В момента чета... 95

• 39 506
  • 731
  •   1
Отговори
# 75
  • в сърцето на един мъж...
Приключих "Стъкления човек" на Андерш де ла Моте. Ще ѝ дам оценка 5*, но с известни уговорки..
Да, държи нивото на първата книга, но този обем, този обем....!!! Човек се чувства буквално удавен сред океана от страници..
Сюжетът чудесно можеше да е с 300 страници по-сбит и книгата само щеше да спечели от това.
Книги от по 650+ страници не мисля, че са подходящи за жанра трилър по принцип.
За мен оптималното е 300-350стр. Хайде, 400 макс.

След нея почнах "Жените" (Кристин Хана), но не знам дали ще я дочета.. Не ми се четат книги за войната във Виетнам..

Миж, дай й малко шанс Simple Smile Не е само за войната.

# 76
Аз изобщо не се впечатлих от Фрида. Не съм чела всичките ѝ книги, но и нямам желание. Никога не ме лъжи съм чела и някак ми се стори фанатасмагория. 🤣 Но, това си е мое мнение, не искам да обидя никого.

Мисля да започна “Убийство в Марлоу”. Вчера я получих, надявам се да ми хареса. Последно време чета или Бениториал или Лемур. Имам страхотен книгоразделител и аз - “В друга вселена с Поаро щяхме да сме най-добри приятели.”

Аз също хич не съм впечатлена от Фрида(тя пише книги еднодневки и ги бълва на конвейр), но я чета, защото нейните книги са ненатоварващи психо трилъри, с интересна фабула, героите са максимум 3-4 и изобщо, когато искам да отпусна напрежението захващам нещо нейно. На "Никога не ме лъжи" и "Приятелят" дори съм поставила оценка 4 от 5, макар реалната да е 3.5.
Моята мъка се оказаха скандинавските трилъри. До преди година-две, не бях чела нищо от тях, затова предвид еуфорията, която предизвикваха по групите за четене се запасих с доста, но който и да почна все удрям на камък и някак, никак не могат да ме развълнуват. Дочитам ги, разбира се, но самите разследвания са ми тромави и мудни, разследващите полицаи, инспектори и агенти, всичките са с повече психо травми и проблеми от самите убийци, физическото привличане и романтика, което разиграват по страниците също хич го няма(или явно не е като нашето Smiley ). Просто няма екшън, съспенс, всичко е една безкрайна студена и дъждовна депресия Smiley Нито една от прочетените(дори много хвалената "Кестеновия човек") не се превърна в пейджтърнър за мен.
Авторите, които съм чела са Ким Фебер и Йени Педерсен, Ирса Сигурдардотир, Ю Несбьо, Камила Лекберг и Хенрик Фексеус, Самуел Бьорк.
Няма да слагам хаштаг, че то мнението ми е по-скоро критика, отколкото друго Smiley

# 77
Признавам, че не съм чела нито един скандинавски трилър. Някога може и да опитам. Имам предусещане, че са много кървави и жестоки. Някакви мои предубеждения са си мои, надявам се да не обидя някого.

Напоследък си падам по трилъри тип Хелън Фийлдс, Жером Лубри, Себастиан Фитцек.

# 78
За мен скандинавците изобщо не могат да се сравнят с кървавите, подробно описани и невероятно жестоки убийства(буквално  кланета) от първите романи на Крис Картър, също и Джон Конъли.
Фитцек пише доста фантасмагорично, но го харесвам, точно защото държи в напрежение до самата развръзка и каквото и да издаде и преведат тук, ще си го купувам.

# 79
  • София
Още не съм го чела Фитцек, какво имаш предвид, да няма нещо свръхестествено?

# 80
Със сандинавците се разбрах само с Несбьо и Хари Хуле. Всичко друго, което подхванах, не можа да ми задържи интереса. По темата - чета "Престиж" на Кристофър Прийст. Като изключим основната идея, която ми е ясна, защото съм гледала филма, повествованието тече доста по-различно, така че засега е много интересна.

# 81
  • Sofia
Напоследък и мен ме разочароват скандинавците. Намислила съм да поправя грешката си, че не съм чела Крис Картър- набавих си книгите, така че скоро ще се почва. Като цяло за мен кървави автори са както Джон Конъли, така и Вал Макдърмид. Фицтек също харесвам и смятам да се сдобия с последно излязлата му на панаира. Но там отивам със стриктен списък, че последния път доста прекалих- едва пренесох стоката към колата Bowtie

# 82
Благодаря за хубавата тема. Нищо не чета в момента, но си набелязах няколко заглавия от мненията, така че ми беше много полезно.

