Отговори
# 255
Защото обществото на Балканските ширини налага стереотипи за успешност на базата това дали имаш деца. Обществото те притиска да имаш деца, а не особено интелигентни роднини и познати ти задават идиотския въпрос "Кога ще имаш деца? Време ти е вече, какво чакаш" . Да не говорим колко модерно стана да се правят бебешки партита с 1000 балона и торта на три етажа и това се възприема като знак за престиж. И затова правят деца - видяла жабата, че подковават коня, без да са готови за това и без да могат да се грижат адекватно за тях, само и само да се отбележат и те.

# 256
Невенаа, Невена, в какво се опитваш да убедиш аудиторията?
“ As pregnancy advances, IR increases. Increased IR is associated with poor maternal and fetal outcome. Screening of all pregnancy for IR and early intervention may help to reduce the associated complications.”

# 257
  • Пловдив
Шеомръ, извинявам се. Вече не само имането на деца "стана" не-норма, ами и бебешките партита носели престиж(?) и били мотив да се имат деца. ЖДНБ. Бебешко парти като мотиватор!

Правенето на деца е инстинкт, съвсем нормален. Понякога е страничен ефект от секс, но тия версии с обществения натиск и масовото "защото трябва" са прекалени, а това с партито изплиска моя личен леген.
Нежеланието за деца е изключението, а не правилото. Биология. Дори когато нежеланието обхваща "всеки втори", пак имането на деца не е девиация и не е нужно да му се търсят специални обяснения.
Масовият родител от своя страна не е изрод, а нормален, обикновен човек, и му пука на жилетката (надявам се) коя бг мама го обявила за неставащ. Гледането на деца, колкото и да е важно, когато децата са факт, не е висока наука за избрани, а дейност, достъпна за средния свестен индивид.
Изключения има, но темата звучи като да са правило изродите, а не са.

# 258
  • Paris, France
Невенаа, Невена, в какво се опитваш да убедиш аудиторията?
“ As pregnancy advances, IR increases. Increased IR is associated with poor maternal and fetal outcome. Screening of all pregnancy for IR and early intervention may help to reduce the associated complications.”

В нищо. Не разбирам какво не разбираш и какво се опитваш да кажеш. ИР е нормален защитен механизъм. Вече силно повишена ИР може да стане проблем. На всяка бременна и се качва ИР с напредването на бременността.

Правенето на деца е инстинкт, съвсем нормален. Понякога е страничен ефект от секс, но тия версии с обществения натиск и масовото "защото трябва" са прекалени, а това с партито изплиска моя личен леген.
Нежеланието за деца е изключението, а не правилото. Биология. Дори когато нежеланието обхваща "всеки втори", пак имането на деца не е девиация и не е нужно да му се търсят специални обяснения.

Права си. Гледането на потомство също е инстинкт и хормони, без които слабичката улична котка ще си изяде хванатата мишка ма място, вместо да я носи на малките си без да знае дали скоро ще хване друга. Но в природата това, което не се ползва се губи. Хората загубваме инстинктите за възпроизводство, майчините и бащините. В условия на ниска смъртност има резон част от полово зрелите индивиди да не се размножават и даже възпроизвеждат.

# 259
  • Пловдив
Цитат
Хората загубваме инстинктите за възпроизводство, майчините и бащините.
Не споря, още повече, че според мен не е само загубване, а го надвиват и други мотиви при някои хора в съвремието. Акцентът беше, че имането и искането на деца е нормално, биологично обусловено и не е нужно да му се търсят особени причини.

# 260
  • София
В момента човешкият вид няма нужда от увеличаване на общият си брой. Проблемът е по-скоро неравномерното разпределение и прекалената раждаемост при някои нации, отвъд възможността им и тази на природата да ги издържа. Неслучайно в държавите с най-висока раждаемост стойността на живота е много по-ниска, качеството е мизерно, животът е по-близо до първобитното, а регионите са конфликтни. Лошото е, че е много по-трудно да се ограничи раждаемостта там и да се стимулира тук, отколкото обратното. Съответно следва изменение на социо-културната и етническа карта. Сегашнотото разпределение вече не е това, което е било доскоро и в бъдеще вероятно ще бъде много по-различно. Всичко това не е в полза на цивилизацията, но досега не е намерен ефективен начин да бъде променено. Наивно е да се смята обаче, че всичко това може да се бори, като се конкурираме по раждаемост с народите от третия свят. Дори да беше постижимо, щеше да доведе единствено до всеобща мизерия и по-бързо изчерпване на наличните природни ресурси.

