За любителите на корейски и китайски сериали – Тема 16

• 16 769
  • 726
  •   1
Отговори
# 435
  • България
Нямаше какво да им свиквам на китайците във фентъзитата.
Най-после видях мъжете и жените, които си мечтаех да има поне за да ги погледам.
Сигурно съм от друга планета, но високи, с фини кости, синеоки, с дълги коси и дръпнати очи няма на Земята.
Само във вуксиите.

Това е моята представа за елфите.

# 436
Това е моята представа за елфите.
И моята 😍
Въпреки, че в определени моменти исках да убия някой герой и после да го съживят, за да мога пак да го убия.
Сезон 1 беше страшните за мен 60 епизода ги изгледах, после дойде сезон 2 и се надявах да го забравя много бързо.

# 437
  • България
Сезон 2 беше гавра, не знам как стигнах до финал, идея нямам защо са го създали.

# 438
  • пак на Рив Гош
Тези елфи ми привлякоха вниманието Grinning

Откакто сутринта писах за синия коктейл от The First Night With the Duke, си спомних, че има един коктейл, наречен "blue moon", та тази вечер ви казвам "наздраве" с него, по случай лятото Joy

# 439
Роца, на една вълна сме, но за да не ни забърка сместта девойката от Дука- ето и рецептата по долу  (но аз го знам като Blue Lagoon). Наздраве!:
Скрит текст:
Blue Lagoon
Съставки (за 1 чаша):
•   50 мл водка
•   25 мл Blue Curaçao
•   100–150 мл лимонада (или газирана лимонова напитка)
•   Лед
•   Гарнитура: кръгче лимон и череша (по желание)
Приготвяне:
1.   Напълнете шейкър или чаша с лед.
2.   Добавете водка и Blue Curaçao.
3.   Долейте лимонада.
4.   Разбъркайте леко и прелейте в охладена чаша (висок тип).
5.   Украсете с лимон и череша и сервирайте.

# 440
  • България
...А от китайците Шон Доу..
За Феникса вече са писали как изгоря.
Ако имаш предвид Shawn Dou, започнах сериал с негово участие в главна роля.
Първи епизод е многообещаващ, но не бързам да се радвам.

Dark Night and Dawn също беше добре 12 епизода и после всичко се забави и ми стана скучно.
Колко са лоши от Гоминдана и колко добри от ПМ не е обект на интерес за мен.
А сериалът започна динамично, с разследвания.

# 441
  • Русе
МоарейнД, "Kill My Sins " го започнах и аз, но не е довършен поради други текущи сериали. Помня, че нещо Ши-ши не ме грабна много-много, но не тя е причината. Ще си го завърша в удобен момент. Ако имаш впечатления, споделяй.

# 442
Завърших Legend of Zang Hai Disappointed Relieved Сега въпросът е как ще продължа да живея без този сериал Disappointed RelievedDisappointed RelievedDisappointed Relieved Не мога да повярвам, че свърши, липсват ми вече всички, и положителните, и отрицателните герои Disappointed Relieved

# 443
  • София
Завърших Legend of Zang Hai Disappointed Relieved Сега въпросът е как ще продължа да живея без този сериал Disappointed RelievedDisappointed RelievedDisappointed Relieved Не мога да повярвам, че свърши, липсват ми вече всички, и положителните, и отрицателните герои Disappointed Relieved

Добре дошла в отбора. Аз съм в абстиненция вече няколко седмици. Изгледах го пак, но не е същото като вече знам всичко, което се случва. Сега го карам на гледане на едит-и в нета и интервюта с каста и екипа, защото не мога да се откъсна. Disappointed Relieved
И хем искам да измислят история за втори сезон, хем не знам как ще успеят да заменят отрицателните герои с други толкова силни. А без тях не съм сигурна, че ще се получи толкова добро.
А и не съм сигурна, че ще имат материал за втори сезон. Доколкото чета, никой от екипа (продуценти и режисьори) не е очаквал сериалът да стане ЧАК такъв хит.

Гледах интервю с актьора, който играе маркиза и обясняваше как приел да участва още преди да знае каква е ролята му, защото било толкова голямо признание да снима с този режисьор. Каза, че било “фенбой момент”.

Остава ни да чакаме дата за сериала на Luo Yunxi. Доколкото помня, ти го харесваше май?

