СЕДМОКЛАСНИЦИ 2024/2025 - Тема 10 - На децата им дойде до гуша, никой вече нищичко не ще да слуша!

• 23 828
  • 736
  •   1
Отговори
# 525
  • София
Аз и френски владея ..освен английски и руски. Ползвам си ги както ми е кеф всичките.
Все пак не разбрах въпроса ти и към мен ли беше отправен?

# 526
Да. Защо искаш първи език да е руски?

# 527
Аз наистина не мога да разбера на каква логика би се базирало предпочитание за някакъв първи чужд език, различен от английския. Освен просто ей така да си предпочитаме и да си чешем езиците...
Ако английският е задължителен ще отпадне драмата кой какво учил до 4ти, пък после до 7ми клас.

# 528
  • София
Да. Защо искаш първи език да е руски?
Защото харесвам езика и Русия. Защото намирам на руски език огромно количество информация в нета по всички интересуващи ме теми. Харесвам руската поезия и песни. Руският е славянски език и е много по-близък до българския от западните езици. Съответно ученето му в ранна детста възраст е значително по-лесно. Това достатъчно ли е? Въпреки, че не виждам смисъл да обяснявам лични мотиви, за лични решения и предпочитания. Просто илюстрирах, че не всички сме възторжени от напъна децата ни да учат задължително английски от детската градина. Дори изобщо няма да споря по тоя въпрос Simple Smile

Последна редакция: пн, 02 юни 2025, 23:51 от Vache

# 529
Имаме богат избор от училища с руски. С всякакви балове. Руски да искаш. 73, ТУЕС, 35, 133, 40, 96...

# 530
  • София
Имаме богат избор от училища с руски. С всякакви балове. Руски да искаш. 73, ТУЕС, 35, 133, 40, 96...
Знам Simple Smile Аз отговорих на заяждането на Dincho. Тука като кажеш "руски" все едно натискаш копче. Веднага долитат едни заядници да провокират и да ти обясняват колко си тъп. Само че, не са намерили в мое лице човека.

# 531
Gin Tonic , Ами аз пък не смятам, че децата ми трябва да учат английски от най-ранна детска възраст. Предпочитам първият им чужд език да е руски Simple Smile Малко по-полека с тия дитирамби за английския език. Има достатъчно възможности за избор, така че думата "ТРЯБВА" изобщо не е адекватна.

Защото е най-полезен.
50% от съдържанието в интернет е на английски.    В по-голямата част от света английският е езикът, на който можеш да общуваш, ако не знаеш местния.
Отделно, така или иначе огромната част от децата в България, които учат някакъв чужд език до 7 клас, учат английски.
Моето желание е да го учат по-интензивно и еднакво, за да не се налага някои да го започват от нулата по няколко пъти.

# 532
  • here and now
Не ми пречат паралелките с руски, само да не са задължителни.
10 години го мъчих и не го разбрах и не го научих. С френския и английския нямах такива проблеми...
Но, където и да съм била, като турист, винаги са ме заговаряли първо на руски(може би защото съм бяла и руса). В Гърция ми се случи да говорят турски и руски, но не и английски. Та не е за подценяване езика... Доста си е популярен..

# 533
  • София
Който родител обожава Русия и руския език сяда и учи руски, или ако добре знае езика чете руски книги. Няма лошо, напротив руския е чудесен и аз съм го учила с години и говоря. Ама детето самО да избере езика който ще учи ...   Grinning Това че родителя обожава Русия или руския,   не се предава по наследство... Децата не сме ние, живеят друг живот,  в друг свят , на друг житейски етап са ..Тотално грешно е мисленето ..... Могат да изберат сами...... И Да, избор има...

# 534
За Гърция не е чудно, има много хотели собственост на руснаци, които се пълн(ят/еха) с руснаци.

# 535
  • Отвъд алеята зад шкафа
О, много забавно как са ми изтрити постовете за руския, който не понасям. Гаранция след докладване 😉

# 536
  • София
Май не прочетохте доводите Vache съвсем Simple Smile За мен основен довод пък да няма задължително език от първи клас (че и от детската) си е от моята камбанария. Две от децата ми бяха с логопедични проблеми като малки. За тях беше крайно нежелателно да учат чужд език с коренно различна азбука, преди да са усвоили достатъчно собствения си. И това са деца, с които се е работило. А какво става с тези, на които не им е "роден" и въпреки две години предучилищна, не го разбират съвсем.
Не че моите нямаха часове по език още от първи клас де...

# 537
Hope for two,
https://bg-mam.ma/p/1678109/49626444
https://bg-mam.ma/p/1678109/49626156

Сама можеш да видиш кой се излага.

# 538
  • София
Аз също с каката заложих на първи език испански и не съжалявам. Английския вече го учат по дифолт отвсякъде.
Набора ще го оставя сега също сам да си избере езиците, които му се учат.
Категорично ми отказа само за френски и азиатски езици. Relaxed

# 539
Наборът не иска немски, нито руски. Не съм ги насочвала, но съм коментирала през годините, че не харесвам руския (мразех, че ни караха да го учим задължително до 7-ми клас, примерно). Само чаках да подпетя с 200 към друг език в 8-ми клас. Учителката ни беше толкова добра, но явно и тя не помогна да имам поне поносимост към езика. Със сигурност е търсен и е добър избор, но трябва да го обичаш. С немския ми е същото, не знам кой от двата ми е по- неприятен. Явно с падежите и логиката им хич ме няма. Затова е шарен светът, не можем всички да учим едно и също и в основата все пак стои емоцията, която имаме към дадено нещо, за да го учим. Английския език е универсален някак, но пък много хора го мразят и не желаят да го учат. Смятам, че ако човек понаучи например руски/ немски и още един западен език ще може да се справи и за работа и за ориентация в света, пък и за информация в мрежата.

Общи условия

Активация на акаунт