Отговори
# 300
Нищо му няма на това, да си бил дете по онова време, айде сега. Направо жив ужас ще е било, така звучи.

Не сме живели в страх и мъка, недейте така.

Детството е щастлив период по принцип, защото децата са с отворени сетива, безгрижни и невинни.
Но видимите и невидими травми си остават, особено когато от позицията на времето осъзнаеш при какви обстоятелства си живял и на какво си бил подложен.
Щастлива съм, че моите деца НЕ СА преживявали описаните простотии, и ще се противопоставям винаги, когато някой се опитва да нормализира такъв тип отношения.
И не, не винаги и не навсякъде е така, и дано никога повече не бъде Hands Plus1

# 301
Ами значи и сега не е страшно, защото е доста еднакво, всъщност.

# 302
Лошото си е лошо, и разбира се ако може да е по-малко или по-туширано или по-канализирано в нещо друго без кофти последствия - по - добре, но и хубавото трябва да се гледа, инъче всичко се свежда до това колко е празна чашата. Чашата никога не може да е достатъчно малко празна, и ако само това се гледа, и малко празнотата винаги ще изглежда като прекалено много. В смисъл, че темата малко се отплесна в негативизъм; намаляването на негативното не е позитивизъм, но е нормално за родителско мислене, в смисъл че е нормално защитното мислене да има надмощие или предимство, когато става въпрос за собствени деца. Защитното мислене е фундаментално "какво да няма", а какво да има може лесно да остане неусетно на по-заден план.

Последна редакция: пт, 06 юни 2025, 13:58 от Ази Азбърн

# 303
  • София
Да си го кажем, много дълго време страхът беше основната пръчка на възпитанието. Ще те оставим на площадката, ще те изгоним от вкъщи, ще те изключим от училище, ще те пратим в ТВУ, ще те пратим в интернат, ще те пребием, прибирай се, че ще те изнасилят...
Всъщност се радвам, че моите деца израстнаха без тези страхове.

# 304
И аз съм поколение Х и потвърждавам, че имаше насилие над деца от деца, над деца от възрастни. И колкото и да ми е захаросано, защото съм била дете, него време не беше особено добро, защото живяхме между две епохи и това колкото ни даде, толкова и ни осакати.

# 305
  • София
Момчетата бяха много по-агресивни към момичетата от сега. Сега, примерно, може да има едно агресорче в клас. Преди бяха почти всички, с малки изкючения.

# 306
Е, за предумишлено убийство съм на мнение, че и в България трябва да се повишат наказанията за непълнолетни. Сега четох, че след няколко месеца ще пускат Йоан Матев, който като непълнолетен уби с нож друго дете в Борисовата градина. Мисля, че към 6 години е лежал общо.

# 307
Проверих какво значи „поколение X“ — оказва се, че съм от тях.
И не, не се чувствам нито жертва, нито осакатена.
Ако се огледам в обкръжението ми (в чужбина съм), няма по-адаптивен човек от мен , в сравнение с колегите, израснали в саксии — загубени при първия вятър.

Имаше от всичко в нашето детство и младост.
Никой не го е определял или мерил с днешните изнежени стандарти — това е разликата.

Сега всичко е травма, всичко е насилие, всичко се опакова в етикети.
Работата стана малко като:
„Бил съм се бил бил, щот съм се напил...“
...и после – психолог, коуч, самопомощ.

Ние? Събираме се и продължаваме.
Не защото няма болка, а защото знаем какво е- носиш и все пак да вървиш.

# 308
Е, той някой израснал в още по-тежки условия, война, геноцид, глад, също ще е много адаптивен сигурно, но какво се печели от подобни самоизтъквания?

# 309
  • София
Аз пак казвам - в последните 20 години насилието между учениците намаля значително. Особено от момчета към момичета. Даже съм се учудвала на това явление. За съжаление, тези процеси са на принципа на махалото - щом е било в единия край, логично е да се залюлее към другия.

# 310
Аз пак казвам - в последните 20 години насилието между учениците намаля значително. Особено от момчета към момичета.

Аз пък имам обратните наблюдения, особено откакто т.нар. локали влязоха и в новините през ден, все по-честите убийства от непълнолетни към непълнолетни, репортажи за бити и заснемани деца.

# 311
  • София
Аз пак казвам - в последните 20 години насилието между учениците намаля значително. Особено от момчета към момичета.

Аз пък имам обратните наблюдения, особено откакто т.нар. локали влязоха и в новините през ден, все по-честите убийства от непълнолетни към непълнолетни, репортажи за бити и заснемани деца.
Ти говориш за период около 6 месеца-година. Да, така е. Започва нов период и не го отричам.

# 312
Обезценяване  и висша цел пари/имане е онова, което си мисля, че е в дъното на всичко днес сред тях.

# 313
Е, той някой израснал в още по-тежки условия, война, геноцид, глад, също ще е много адаптивен сигурно, но какво се печели от подобни самоизтъквания?

Въпроса по-скоро е до колко по-без-други-деца израстналите деца биха могли после, като и ако им опре до главата, да се справят с наченките на войната, геноцида глада и тн, или даже да е и само краденето. В смисъл на ниво социална само-организация, до колкото я могат. То затова е казано "разделяй и владей". Контра-аргумента е че ако научат лошия вид социална само-организация, пак естествено е баш лошото.
Признавам си че това което казвам може и да е прекалено абстрактно и няма как да се знае дали наистина има такъв елемент.

# 314
Аз нищо не разбрах..

Общи условия

Активация на акаунт