Последна редакция: нд, 22 юни 2025, 12:27 от ElzaFB

# 444
Luo Yunxi е неизбежен и трогателен- човекът полет. Повече чакам продължението на "Божурите" от 30 юни.

Добре, да си призная - аз пък не харесвам Сяо Джан. The Oath of Love гледах заради Ян Дзъ след GoGo Squid. Но явно толкова съм била заслепена от Ли СЯн, че тази "нова" за мен зведа ми се видя пълен ерзац. Untamned не съм гледала, въпреки че харесвам Уибо, но LGBT елементът не е по мой вкус. Въртя се във всички тези обяснения, за да  кажа, че благодарение на вашите препоръки ще започна The Legend of Zang Hai. Първата серия ми беше малко " бой на чернокожи в тунел", но приемам че трябва да се навлезе в историята. Да видим! Хубава неделя!

# 445
  • пустинен пъпеш
Откакто гледам азиатско кино започнах да се любувам на красотата на високите,източени,гъвкави и почти грацилни фигури на актьорите,на излеко гърбавите носове на някои от тях,на фениксовите им тъмни очи,на тъмните им гъсти коси (перуки в псевдо историческите дограми).Само  не харесвам натуралния им тъмносмугъл тен,но не са избелени само в творби от около 2000-та г.
И аз харесвам Luo Yunxi ,а за все още неизлезлия му сериал The Dragon Chant прочетох интересни факти.
Скрит текст:
За снимките са създадени 14 павилиона, където атмосферата на ориенталската естетика и мистичните места на бойните изкуства са внимателно пресъздадени. Най-големият павилион е заемал площ от над 7000 квадратни метра. Разработени са общо 188 сцени: 12 нови павилиона, 12 реконструирани декора на павилиони и 164 локации, модифицирани, за да отговорят на нуждите на снимачния процес. Площта на сградите е над 52 000 квадратни метра, а създаването им е отнело над 22 000 работни часа.
- Процесът на снимките е продължил 144 дни, като в него са участвали 2180 души. За да се пресъздаде по-точно източната естетика на уся, са изработени 847 костюма, 244 от които са създадени за главните герои. Освен това са създадени 1222 аксесоара, включително фиби за коса, украшения за глава и декоративни елементи на облеклата. Производството на костюми и аксесоари е отнело около 160 работни дни. Освен това за сериала са изработени 1557 оръжия и около 8600 реквизита.
- Костюмите и реквизита са проектирани, като са взети предвид културните характеристики на различните региони, представени в сериала. Проектът ясно показва разнообразие от исторически стилове: величествената епоха Шан-Ин, мощта на династията Хан, изтънчеността на династията Сун и изящните декоративни мотиви на Мин. Тези културни елементи са комбинирани, за да създадат жизнен, многопластов свят, който отразява не само външните промени, но и вътрешното емоционално пътешествие на главния герой.
- След приключване на снимките, феновете на Луо Юнси организираха грандиозно шоу от 1000 дрона в небето над снимачната площадка на Хенгдиен.

# 446
  • София
rududu, много интересна информация! За сериала не знаех почти нищо, единствено по време на снимките гледах папарашки кадри на Лео. Все повече нямам търпение да го пуснат. Дано да е преди есента, че искам в Hengdian да ми сложат указания къде са декорите от него (а те винаги го правят след като излезе). Не искам да отида и да изпусна да видя нещо. Grinning

victoria, предварително се извинявам за дългото излияние, което следва, но хубавото на китайската цензура е, че успява(ше) да обърне данмей историите в стандартни, за да достигнат до повече хора, които иначе не биха се докоснали до тях заради еднополовия елемент. А не мога да отрека, че китайските автори на такъв тип фентъзи успяват да изградят много красиви светове и много заплетени истории извън романтика и връзки.

Untamed като сериал няма LGBTQ елемент, ако се абстрахираш от оригинала, сериалът е прекрасен и не е за изпускане, особено щом харесваш Ибо, който аз там открих като актьор и въпреки че не харесвам на външен вид, гледам всичко с него, защото в невероятен.

Ако човек не знае нищо за оригиналния сюжет, историята е за израстване, ценности, приятелство и справедливост, за семейството, силни срещу слаби, добро срещу зло. Около 10-15 серии от него пък се върти около разследване и търсене на главния злодей като накрая има доста голям и неочакван обрат. Лично на мен това е любимият ми сюжет (мисля си, че още не съм преживяла детското в мен, когато вярвах на красивия край и че приятелите могат да постигнат всичко заедно).

Въпреки че някои от специалните ефекти са много зле, заради ниския бюджет, сериалът завладява - много добре създаден фентъзи свят. А музиката е също толкова добра и песните се изпълняват от актьорите (не само Ибо и Сяо Джан).

