СЕДМОКЛАСНИЦИ 2024/2025 - Тема 10 - На децата им дойде до гуша, никой вече нищичко не ще да слуша!

• 23 828
  • 736
  •   1
Отговори
# 540
Vache, не знам... истината е, че аз 1 стотинка през живота си не съм изкарал с руски и никога не ми е трябвал в каквато и да било работа. А на английски в нета има много повече информация и то от първоизточниците, тъй като откритията и технологиите се развиват на Запад. Завършил съм първото си висше в Русия, живял съм там 5 години и владея перфектно езика. Като студент имам първо място на олимпиада по руски в Русия, на областен кръг (първият кръг беше градски, вторият областен, класирах се и за всесъюзния, но не отидох, защото следвах инженерство все пак, а не литература). Никога не ми е трябвал за нищо в живота, освен да си чета литература или да гледам филми. През ум не ми е минало да записвам детето някъде с руски, детето не знае 1 дума на руски и мисля, че нищо не губи от това, а английски говори свободно, разбира филмите на 100% (аз не мога), владее и сленга и за мен това е много по-важно. Никога не бих го записал в паралелка с руски език.
Английски винаги ми е трябвал, на всяка работа, и във всички държави, в които съм ходил на екскурзия, и със всички чужденци, с които съм говорил. На руски съм говорил само лятото на Златни пясъци с украинци.
Ти си имаш право на мнение и разбирания, както и на възпитание на детето ти както намериш за добре. Аз също.

# 541
Да ви питам тези които вече са изрешавали НВО-тата по МАТ от минали години, кои са хубавите години, които си заслужава да се решат. Наборчето има последен урок в събота и трябва да е изрешило дотогава 4-5 НВО-та. Дадох му първо 2024, 2023 и 2022 да му се вдигне малко самочувствието, че не е трагично зле, но сега искам да ми е на сложните, че ако има нещо неясно на последният урок да пита. Аз не мога да преценя - на мен всички ми изглеждат елементарни Simple Smile

Последна редакция: вт, 03 юни 2025, 09:15 от sunlight_eli

# 542
  • София
Vache, не знам... истината е, че аз 1 стотинка през живота си не съм изкарал с руски и никога не ми е трябвал в каквато и да било работа.
Въпрос на пречупване. Аз не пречупвам всичко през парите. Това първо. Второ - вие наистина не четете, а скачате първосигнало. Моята реакция беше на пост, който сигурно също не сте чели, но се хвърляте в общата идея да убеждавате колко ненужно е да се учи руски. Нали разбираш, че аз като човек над 50-годишен виждам това като страшно смехотворно. Simple Smile Отдавна съм надживяла подобни страсти и спорове, за да се впечатлявам и да влизам в тях. Впрочем... ето го поста заради който реагирах и мисля, че аз лично няма какво повече да кажа по темата.

Непопулярно мнение за езиците:

Според мен, ученето на английски трябва да започва рано и да е еднакво за всички. Примерно, до края на 4 клас да се стига А2, до края на 7 - Б2. След това - кой каквото иска.

В момента, много деца започват да учат английски от начало няколко пъти и стигат доникъде ако не го учат извън училище. Ако го учат извън, в училище само си губят времето. Говоря за годините преди 8 клас.

Предполагам че ще се намерят учители да се случи горното. Вярвам че от такъв тип ранно учене на английски ще има много ползи - и икономически, и социални.

# 543
В стари НВОта по БЕЛ има материал който сега се учи в 8 клас..пример подложни подчинени изречения.

# 544
Забравила съм да напиша- по МАТ решава. Но и по БЕЛ ще е полезно да зная кои години да му дам.

# 545
И аз съм доста над 50.
Постът съм го чел.
Мисля, че е правилен, но просто няма как да стане в държавно училище. В добрите частни става точно това, което е в поста, първият абзац.
И аз гледам да не влизам в такива спорове и затова няколко страници си мълчах.
Твоят пост ме провокира да си споделя опита. Вярвам, че освен учителите по руски, всички останали имат същия опит - не им трябва никога за нищо.

# 546
Да, учудващо на някой му пречи, че не понасям езика на ..да го кажа с думите на Раковски "всякога проклета русия".
Пък Надежда не знаела какво значи "неприятелски държави" в контекста на русия и дава пример с Китай и Англия.
И  моят пост е изтрит, в който писах, че насилствено ме караха да го уча този велик руски цели седем години. Дали ако бях писала, че с желание съм го учила щеше да си стои поста ми? А ако напиша колко мразя да уча японски, бас хващам, няма да ме изтрият.

Последна редакция: вт, 03 юни 2025, 09:36 от Априлски душ

# 547
  • София
Твоят пост ме провокира да си споделя опита.
Моят пост беше за ПРАВОТО на избор, а не за самия избор. Сега по-ясно ли е? На мястото на руския можеше да е всеки друг език и това не би предизвикало въпросната полемика. Просто е смешно как възрастни хора не могат да четат с разбиране. Реално погледнато нито твоя, нито моя опит е интересен за някого, че да го споделяме. Използваш го, за да спориш.

# 548
  • у дома
Да ви питам тези които вече са изрешавали НВО-тата по МАТ от минали години, кои са хубавите години, които си заслужава да се решат. Наборчето има последен урок в събота и трябва да е изрешило дотогава 4-5 НВО-та. Дадох му първо 2024, 2023 и 2022 да му се вдигне малко самочувствието, че не е трагично зле, но сега искам да ми е на сложните, че ако има нещо неясно на последният урок да пита. Аз не мога да преценя - на мен всички ми изглеждат елементарни Simple Smile
До 2018г вкл. като 2010 и 2016г ми се струват най-сложни...

# 549
Аз пък никога не съм се връщала да търся трита ли съм, или не. Казала съм каквото мисля и толкова. Нито ще си променя мнението, нито ще го пиша пак по-политкоректно:-)

За руския - хич не ми е близък, да го кажем така. Дразня се че дълго живеещи в бг ми говорят на руски, с идеята че съм длъжна да ги разбера!

Преди 2016 не виждам смисъл от НВО, те са по старата програма.. а и.. изобщо не вярвам такава трудност да има към настоящия момент

# 550
Vache, на мен ми е интересен твоят опит, както и опита на всички останали.

# 551
НВО до 2018 изобщо не са трудни, първите модули са направо обидни и досадно елементарни.  Има тук-там някоя по-трудна втори модул само

# 552
  • София
Твоят пост ме провокира да си споделя опита.
Моят пост беше за ПРАВОТО на избор, а не за самия избор. Сега по-ясно ли е? На мястото на руския можеше да е всеки друг език и това не би предизвикало въпросната полемика. Просто е смешно как възрастни хора не могат да четат с разбиране. Реално погледнато нито твоя, нито моя опит е интересен за някого, че да го споделяме. Използваш го, за да спориш.

Ама то сега децата нямат право на избор какъв чужд език да учат в начален етап. Приемат ги по адрес в съответното общинско училище и там ги задължават да учат чуждия език, който се предлага. Не винаги е английски. Аз имам познати, които не искат детето им да учи руски език в 133то, но там го приеха в първи клас.

# 553
35 то е затворено за деца, които искат немски, но не искат руски.  Никой не ги пита искат ли или не руски.
В ТУЕС отиват да учат компютри и получават задължителен руски.
В приложното училище също задължителен руски

# 554
  • у дома
НВО до 2018 изобщо не са трудни, първите модули са направо обидни и досадно елементарни.  Има тук-там някоя по-трудна втори модул само
То и от моята камбанария няма нищо сложно на нито едно НВО,но за децата не е така...

Общи условия

Активация на акаунт