В момента чета... 95

• 40 404
  • 731
  •   1
Отговори
# 525
Препоръчвам ви да изслушате "Градинарят и смъртта" в Сторител. Прочитът на Владо Пенев е много въздействащ и си мисля, че нямаше да ми хареса книгата толкова , ако я четях самата аз.

# 526
Момичета, препоръчайте ми книга, която да описва културата на първите десетилетия на 20в. Влюбена съм в този период, в аристократичните среди, но все удрям на камък с четиво.

# 527
Четох "Градинарят и смъртта" почти веднага след излизането й и ми въздейства изключително много. На моменти не успявах да спра сълзите си.
Другите му не са ми харесвали толкова.

# 528
  • в сърцето на един мъж...
Момичета, препоръчайте ми книга, която да описва културата на първите десетилетия на 20в. Влюбена съм в този период, в аристократичните среди, но все удрям на камък с четиво.

ИИ предлага това Simple Smile Не знам дали отговаря на твоите критерии

Скрит текст:
Класически европейски и американски романи (отразяващи духа на епохата):
„На изток от рая“ – Джон Стайнбек
– Сага за американското общество в началото на века; изследва човешката природа на фона на историческите промени.

„Великият Гетсби“ – Франсис Скот Фицджералд
– Иконичен роман за джаз епохата, светския живот и празнотата на американската мечта през 20-те години.

„Портретът на Дориан Грей“ – Оскар Уайлд
– Макар и писан по-рано (1890), изключително влиятелен в културната предистория на модернизма.

„По пътя към Суан“ (от поредицата „В търсене на изгубеното време“) – Марсел Пруст
– Величествена панорама на френското общество, култура и памет около началото на века.

„Чужденецът“ – Албер Камю
– Написан по-късно (1942), но духът на абсурда и отчуждението е отражение на следвоенния XX век.

„Берлин, Александерплац“ – Алфред Дьоблин
– Жестока и авангардна картина на Ваймарска Германия през 20-те.

🇷🇺 Руски романи от същия период:
„Доктор Живаго“ – Борис Пастернак
– Епичен роман за Руската революция и промените в културната идентичност на интелигенцията.

„Белият гард“ – Михаил Булгаков
– Военни събития и интелектуалният елит на Киев по време на Гражданската война.

🇧🇬 Български романи за тази епоха:
„Тютюн“ – Димитър Димов
– Разказ за икономическите и социалните процеси между двете световни войни; макар да е писан през 50-те, описва този период много ярко.

„Осъдени души“ – Димитър Димов
– Духовен и социален портрет на Европа през Гражданската война в Испания, с усещане за културните противоречия на епохата.

„Антихрист“ – Емилиян Станев
– Макар и исторически, романът носи темите за сблъсъка между традиция и нова мисъл, религия и модерност, актуални за епохата.

🖋️ Съвременни романи, описващи ранния XX век:
„Светът от вчера“ – Стефан Цвайг (мемоар, но със силна художественост)
– Австрийски интелектуалец описва Европа „преди катастрофата“ – невероятен поглед към културната и интелектуалната тъкан на епохата.

„Парижката съпруга“ – Пола Маклейн
– Роман за Хемингуей и съпругата му в Париж през 20-те; вътрешен поглед към "изгубеното поколение".

„Нощният цирк“ – Ерин Моргънстърн
– Художествена измислица със силна атмосфера от началото на века; магически реализъм, вдъхновен от викторианска и арт деко естетика.

А също така и това

Скрит текст:
Класически романи за аристокрацията и висшето общество (1900–1930)
🇬🇧 Английски:
„Път към Индия“ – Е. М. Форстър
– Разглежда британската колониална класа и нейните ценности, както и сблъсъка ѝ с друга култура.

„В края на пътя“ (Brideshead Revisited) – Ивлин Уо
– Роман за разпадането на английската аристокрация, католическата вяра и носталгията по една умираща епоха.

„Портретът на една дама“ – Хенри Джеймс (писан по-рано, но свързан тематично)
– Разглежда живота на млада американка сред европейската аристокрация с елегантна психологическа дълбочина.

🇫🇷 Френски и европейски:
„В търсене на изгубеното време“ – Марсел Пруст (в частност: „От страна на Герман“)
– Грандиозен епос за френската аристокрация, нейната култура, разпад и снобизъм.

„Светът от вчера“ – Стефан Цвайг (мемоар с художествен стил)
– Австрийският интелектуален и културен елит преди Първата световна война – красиво, носталгично и трагично.

„Смърт във Венеция“ – Томас Ман
– Макар по-философски, романът носи духа на декадентството и упадъка на европейската буржоазия.

