Милано и Северна Италия - тема 19

• 20 453
  • 510
  •   2
Отговори
# 495
  • Milano
Правилно. За успокоение ще ти кажа, че мои приятели отвреме-навреме се обръщат към агенция за хотели или самолетни билети, за което си плащат 10 евро.

# 496
  • In transit
И аз подкрепям ползването на приложения за закупуване на билети, независимо дали за влак или автобус. Този път си бях качила всички приложения, които биха ми били удобни, като това на Trenord, Trenit (не знам дали е официалното, него специално го ползвах за разписанията на влаковете), ATB Bergamo(за автобустите в Бергамо), Autoguidovie (за автобусите в Павия и околностите). Бях си закачила виртуалната карта на ДСК към тях, не съм имала проблеми. Много са удобни, точно като бързаш или когато машинките за закупуване на билети са заети. Имат някои различия в начина на активиране и/или валидиране. Например това на АТВ, след като активираш билета, започва да му тече времето веднага, докато тези в Павия, първо го активираш, като се качиш на автобуса го валидираш, тогава почва да действа и освен това маркираш QR кода в автобуса.

Реджи, много забавно беше с валидаторите. Не навсякъде имаше. Например на Порта Гарибалди посока Павия се убих да търся валидатори, еми нямаше...качих трите етажа и никъде не видях. Накрая питах една мацка от Тренорд, която ми каза, че нямало нужда да се валидира. За хартиен билет говоря от машина купен. Във влака мина проверка, нищо не казаха, само ми написаха с химикал колко е часа. Grinning
На друга гара пък преброих 10 валидатора за няколко метра.
На Милано чентрале също казаха, че нямало нужда да се валидира билета, но и не видях валидатори там.

# 497
Реджи,защо избягваш автоматите?
  Аз мислех,че е по-лесно на тях.Всъщност, почти винаги ако има,ползвам автоматите.Но ми е интересно,и полезно, твоето мнение като местен
    Дали е възможно да ги закачите тези приложения на първа страница?

# 498
  • In transit
Марулета, в новата тема ще ги добавя.

# 499
И аз подкрепям ползването на приложения за закупуване на билети, независимо дали за влак или автобус. Този път си бях качила всички приложения, които биха ми били удобни, като това на Trenord, Trenit (не знам дали е официалното, него специално го ползвах за разписанията на влаковете), ATB Bergamo(за автобустите в Бергамо), Autoguidovie (за автобусите в Павия и околностите). Бях си закачила виртуалната карта на ДСК към тях, не съм имала проблеми.

Аз съм динозавър по отношение на дигитализацията, избягвам да плащам онлайн и се въздържам да тегля приложения.
Отделно, доста често ни се е случвало да не ни тръгне роумингът - напр. във Виена моят тръгна на третия ден, а на дъщеря ми изобщо.
Специално за купуването на билети за влак не ми харесва, че трябва да си правиш профил, а няма опция просто за покупка.

В този контекст и пак с място на действие Италия споделям един забавен фб-пост (от серията на чужд гръб и сто тояги са малко). Предполагам, че дамата няма против да я цитирам, все пак публикацията ѝ е публична.
Скрит текст:

Последна редакция: чт, 09 окт 2025, 22:09 от SamoDiva

# 500
  • In transit
Самодива, хубаво е да се дигитализира човек, защото след някоя друга година няма да може да пътува човек, така както сме го правили преди. Аз също не съм фен на това да свалям хиляди приложения за щяло и нещяло, но ето, че ми свършиха чудесна работа точно навреме.

А този разказ ми изглежда малко художествена измислица, нищо лично към авторката.

# 501
Дигитализирам се малко по малко - със смарт телефон се сдобих няколко години, след като вече бяха масово навлезли, на работа до последно се опъвах да си инсталирам приложение за дигитално подписване на документи... Наясно съм, че съпротивата е временна и вървя в тази посока, но с по-бавно темпо.

Историята от Венеция е напълно автентична, подкрепена е със снимков материал, който няма как да споделя. Има дори снимка с водолаза, извадил телефона.

Последна редакция: чт, 09 окт 2025, 22:44 от SamoDiva

# 502
Мики, благодаря!
  На мен ми е много дребен този текст, през тел не мога.
   Много ми е удобно да е дигитализирано всичко. Уча се .

