Отговори
# 225
Изобщо не става дума само за пари и привилегии, много други неща влияят върху тези процеси, на които държавата и при най-добри възможности, не би могла да повлияе. Очевидно има и статистически данни, които доказват това. А ние не сме много по-различни нито от французите, нито от кувейтците.
Жените, които имат повече от 2 деца и сега ги имат, на другите каквито и стимули да се дадат няма да родят 3то и 4то, а понякога дори и второ.
Аз винаги съм мечтала за 3 деца, така се стекоха нещата, че останах с 2. Ами погледнато реално, щеше да ми е много трудно да се справя адекватно, без изобщо да гледам финансовия аспект на нещата. Чисто психически и емоционално нямаше да имам капацитет, за да дам това което е необходимо на всяко дете. Парите са важни, но ей това е по-важно и него държавата няма как да го осигури. А неглижирани деца и сега има предостатъчно.

Оф, това с неяденето е такава тъпотия. Като те блъснат хормоните, стоиш гладен и дебелееш. А едно кратко лечение с кортикостероиди те прави на балон. Но не ти го пише на челото, и току се намери някоя самодоволна да ти обяснява, че не трябва да преяждаш.

Последна редакция: чт, 29 май 2025, 09:49 от alex_jp

# 226
Няма такова нещо като не ял, но надебелял...
Ако се спазва приема на определен брой калории, няма как да се дебелее от въздуха.
Но може да си стоиш гладен поради  хормони, лечения и прочее...

# 227
Не е вярно това. С калориен дефицит може да отслабнеш краткосрочно. После тялото се адаптира и забавя метаболизма. Отслабва се с правилните храни.

# 228
Не съм променяла начина на хранене и количеството храна от 20+ години, но преди 21 година отслабнах рязко след ентеровирус и си останах на 60кг +- 2кг до преди 4-5 години, когато започнах отново да качвам килограми и сега съм 80кг. При мен е от антителата на щитовидната жлеза (с Хашимото съм).

# 229
Alex jp, абсолютно  съм съгласна с частта за неглижираните деца!
Такава епидемия е от неглижиране, че се нормализира чак!
Масово  вдигат ръце още на тодлъри, и ги правят неспособни и за учене и за адаптация. Да бъдещ строг родител, и да отстояваш правила и норми, се превърна в срамно и гледано с неодобрение занимание.
Да изискваш от децата, се равнява на инквизиция.... и пак стигаме до разликите между западно и източно общество.
Има една стендъп комедиантка, индийка, която има подобен  скеч- женена за французин или белгиец( европеец със сигурност), иронизира способността за родителстване на западното общество с " най- важното е да си щастлив!"....

# 230
Строгите родители също могат да неглижират децата си...

# 231
  • Paris, France
България не е Франция и при нас ще проработи, ако е държавна политика. Все пак, повечето семейства у нас са с по две деца.

Не и в момента. 65.2% от семействата са с по едно дете.

https://news.bg/society/uvelichavat-se-domakinstvata-s-detsa-i-edin-roditel.html

Две трети са с едно дете и това е смразяващо мнозинство. Човешката фертилност се променя навсякъде и факторите, водещи до намаляването и я намаляват навсякъде, във всички държави. Започне ли да пада смъртността, започва да пада раждаемостта. Повишаване на образованието и материалното благоденствие свалят броя деца в дългосрочен план, та това, което предлагаш няма да проработи никъде и може да е само популистко предизборно плямпане.

Естествено, че има една категория хора, които имат по едно дете, за да му осигурят всичко е да имат време за себе си както казваш. Но има доста повече хора, които биха искали повече деца, но нямат стимул. Нацията се запазва с вторите. За да има прираст трябва да се раждат по три деца на двама родители. Американците по колко деца имат средно?

За САЩ ли питаш или друга американска държава или за Анерика каъо цяло? Американците в САЩ имат средно по 1.59 деца в момента, по 1.60 миналата година. Ето по етноси от 2020г:

Както виждаш, никой етнос в САЩ не се възпроизвежда отдавна. Тяхната фертилност пада трайно под заветното 2.1 още в края на 1960те, началото на 1970те, десетилетие преди българската. Увеличават се поради милионите прииждащи имигранти. Нещо като 2, 3 или 4 милиона влизат ежегодишно. Повечето са млади и раждат там.

Ако питаш за континента Америка, по 1.6 деца имат в Северна и по 1.8 в останалата част. Само централна Америка и Карибите са на 1.95 деца, но пада и там 🤣.

На последните преброявания Бразилия преброи 10 милиона по-малко от очакваното, Парагвай се оказаха 6 милиона, а не 7, Перу, Еквадор, Боливия също преброиха с 600 000 души по-малко и в Боливия се оказа, че вече имат под 2 деца, а не 2.5 както са мислели. Също някакви милиони индианци изчезнали и ги няма в Боливия.

# 232
Понеже Магдена ме попита за българските протестантски семейства - допреди две-три години сред телевизионните ми канали имаше една българска протестантска телевизия.

Сред водещите на различни предавания в нея имаше няколко съпружески двойки - и пастори, и не само - с по три-четири деца.