Това е един от малкото сериали без романтична нишка, които са останали в съзнанието ми. Когато го гледах, не познавах нито Ибо, нито Джан, но след този сериал се хванах да гледам колкото може повече неща с двамата. Ибо успява да предаде всички емоции на героя си, въпреки че е ограничен откъм показването им заради характера на Лан Джан. Много ме впечатли как се справи, а тогава е бил още съвсем зелен като актьор.  Примерно, Сяо Джан след това игра в подобна роля в The Longest Promise и за мен той не се справи. Но пък в Untamed му се получава толкова добре неговият герой с всичките сиви и тъмни нюанси.

Просто си личи, че всички от екипа са били отдадени на сериала и това го прави много добре “опакован”.

Същото за мен и с Дзан Хай - когато се вижда, че всички са отдадени на една цел и всеки от екипа - от режисьор, през актьори до продукция и костюми, изпипват детайлите, сериалът ме печели дори и да има места в сюжета, от които да искам повече.

# 447
Още имам нужда от кърпички. Дори и да затворя таб-а на браузъра със сериала се оказа проблематично Disappointed Relieved

И хем искам да измислят история за втори сезон, хем не знам как ще успеят да заменят отрицателните герои с други толкова силни. А без тях не съм сигурна, че ще се получи толкова добро.
А и не съм сигурна, че ще имат материал за втори сезон. Доколкото чета, никой от екипа (продуценти и режисьори) не е очаквал сериалът да стане ЧАК такъв хит.
Disappointed Relieved

Сакън, както казваме на бълрарски. Аз исках да има повече от края, да видим всички герои как са си подредили живота след събитията. За втори сезон интрига и отрицателни герои не мога да измисля, но има готова любовна история - дъщерята на министъра, бестито на глвната, Mr. Eight (не съм внимавала явно достатъчно във филма, зашото не разбрах защо се е нарекла така), и младият генерал, синът на маркиза Two Hearts
А сериозно - дано да не му хрумне на някой да прави втори сезон само заради фенове и гледания. Историята е абсолютно завършена. И искам главните да си живеят някъде далече от двор и интриги, достатъчно преживяха, и ако някой се опита още веднъж да ги вкара в интриги и проблеми, само ще го мразя.

Luo Yunxi го харесваХ, преди да ми го покажете тук в темата, че в реалния живот е 40 кила с морки гащи. От тогава не искам да го виждам и не ми е секси. Този сериал не го чакам, чакам други два със Song Weilong и Ao Ruipeng, сега точно не мога да намеря линкове, но ще сложа като ми излязат.

# 448
Rududu, като почнах да те чета, реших, че на природата им се любуваш.  Защото - да - има много природни красоти и всякакви визуални ефекти,  по канали с добро качество (Напр. Iqiyi), руските безплатни нямат тоя ефект, може да има платени с високо качество на излъчване, но в Русия как плащате?
Откакто гледам азиатско кино започнах да се любувам на красотата на високите,източени,гъвкави

Много интересна тема сте поддели.   На мен китайците като външен вид по-ми приличат на някои българи - и по-конкретно - имам приятелка, която визуално много прилича на БайЛу.  Доколкото знам, няма китайски корени - от София, с корени от Плевен.
Друга позната от Варна - ами може да се каже, че не е много различна от китайка - но е беличка с коса, боядисана в червена гама.  Може да имат нещо особено в клепачите, дето коментирахте преди.
Абсолютно си права, Моарейн, ама тука според мене има нещо повече от лични харесвания - на мене - на тебе - все си мисля, че са някакви режисирани фенски и анти - фенски настроения дето почват да трендват в нета - тоя с "топли очи", оня - или оная - "грозни".  А, все пак, в тая фенска и анти фенска база вероятно основно са азиатки, дето нямат нашите умилителни опознавателни емоции за пръв път да видим китаец или кореец, така че просто попадат под влияние на viral trend-a.
Както се казва, всеки има право да няма вкус. Grinning
Относно LGBTQ - какво е отношението в Китай?  Май няма много сериали с такава насоченост, к. вероятно значи, че се цензурира?   
Елза , данмей LGBTQ ли е?   (JoyJoy ох, от китайски на англ., че е по-малко китайски - т.е. по - малко Graecum est, non legitur).  Или както Unicorn казва - сакън на български.   

Tuon, това е гадно - но и в БГ така лекуват.   
Скрит текст:
Преди 2 г. във Варна някаква зъболекарка ми сложи във венеца нещо, дето за 3 дни оправи всичко - но не знам какво - не съм от Варна - взе ме в почивен ден и ми взе 150 лв без документ.  Обаче в София изписват антибиотици и противовъзпалителни.   Сега не смея да отида.   
  Между другото - тук в БГ има една билка смрадлика - точно за венци. Но не знаех за рибата или млечните, че така влияят, виж, това не са ми казали -  мерси Tuon Flowers Hibiscus, - колко време трябва да се избягват?
Заради климата се наложи да пия антибиотик, противовъзпалително и да не консумирам млечни продукти и риба?

