За любителите на корейски и китайски сериали – Тема 16

• 15 607
  • 726
  •   1
Отговори
# 45
  • пак на Рив Гош
Аз пък не се опитвам да "разгадая" предварително кримките... интересен ми е процесът на разследване. Пък и обикновено не успявам за намеря виновния... освен ако не е нещо много очеизваждащо.

Днес бях на изложба в корейския кулутурен център в Париж, посветена на остров Чеджу като цяло и една голяма част от нея беше за haneyo (жените-гмуркачки). Имаше доста видео-материали с техни песни и разкази за живота им, но за съжаление не можех да ги запиша. Изглеждаха точно като от сериалите - обикновено възрастни жени с къси, къдрави коси и шарени панталони. Имаше и серия портрети след излизането им от водата, обяснения как събират различните морски продукти - рапани, миди, водорасли. Научих, че формата на шамандурите им е различна в зависимост от селото, където живеят. Първите сведения за гмуркачките датират още от епохата на Трите кралства, дълго време това е бил основният поминък на жените от острова, които е трябвало да изхранват семействата си, докато мъжете са били в морето (или на война). Прякорът на остров Чеджу е Samdado ("трите изобилия") - на вятър, камъни и жени. В момента има останали около 3200 ханьо, като повечето от тях са над 60-годишни.
Затварям културната скоба и пускам малкото снимки, които успях да направя.
Скрит текст:

Тук вляво се вижда традиционното им облекло за гмуркане - памучна риза и панталони и шамандура от кратуна, преди да преминат на неопренови костюми през 70тте години  и шамандури от стиропор.

Рисувани картички:
П.П. Тук може да видите още малко (и от по-близо) портретите на фотографа Kim Huyng Sun:
https://www.dodho.com/hyung-s-kim-haenyeo-women-sea/

Последна редакция: вт, 27 май 2025, 18:02 от Роца

# 46
  • България
...Толкова отдавна да не ме е държало нещо така на тръни...
Така съм с Blossom (2024).
Поне засега.
Снощи стана днес, докато си легна.
Още един епизод, хайде още един и без малко да съмне.
Дано не го развалят по-натам.

# 47
  • София
Имам въпрос към тези, които сте изгледали Joy Of Life.

Първи сезон свърши ли си като самостоятелен сериал или краят беше отворен, за да може да се отиде към втори сезон?

# 48
Имам въпрос към тези, които сте изгледали Joy Of Life.

Първи сезон свърши ли си като самостоятелен сериал или краят беше отворен, за да може да се отиде към втори сезон?
Отворен край. Историята продължава във вторият сезон. Чакам да видя кога ще излезе третият сезон и как ще завърши всичко.

# 49
Нямам новини- преповтарям си "Стандартната процедура на идеалния брак" и се чувствам възмездена.
Видеото си пазех за Моарейн, защото го харесва, но и с въпрос към вас- като се загледах какво има облечено под ризата - в черно. Нещо ми се губи такъв моден подход.
https://www.facebook.com/share/r/12L8qCcfXy6/

# 50
  • София
Нямам новини- преповтарям си "Стандартната процедура на идеалния брак" и се чувствам възмездена.
Видеото си пазех за Моарейн, защото го харесва, но и с въпрос към вас- като се загледах какво има облечено под ризата - в черно. Нещо ми се губи такъв моден подход.

Втора риза не е ли? Тя бялата си е направо прозрачна. Едно време беше модерно такова съчетание, явно пак се връща модата.

Отворен край. Историята продължава във вторият сезон. Чакам да видя кога ще излезе третият сезон и как ще завърши всичко.

Благодаря!

# 51
  • пак на Рив Гош
Вики, може би защото ризата е прозрачна, и ако беше само по нея, щеше да има изпаднали в несвяст фенки по пътя Grinning. Затова, черна дрешка отдолу, за да няма нужда от намеса на бърза помощ и полиция Grinning

Dear Hongrang - приключен тази сутрин с 9*. Екшънът и хемоглобинът в последните епизоди ми дойдоха малко нагоре. Lee Jae Wook си затвърди за пореден път позицията в категорията "изключително талантлив младеж, когото следя с удоволствие". За трети сериал не мога да харесам Jung Ga Ram, има нещо в него, дето ми бърка в джигерЯ. Интересно ми беше да видя Kim Jae Wook в това му превъплъщение, особено след ролята му в Melo-Movie преди 2-3 месеца.