# 261
Не всеки има вродения инстинкт да се възпроизвежда, а и изобщо не е задължително, ако не го чувства. Не мисля, че е преувеличено това, което казвам, че по нашите ширини сме подложени под натиск да се възпроизвеждаме, защото в службата ще те вземат по-насериозно, ако си женен и имаш семейство, защото "ако една жена до 30 не е родила, явно не е читава" или защото братовчедка ти роди две, а ти какво още чакаш. Абсолютно вярвам, че много жени раждат, защото обществото ги притиска и защото се робува на стереотипи - стабилна работа, две деца, къща и щастливо семейство (за пред обществото и социалните мрежи естествено). Или пък раждат с илюзията, че ще закрепят разклатената си връзка или че ще задържат мъж, който по всичко личи, че не ги иска и не му пука за тях. Замисляте ли се колко жени в България реално са самотни майки? И са такива, защото са взели необмислени решения да създадат семейство с грешния човек, защото "часовникът им тиктака". Ако всичко опира до инстинктите за възпроизводство, би трябвало и хората да са като животните и да правят секс единствено с цел възпроизвеждане, а не за удоволствие и то в първия момент, в който достигнат полова зрялост (както е в животинския свят).

Последна редакция: пн, 02 юни 2025, 15:44 от mariamp28

# 262
Ако всичко опира до инстинктите за възпроизводство, би трябвало и хората да са като животните и да правят секс единствено с цел възпроизвеждане, а не за удоволствие и то в първия момент, в който достигнат полова зрялост (както е в животинския свят).

И с какво сме "по - велики" и "по - възвишени" от останалите животни? Това, че сме придобили малко съзнание преди има няма 300-500 К години, в сравнение с останалата фауна, не ни прави всесилни и победили природните инстинкти. Сексът за удоволствие при хората има СЪВСЕМ друга роля, но е пак свързана с природата и няма общо с нашето съзнание и "интелект".

# 263
Колкото и да не ти се вярва, има хора, които успяват да победят природните си инстинкти и не изпитват нуждата да правят секс и липсата на секс не ги кара да откачат. Но забихме в съвсем друга тема. По темата - защо са лоши родители и въпреки всичко имат деца - защото се разминават очакванията им с реалността и защото им идва в повече ревът, недоспиването, детските истерии и целият пакет, който върви с отглеждането на едно дете. Отстрани всички изглежда цветя и рози - гледаш накипрена млада майка бута детска количка, тя изглежда много щастлива и искаш да си на нейно място, но никой не те подготвя за безсънието, истериите, тръшкането и всичко останало. Всяка пета жена страда от следродилна депресия, но и за това не се говори достатъчно. Може би до голяма степен пак заради разминаването между очаквания и реалност. Моите наблюдения са, че се говори масово за позитивната страна на родителството, колко е прекрасно да си майка, колко е невероятно. Не се говори за мрачната страна на родителството при жени, изпаднали в тежка следродилна депресия. Ако името Андреа Йейтс не ви говори нищо, поразровете се малко. Тази жена е убеждавана да ражда непрекъснато едно след друго деца, и в един момент отключва следродилна психоза и става немислимото. И за това е виновен до голяма степен прекрасният й съпруг, който явно не е чувал за контрацепция и не се спира дори когато тя ражда четвъртото дете и вече е неадекватна.

Последна редакция: пн, 02 юни 2025, 16:22 от mariamp28

# 264
  • Пловдив
В момента човешкият вид няма нужда от увеличаване на общият си брой. Проблемът е по-скоро неравномерното разпределение и прекалената раждаемост при някои нации, отвъд възможността им и тази на природата да ги издържа. Неслучайно в държавите с най-висока раждаемост стойността на живота е много по-ниска, качеството е мизерно, животът е по-близо до първобитното, а регионите са конфликтни. Лошото е, че е много по-трудно да се ограничи раждаемостта там и да се стимулира тук, отколкото обратното. Съответно следва изменение на социо-културната и етническа карта. Сегашнотото разпределение вече не е това, което е било доскоро и в бъдеще вероятно ще бъде много по-различно. Всичко това не е в полза на цивилизацията, но досега не е намерен ефективен начин да бъде променено. Наивно е да се смята обаче, че всичко това може да се бори, като се конкурираме по раждаемост с народите от третия свят. Дори да беше постижимо, щеше да доведе единствено до всеобща мизерия и по-бързо изчерпване на наличните природни ресурси.
Аз мисля, че връзката е обратна. В конфликтни региони с ниска цена на живота се разждат по много деца.

# 265
  • София
Точно това казах.

# 266
  • Пловдив
Аз разбрах, че регионите са конфликтни защото има много деца.

# 267
Не разбирам защо се бъркаш в поле, което не ти е понятно. Откак достъпът до научните бази данни стана свободен, се навъдиха купища “специалисти” в стил - “ела, аз ще ти обясня кое как работи в човешкото тяло, защото самата/самият аз имам проблеми, нищо че не съм си ги решил/а, важното е, че открих лечителя в себе си”.

# 268
  • Пловдив
Не разбирам защо се бъркаш в поле, което не ти е понятно. Откак достъпът до научните бази данни стана свободен, се навъдиха купища “специалисти” в стил - “ела, аз ще ти обясня кое как работи в човешкото тяло, защото самата/самият аз имам проблеми, нищо че не съм си ги решил/а, важното е, че открих лечителя в себе си”.
Е точно Дренка е специалист. Друг път.

# 269
Е точно Дренка е специалист. Друг път.
Всички знаем, че е специалист тя – винаги категорична и с характерна доза язвителност.
Къде сме ний, къде е тя...

Общи условия

Активация на акаунт