# 449
  • София
Uni, то затова му се получава на Луо да изглежда толкова добре в катовете дрехи на ханфу-то. Но е нисичък и е постоянно с надигнати обувки. Ама - балетист и китаец, какво да го прави човек.

Всъщност оставиха доста неща отворени като за втори сезон, аз даже бях решила, че вече го готвят - прекалено много бяха. Като знам, че не са подготвили, някои моменти в историята вече ми стоят недоразказани и незавършени, не само с дъщерята (май така и не казаха защо точно Осем, мисля, че е нещо от сорта на “осмият син” и може и китайците да си знаят какво е значението).

Prinx, почти това означава, но се отнася само за мъже. Но като се махне любовната история в повечето известни техни книги, останалото е страхотно интересно и много добре измислено и разказано.

Скрит текст:
Еднополови изпълнения са забранени по телевизията и киното в Китай.

Преди са минавали една идея по-леко. Например, Johnny Huang става известен точно от BL сериал - Addicted. Но и той е спрян преди финала заради темата му. Като цяло излъчвания само на уеб платформи са минавали по-лесно. Преди са били разрешени интерпретации на такива произведения, но без да има LGBTQ елемент - както са Untamed и Word Of Honor - пренаписани са като броманс, което също не е много правилно описание. То пък човек да няма някой близък приятел, за който да е готов на всичко. Защо трябва винаги да е “романс”.
Жанрът е много популярен в Китай, повечето автори са жени и повечето потребители са жени. Уж са забранени/ограничени и по другите медии, но са си намерили вратички и има анимации, аудио драми и, както видях с очите си - десетки магазини в моловете, които продават неща, свързани с този жанр. Иначе правителството преследва известните авторки, има слухове с коя какво се е случило.

В реалния живот, обаче, нещата са съвсем различни - от не знам си колко години хомосексуалността не е престъпление в Китай, има даже вратичка в закона, която позволява на еднополови двойки да се определят за “попечители” един на друг и по този начин им се дава възможност да живеят заедно, да споделят имущество, да са наследници и да отговарят за другия в случай на болест или смърт. Има градове като Чънду и Чунцин, в които са концентрирани много еднополови двойки (не знам защо точно в тези двата). Аз самата видях много двойки по улиците - и мъже, и жени. В Чунцин отиват и по-натам и има дори клубове за травестити. Но пък е забранено да се показва в репортажи и пред чужденци.

В социалните им мрежи, обаче, особено Червената книжка, е пълно с видеа на еднополови двойки, едит-и с такива и даже инфлуенсъри, които публикуват живота си заедно.

Чисто исторически в Китай до много скоро до нашето време хомосексуалността си е била нещо нормално и много императори и благородници са имали любовници - мъже. Като цяло промените са настъпили около Републиката и Комунизма.  

Като цяло бих казала, поне доколкото имам познати гейове в Китай, че за тях е по-свободно там, отколкото в някои европейски страни. Grinning А защо аз знам такива неща - когато човек прекара известно време около хора от арт средите у нас (театър и кино), спира даже да забелязва колко голям брой са LGBTQ и му става интересно как е по света.  

Колкото до фенките - в Азия са ненормални, наистина, и всичко им е “анти” и плюене по другите. Аз си мислех, че на запад не е така, обаче

Скрит текст:
като се опитах да следя някакви новини за Сяо Джан и установих, че и западните фенки са възприели същото отношение и тактика. Отвратително грозно ми е това и затова избягвам да следвам по-сериозно дори западни фен кръгове на азиатски актьори.
Особено пък аз както харесвам повече от един актьор (дали външно, дали като игра). Отварям да видя новина за Ибо, примерно - 2/3 е помия с/у Сяо Джан. Отварям за Джан - там се лее омраза за Ибо. Отварям да видя какво се случва с Journey of Legend - фенките на Cheng Yi плюят по Сяо Джан, защото той бил виновен, че са спрели излъчването… И всичките тия фен-войни водят до такова изкривяване на оценките, че изобщо на нищо вече не вярвам докато не го изгледам аз.
И другото любимо ми е - продукцията решила да избере еди кои си актьори за двойка и ония ненормалните започват да вдигат врява до небесата как другият актьор/актриса щял да пречи и да съсипе рейтинга на техния любимец. Трагедия е, но чуждестранните фенове защо и те подхващат тая наратива… абе, ужас е.

Последна редакция: нд, 22 юни 2025, 17:33 от ElzaFB

Общи условия

Активация на акаунт