🇷🇺 Руски:
„Анна Каренина“ – Лев Толстой (малко по-ранен, но критично важен за темата)
– Аристократически морал, лицемерие и трагедия в края на царска Русия.

„Обитаван остров“ – Михаил Булгаков (или „Бялата гвардия“)
– Животът на старата руска аристокрация по време на революцията, пълен с културна тъга.

🕰️ Съвременни романи за старата аристокрация и елита
„Дворецът на зимата“ – Ева Стоун (Eva Stachniak)
– Исторически роман за руския императорски двор през последните му десетилетия. Елегантна проза, изтъкана от интриги и култура.

„Романът на една кралица“ – Жан дес Карс / Jean des Cars (биографично-художествен стил)
– Фокус върху съдбата на кралски и аристократични фигури на прага на големи промени.

„Дворцови интриги“ – Филипа Грегъри (по-ранен период, но стилово близка)
– Отлично изградени герои, свързани със световете на властта, привилегията и културните кодове на елита.

📺 За любителите на филмови адаптации / вдъхновение:
„Имението Даунтън“ (Downton Abbey – Джулиан Фелоус)
– Има и роман по сериала, но самата поредица чудесно отразява английската аристокрация между 1912 и 1926 г.

„Госфорд Парк“ – филм на Джулиан Фелоус (по-късно адаптиран като роман)
– Черна комедия и социален коментар върху английския елит и слугинството в междувоенния период.

# 529
  • София
Аз се сещам още и за "Птиците умират сами" и "Цветният воал"...

# 530
О да, тях също. Сториха ми се обаче прекалено известни, затова не ги написах.

# 531
  • Бургас
Ще помоля, този линк да се сложи в началният пост на темата!
Благодаря ти,Ем!

И ето - линк-подарък за четящите тук. (Който си го знае, хубаво; който - не, може да почерпи. Отделете си време да разглеждате, огромно е! Според мен, четивата са до 2022 г., вкл. към момента. А лично от мен към този ми новооткрит "хазяин" на е-библиотека: поклон, непознати човеко, благодаря! Hands Clap)
Скрит текст:

# 532

ИИ предлага това Simple Smile Не знам дали отговаря на твоите критерии

Скрит текст:
Класически европейски и американски романи (отразяващи духа на епохата):
„На изток от рая“ – Джон Стайнбек
– Сага за американското общество в началото на века; изследва човешката природа на фона на историческите промени.

„Великият Гетсби“ – Франсис Скот Фицджералд
– Иконичен роман за джаз епохата, светския живот и празнотата на американската мечта през 20-те години.

„Портретът на Дориан Грей“ – Оскар Уайлд
– Макар и писан по-рано (1890), изключително влиятелен в културната предистория на модернизма.

„По пътя към Суан“ (от поредицата „В търсене на изгубеното време“) – Марсел Пруст
– Величествена панорама на френското общество, култура и памет около началото на века.

„Чужденецът“ – Албер Камю
– Написан по-късно (1942), но духът на абсурда и отчуждението е отражение на следвоенния XX век.

„Берлин, Александерплац“ – Алфред Дьоблин
– Жестока и авангардна картина на Ваймарска Германия през 20-те.

🇷🇺 Руски романи от същия период:
„Доктор Живаго“ – Борис Пастернак
– Епичен роман за Руската революция и промените в културната идентичност на интелигенцията.

„Белият гард“ – Михаил Булгаков
– Военни събития и интелектуалният елит на Киев по време на Гражданската война.

🇧🇬 Български романи за тази епоха:
„Тютюн“ – Димитър Димов
– Разказ за икономическите и социалните процеси между двете световни войни; макар да е писан през 50-те, описва този период много ярко.

„Осъдени души“ – Димитър Димов
– Духовен и социален портрет на Европа през Гражданската война в Испания, с усещане за културните противоречия на епохата.

„Антихрист“ – Емилиян Станев
– Макар и исторически, романът носи темите за сблъсъка между традиция и нова мисъл, религия и модерност, актуални за епохата.

🖋 Съвременни романи, описващи ранния XX век:
„Светът от вчера“ – Стефан Цвайг (мемоар, но със силна художественост)
– Австрийски интелектуалец описва Европа „преди катастрофата“ – невероятен поглед към културната и интелектуалната тъкан на епохата.

„Парижката съпруга“ – Пола Маклейн
– Роман за Хемингуей и съпругата му в Париж през 20-те; вътрешен поглед към "изгубеното поколение".

„Нощният цирк“ – Ерин Моргънстърн
– Художествена измислица със силна атмосфера от началото на века; магически реализъм, вдъхновен от викторианска и арт деко естетика.

А също така и това

Скрит текст:
Класически романи за аристокрацията и висшето общество (1900–1930)
🇬🇧 Английски:
„Път към Индия“ – Е. М. Форстър
– Разглежда британската колониална класа и нейните ценности, както и сблъсъка ѝ с друга култура.

