СЕДМОКЛАСНИЦИ 2024/2025 - Тема 10 - На децата им дойде до гуша, никой вече нищичко не ще да слуша!

• 23 855
  • 736
  •   1
Отговори
# 555
  • София
НВО до 2018 изобщо не са трудни, първите модули са направо обидни и досадно елементарни.  Има тук-там някоя по-трудна втори модул само
То и от моята камбанария няма нищо сложно на нито едно НВО,но за децата не е така...
През 2017-та НВО по математика беше по-трудно от тези в последните години.

# 556
Да, за 2017, 2018 даже и 2016 съм съгласна, че са по-трудни. Но тези от 2011 до 2015 са елементарни, само си загубихме времето с тях, по-добре пробни изпити или тестове от сборници, поне форматът е същия. Даже на Архимед книга на ученика, отзад има тестове общи по формата и са доста добри за упражнение, хубави са им задачите, според мен

# 557
Руският е език, като всеки останал чужд език. Който иска си го учи, който не...здраве.

Моят син учи руски, не виждам да му е навредило, ползва си и английски. Не иска категорично немски и френски - макар да не знам защо! То и той не знае, ама пусти хормони.

А за старите НВО - обърках се нещо аз. Нали досега във форума се набиваше как от 2018 насам темите и задачите са елементарни.
Сега пък вие тук пишете, че и преди това са били лесни ( 2011 до 2015). Само 2017 и 2016 са по-трудни...

Да, ама като е изпит и нашите наборчета си глътнат граматиката, какво правим?

Sunlight, аз си му давам на моя набор да решава, от 2010 насам. Все откриваме, че нещо е забравил...

# 558
Значи ако съм се ориентирала правилно схемата е в следната поредност:
2024, 2023, 2022 - да си вдигне самочувствието
2018, 2017, 2016- да изреши най-трудните
2021, 2020, 2019- не са трудни, но като възможни типове задачи, които могат да се паднат са полезни
2015, 2014, 2013, 2012, 2011, 2010 - да са последни и може и без тях ако решава други тестове.

А по БЕЛ?

# 559
  • София
Всички преди 2019г. са по-трудни от тези в последните години. И по мат и по бел. И това ясно се вижда от броя на високите резултати /над 90т./ по години. Аз си пазя статистика за София от 2018 насам.

# 560
Санака, ниските резултати преди, през далечните 2012 до 2015 са донякъде и поради факта, че нямаше тази истерия по ходене по школи и частни уроци едновременно, хората бяха по-малко в София, нямаше напрежение.  Вдига се нивото на кандидатстващите също и това е фактор
 Иначе вземи 2013 година и я сравни с  2021, Ами не е по-трудна
Иначе 2018 е най-трудно от всички, 2017 също не е лесна, 2019 има тегаво първи модул. Абе разглеждах ги всичките.
Това НВО по мат, за да изкараш максимума се искат само здрави нерви, знанията са на училищно ниво, отличник по мат. То това му е и трудността. Разсееш ли се, пренесеш ли минус като плюс, видиш ли запетайка като точка и си аут от първата десятка.
Моята държа НВО 2019 година и обърка на първи модул една задача за вероятности, защото не помнела, че единицата не е просто число. И от това надолу две точки. Щеше да има максимума иначе.
Гледат да ги забият на такива работи, като например може ли модул от нула да е минус нула. Ами може, но те са учили, че нулата е неотрицателно число, и изведнъж се появява минус пред нея, как да не забият? Това последното съм го виждала на пробен все пак, не на НВО. Надявам се да не стигат до там

Последна редакция: вт, 03 юни 2025, 11:29 от Априлски душ

# 561

Шегуваш се Simple Smile
Пробваш се да докажеш нещо с постове от бг мама?

Знаеш, че винаги се аргументирам с официалните документи.
Дай ми университет в който има проблем с този вид диплома, за да ти отговоря с официалните документи Simple Smile

# 562
Hope for two,

Четейки и аз подобни постове се бях замислила над този въпрос, наистина ли диплом от професионална гимназия орязва пътя към чуждестранни университети. Би ли споделила малко повече инфо, нямам никаква представа?

# 563
  • София
E как да не е имало истерия 2012-2015?
2012 по-може, когато децата, родени в голямата криза, бяха наистина малко. Но 2013-2014 си се ходеше на уроци, че и пушек се вдигаше. В Междучасие и Веди трябваше да се записваме от май месец още.
2014та наборът в София беше 6 000 деца.

# 564
Доколкото проследих предната дискусия, не орязва, но се налага да се губи една година в някои случаи, и да се полагат приравнителни някакви изпити.  Тоест има препятствия, които трябва с.да се преодолеят...това сравнено ако имаш академично гимназиално образование-при академичното директно си влизаш, няма ги тези препятствия.

# 565
  • София
Но все пак, това на СГСАГ са професионални паралелки и има ограничение при следване в чужбина. За българските университети няма ограничение.
[/quo
Мецанчо, обясни ми каква е разликата (очевидно не навсякъде). И ТУЕС е професионална гимназия, но нито в Холандия, нито в Германия ги връщат Simple Smile

# 566
E как да не е имало истерия 2012-2015?
2012 по-може, когато децата, родени в голямата криза, бяха наистина малко. Но 2013-2014 си се ходеше на уроци, че и пушек се вдигаше. В Междучасие и Веди трябваше да се записваме от май месец още.
2014та наборът в София беше 6 000 деца.
Ами някои деца не ходеха, то и затова, които сте ходели сте чакали ред, защото школите бяха малко, бизнесът се разработваше. Сега с бъклица и дрян те канят, места по школи има за всички, отделно он лайн уроци, частни, родителите си припомниха материала, повече частни училища с добра подготовка и съответно резултатите са се променили, мерят не училищната подготовка, а паралелното образование. Освен това, тогава никой не ходеше на школа още от шести клас, нечувано беше, то и нямаше. А сега от пети почват

Последна редакция: вт, 03 юни 2025, 11:40 от Априлски душ

# 567
Боса Нова, от личен опит ли говорите и ако да, бихте ли споделили професионална гимназия или профил е завършило вашето дете и как точно е влязло в чужд университет  - изпити някакви приравнителни, как? Благодаря....

# 568
Пък имаше си истерия и още как.
2014 съм кандидатствала пак.
Междучасие се записахме ехе.. сигурно пак през март-април, Симеонов си беше във вихъра..

# 569
  • София
Боса Нова, от личен опит ли говорите и ако да, бихте ли споделили професионална гимназия или профил е завършило вашето дете и как точно е влязло в чужд университет  - изпити някакви приравнителни, как? Благодаря....
Не, коментирам поста на татко Мецан....
Живо се интересувам по темата- но няма някой минал по тоя път. Само коментар на 1-2 съфорумци..
Иначе за ТУЕС на колежка перфектно се изучи детето в Холандия (даже със забележителни успехи)- и никой нищо не е коментирал за ниво на дипломата

Общи условия

Активация на акаунт