Tastefully Yours - тия хора ще ме накарат да изгледам сериал, дето не го харесвам, само заради любимия ми Ю! Или се бях изгубила в превода, или някой друг ме беше изгубил, пишейки за "камео" на Ю Йон Сок в сериала. За мен "камео" е да се мерне на екрана за не повече от минута-две-три (примерно, да каже на една млада попрепила докторка, че седи на неговата маса... всички прилики с действителни сериали не са случайни Joy), а тук си е направо гостуваща роля, почти второстепенна! Появи се за малко в 5ти епизод, доста в 6ти, а според превю-то за 7ми ще се появи и следващата седмица. Не че се оплаквам, радвам му се на него и на ролята му, но щеше да е по-добре, ако беше и в сериал, който ми допада. Тук не харесвам сюжета (изключвайки рецептите), не харесвам Главните, май само втората "двойка" харесвам.
Нали вторник беше ден за мрънкане? Joy

Днес ще се опитам да навасам с имуги-то от The Haunted Palace. На 12ти епизод съм и положението е "Айгуууу! Оттоке?!" Joy

# 52

На мен път много ме кефи подобен моден подход Simple Smile Синът ми беше абитуриент вчера и беше малко по-различен като визия, от това, което се харесва масово по нашите ширини. Даже почти до последно смяташе да бъде само по закопчан двуреден костюм съвсем на голо, само с колие и без риза или тениска отдолу. После размисли и сложи много фина трикотажна блуза, много интересно и различно изглеждаше, макар и в спортно-елегантната гама, с лек азиатски привкус Simple Smile

Та свършиха матурите и баловете и смятам да наваксвам със сериалите. Не съм гледала нищо от много време, дори не съм ви чела съвсем редовно. Чакам само да свърши утре The Prisoner of Beauty - надявам се да не е с китайски край и да го мятам. Някой гледа ли го в момента?

# 53
На мен път много ме кефи подобен моден подход Simple Smile
Честит абитуриент! Спомних си как пътувах в самолет някъде през 1993г. за Токио и в бордното списание се разказваше колко ката има японското сватбено кимоно и колко яки трябва да се виждат при врата. Ако се не лъжа теглото на сватбената дреха на младата императрица тежеше 40кг. (беше сватбата на настоящия император) Така и тази черна тъкан от видеото стои като "долна яка" под ризата (или шал). Хареса ми, защото създава ефирност и лекота на образа. Нещо нестандартно.
Хубав ден на всички!

# 54
  • вятърничава
Dear Hongrang - приключен тази сутрин с 9*. Екшънът и хемоглобинът в последните епизоди ми дойдоха малко нагоре.
Значи, много се надявам да си пропуснала целувки или кекс на празното място Joy Няма да мога да заспя довечера Wink
 Ю Йон Сок от "камео" май се е превърнал в спасител на рейтинга. Всеки път се чудя защо влагат пари в такива сериали.
Днес ще се опитам да навасам с имуги-то от The Haunted Palace. На 12ти епизод съм и положението е "Айгуууу! Оттоке?!" Joy
Какво съм изпуснала пак? Thinking
Откакто подхванах 365: Repeat the Year и не мога да гледам нищо друго,докато не го довъша. Много съм доволна от актьорите - детективът,който скоро гледахме като перфектния секретар на шефката, уебтун авторката, която харесвам от участието и в Suspicious Partner, все на красиви партньори попада, също и малката любима на мr. Plankton. Всички играят добре,но тези тримата са ми най-симпатични.

Хареса ми корейския "абитуриент" в цвят ванилия и черно.
Vanillа, сигурна съм и твоят е бил прекрасен и доволен.

# 55
  • пак на Рив Гош
Редактирах

Vanilla, честит абитуриент! Много късмет, успехи и попътен вятър за следващите етапи!
Аз следя The Prisoner of Beauty, ама още съм на половината, та не знам краят колко е китайски.

Значи, ще ме накарате да загледам 365: Repeat the Year, с вашите позитивни отзиви! Ако започна да изглеждам като Animal Panda Face, въпреки многостъпковата ми корейска грижа за кожата в търсене на вечната младост, ще е на вашата съвест!

Ю Йон Сок от "камео" май се е превърнал в спасител на рейтинга. Всеки път се чудя защо влагат пари в такива сериали
Ама дори и той май не е успял съвсем да "отлепи" рейтинга. Тия дни попаднах на едно видео в Ютуб, където една девойка се опитваше да обясни защо сериалът има толкова катастрофален рейтинг в Корея, въпреки звездния каст, но пък е изключително добре приет навън (в момента е даже с по-висока гледаемост от Хонг Ран). Според нея (не приемайте следващото за 100% истина, все пак Grinning), се дължи на това, че пикът на сюжетите, където чеболския син се влюбва в обикновена трудолюбива девойка е минал вече преди няколко години и на зрителите им е писнало от поредната подобна история, при това разказана по стандартен начин. Докато много зрители извън Корея тепърва "навлизат" в корейските сериали и не са гледали предходните, затова за тях това е нещо ново. Особено придружено с храна, при това естетически заснета, която дава на публиката частица от Корея.
Както и да е, ще си изгледам Ю с кеф и Heart Eyes. Тия дни ми е често на екран - пусна 2 видеа в Ютуб канала си, където прави Coffee , оползотворява си дипломата на бариста.