Собственикът на тази телевизия също има четири дъщери от два брака. Прекрасни млади дами, някои от тях участват в предаванията му.

И други предавания съм гледала с участието на такива семейства.

Явно при тези семейства го има и елементът на подражателството. Вероятно си казват: „Щом другите се справят, защо и ние да не можем?"

Многодетството не е въпрос само на финансови възможности, но и на убеждения и нагласи. То не е за всеки, дори ако хората са материално обезпечени. Трябва да не ти пука от много неща - да не очакваш къщата ти да е идеално изчистена и подредена, да се лишаваш от спокойствие, личен конфорт и свободно време. Трябват и много стабилни взаимоотношения с партньора, за да се решиш на подобна стъпка.

Има и множество многодетни семейства сред ромите, но това е отделна тема.

# 233

Многодетството не е въпрос само на финансови възможности, но и на убеждения и нагласи. То не е за всеки, дори ако хората са материално обезпечени. Трябва да не ти пука от много неща - да не очакваш къщата ти да е идеално изчистена и подредена, да се лишаваш от спокойствие, личен конфорт и свободно време. Трябват и много стабилни взаимоотношения с партньора, за да се решиш на подобна стъпка.

Ама какъв партньор!- той идва после! ,даже след идеите й за отглеждане на децата, нравствените и моралните й устои...
Многодетството, според мен, зависи най-вече от способността на жената да износва лесно. Точка.

# 234
  • Пловдив
Не зависи от способността на жената да износва лесно, каквато способност така или иначе повечето жени имат, другото е субективно усещане, пък като гледам - не са се утрепали да са многодетни, просто не искат.

# 235
Е, не мога да се съглася.
Една високорискова бременост, с 300усложнения, и страдания за жената,дори и  с всички други условия в плюс на многодетството-няма да е толкова навита да мине през всичко отново.

# 236
  • Paris, France
Аз също познавам лично човек, който стана православен пастор и с новата му жена си народиха още 3, 4 или 5 деца (не помня точно колко, защото не съм ги виждала). През 1940те е роден. Майка му живееше срещу баба и дядо и се оплаквала от шума и тегобата като се нанесли при нея. Аз го помня с първата му жена и двете им деца. Хубаво семейство бяха, но се разведоха и той се прибра в Стара Загора. Не съм виждала следващите деца, които вече са около 30-35 годишни. Той работеше и като джипи и ги изхранваше, някак си, но родителите му се скъсаха от пране, приготвяне на зимнина на село и помощ с децата.

Колкото и деца да имат протестантите, многодетните семейства (с 3 и повече деца) са 4.1% на последното преброяване.

На теория повечето жени можем да родим второ, четвърто и десето дете. Баба ми е родила едно на двайсет, другата две до 22г и не е имало причина да не могат да родят и други, но никоя не е поискала.

Моя втора братовчедка роди трето дете преди година, да са и живи и здрави! Брат и остана с едно. Майка и е родила две, а баба и само едно. Случва се и покачване, но няма да се случи при всички жени, а и е съпроводено със спад при други жени.

Високорисковите бременности са около 5-10%. Останалите защо нямат повече деца?

# 237
Последниците след бременността също не са малки. Това си е доста тежък период за организма. Физически и психически промени. Както вече споменах и аз не бих се навила за повече от 2. Някъде някой ми беше отговорил, че пак може да отслабенш. Но не са само килата. Стрии, косопади, акнета (белези след него) и още... Всичко това удря самочувствието на жената. Първата една година след раждането аз не се чувствах жена. Не се харесвах, не защото съм дебела (отслабнах бързо) Борих се с последствията цяла година, за да се харесам отново и да се почувствам отново привлекателна. Предтавям си тази борба 4-5 пъти, абсурд!!!!

# 238
  • Paris, France
За пръв път чувам за акне след раждане. Косопад нямах нито след първата, нито след втората бременност и раждания, а косата ми беше толкова дълга, че можех да  седна на нея. Килата си заминаха без диета, но не съм качвала много. Свалянето е трудно като се олеем с ядене и качим излишно тегло. След второ дете има толкова тичане след първото ако е малко, че и грам не можех да кача. Стрии не ми се появиха, но и родих след 30г и при меката, стара кожа по-рядко се появяват. 

Мене бременност и раждане не ме плашат, нито кила. Не ща да гледам деца и искам повече свободно време.

# 239
  • Пловдив
Мене бременност и раждане не ме плашат, нито кила. Не ща да гледам деца и искам повече свободно време.
Това е и причината за повечето. Или липса на партньор, или на желание за още деца у партньора, рядко друго.
Не казвам, разбира се, че са длъжни да искат, не; а казвам, че причината не е в способността за износване. Дори в някои случаи, когато се сочи това, пак е вид рационализация. Има и жени с проблемни бременности, но са мижава част на фона на другите и няма как това да е основна причина за малкото деца; а и проблемна обичайно не значи невъзможна за довеждане до успешен край (в смисъл, че които искат, пак го правят).

Общи условия

Активация на акаунт