Отговори
Всички сме виждали поне един човек, който очевидно не е роден да бъде родител, но по някаква причина има деца. И не става въпрос за някаква драматична история или неочаквана ситуация, а просто за хора, които нямат грижа, внимание и отговорност.

Каква е логиката да създадеш живот, ако нямаш намерение да го гледаш? Ако не си готов да поемеш отговорността и да се развиваш заради детето?

Защо някои хора просто „присъстват“ като родители само по документи, без да дават нищо истинско? Какво се случва с децата им?

Споделете мислите и опита си – има ли оправдание за това или е просто безхаберие?

# 1
  • Melmak
Това е все едно да питаш защо има хора, които убиват други хора, или се държат зле, обиждат, насаждат омраза.
Всякакви хора има, не всеки става за родител, повечето за мен са безотговорни. Не осъзнават какво правят и за съжаление, за да се размножиш нямаш нужда от тест за интелигентност, нито за капацитет.
Много хора не заслужават да имат деца, защото ги тормозят и са ужасни. Обаче светът не е честен.

Последна редакция: чт, 22 май 2025, 23:23 от hechicera_

# 2
То и хора с психически отклонения не трябва да имат деца. Но вече никой не следи и деца много лесно се правят. Трудно се гледат.
В днешно време пък без брак, съвсем.

# 3
  • Банско
Повечето, които не стават като родители или са си направили деца без да искат, или са си представяли, че се те сами ще се гледат колко му е.
От друга страна децата са страхотни и всеки заслужава да изпита това щастие, дори и да не е готов, все пак може да се учи в движение.

# 4

Каква е логиката да създадеш живот, ако нямаш намерение да го гледаш? Ако не си готов да поемеш отговорността и да се развиваш заради детето?

Има безотговорни хора.
Хората иначе правят секс. От това се забременява. Има хора се пазят, други не се пазят.
И като дойде бебето, се оказва, че не стават за родители.

# 5
Харесва им  правенето.

# 6
  • Melmak
Харесва им  правенето.

Много добре казано.

# 7
Има една голяма група хора, които създават деца, защото така трябва, защото родителите искат внуци, защото някой трябва да им подаде чаша вода, като остареят и така. Всякакви безумни причини има.

# 8
  • Пловдив
Кои са тия хора и в какво се изразява непоемането на отговорност и - как беше - отказът да се развиваш? Да се развиваш?! Какво трябва да значи това?
Скрит текст:
Знам, че днес е модерно да се стремиш да се развиваш, без да ми е ясно какво точно включва това, обаче за пръв път го чуваам в контекста на минимума за отглеждане на деца.

# 9
От друга страна, има хиляди хора, които жадуват да станат родители, но съдбата им отказва този шанс. Мечтаят за дете, но не могат да имат, а около тях – хора, които не са готови, не се интересуват и не обичат, но въпреки това създават живот. Това е едно от най-големите безумия на живота – да се раздаваш за нещо, което имаш и не цениш, докато други копнеят за него, но нямат…

# 10
Защото като станеш на определена възраст и разберат, че нямаш деца в най-добрия случай те гледат недоумяващо, но в по-обичайния почват да те питат - ама що така, време ти е, айде, за кога чакаш.
И предполагам повечето поддават.

# 11
Защото създаването на дете/ деца е инстинкт за размножаване и последица от секса, а при някои хора либидото дори е повишено за сметка на умствените качества.
     Семейното планиране не е много познато, но и не зависи само от финансовото състояние и образователния ценз.
     Понякога човек създава дете с желание, но в последствие се оказва, че не е така както си го е представял. И особено, ако няма помощ и подкрепа детето вместо да носи радост за очна да го дразни.
     Защото има други приоритети - кариера например.
      Защото детето е средство да "върже" другия. Когато връзката се разпадне, изведнъж детето вече става ненужно.
      Защото трябва да извървим определен път.
      Много пъти , гледайки от страни, хора които все още нямат деца, а желаят такива, си мислят, че "аз ако имах дете..." и "моето дете няма ... ", но когато се окажат в обувките на другия разбират, че нещата не са винаги така както си ги е мислил, но детето вече е факт.

# 12
  • София
Щото ги влече пролетта - като птичките и пчеличките.

# 13
  • Далечният изток
Ахааа, вие в контекста на има хора, които толкова много искат, а не могат да имат...
Само не знам защо изобщо противопоставяте двете крайности?!
А тези, които толкова много искат да имат, а не могат, кое точно им гарантира, че ще "стават" за родители? Само желанието ли?
Те и другите може много да са искали и като се е родило детето, да са установили, че не стават, или пък да си живеят с убеждението, че стават...

# 14
Никой не знае какъв родител ще стане, преди да стане родител. Това е като без книжка да си фантазираш какъв шофьор ще си. Това, че много искаш да си родител, но не се получава, също не е гаранция какъв родител ще си.

Истината е, че в главите ни има механизъм, който ни пречи да се видим какво представляваме. Единици имат способността да си дадат обективна негативна оценка сами на себе си - да, аз съм ужасен родител, справям се много зле, с нисък родителски капацитет съм. И дори да си го установил и да си честен, какво ще направиш, детето е вече налично, няма как да го върнеш. Криво-ляво даваш това, на което си способен, а някои не са способни наистина на нищо.

Общи условия

Активация на акаунт