е тя, за разговорите ни с Бог и дали наистина го има? За приятелството - направи ми впечатление една мисъл - "Всяко приятелство с времето си и после свършва" - дали наистина е така? Дали срещаме определени хора, в определено време, само за да се разделим след това с тях? Защото са изпълнили предназначението си в нашия живот. За живота - дали успяваме да го изживеем истински и какво се случва с това, което ни остава? За сбогуването - какво точно е то и дали успяваме да се сбогуваме истински с хората около нас?
От друга страна ми дойде доста тежка, просто ме измъчиха философските размисли и това натрупване на теми, които не водят до никъде, въпроси, на които не може да се отговори...Размисли, дали е постъпил правилно Прадо и за моралната дилема, пред която е поставен... Защо изведнъж Грегориус тръгна така неочаквано на пътешествие? Какво толкова го привлече в тази книга, в този човек, че да изостави съществуването си и да се впусне в приключение? И дали трябва да послушаме инстинктите си, ако ни се случи нещо такова и да тръгнем на път, без да знаем дали ще успеем да се върнем обратно или какви ще бъдем, когато или ако се върнем...

# 699
  • Пловдив
CoCoMilk, а между "Терапията" и "Пациентът" има ли нещо общо/близо като цяло, че само "Пациентът" нямам, а някак по анотация ми напомни "Терапията".

# 700
Като история са различни, но автора има един подход който следва и за мен се оказа предвидим. И в 2те книги разкриването на финала е сходен. "Пакетът" е една идея по-различна според мен. "Пациентът " е най-слабата му по мое виждане.

# 701
Прочетох "Тайната на Димана" от Вилия Борисова. Като цяло ми хареса, потопих се така да се каже в атмосферата и героите. Краят ми беше малко претупан, а и имах чувството, че редактор не е преглеждал книгата- "доста странно" пренесени думи и объркване на името на един от героите. 4*

# 702
  • София
Книжните ми запаси за двуседмична почивка:  Stuck Out Tongue
Скрит текст:

В момента чета "Пътна връв" от Наталия Делева. Темата е доста тежка - за домашно насилие в детството и опитите на героинята да бъде пълноценен родител и човек въпреки травмата. Доста често се затруднявам да оценя такива книги, доколкото се колебая между документалната и литературната им стойност. Жанрово "Пътна връв" се определя като роман и попада в жанра на автофикцията, тъй като очевидно съдържа много автобиографични елементи. Има една особена капсулираност в този подход, който кара читателят да се чувства неуместен и безполезен. Все пак ще изчакам да се оформи цялостно впечатление, като стигна до края. Впрочем, книгата е издадена първо във Великобритания със заглавие "Arrival". Намирам израза "пътна връв" за страхотна находка на преводачката.

От предишните ми четива бих препоръчала "Лотарията и други разкази" на Шърли Джаксън - случайно откритие в библиотеката. Това е единственият сборник, който писателката публикува приживе. Разказите са брилянтни, писани са в края на 40-те и 50-те години, и най-общо може да се каже за тях, че показват неизречените страхове на жените в едно общество, в което расизмът, насилието и лицемерието продължават да се проявяват облечени в най-различни форми. Интересното в нейния похват е, че историите касаят съвсем банални на пръв поглед неща, но под привидната си делничност са ужасяващи по много специфичен начин.

# 703
Благодаря на който спомена Децата на Арбат, започнах я, невероятно увлекателна, бях забравила тоя богат, пълен с герои и случки начин на писане. Направо ми отложи някои от по-маломерните планове за деня

# 704
sweetkids_mama, със страхотни неща си се запасила, предвидила съм ги и аз за четене повечето от тях.
Много полезен коментар и за Шурли Джаксън - отдавна я гледам и все не си я купувам, обаче след твоя отзив ще си я взема, четат ми се разкази.

Общи условия

Активация на акаунт