Отговори
# 60
Стават родители, защото имат някаква изгода. Децата, при късмет ги гледа другият родител или баба, дядо, без късмет се самоотглеждат и после ужасно им личи.
Това не значи, че всички загрижени родители постигат успех с отглеждането.

Това е много, много точно.
Общо взето никой не знае какъв родител ще бъде, защото не знае какво дете ще му се падне. Не е само до желание да бъдеш добър родител. На теория всеки си мисли и иска да бъде добър, но само на теория. На практика се смесват много фактори и обстоятелства и не е така розово.

# 61
  • Пловдив
С две думи: ич ни съ надявайте да бъдете добри родители? Wink

# 62
Аз мисля,че някой ако иска да бъде родител,ще стане такъв,без значение дали може или не може физически.
За тези,които се.множат без ясна визия за бъдещето на поколението си,ще кажа,че няма какво да се направи  тези неща просто се.случват,няма кой да спре хората да се сексят🙄
А къде е ролята на Господ,на природата,на висшите сили,никой не знае.
Хубаво би било,който има деца да си ги гледа както трябва,а че това не е така,също няма какво да се направи,живота си върви....Не разбирам дилемата,темата на автора🤔

# 63
  • София
С две думи: ич ни съ надявайте да бъдете добри родители? Wink
Е, ще бъдат, просто това не е достатъчно. Много хора и обстоятелства могат да сринат и най-интелигентните планове на отговорният родител.

# 64
Покрай тази тема се сетих за моя близка, която мина през деветте кръга на ада, за да осинови дете. Такава цедка беше покрай проучване, доказване на доходи, на родителски капацитет, обучение, чакане. В същото време 12 г. Айше ( примерно), ражда необезпокоявана от никого с излишни въпроси, къде и как ще гледа бебето си, а друга някоя 30 г. ражда  осемнайстото си дете, пак без никой да й се държи сметка защо и как...Моята позната още е "под наблюдение" как гледа осиновеното си дете, дете очевидно плод на посочената по- горе безотговорност.

# 65
Не ми се четат другите отговори но., природата си знае работата.
И аз понякога се чудя, защо това, защо онова, но както е казал Валери Петров:
„Всички гледат породата, търсят расови белези,

а пък има в природата удивителни мелези.

Тъй че както при хората, приятелче мое,

и при нас по е важно сърцето какво е.“

# 66
Хората, които визирате в заглавието, вероятно биха били смаяни, че ги смятате за лоши родители. Те отглеждат децата си вероятно точно така, както са били гледани и те, и това смятат за норма. Всъщност предполагам, че всички повтаряме в някаква степен модела на нашите родители. Каквото знаеш, това правиш.

# 67
И мен ме шокира, че образовани, добри, разумни хора са изненадващо не чак лоши, но станни родители, които вече знаеш че ще оставят някаква травма в децата си.
Никой не е перфектен и родителството се учи в движение, децата са различни и прочее. Аз съм правила и правя много грешки, за много съм наясно, за други не. Така че кого и как да съдя...
Но много близък мен човек, се държи с децата всякаш няма търпение да пораснат от както бяха бебета.. говорише им като на възрастен, изискваше им като на възрастен... дори когато бяха на под 2г.

# 68
zavs
Бихте ли казали природата си знае работата на бременна жена в осмия или деветия месец, която току -що е изгубила детето си или на жена родила дете с увреждания? Истината е, че природата често греши. Природата допуска генетични мутации, хормонални сривове, спонтанни аборти, автоимунни реакции, рак в ранна възраст и т.н.

Последна редакция: сб, 24 май 2025, 17:01 от •MERA•

# 69
Аз пък да попитам, защо някои хора дават оценки и хвърлят камъни, без да се замислят?
1. Кой какъв родител е, не е твоя работа. Ти си гледай собственото семейство. (Единствено при насилие може да подадеш сигнал.)
2. По какъв път детето ще тръгне, не зависи само от семейната среда.
3. Не за всичко са виновни родителите, както се опитват да втълпят повечето психолози.

# 70
Моите родители не стават за такива, на 30 съм и още не мога да си обясня защо са ме оставили, а майка ми не е направила аборт.
На някои въпроси няма как да си отговориш, освен ако не питаш директно. Аз не съм ги питала, не мисля че каквото и да кажат ще ми донесе някаква утеха.

Генерално причините са най-различни. Искат някой да им носи гена, искат някой да ги гледа на старини, искат защото всички други имат, искат защото има баби и дядовци, които могат да ги изгледат, искат защото “така трябва”, защото имат разбирания против аборта и тн всякакви причини/оправдания.

# 71
Мисля, че хората, които искат, а не могат да имат деца повечко си задават този въпрос, особено по отношение на изоставените,  неглижираните и малтретирани деца - "Защо на такива хора е дадено да имат деца, а на мен не ми се получава?". Т.е в тях говори от една страна болката, че не им се получава нещо, което се случва лесно на хора, които не желаят или не са готови да отгледат детето/ децата си, а от друга - съчувствие към тези деца.  От тази гледна точка животът/ съдбата/ господ е несправедлив, защото така и децата страдат, не само хората, които се борят за дете.
Онзи ден ми попадна един епизод на Карбовски ("Ничия земя"). Двойка българи, даже работят. Жената забременяла, май не са искали детето. Тя била на работа, когато започва да ражда. Вървяла пеша, захвърлила детето в канавка... Когато стигнала до село и я видяли, че е родила и тръгнали да търсят детето се оказало, че няма кого да спасяват. Защо? Кой дава на такива хора да създават живот, на когото няма да бъде шанс да живее?

Последна редакция: сб, 24 май 2025, 14:56 от Mama Ru

# 72
  • Somewhere far away
Защото са чули , че така трябвало да бъде и че така правят хората.
 И в следствие се получава точно този абсурден хаос, който е описан в заглавието на темата - тези хора, правят деца без изобщо да знаят как да се грижат за тях и как правилно да ги възпитат. Това е тъжната реалност.

# 73
zavs
Бихте ли казали природата си знае работата на бременна жена, която току -що е изгубила детето си или на жена родила дете с увреждания? Истината е, че природата често греши. Природата допуска генетични мутации, хормонални сривове, спонтанни аборти, автоимунни реакции, рак в ранна възраст и т.н.
Това какво общо има с темата, мен и Валери Петров?
И най-големите кретени, могат да имат свестни деца. Случва се. Двама селектирани по статус и образование и според обществото много подходящи,  могат да създадат разглезен паразит. Не харесвам тези определения, кой трябвало, кой не трябвало, кой  заслужава и кой не.
Между другото има полезни и вредни генетични мутации и те са част от еволюцията. Даже има и неутрални.
Относно спонтанните аборти, около 50 процента се дължат на хромозомни аномалии, тоест това е естествен подбор и природата отхвърля негоден зародиш. Много тъжно, но няма виновни. Вече може да се открие на какво се дължи и медицината доста напредна.

# 74
  • Пловдив
Общото е, че прави на пух и прах нищо незначещата мъдрост "природата си знае работата".

Общи условия

Активация на акаунт