# 503
  • Milano
Аз обичам дигитализацията щом ме улеснява. Ето с Раян от другия месец няма да могат да се ползват хартиени бордни карти.
На сайта на Итало и Трениталия не си задължен да имаш профил за покупка на билет.
Аз нямам на Итало все още, на Трениталия направих не отдавна, понеже ми омръзна да пиша данните всеки път, също така и на спътници.

Марулета специално на Централна гара в Милано не обичам да купувам от машини.
Веднъж щях да си изпусна влака.
Винаги има опашки, после са мудни, освен това сто пъти трябваше да натискам бутони за потвърждение.
Пък внимавай за багажа, чантата, картата и т.н.
С телефона съм го купила с два клика независимо сайт или приложение.
Купувам или в метрото или в някое заведение или на перона🤣.

Имам приложения на самолетни компании, влакове и сайта на АТМ, като градски транспорт.
За останалите градове не си правя труда да свалям приложения - ползвам карти или хартиени билети, както дойде.

Мики на Централна гара бях снимала валидаторите - точно в началото на перона.
И на Гарибалди има - помня, защото ги показвах на един мой приятел - мисля бяха точно под Уникредит някъде.

За Ц.гара може само да предполагам защо са ви казали така.
По принцип се влиза с qr код, а понеже някои билети нямат се минава през персонал. Ако си си купила билет от машина или гише, той обикновено важи за деня.
Не можеш да го ползваш друг ден. Те с надписа са го валидирали.

Ето защо купувам онлайн - избягвам тези операции.

# 504
# 505
  • In transit
Реджи, имаше валидатори в началото на перона, но бяха само за малките билети, които издават машините на тренорд. Те имаха някакъв баркод или qr код върху тях. Сега не ми се рови да търся, за тях стават, но нямат процеп, където да пъхнеш големите дълги билети от машините на Трениталия, на които ти изписва в края на билета датата и часа. Трима служители на гарата питах за валидирането и тримата бяха категорични, че тези големите не се валидират. Може би е както казваш, защото ти така или иначе минаваш през скенерите за да влезеш. Сега се сетих, че май така беше и в Торино. Там на Порта Нова също са със скенери на перона.

Иначе подкрепям за машинките на Чентрале, преди винаги имаше опашки, но сега ми направи впечатление, че са наслагали много машини. Буквално на всеки етаж имаше между 5-15 броя, като почти всички бяха празни. Но пък за един турист, ако не е много запознат с езика или е по-неориентиран, обикалянето и търсенето на машини може да е объркващо и стресиращо.

# 506
  • Бургас
А някой има ли идея защо на машинките на изходите на метрото на Милано Чентрале стоят едни хора, които събират картите на излизащите от метрото. По-миналият път един дядо почти ми издърпа от ръката картата IVOL, а тя ми трябваше все още за влака...Развиках му се на моя счупен италиански Laughing, после се замислих дали не е някакво правило ...И миналата седмица пак имаше такъв човек. Само на Чентрале съм ги виждала, на други метростанции не ми е правило впечатление да ги има.

Последна редакция: пт, 10 окт 2025, 10:38 от I r r a

# 507
  • In transit
Тези, които ти дръпнаха билета не бяха ли емигранти или скитници? Не вярвам да са били служители, но нека и Реджи каже. Този прийом и във Варна го видях, след като една жена буквално ми дръпна билета за автобуса от ръката и скочи в автобуса с него.

# 508
  • Milano
Мики, да, за валидаторите на Тренорд говоря.
Последният път, когато купих билет от машина, случаят за който споменах по-горе, беше преди да сложат вратите на Ц.гара пак.
Машината беше на Трениталия до първите перони и ми направи впечатление, че билета не беше от дългите, като едно време.

Не са служители на АТМ тези, които искат билетите на почти всяка станция на метрото.

Основно чужденци или бездомници.

Събират ги и после ги предлагат на други влизащи в метрото без билет, като направо ти отварят те вратичката с билета, приканват те да влезеш...и после казват 2 евро🤦‍♂️.
Това поне наскоро с едно арабско семейство, което влизаше до мен.

На мен ми е стресиращо на машините, постоянно се приближават или да ти предлагат билети или уж да ти помагат с машината и после да ти искат пари.

# 509
  • Бургас
MIkkey, нямаха окаян вид, но може всякакви да са били. Вече ще си стискам здраво картата с чиста съвест.

Общи условия

Активация на акаунт