Какво съм изпуснала пак? Thinking
Скрит текст:
Популацията на имугитата в двореца внезапно намаля с 50% Wink , духът на Генерала живна и предчувствам неприятности и безсънни нощи в близките епизоди за Нашите хора. Ама безсънни не заради кекс Grinning

П.П. Преди малко видях, че Роуун ще влиза в казармата през юли : https://mydramalist.com/article/ro-woon-confirmed-to-start-military-duty-in-july

Последна редакция: ср, 28 май 2025, 15:39 от Роца

# 56
  • пустинен пъпеш
Vanilla, сполука и успехи на абитуриента ти !
Най-после започнах сериал с Luo Yun Xi   -Till the End of the Moon(2023) и след няколкото начални серии вече ме увлече.The Prisoner of Beauty продължавам да го гледам,а с имуги-то от The Haunted Palace нещо забуксувах след 6 еп.и засега не съм решила дали ще го догледам.Доста увличащо описвате 365: Repeat the Year и Хонг Ран,но в момента не ми се гледат криминалета.

# 57
  • София
Най-после започнах сериал с Luo Yun Xi   -Till the End of the Moon(2023) и след няколкото начални серии вече ме увлече.

Дано ти хареса и занапред! На мен допреди Legend Of Zang Hai ми беше на първо място сред китайските сериали, покрай него започнах да пиша и в темата. Гледала съм го сигурно двойно число пъти.

Роца, много интересни неща си споделила вчера и днес. И при корейците, и при китайците често това, което на западната публика се харесва, при тях няма особен успех.

Vanilla, успехи занапред в живота на сина ти! Както описваш тоалета, наистина звучи по азиатската мода - там гледам, че звездите последните 1-2 години често се обличат само със сако.

Моят сериал прескочи и третия ми крайъгълен камък - 25ти епизод (е, 24ти, но не мисля, че за един епизод ще го съсипят). Сега ми остават още два - 30ти и 36ти епизод, защото ми се е случвало да зарежа страхотни сериали 4 епизода преди края, тъй като тотално умираше историята тогава. Продължава да е най-доброто, което съм гледала на всички фронтове (западни, южни, северни, източни) в последните МНОГО години. Толкова добре е заснет, че вече не ми стигат и 2-та метра диагонал на проектора, за да му се насладя (и дори това не е свързано с факта, че дадоха голо всичко от Сяо Джан от кръста нагоре). Да не говоря за историята, но след днешния 24-ти епизод около 30 минути не знаех къде се намирам - стоях с отворена уста и и ръце на главата и само клатех глава.

А Сяо Джан, знаете, че съм му фен, но съм и казала много пъти, че освен в The Untamed (и може би Douluo Continent), в другите две неща, които съм гледала с него, нещо му липсва - не ми е талантът, за който го обявяват фенките му в Китай. Обаче тук… не знам какво е направил със себе си, и ролята ли му е на сърце, но е меко казано невероятен. Определено е най-добрата му роля - не мога да го опиша с две думи, но е като излязъл от някаква златна академия за актьорско майсторство.

Последна редакция: ср, 28 май 2025, 18:03 от ElzaFB

# 58
  • пак на Рив Гош
Явно ще се тръгва по пътя на пандата (ама не тази панда Joy) - добавих си Legend of Zang Hai в списъка във Viki.

rududu, Dear Hong Rang не е точно криминале, а е по-скоро мистика, заговори и отмъщения. Но не е нещо леко, де, въпреки че има и малко романс и сеХ.

Момчетата от измислената група HI-BOYZ от сериала Resident Playbook са имали тези дни изява на истинска сцена - в предаването M Countdown.

# 59
Вики, това не е ли от много актуалните в момента waistcoat не знам как им казват на български, щото не знам в България колко е сегашния им бум - аз лично не съм виждала, единствено по-класически им вариант - като част от костюм.  И в женски вариант са доста напоследък - в т.ч. в женските има през врата и с гол гръб - цветове всякакви.   Да, и гледам ги носят на голо.  Иначе защо ще направят waistcoat с гол гръб?   Колко му е нашичкия да надене риза и сако отгоре.  Класиката е ризата върху waistcoat-а де.

Ама и другите да се изкажат по тая мода.

Vanilla, Честит ти абитуриент!  Да ти е жив и здрав, много успехи и само да те радва!!! 

За сакото на голо - ами не знам колко може да се каже, че това е популярно при нас.   Сигурно колкото и waist-coat -a на голо.   Може би българите сме по-консервативни - иначе има определено влияние азиатската мода върху съвременната мода.   

Общи условия

Активация на акаунт