СЕДМОКЛАСНИЦИ 2024/2025 - Тема 10 - На децата им дойде до гуша, никой вече нищичко не ще да слуша!

• 23 841
  • 736
  •   1
Отговори
# 510
  • София
Не знам в софийската строителна гимназия дали има специалност водно строителство. Тя се води защитена и е перспективна, свързана е с изграждане на ВиК мрежи, язовири и т.н. На моя приятелка синът я учи във Велико Търново. Идвали са от УАСГ и са им казали, че ако продължат същото при тях, ще са освободени от студентски такси и ще имат стипендии.

# 511
Все пак голът на квалификациите срещу Франция е на Емо Костадинов (когато се роди репликата "Господ е българин!"). На Лечков е на четвъртфинала на самото световно срещу Германия.

# 512
Не знам в софийската строителна гимназия дали има специалност водно строителство. Тя се води защитена и е перспективна, свързана е с изграждане на ВиК мрежи, язовири и т.н. На моя приятелка синът я учи във Велико Търново. Идвали са от УАСГ и са им казали, че ако продължат същото при тях, ще са освободени от студентски такси и ще имат стипендии.

Бре! Това не го знаех. Иначе има водно строителство като специалност. Какво значи "защитена"? (не съм наясно) После дали могат да си намерят работа с тази специалност?

# 513
Защитена значи, че не плащат такси изобщо или много ниски. Държавата спонсорира тези специалности като стратегически важни за нея.  Физиката в СУ също е такава.

# 514
Има водно строителство в СГСАГ. Балообразуването е (3*МАТ+1*БЕЛ) + (1*ФА+1*ИИ). В УАСГ няма Водно, а има ВиК и Хидростроителство. Първото не е защитена специалност и се разделя на ВиК мрежи и Пречистване на води. Второто е защитена специалност (няма такси) и се разделя на специализации: Хидротехническо строителство (тук са язовирите) и Хидромелиоративно (напояване).

Последна редакция: пн, 02 юни 2025, 20:40 от Tisisat

# 515
  • ПЛОВДИВ
Мале, трудно ви изчетох.

Детето беше на пробна по математика - последна в Примерно в неделя. Каза, че задачите били обидно лесни ...
Ще видим резултата скоро - вероято другата седмица.

В училище е зор и ще го пусна два дни да не се тормози, а да преговори по БЕЛ, че нещо ми се струва е позабравил някои нещица.

По БЕЛ и МАТ класните минаха. Целият клас се е представил зле.
С по една 6 по предмет. Мисля, че ги стряскат като за последно...

По повечето предмети е готов. Остава да се бори по химия и биология за 6 . Той е убеден, че щом първия срок има 6, сега, като е между 5 и 6 ще му пишат 6 за годината, но аз не вярвам - трябва да го видя. За желаната паралелка са балообразуващи. А според госпожата - няма презентационни умения...

Днес видях учителката по География - тя каза, че няма да ги мъчи с изходно ниво. Ще им даде проекти.

По история - оценките не са му за 6, но той знае толкова много по история и госпожата изисква още повече от него. За последната седмица е правил 3-4 проекта + анкета. Ще получи и там 6. Радвам се на такива преподаватели, които виждат потенциал в детето и биха го подкрепили, макар и изцедили. Ако не беше балообразуваща за друга паралелка - нямаше да се напъва.

Относно часовете по АЕ. Освен броят, важен е проподавателят и общото ниво в класа. При сина ми - класът е много силен. Учителката е невероятна. Детето ми е при нея от 5 клас. Топ преподавател. Ще ми е интересно да го пратя за изследване на ниво, но като му минат НВО-тата.

Китарата дрънчи, косата расте - всичко е ток и жици!

Утре и в другиден са НВО на 4 клас. Да видим какво ще се падне...

Леле, не остана!

# 516
Но все пак, това на СГСАГ са професионални паралелки и има ограничение при следване в чужбина. За българските университети няма ограничение.

# 517
  • София
Обяснили са го по-добре от мен, че аз не съм толкова навътре. Но защитена специалност има някакво значение и в смисъла на средно образование, май, че винаги ще я има, няма да бъде закрита, дори и 3 деца да са я записали, въпреки че винаги е пълна. Но са разделени по 12 бройки с още една (Търново).
Татко Мецан, така е, но далеч не всеки иска да си праща децата по чужбина. Аз със сигурност не. Сега, ако те много се натискат и сами се организират, ще ги подкрепим доколкото можем. 🙂 Така мисля на този етап поне.

# 518

Бре! Това не го знаех. Иначе има водно строителство като специалност. Какво значи "защитена"? (не съм наясно) После дали могат да си намерят работа с тази специалност?
ВиК инженерия- глад ги чака. Ако беше добре, щеше да гъмжи от кандидати и да влизат с бал 500.
 Верно, че беше Костадинов. Леле, колко отдавна

Viosisida, много ме радва твоето момче. Дълги коси и китара, мислех, че е изчезващ вид. Да ти е жив и здрав!

Последна редакция: пн, 02 юни 2025, 20:57 от Априлски душ

# 519
Стресирате ме все повече и повече! Disappointed

# 520
Но все пак, това на СГСАГ са професионални паралелки и има ограничение при следване в чужбина. За българските университети няма ограничение.
Няма такова нещо!
Сори Мецане ама в последно време се излагаш.
Малко е извадено от контекста това с чужбината и дипломата от професионалните паралелки.
Ти колко деца знаеш с този проблем през последните две години?

# 521
Стресирате ме все повече и повече! Disappointed
Ааа, не така...сипи едно розе и кажи "Наздраве ". Няма да се предаваме на финала.
Гледам справочника и ми правят впечатление тези т.нар.защитени специалности или други, които се очаква в близко бъдеще да има дефицит на кадри, но не виждам някакъв интерес от страна на заинтересования. Или по скоро аз съм заинтересованата 😁

# 522
  • София
Gin Tonic , Ами аз пък не смятам, че децата ми трябва да учат английски от най-ранна детска възраст. Предпочитам първият им чужд език да е руски Simple Smile Малко по-полека с тия дитирамби за английския език. Има достатъчно възможности за избор, така че думата "ТРЯБВА" изобщо не е адекватна.

Последна редакция: пн, 02 юни 2025, 23:28 от Vache

# 523
Е,.сега английският дава предимство. Видеоигри, пътувания, филми. Децата имат мотивация

Последна редакция: пн, 02 юни 2025, 23:51 от Spensa

# 524
Аз и френски владея ..освен английски и руски. Ползвам си ги както ми е кеф всичките.

Общи условия

Активация на акаунт