В момента чета... 95

• 40 552
  • 731
  •   1
Отговори
# 405
За съжаление аз удрям все на камък със съвременните български автори.
Освен гореспоменатите Лалева, Бешлийска, Стопанката на козите, не се спогодих и с Вилия Борисова, Боян Боев, Александрина Крушарска, Костадина Костова... не е като да нямам желание, но все нещо не ми е достатъчно.

# 406
Вили, не е чудно - Вилия Борисова и Боян Боев са в същия кюп на етно-чиклита. Бих ти препоръчала Виолета Радкова, много ми хареса дебютният ù роман "И леглото ни стана зеленина", "Затворисърце" - Константин Трендафилов, "Монолози" - Мария Касимова-Моасе. Може би и най-новата на Бимбалов, тя е съвсем различна от потурите, цървулите и хорото, с които много обичаме да избиваме комплекси.
ПП: Вили, понеже напоследък споделяш, че четеш предимно фентази, би могла да пробваш Николай Теллалов и Сибин Майналовски, и двамата много ги бива, нищо че иначе страшно се мразят 😀

Последна редакция: вт, 17 юни 2025, 15:49 от Rayna13

# 407
Любимата ми тема става доста натоварваща (даже повече от хаштаг манията) когато започнат така да се заклеймяват автори и да се определят четящите ги. И това го пиша като чела само Глина и без да мисля да чета нищо друго на Бешлийска.

# 408
И с право ще постъпиш така. Глина ми хареса повече от книгите на Лалева и Розмари. Затова дадох шанс и на Сърце..... Нишка няма да си я причиня. Качеството пада много стремглаво

# 409
Да, в тема за книги е добре да се стъпва внимателно, защото често качеството на някоя е просто въпрос на вкус.

"Затворисърце" ми е нечитаема, от тоя сорт писане, които четеш с неудобство заради изтрещяла емоционалност и съвсем простоват и кух сюжет и се чувстваш супер неудобно, че си свидетел на грозновато разголване на недотам интересен и привлекателен обект

Но - щом някой я е сметнал за читаема, значи просто тоя сорт писаници не са моето нещо.

# 410
  • Чукарландия
Прочетох "Моят замък" - Доди Смит и ми хареса определено. В стил Джейн Остин, приятно четиво, задържа ми интереса до края.
Чета си и меланхолично-носталгичните разкази на Колъм Тойбин, събрани в сборника "Празното семейство". Обичам словото на Тойбин.
Започвам и "Оставих те да си отидеш" - Клеър Макинтош. 🤗Отдавна съм си набелязала останалите ѝ книги, след като бях харесала много романа ѝ "След края". Дочакаха ме, да ги почна... 🤣

# 411
  • София
Прочетох "Моят замък" - Доди Смит и ми хареса определено. В стил Джейн Остин, приятно четиво, задържа ми интереса до края.
Чета си и меланхолично-носталгичните разкази на Колъм Тойбин, събрани в сборника "Празното семейство". Обичам словото на Тойбин.
Започвам и "Оставих те да си отидеш" - Клеър Макинтош. 🤗Отдавна съм си набелязала останалите ѝ книги, след като бях харесала много романа ѝ "След края". Дочакаха ме, да ги почна... 🤣

"Игра на лъжи" може да я пропуснеш. Grinning

# 412
Имам един малко по-различен въпрос: къде в София (или онлайн) има книги на български автори на чужди езици? По-конкретно английски или френски?

# 413
Завърших "Моите приятели" на Бакман ... имах нужда от досег с нова негова история. Но някак си след "Бьорндтад" (и продълженията) всичко лекичко ми бледнее. Въпреки че и тук отново имаме млади хора, търсещи спасение от нанесени травми, от дисфункционалните си семейства. Много добре умее в един момент да те стисне за гърлото, а в следващия да те разсмее. Знам, че Бакман е от типа автори, които или веднага те грабват, или повече не посягаш към тях, но вярвам, че почитателите му и този път няма да останат разочаровани.

Продължавам с "Джеймс" на Пърсивал Евърет.

# 414
Имам един малко по-различен въпрос: къде в София (или онлайн) има книги на български автори на чужди езици? По-конкретно английски или френски?
Трудна работа с български писатели на други езици, но в
Елефант букстор
съм виждала "Времеубежище", "Физика на тъгата и др. на АЕ (в Сайта на Жанет45 също я има), а в книжарницата на Колибри, която е във Френския културен институт на Славейков, има доста книги на френски, но дали сред тях има бг-автори, не знам.
ПП: в сайта на ICU съм виждала "Скарида" от Димитър Коцев на АЕ, даже преди да я издадат на български, както и още две-три.

Последна редакция: вт, 17 юни 2025, 17:59 от Rayna13

# 415
  • Пловдив
Аз никога няма да разбера как някои хора се засягат, когато други недолюбват автор/произведение, което самите те са харесали 🤷
Четенето би трябвало да го правим за удоволствие на нас самите.

# 416
Така е, още повече че хората имат различен вкус и за книги.
Аз съм всеядна,  но пак не всичко ми допада след препоръки и прочит.

# 417
Точно тази емоция усетих и аз, докато четях Моите приятели. Не съм очарована от книгата, но не съм разочарована от Бакман. Мисля, че той успява да изгради и поддържа една особена връзка с читателите си, която е устойчива и нервзривна.
Нямам търпение да го видя на живо.

# 418
Много смешни сравнения и моменти съм си подчертала от "Моите приятели", както и много съкрушителни, имам си и нови любимци - хората, които се раждат с криле под кожата, грамадните идиоти, прекалено едрите или прекалено дребните, въобще различните  тийнейджъри, които не се вписват никъде, побойниците с жалостиви сърца, които свирят на пиано, майките, които винаги намират всичко, но историята за една малка птичка, която каца само за секунда на една греда, с което променя няколко живота и целия свят, е това, заради което си най-вече си заслужава четенето, поне за мен. Дала съм 5 звезди отново.

# 419
  • Перник
Чела съм всички книги на Бешлийска и ми харесват много, жалко ако наистина е плагиатствала, но определено увлекателно го е направила 😀
В момента чета трилогията Корона и кръв на Ал. Беровски, която е историческа. По принцип чета такива и също на които действието се развива в миналото, затова и тези на Бешлийска ми допадат.

Общи условия

Активация на акаунт