В момента чета... 95

• 39 508
  • 731
  •   1
Отговори
# 90
  • в сърцето на един мъж...
Мерси, ще видя дали я няма някъде електронна, ако не, ще я търся по книжарниците.

# 91
В момента чета "Възвишение" на Милен Русков. След нея мисля да прочета и "Чамкория" на същия автор.

# 92
Започнах "Ресторантче за спомени Чибинеко" - Юта Такахаши, изд. Локус. Прочетох първата история и ми допада,въпреки огромната прилика с "Преди кафето да изстине". Имам нужда от лека, човешка, неангажираща емоционално история.

# 93
  • 🌅 𝙵𝚕𝚘𝚛𝚒𝚍𝚊
Приятелят - Фрида Макфадън (има я в озон за около 20лв)

Пряко включване от летището. На стр 177 съм ,много бързо върви, защото е написана елементарно. Не ми харесва стила на авторката, няма интересни умения да пише. До края на полета ще я довърша. Клишета,ок история,но предизвестена и очаквана.
Рейтинг 3/5
#BGMammaЧете

# 94
  • София
Е, има един добър обрат според мен. 😀

# 95

Снимка от фейсбук група за четящи - Бургас. Страхотна идея!

# 96
  • Пловдив

Себастиан Фитцек "Терапията" - чете се бързо, заплита те в мрежата си. Пак имаше интересен финал. Една идея по-малко ме впечатли от "Пасажер 23"

# 97
  • София
@Frederica Kass - за сканди ноара (само) ще споделя мнение: Той "влезе" у нас преди повече от десетилетие, книгите от тогава бяха разположени в едно по-старо време, а светът се развива бурно (и не съвсем на добре, по моему). С потъването в темата и книгите става ясно (естествено), че са различни - и авторите, и книгите, и героите, и емоциите у читателя с четенето им. А за "студената и дъждовна депресия" сте права. Ама то и в първата за остров Люис (на П.Мей) студът, дъждът и депресията струят отвсякъде. В Бастан на Редондо не е ли същото?
Аз чета скандинавците не само заради сюжет и художественото "бягство", ала и за да науча нещо за техните страни с техния "капиталистически комунизъм", който ми е интересен все още. Няма как "нашите" инспектори/комисари/детективи да са еднакви, но и да нямат общите черти на манталитета и "националния ген" на хората от Севера (където - наистина - исландците май се отличават повечко). Нещо като "ози"(тата) за един баварец в днешна Германия.
Също приемам (от читателския си опит), че кървавият брутализъм на Картър и Тилие "води" пред фантазиите на скандитата.
Но Юна Лина (тук: препратка и към поста на @Cool_Cat) не е Хари Хуле. И двамата Кеплер (отново, според мен) пишат някак "документално", за разлика от психо-хипнотичната реалност на Несбьо. Ларшон и Де ла Мота пък въобще не са в жанра на споменатите. Но, Слава Богу!, инак щяхме да имаме само сапунения трилър-сериал за Прислужницата.
(А "всезнайката детективка Сага" говори, каквото е написано в книга или сценарий и самата актриса с ролята й е една от най-силните и органични симбиози на герои от света на сканди ноара. Струва си да изгледате целия сериал - разбира се, ако още в началото сте приели, че това е "вашата" чаша чай.)
Скрит текст:
Не е смешно, но "Иванчо" в карикатура в "24 часа" онзи ден съвременно "обяснява", че за Кирил и Методий щеше да се знае повече днес, ако си бяха постнали азбуката във ФБ и ТикТок... Simple Smile
И като съм засегнал киното, именно години по-назад, с първите филмирани трилъри на скандинавци от скандинавци (от "Милениума" като примерно начало) - не от холивудския конвейер - се подчертават и развиват "измеренията" на този жанр с "географията" в името си. Преобладаващо, харесвам тези филми/сериали.
Скрит текст:
Вече съм го споделял из Форума, но когато - след почти половин година любопитно ровене из мрежата, добих някаква представа за реалиите в онзи студен северен свят (и взех даже, че го посъбрах в нещо като изследване в 2 части, публикацията от линка накрая), той продължава да ме изненадва, интересува и - в изкуството - привлича, а и развлича. А хубавото в различните автори е..., че са различни - като вкусовете на читателите им.
https://offnews.bg/nashite-avtori/skandi-trilarite-kato-gid-v-se … d0%86-776555.html

# 98
EmBrother, ясно, че Сага е измислен герой и актрисата не си пише сами репликите. Самият образ ми харесва. Сериалът също. Но прави впечатление изказването за създаването на азбуката в Македония.

В "Договорът на Паганини" се появиха крайно леви и нео-нацисти и ми охладня ентусиазмът.

Благодаря за споделеното за скандинавските трилъри! Интересно е.

Последна редакция: пн, 26 май 2025, 17:33 от Cool_Cat

# 99
  • София
Дуплика: Няма как в тези романи да не се отразява променящата се реалност и социална среда. Тъй авторите остават актуални.
Да не забравяме, че Стиг Ларшон - който даже не доживява самото пускане на трилогията му в книжарниците - основно е журналист, разследващ тъкмо възхода на неонацизма в Швеция. (И има конспиративни теории дали смъртта му не е "подпомогната" от някои от онези, срещу които се обявява и пише.)

# 100
Почти свърших "Дневникът на прислужницата на Лорет Ан Уайт. Доста добра. Започна малко мудно, но после набра скорост. Слаба редакция, много грешки забелязах.

# 101
Някой чел ли е поредицата "Деца на гората" ?
Заслужава ли си? Може ли примерни страници, защото не намирам в интернет?
Гледах филм, който е по първата част от поредицата и много ми допадна, затова се интересувам как са книгите.

#BGмамаЧете

# 102
Прочетох Кестеновия човек на Сьорен Свайструп.  Въпреки обема си не ми омръзна. Държи напрежението до края, действието се развива непрекъснато. В интерес на истината изненада ме с развръзката кой е убиеца. Много добра книга.
Това е втората ми среща със скандинавски автор. И наистина при тях всичко е дъжд и депресия.

# 103
Този "Кестенов човек" така и не можах да го намеря във електронен формат, който да става за четене. Освен да го търся на хартия.
Започвам "Зад нейните очи".

# 104
Аз го свалих от рулит, но още не съм го започнала и не знам дали е а добър превод.

В момента чета “Книгата на вратите”. Много приятно и увлекателно фентъзи.

Общи условия

Активация на акаунт