„В края на пътя“ (Brideshead Revisited) – Ивлин Уо
– Роман за разпадането на английската аристокрация, католическата вяра и носталгията по една умираща епоха.

„Портретът на една дама“ – Хенри Джеймс (писан по-рано, но свързан тематично)
– Разглежда живота на млада американка сред европейската аристокрация с елегантна психологическа дълбочина.

🇫🇷 Френски и европейски:
„В търсене на изгубеното време“ – Марсел Пруст (в частност: „От страна на Герман“)
– Грандиозен епос за френската аристокрация, нейната култура, разпад и снобизъм.

„Светът от вчера“ – Стефан Цвайг (мемоар с художествен стил)
– Австрийският интелектуален и културен елит преди Първата световна война – красиво, носталгично и трагично.

„Смърт във Венеция“ – Томас Ман
– Макар по-философски, романът носи духа на декадентството и упадъка на европейската буржоазия.

🇷🇺 Руски:
„Анна Каренина“ – Лев Толстой (малко по-ранен, но критично важен за темата)
– Аристократически морал, лицемерие и трагедия в края на царска Русия.

„Обитаван остров“ – Михаил Булгаков (или „Бялата гвардия“)
– Животът на старата руска аристокрация по време на революцията, пълен с културна тъга.

🕰 Съвременни романи за старата аристокрация и елита
„Дворецът на зимата“ – Ева Стоун (Eva Stachniak)
– Исторически роман за руския императорски двор през последните му десетилетия. Елегантна проза, изтъкана от интриги и култура.

„Романът на една кралица“ – Жан дес Карс / Jean des Cars (биографично-художествен стил)
– Фокус върху съдбата на кралски и аристократични фигури на прага на големи промени.

„Дворцови интриги“ – Филипа Грегъри (по-ранен период, но стилово близка)
– Отлично изградени герои, свързани със световете на властта, привилегията и културните кодове на елита.

📺 За любителите на филмови адаптации / вдъхновение:
„Имението Даунтън“ (Downton Abbey – Джулиан Фелоус)
– Има и роман по сериала, но самата поредица чудесно отразява английската аристокрация между 1912 и 1926 г.

„Госфорд Парк“ – филм на Джулиан Фелоус (по-късно адаптиран като роман)
– Черна комедия и социален коментар върху английския елит и слугинството в междувоенния период.

Сърдечно благодаря! Не се бях сетила да използвам ИИ за целта, но следващия път бих го пробвала. Hug Май е дошло времето на Пруст, който стои на полу-съединител в листа чакащи вече години наред, откакто ми бе препоръчан от професора по Западноевропейска литература - светило за класики и книги, които трябва да прочетеш веднъж през живота си. Sweat Smile Иначе българските изброени съм чела всичките, ако някой има друга препоръка за бг автор с тази тематика ще съм благодарна! Yellow Heart

За да не е спам - чета в момента “Вълшебната планина” на Томас Ман - няма такъв кеф, макар и на моменти да си казваш “Аман от философия!”, но май е неизбежно. Книга-река, интересни персонажи, от всеки можеш да си вземеш по нещичко и да си разсъждаваш през целия ден. На моменти, разбира се, доскучава, защото няма интрига (поне дотук, докъдето съм стигнала аз), няма нещо, което да чакаш да се случи, не. Но пък и дори в тези моменти не ми стиска да я зарежа, оставям я и продължавам смело на следващия ден. Smile

# 533
  • София
Да се посмеете малко в жегата с петъчното следобедно кафенце Joy

Съселяните на чалга-писателката Розмари де Мео търсят помощ от властите срещу тормоза, който тя и мъжа ѝ им оказва:

https://www.ploshtadslaveikov.com/pomosht-sreshtu-rozmari-de-meo … a-selo-stefanovo/

# 534
Явно съвсем се е вживяла като Стопанката на Господ.

# 535
То не е смешно, особено насилието..

# 536
  • София
То не е смешно, особено насилието..

Съгласна. Неточно се изразих.

# 537
Ужас, горките хора Sad

# 538
  • София
Точно и аз го четох във фейсбук....Ужас.
Завърших " Дневникът на прислужницата" за два дни, страхотна е.

# 539
  • "Аз съм пътешественик и мореплавател - всеки ден откривам нови земи в душата си" Х. Джубран
Ако е вярно написаното в статията, то тогава не само трябва да се намеси адекватно местната управа, но и да се даде широка гласност по медии и телевизии, и гласът на хората живущи там да бъде чут.
Интересно ми стана за "Градинарят и смъртта" ще я прослушам.

Общи условия

Активация на акаунт