# 83
  • София
Здравейте! Попадна ми много интересна книга на български автор по препоръка на приятел. "Хроники на неведомото“ на Николай Терзийски. Чувствам се много странно като я чета, особено в началото. Не мога да определя стила.
Седем мъже случайно убиват дете в планината. Красива жена попада в лабиринт, докато върви из собствената си къща. Хората от далечно високопланинско село откриват стара църква, стояла с векове заровена под тайнствена могила. Години по-късно една майка залепя на портата на същата тази църква некролога на своята изчезнала в Македония дъщеря. Осем доброволци поемат на тайна мисия по време на Балканската война, водени от писмо с необясними слова. Младо момиче се грижи за полупарализиран мъж, който го изпълва със свръхестествен страх. Мъж в кома научава тайната причина за своето собствено съществуване.

Съдбите на всички тези хора се преплитат.
#BGMammaЧете

# 84
На финала съм на "Три сестри" на Хедър Морис. Ами за мен е много по - слаба книга в сравнение с предишните две(Татуировчикът и Пътят на Силка). В тази повече се говори за следвоенното време, за преселението на евреите в Израел. Нещо не ми достига обаче ...
Искам днес да я довърша и да започна нещо друго и много различно 😄
Направих си поръчка от Озон и от Ориндж... Пак ще се зарина в Книги 😄
Да не забравяме, че и Панаир ме чака.

# 85
  • София
Леле, свърши тази мъка с "Нишка"... Голяма фенка съм на "Глина", но тази книга едвам я дочетох. Изключително скучна и протяжна. Твърде много свръхестествени моменти има. Само историята на Ана ми беше интересна. Оценка 1.5/5.
Продължавам с "Мразя да те обичам" на Али Хейзъллууд.

# 86
Имам нужда от разсейване и в моята форма на бягство от реалността съм се потопила в скандинавски вълни. Чета "Договорът Паганини" на Ларш Кеплер--втората от поредицата за Юна Лина. Засега е интересна и динамична.

Не е книга, но тези дни най-после успявам да гледам и шведския сериал "Мостът". Та всезнайката детективка Сага заяви с най-убедителен тон, че глаголицата е сътворена в Македония. Точно вчера го чух, на 24 май.

Лекбърг определено не ми харесва.

"Жените" е трудна книга и то не само заради описаното във Виетнам. Но според мен си струва да бъде прочетена.

Скрит текст:
Ужасите, които героинята преживява във Виетнам, тя поне успява да рационализира. Там враг и свой са добре откроени категории. Но отношението на "своите" след завръщането й в родната й държава е по-трудно да се приеме и осмисли. Мен лично връзките на Франки с мъже ме подразниха, особено за жена с такъв силен характер.

П.П. Харесва ми раздвижването в темата Simple Smile

Последна редакция: нд, 25 май 2025, 19:32 от Cool_Cat

# 87
  • в сърцето на един мъж...

sea.sea на хартия ли я четеш? На мен ми харесва авторката, да кажеш как е после, за да знам дали да я търся Simple Smile

# 88
  • София
Да, не помня от къде ми е. Вероятно от някаква книжна кутия е била. 😀 Засега съм прочела около 40 стр. и е доста приятна, ще пиша пак като я прочета цялата.

# 89
  • Враца
Леле, свърши тази мъка с "Нишка"... Голяма фенка съм на "Глина", но тази книга едвам я дочетох. Изключително скучна и протяжна. Твърде много свръхестествени моменти има. Само историята на Ана ми беше интересна. Оценка 1.5/5.
Чела съм "Глина" и "Сърце", но на "Нишка" така и не и дадох шанс. Със смесени чувства съм за тях. Не ме грабнаха, но пък исках да разбера как ще се развият нещата, но просто не е моят стил. А за края на "Глина" не ми се мисли. Аз си харесвам предвидимия happy end
Сега чета "Мръсни условия" на Лорън Ашър, а следващата ще бъде "Гладът на боговете" на Джон Гуин. Някой прочел ли я е вече? Срещах коментари, че първата книга е по-добра

Общи условия

Активация на акаунт