СЕДМОКЛАСНИЦИ 2024/2025 - Тема 10 - На децата им дойде до гуша, никой вече нищичко не ще да слуша!

• 22 180
  • 736
  •   1
Отговори
# 30
Старата тема е заключена, така пиша тука: Да, мойто дете толкова си може.

Изключително уважавам хора, които си знаят възможностите и тези на децата си.
И аз, а  е изключителна екзотика да срещенеш родител, който да го каже. Гени, темперамент, капацитет, първите седем , хормони, амбиции, пари.  Това са малка чат от факторите, но пусто ЕГО.

# 31
Да не забравяме, че са в чудесната пуберска възраст обаче. И, ако сега имат пропуски или се бунтуват, по-натам може да се "очовечат" и да си наваксат с ученето, да влязат в желан университет, да завършат хубава специалност. Гимназията е посоката, но не определя всичко занапред.

Имах съседка, която беше отличничка, влезе си в желана гимназия, но малко прегоря като че ли и се отказа да следва, докато много други мои приятелки, които не са били в елитни училища, си се подготвиха за изпитите и си завършиха хубави университети.

# 32
Не бих си позволила да оценям детето ми по резултати от НВО:)

За мен като родител е важно да го науча да е добър човек и да може да уважава себе си и околните, да му дам широк мироглед, да почетем заедно, да попътуваме семейно, да го прегърна и да му покажа, че домът е пристан на любов.

НВО е една недомислица и не може да бъде критерий за оценка.
А че наборчето ми не е идеално, нито пък е гений - не ми е болка:)

Последна редакция: пн, 26 май 2025, 08:18 от Compass

# 33
Няма как повечето родители да знаят какво може детето им, защото те самите не разбират поне единия от двата предмета, а често и двата. Знаят това, което им каже учителят, а той може да не става напълно. Да се подценяваш или да подценяваш детето също не е работа. "То моето толкова си може" звучи и като подценяване, и като примирение. Може и така да е, а може и да не е.

# 34
Подценяването не е ОК, но и прекалените амбиции и розовите очила също. Хубаво е да има баланс. А и моето дете като не е супер математик и се получават други неща. Баткото е супер зле с математиката, но успя да завърши. Той пък има други таланти и мечти.

# 35
Да, безценно е да си знаем мястото си като личности, като стойност и като възможност.

Някак обаче темата ни се върти около НВО и затова не мога да определя изпита като скала за оценка...

13-14 годишните тепърва ще оформят характер, отношения и изобщо ще търсят мястото си! Та така де, безценно е да си обичам детето такова, каквото е. Без да му лепкам етикети от резултати от НВО по два учебни предмета...

Зелено човече, прегръщам детето ти и вярвам, че то МОЖЕ и ще намери пътя си:)

# 36
Да не бъркаме възпитанието с мързела по време на пубертета...

# 37
Колкото и да имаш на ДЗИ, накрая пак ти трябва малко късмет в живота.

# 38
Колкото и да имаш на ДЗИ, накрая пак ти трябва малко късмет в живота.

И емоционална интелигентност.

Последна редакция: нд, 25 май 2025, 21:42 от 𝐄𝐋𝐋𝐄

# 39
Всички могат да изкарат по 100 точки по математика с този лесен изпит. Въпрос на подготовка е.

# 40
  • София
Динчо, какво е положението с кръщелницата ти? Ходи ли на курсове/уроци? Да препоръчаш школа, учител?

# 41
Не само подготовката е от значение, а и доста други умения - концентрация, липса на притеснение, увереност.
Дъщеря ми ми каза - на мен ще ми е по-лесно да се справя по-добре по БЕЛ, защото по математика от невнимание, ако сбъркам един знак и всичко заминава...
Щом тя го осъзнава, вярвам, че за родителите трябва да ясно.

# 42
Не само подготовката е от значение, а и доста други умения - концентрация, липса на притеснение, увереност.

Точно така е. Може материалът да е усвоен добре, но на самия изпит детето да се притесни и да не може да покаже какво знае.
Казвали са ми, че децата, на които не им пука особено, дори карат леко през пръсти, се представят доста добре, точно защото не им дреме....хих

# 43
Моето дете е от тези, на които не им пука особено много. Избрала е училище, за което ѝ трябват резултати много по-ниски от тези, които изкарва до момента. Основно разчита на това, което е научила в час. Започнахме годината с уроци по двата предмета, заяви че не са ѝ нужни и аз се съгласих. Надявам се да не съжалява след година-две. Без никакви усилия изкарва 80+ точки по математика и 90+ по БЕЛ, но не иска да чуе за училище различно от това, което е избрала. На мен ми е притеснено, че прави грешка, но се надявам, че ще се чувства добре там и това е най-важното.

# 44
  • София
Синът ми ме изненада. Първо говореше за едни училища, тези дни изведнъж вкара съвсем различни. Подозирам, че някой му е пуснал мухата.

Общи условия

Активация на акаунт